Op Kamp C worden de bijgestuurde maatregelen van de provincie Antwerpen nageleefd. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen en buiten op het domein van Kamp C. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. De bouwadviezen gaan digitaal door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be.

FAQ

Go to English version

Veel gestelde vragen over het 3D-geprint huis

Hoe lang duurde het printproces?

We hebben effectief 15 werkdagen (ca.8u/dag) geprint maar dit was verspreid over 3 maanden door de beschikbaarheid van de studenten van Thomas More Bouw. Ze zaten net in een blok- en examenperiode en hadden ook nog lessen. Door de techniek nog beter te ontwikkelen kan deze tijd nog aanzienlijk verkort worden.

Hoe lang duurde het totale bouwproces?

De ruwbouw werd geprint in 15 werkdagen (ca.8u/dag) maar deze waren verspreid over 3 maanden door de beschikbaarheid van de studenten. Ze zaten net in een blok- en examenperiode en hadden ook nog lessen. De afwerking gebeurde op een klassieke manier. De totale bouwtijd voor onze woning heeft een half jaar geduurd. Echter zijn hier nog vele optimalisaties in te realiseren door dit soort proces beter op elkaar aan te sluiten en beter op voorhand uit te denken.

Ik wil ook zo'n huis, waar kan ik terecht?

We houden van uw vooruitstrevendheid, maar helaas is het nog iets te vroeg daarvoor. We hebben als overheidsinstantie ingezet op deze techniek om dit gemis in de Vlaamse bouwsector aan te tonen en aan te zetten tot actie. Dat lijkt te lukken:
- Groep Van Roey heeft als eerste in Belgische de techniek van het 3D printen in België toegepast in een commercieel project 
- Alex Van Olmen, CEO van ETIB, kondigde tijdens onze persconferentie op 06.07 aan te zullen gaan investeren in de aanschaf van een printer

De zaadjes zijn dus geplant, maar het gaat nog even duren voor we met zijn allen kunnen gaan oogsten. Vergelijk het even met de ontwikkeling van een vaccin; we hebben de klinische fase met succes doorstaan maar het zal nog even duren voor je het bij de apotheker kan krijgen.

Wat kost zo'n huis?

We kunnen daar geen getal op plakken, gewoonweg onze kosten optellen is niet representatief om verschillende redenen: 1. Het is een eerste in zijn soort en we hebben veel onderzoeken en testen moeten doen die bij een eventueel volgend project niet meer nodig zijn. Zelfs tijdens het printen hebben we bijgestuurd, dit zijn allemaal zaken die een volgende keer efficiënter kunnen. Dit is letterlijk "leergeld". 2. Verschillende partners en bedrijven hebben inspanningen geleverd geheel of gedeeltelijk voor hun eigen rekening. 3. Er is nog geen markt dus de prijzen hebben zich nog niet kunnen vormen. Op basis van onze huidige ervaring menen we dat een woning van deze grootte printen op dit moment circa 25% duurder is dan een "klassieke" woning van deze omvang. Met verdere ontwikkeling, opschaling en marktconcurrentie zou dit snel kunnen dalen.

Zit er wapening in de betonnen print?

Neen er is geen structuele wapening toegepast. Er is enkel op enkele cruciale plaatsen (zoals bv. boven raamopeningen) een beperkte wapening met de hand aangebracht. In de mortel zelf zitten ook vezels die de plastische krimp beperken (om scheurtjes tijdens het uitdrogen zoveel mogelijk te beperken).

Zit er isolatie in de muren?

We hebben gewerkt met twee verschillende types van muren. In de ene muur is er een holle binnenruimte waar isolatie wordt ingeblazen. In de andere muur wordt gewerkt met een isolatie die aan de buitenkant wordt aangebracht en waarop een afwerkingslaag wordt gezet in crepi of vertikale zonnepanelen. Alles is zo ontworpen dat het geheel koudebrugvrij is.

Wat is het energiepeil van de woning?

Dit wordt momenteel nog berekend. Binnenkort weten we het resultaat.

Hoe snel gaat dat printen?

We printen aan 250mm/s. Dat is een maximum dat we hebben ingesteld om veiligheidsredenen, maar mits de nodige voorzieningen zou dat nog sneller kunnen. De volledige woning wordt laagje per laagje geprint, één laagje is ongeveer 15mm dik. De layertijd is de tijd die de printer erover doet om één zo'n laagje over de volledige omtrek van het gebouw te voorzien. Die layertijd bedroeg tijdens ons proces ongeveer 8min, maar deze moet worden bijgestuurd afhankelijk van de mortel en de omstandigheden.

Waarom zou printen in de bouw nuttig zijn?

