Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

15 maart 2023 door Sarah Verbeeck

evbb21.jpg

Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

Duurzaam bouwen gebeurt al volop en heeft ook veel nieuws te bieden. Dat bewijst The Exploded View Beyond Building, de tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. “Traditionele bouwtechnieken stoten veel CO₂ uit”, vertelt Rob Cornelissen, manager strategie & innovatie op Kamp C. “Het is belangrijk dat we meer gaan bouwen met lokale, natuurlijke materialen omdat die CO₂ opslaan in plaats van uitstoten. In deze expo kan de bezoeker kennismaken met toepassingen die vandaag al op de markt zijn, maar ook met materialen in ontwikkeling, waarop we nog tot morgen of overmorgen moeten wachten.”

Biobased Creations is de eigenaar en ontwerper van The Exploded View. Het doel is om te tonen dat er al heel wat op kleine schaal betaalbaar en haalbaar is. “De constructie van deze hele woning is bijvoorbeeld van hout, een fijne manier van bouwen”, vertelt Pascal Leboucq, head of design van Biobased Creations. “Het tentoonstellingshuis zal meer dan honderd biogebaseerde bouwtoepassingen tonen voor onder meer gevels, wanden en vloeren”, geeft gedeputeerde en voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen mee.

De mogelijkheden voor die toepassingen zijn eindeloos. We tonen bijvoorbeeld in première een keukenblad gemaakt van eierschalen en veenbespitten, speciaal ontwikkeld voor Kamp C”, zegt Leboucq. Maar het paviljoen pakt het ook ruimer aan: duurzaam bouwen kan enkel als je de hele keten beschouwt. 3D-printen, hergebruiken en local mining zorgen ervoor dat het gebouw ook op circulair vlak meetelt.

De expo werd vorig jaar op de Floriade in Almere getoond en eerder op de Dutch Design Week in Eindhoven. Kamp C haalt de demonstratiewoning nu voor het eerst naar België en gaat voor een volledig duurzame opbouw. Daarom werden heel wat lokale partnerschappen gesloten, zoals met Sidati voor de constructie en met materiaalpartners voor bijvoorbeeld akoestische panelen gemaakt van papierafval en een muurtuin als bouwschil.

De opbouw van het paviljoen is bijna klaar. Van april tot en met oktober 2023 kunnen zowel professionals als particulieren de tentoonstelling bezoeken. Professionals zijn elke dinsdag en donderdag welkom. Elke derde zaterdag van de maand krijgen particulieren een rondleiding. Het grote publiek kan meegenieten van twee themadagen op 5 juli en 19 augustus.

Boek hier meteen je rondleiding! 

Labels:

 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
 • Schelpenisolatie als vloerisolatie in ‘t Centrum

  Voor de vloerisolatie van ‘t Centrum opteerde het bouwteam voor schelpenisolatie. Teun Depreeuw van Ecoschelp legt uit.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Kamp C’s project is koploper in Europese wedstrijd

  Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum, dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van het circulair kantoorgebouw, werd genomineerd voor een Procura+ Award. In de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’ maakt Kamp C kans om tot laureaat gekozen te worden. In augustus worden de finalisten bekend gemaakt en in het najaar volgen de winnaars.

  Lees meer
Sluiten