Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten tot 01/04/2021 maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is terug open. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet mogelijk.

Een karrenspoor als oplossing voor infiltratie van regenwater

7 augustus 2020 door Diana Grasso

karrenspoor sammy deburggraeve 1.jpg

Een leuke staycation en een hittegolf. Het doet ons denken aan een exotische vakantie in eigen land. Ons klimaat is aan het veranderen, zelfs de tuinarchitect voelt het. Sammy Deburggraeve licht de klimaatverandering toe en vertelt hoe je je oprit kunt veranderen in een karrespoor zodat het hemelwater vrij infiltreert in de bodem.

Hoe ervaar je de klimaatsverandering als tuinarchitect?

Sammy: “Dat we in België een probleem van waterschaarste zouden hebben, klinkt voor velen onlogisch omdat het aanvoelt dat het hier constant regent. De feiten spreken dit echter tegen. Het regent bij ons maar tien procent van de tijd. Waarvan dus ook vijf procent ‘s nachts. Omdat het buiten veelal bewolkt en grauw is met een strakke wind, krijgen we de verkeerde indruk dat het voortdurend ‘slecht’ weer is. Als tuinarchitect kan ik dan ook beamen dat wij niet echt veel in de regen moeten werken.

In de Serengeti savanne (bij de leeuwen en de olifanten) regent het bijvoorbeeld op jaarbasis evenveel als in België. Alleen valt de regen daar in één seizoen allemaal tegelijk met bakken uit de hemel. Jammer genoeg evolueert ons klimaat in die richting. De laatste jaren is het traditionele aanvoelen dat hier het slecht weer langzaam is weggeëbd. In ons land is het best warm en gortdroog geworden. Record na record sneuvelde en eigenlijk vinden we dat op korte termijn nog niet zo slecht. Want een staycation in de zon is beter dan één in de regen.”

Is onze beplanting aangepast aan het warmere klimaat?

Sammy: “Jammer genoeg is onze inheemse beplanting niet volledig aangepast aan dit veranderende klimaat. Onze bossen en natuurgebieden kreunen onder deze droogte. Komt er dan nog eens bij dat als het dan nog eens regent, alle water onmiddellijk wordt afgevoerd naar de riolering richting de zee. Het krijgt niet de tijd om in de bodem te dringen en de onder druk staande watertafels aan te vullen met vers water.”

Wat kunnen we hieraan doen?

Sammy: “Op korte termijn kunnen we met z’n allen hier iets aan doen. We kunnen beginnen met die lelijke lange opritten gemaakt van afzichtelijke betonklinkers af te breken en te vervangen door een karrenspoor met aangepaste beplanting. Je kan nog steeds met de auto tot achter in je tuin rijden indien gewenst maar de verharde ruimte tussen de bandensporen die je toch niet nodig hebt, kan je beplanten met een laagblijvende bloemrijke vegetatie. Een ‘karrenspoor 2.0’, zeg maar. Je slaat twee vliegen in een klap: Het hemelwater kan vrij infiltreren in de bodem en je geeft een boost aan de biodiversiteit van de streek waar je woont. Het is bovendien mooi om naar te kijken… .”

Hoe ga je zelf aan de slag met zo’n karrenspoor?

Sammy: “Praktisch gezien zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je zelf een karrenspoor wil aanleggen. Je graaft de ganse oprit af en legt een koffer van grof steenpuin. De uitgegraven grond leg je opzij voor later. De koffer van steenpuin is belangrijk voor de stabiliteit van het karrenspoor maar ook voor de drainage van het regenwater. Het karrenspoor wordt geplaatst in het materiaal naar wens. In de bijgevoegde foto’s is het vervaardigd uit boordstenen die in stabilisé, bestaande uit zand, cement en water, werden gelegd en kleine steentjes. De vrijgekomen ruimte wordt opgevuld met de arme zandgrond die werd uitgegraven en opzij gelegd. Het is cruciaal dat het arme zandgrond is en geen bemeste teelaarde omdat de plantjes die er op zullen groeien erg laag moeten blijven. Je moet er immers nog vlot met de auto over kunnen rijden en gelukkig rijdt nog niet iedereen met een Amerikaanse pick-up. De geselecteerde beplanting groeit in haar natuurlijke milieu op arme zandgrond en rotsspleten. Ze zou weggeconcurreerd worden door allerlei agressieve onkruidsoorten indien er zware polderklei tussen gemengd zou worden.

De voornaamste plantjes die je ziet op de foto’s zijn: Mexicaanse madeliefje, kruiptijm, kruipende rozemarijn, bieslook, en oreganum. Die laatste drie kan je trouwens ook in de keuken gebruiken. En dan zijn mijn argumenten echt wel op. Succes!”

karrenspoor klimaattuinen sammy deburggraeve 2.jpg

Copyright foto’s: Sammy Deburggraeve

Meer info over klimaattuinen vind je hier .

In dit artikel geeft An, architecte bij Kamp C, meer tips over duurzaam watergebruik bij het bouwen of renoveren van je woning. Wil je aan de slag om je woning duurzamer te maken op andere vlakken. Bekijk de infofiches van Kamp C.

In onderstaande video geeft Hans van Kamp C tips over zijn regenwaterput en duurzame tuin.

Labels:

 • Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

  In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C geeft fakkel energiemeesterwerking door

  Kamp C zette in 2017 de energiemeesterwerking op dankzij het Interreg-project SHINE. Al vijf jaar lang komen vrijwilligers (energiemeesters) op bezoek bij Kempense gezinnen om hen te helpen besparen op hun energiefactuur. Door corona lag de werking even stil maar na de pandemie zullen de energiemeesters terug aan de slag gaan. IOK, de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, en de stadsregio Turnhout zullen vanaf dan de werking overnemen.

  Lees meer
Sluiten