Beschouw dergelijke printer om te beginnen al als extra tool, met een schroevendraaier gaat het ook, maar met een schroefmachine is het vaak toch, sneller, accurater en aangenamer werken. Bovendien biedt deze tool veel extra mogelijkheden. Om te beginnen is er al de enorme vormvrijheid, het is even gemakkelijk om een kromme muur te printen dan een rechte. We hebben geen bekisting nodig, dat spaart enorm veel arbeid, materiaal én tijd. We maken enkel het materiaal aan dat we nodig hebben, geen overschotten dus. We printen enkel daar waar het structureel nodig is, onze muren zijn bijvoorbeeld deels hol hetgeen ook weer een besparing op materialen is. Al die materiaalbesparingen verminderen het benodigde transport. Door de vormvrijheid kunnen we ook functies gaan combineren.

Printen met beton, dat is toch niet ecologisch!

Dat is eigenlijk geen vraag, maar we gaan er graag dieper op in :).
Beton is na water het meest gebruikte materiaal ter wereld. We zouden met zijn allen gemiddeld circa 3m³ beton per persoon per jaar verbruiken (in wegenis, bruggenbouw, riolering, waterbouw, woningen, kantoren, … ). Beton is nu eenmaal een alom beschikbaar en veelzijdig materiaal.

We hebben reeds toegelicht hoe deze techniek een grote materiaalbesparing oplevert. Als we door de inzet van deze techniek in de klassieke betonbouw ook maar enkele procenten materiaal op het gigantische totaalvolume kunnen besparen heeft dat een grote impact.

Bovendien is er zeer veel evolutie in wat men "groen beton" noemt:

- Vervanging van cement door alternatieve bindmiddelen
- Recuperatie van bestaand beton. In onze bestaande infrastructuur en gebouwen zit zeer veel beton dat de komende jaren gaat vrijkomen. Kunnen we dat opnieuw inzetten in hoogwaardige toepassingen zonder het te moeten gaan degraderen(downcyclen)?
- …

Als we met dat soort materialen kunnen gaan printen maken we wederom een grote sprong richting een duurzame bouw. Ook bijvoorbeeld leem, een volledig natuurlijk product, heeft potentieel om geprint te worden. De ontwikkelingen om deze milieuvriendelijkere materialen printbaar te maken zijn in volle gang. Eens deze beschikbaar zijn kunnen ze op dezelfde manier met dezelfde printer worden toegepast. Wij hopen dan ook dat ons project een positieve impuls levert aan de ontwikkeling van deze materialen.

Hoe werkt de printer?

Op onderstaand filmpje kan je dat zeer goed zien. Wij hebben wat men noemt een gantry printer. Het werkingsprincipe is in feite hetzelfde als dat van een kleine plastic 3D printer: een spuitkop beweegt over 3 verschillende assen in de printruimte van 10x10x10 meter. Het materiaal wordt via slangen van de betonpomp naar de printkop gevoerd.

#C3POKampC

 • @KampC_be RT @H4E_NWE: The H4.0E biannual #newsletter for Spring/Summer 2020 has been published! 👏 Check out the latest edition of the newsletter fo…Vandaag, 11:04

 • @KampC_be Kamp C en Kamp Circulair bereikten een nieuwe mijlpaal: de bouwaanvraag voor ’t Centrum werd ingediend. Lees in het… https://t.co/gwCAwmVcM8Gisteren, 10:16

 • @KampC_be RT @LiesRobben: Europa Direct organiseert een fotowedstrijd! 12 foto's, 12 plekken met een link met EU. Kan jij raden waar de foto genomen…5 augustus 15:35

Project partners

Over projecten

 1. Lees verder...

  15 april 2020 om 10:46

  Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

 2. Lees verder...

  30 oktober 2019 om 09:04

  3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

 3. Lees verder...

  22 oktober 2019 om 15:19

  Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

Nieuws

 1. Lees verder...

  7 augustus 2020 om 10:20

  Een karrenspoor als oplossing voor infiltratie van regenwater

  Een leuke staycation en een hittegolf. Het doet ons denken aan een exotische vakantie in eigen land. Ons klimaat is aan het veranderen, zelf de tuinarchitect voelt het. Sammy Deburggraeve licht de klimaatverandering toe en vertelt hoe je je oprit kunt veranderen in een karrespoor zodat het hemelwater vrij infiltreert in de bodem.

 2. Lees verder...

  5 augustus 2020 om 14:21

  Kamp C en Kamp Circulair bereiken nieuwe mijlpaal met indiening bouwaanvraag ’t Centrum

  Op 18 juni werd de bouwaanvraag voor ’t Centrum ingediend. Een nieuwe mijlpaal voor Kamp C en Kamp Circulair, het consortium dat het eerste circulaire kantoorgebouw van België zal bouwen. In dit artikel licht Sarah Theeuws (West Architectuur), architecte in het consortium, toe wat circulair bouwen voor haar betekent en hoe dat verschilt van een traditioneel bouwproces.

 3. Lees verder...

  10 juli 2020 om 09:33

  Tweede lichting 3D-pioniers printen huis op Kamp C

  Bram en Michiel maken deel uit van de tweede lichting studenten van Thomas More Bouw die meewerken aan het 3D-printproject C3PO. Op Kamp C printten ze de eerste woning uit één geheel met een vaststaande printer en vertellen hun verhaal.

Sluiten