Update: het infoloket op dinsdag zal digitaal doorgaan. Dit betekent dat er op donderdag een fysiek bouwadvies mogelijk is op afspraak op Kamp C. Echter geven we de voorkeur aan digitale bouwadviezen (telefonisch, via mail, Skype…). De bouwadviezen in de gemeenten gaan gewoon door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. * Bereikbaarheid Kamp C: De afrit voor verkeer vanuit Antwerpen en de oprit voor verkeer richting Hasselt aan Herentals-Oost (Olen Centrum) zijn afgesloten tot midden december 2020.

Een karrenspoor als oplossing voor infiltratie van regenwater

7 augustus 2020 door Diana Grasso

karrenspoor sammy deburggraeve 1.jpg

Een leuke staycation en een hittegolf. Het doet ons denken aan een exotische vakantie in eigen land. Ons klimaat is aan het veranderen, zelfs de tuinarchitect voelt het. Sammy Deburggraeve licht de klimaatverandering toe en vertelt hoe je je oprit kunt veranderen in een karrespoor zodat het hemelwater vrij infiltreert in de bodem.

Hoe ervaar je de klimaatsverandering als tuinarchitect?

Sammy: “Dat we in België een probleem van waterschaarste zouden hebben, klinkt voor velen onlogisch omdat het aanvoelt dat het hier constant regent. De feiten spreken dit echter tegen. Het regent bij ons maar tien procent van de tijd. Waarvan dus ook vijf procent ‘s nachts. Omdat het buiten veelal bewolkt en grauw is met een strakke wind, krijgen we de verkeerde indruk dat het voortdurend ‘slecht’ weer is. Als tuinarchitect kan ik dan ook beamen dat wij niet echt veel in de regen moeten werken.

In de Serengeti savanne (bij de leeuwen en de olifanten) regent het bijvoorbeeld op jaarbasis evenveel als in België. Alleen valt de regen daar in één seizoen allemaal tegelijk met bakken uit de hemel. Jammer genoeg evolueert ons klimaat in die richting. De laatste jaren is het traditionele aanvoelen dat hier het slecht weer langzaam is weggeëbd. In ons land is het best warm en gortdroog geworden. Record na record sneuvelde en eigenlijk vinden we dat op korte termijn nog niet zo slecht. Want een staycation in de zon is beter dan één in de regen.”

Is onze beplanting aangepast aan het warmere klimaat?

Sammy: “Jammer genoeg is onze inheemse beplanting niet volledig aangepast aan dit veranderende klimaat. Onze bossen en natuurgebieden kreunen onder deze droogte. Komt er dan nog eens bij dat als het dan nog eens regent, alle water onmiddellijk wordt afgevoerd naar de riolering richting de zee. Het krijgt niet de tijd om in de bodem te dringen en de onder druk staande watertafels aan te vullen met vers water.”

Wat kunnen we hieraan doen?

Sammy: “Op korte termijn kunnen we met z’n allen hier iets aan doen. We kunnen beginnen met die lelijke lange opritten gemaakt van afzichtelijke betonklinkers af te breken en te vervangen door een karrenspoor met aangepaste beplanting. Je kan nog steeds met de auto tot achter in je tuin rijden indien gewenst maar de verharde ruimte tussen de bandensporen die je toch niet nodig hebt, kan je beplanten met een laagblijvende bloemrijke vegetatie. Een ‘karrenspoor 2.0’, zeg maar. Je slaat twee vliegen in een klap: Het hemelwater kan vrij infiltreren in de bodem en je geeft een boost aan de biodiversiteit van de streek waar je woont. Het is bovendien mooi om naar te kijken… .”

Hoe ga je zelf aan de slag met zo’n karrenspoor?

Sammy: “Praktisch gezien zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je zelf een karrenspoor wil aanleggen. Je graaft de ganse oprit af en legt een koffer van grof steenpuin. De uitgegraven grond leg je opzij voor later. De koffer van steenpuin is belangrijk voor de stabiliteit van het karrenspoor maar ook voor de drainage van het regenwater. Het karrenspoor wordt geplaatst in het materiaal naar wens. In de bijgevoegde foto’s is het vervaardigd uit boordstenen die in stabilisé, bestaande uit zand, cement en water, werden gelegd en kleine steentjes. De vrijgekomen ruimte wordt opgevuld met de arme zandgrond die werd uitgegraven en opzij gelegd. Het is cruciaal dat het arme zandgrond is en geen bemeste teelaarde omdat de plantjes die er op zullen groeien erg laag moeten blijven. Je moet er immers nog vlot met de auto over kunnen rijden en gelukkig rijdt nog niet iedereen met een Amerikaanse pick-up. De geselecteerde beplanting groeit in haar natuurlijke milieu op arme zandgrond en rotsspleten. Ze zou weggeconcurreerd worden door allerlei agressieve onkruidsoorten indien er zware polderklei tussen gemengd zou worden.

De voornaamste plantjes die je ziet op de foto’s zijn: Mexicaanse madeliefje, kruiptijm, kruipende rozemarijn, bieslook, en oreganum. Die laatste drie kan je trouwens ook in de keuken gebruiken. En dan zijn mijn argumenten echt wel op. Succes!”

karrenspoor klimaattuinen sammy deburggraeve 2.jpg

Copyright foto’s: Sammy Deburggraeve

Meer info over klimaattuinen vind je hier .

In dit artikel geeft An, architecte bij Kamp C, meer tips over duurzaam watergebruik bij het bouwen of renoveren van je woning. Wil je aan de slag om je woning duurzamer te maken op andere vlakken. Bekijk de infofiches van Kamp C.

In onderstaande video geeft Hans van Kamp C tips over zijn regenwaterput en duurzame tuin.

Labels:

 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  Lees meer
 • Blog 23: De circulaire economie - een overzicht

  In de vorige blog gaf ik aan dat om onze planeet - en daarmee ook onszelf - te redden van de ondergang, het roer volledig om moet. Van een verspillende en vervuilende maatschappij  moeten we op weg naar een duurzame samenleving. Gelukkig zien we overal de tekenen verschijnen dat het roer inderdaad om aan het gaan is. Er zijn vele wegen die ons leiden naar die duurzame samenleving zoals de digitale transformatie, de deeleconomie en de energietransitie. Echter de belangrijkste weg is toch wel die van de circulaire economie. Maar wat is die circulaire economie nu eigenlijk?

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Blog 22: Deeleconomie - Het roer wordt omgegooid

  Onze planeet is uitgeput, vervuild en verarmd. Dat komt vooral door onze verkeerde mindset van eeuwige groei – het moet altijd meer dan de vorige keer – en ons verspillende gedrag van take, make and dispose: we nemen grondstoffen, maken daar spullen van en gooien die na enige tijd weg. Willen we dit niet totaal uit de hand laten lopen, dan moet het roer radicaal om. En dat is gelukkig het proces dat overal gaande is. Dat gaat deels bewust en deels onbewust. Het begint allemaal met een geleidelijke verandering in ons denken.

  Lees meer
 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Kamp C - project community-based Virtual Power Plant (cVPP) wint Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

  Kamp C won met het cVPP-project tijdens de Europese Duurzaamheidsweek de prestigieuze “Citizens’ Award EUSEW 2020”.

  Lees meer
Sluiten