Een karrenspoor als oplossing voor infiltratie van regenwater

7 augustus 2020 door Diana Grasso

karrenspoor sammy deburggraeve 1.jpg

Een leuke staycation en een hittegolf. Het doet ons denken aan een exotische vakantie in eigen land. Ons klimaat is aan het veranderen, zelfs de tuinarchitect voelt het. Sammy Deburggraeve licht de klimaatverandering toe en vertelt hoe je je oprit kunt veranderen in een karrespoor zodat het hemelwater vrij infiltreert in de bodem.

Hoe ervaar je de klimaatsverandering als tuinarchitect?

Sammy: “Dat we in België een probleem van waterschaarste zouden hebben, klinkt voor velen onlogisch omdat het aanvoelt dat het hier constant regent. De feiten spreken dit echter tegen. Het regent bij ons maar tien procent van de tijd. Waarvan dus ook vijf procent ‘s nachts. Omdat het buiten veelal bewolkt en grauw is met een strakke wind, krijgen we de verkeerde indruk dat het voortdurend ‘slecht’ weer is. Als tuinarchitect kan ik dan ook beamen dat wij niet echt veel in de regen moeten werken.

In de Serengeti savanne (bij de leeuwen en de olifanten) regent het bijvoorbeeld op jaarbasis evenveel als in België. Alleen valt de regen daar in één seizoen allemaal tegelijk met bakken uit de hemel. Jammer genoeg evolueert ons klimaat in die richting. De laatste jaren is het traditionele aanvoelen dat hier het slecht weer langzaam is weggeëbd. In ons land is het best warm en gortdroog geworden. Record na record sneuvelde en eigenlijk vinden we dat op korte termijn nog niet zo slecht. Want een staycation in de zon is beter dan één in de regen.”

Is onze beplanting aangepast aan het warmere klimaat?

Sammy: “Jammer genoeg is onze inheemse beplanting niet volledig aangepast aan dit veranderende klimaat. Onze bossen en natuurgebieden kreunen onder deze droogte. Komt er dan nog eens bij dat als het dan nog eens regent, alle water onmiddellijk wordt afgevoerd naar de riolering richting de zee. Het krijgt niet de tijd om in de bodem te dringen en de onder druk staande watertafels aan te vullen met vers water.”

Wat kunnen we hieraan doen?

Sammy: “Op korte termijn kunnen we met z’n allen hier iets aan doen. We kunnen beginnen met die lelijke lange opritten gemaakt van afzichtelijke betonklinkers af te breken en te vervangen door een karrenspoor met aangepaste beplanting. Je kan nog steeds met de auto tot achter in je tuin rijden indien gewenst maar de verharde ruimte tussen de bandensporen die je toch niet nodig hebt, kan je beplanten met een laagblijvende bloemrijke vegetatie. Een ‘karrenspoor 2.0’, zeg maar. Je slaat twee vliegen in een klap: Het hemelwater kan vrij infiltreren in de bodem en je geeft een boost aan de biodiversiteit van de streek waar je woont. Het is bovendien mooi om naar te kijken… .”

Hoe ga je zelf aan de slag met zo’n karrenspoor?

Sammy: “Praktisch gezien zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je zelf een karrenspoor wil aanleggen. Je graaft de ganse oprit af en legt een koffer van grof steenpuin. De uitgegraven grond leg je opzij voor later. De koffer van steenpuin is belangrijk voor de stabiliteit van het karrenspoor maar ook voor de drainage van het regenwater. Het karrenspoor wordt geplaatst in het materiaal naar wens. In de bijgevoegde foto’s is het vervaardigd uit boordstenen die in stabilisé, bestaande uit zand, cement en water, werden gelegd en kleine steentjes. De vrijgekomen ruimte wordt opgevuld met de arme zandgrond die werd uitgegraven en opzij gelegd. Het is cruciaal dat het arme zandgrond is en geen bemeste teelaarde omdat de plantjes die er op zullen groeien erg laag moeten blijven. Je moet er immers nog vlot met de auto over kunnen rijden en gelukkig rijdt nog niet iedereen met een Amerikaanse pick-up. De geselecteerde beplanting groeit in haar natuurlijke milieu op arme zandgrond en rotsspleten. Ze zou weggeconcurreerd worden door allerlei agressieve onkruidsoorten indien er zware polderklei tussen gemengd zou worden.

De voornaamste plantjes die je ziet op de foto’s zijn: Mexicaanse madeliefje, kruiptijm, kruipende rozemarijn, bieslook, en oreganum. Die laatste drie kan je trouwens ook in de keuken gebruiken. En dan zijn mijn argumenten echt wel op. Succes!”

karrenspoor klimaattuinen sammy deburggraeve 2.jpg

Copyright foto’s: Sammy Deburggraeve

Meer info over klimaattuinen vind je hier .

In dit artikel geeft An, architecte bij Kamp C, meer tips over duurzaam watergebruik bij het bouwen of renoveren van je woning. Wil je aan de slag om je woning duurzamer te maken op andere vlakken. Bekijk de infofiches van Kamp C.

In onderstaande video geeft Hans van Kamp C tips over zijn regenwaterput en duurzame tuin.

Labels:

 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Zo voorkom je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • Ken je het Energiehuis al?

  Heb jij vragen over je energiefactuur of wil je je woning energiezuiniger maken? Of heb je vragen over subsidies en renteloze renovatieleningen? Dan kun je terecht bij je energiehuis in jouw buurt.

  Lees meer
 • Energie besparen in huis? Vraag raad aan de HUISdokter!

  Heb je renovatieplannen, maar weet je niet waar te beginnen? Wil je gaan voor een lagere energiefactuur en een hoger comfort? Of wil je energie besparen, maar weet je niet hoe? De HUISdokter van het Energiehuis Kempen (IOK) kan je gratis en onafhankelijk bijstaan gedurende het hele traject, aan huis en op jouw tempo.

  Lees meer
 • Stekr: het aanspreekpunt voor woon- en energieadvies op maat binnen Rivierenland

  Iedereen heeft recht op een duurzame en kwalitatieve stek. Inwoners uit de regio Rivierenland (arrondissement Mechelen) kunnen daarom al een paar jaar bij Stekr terecht met al hun woon- en energievragen. Deze dienstverlening kost niets en gebeurt volledig onafhankelijk.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo vermijd je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
Sluiten