Natuur-inbouw

EU-project voor natuurinclusief bouwen

Nederland en Vlaanderen gaan samen aan de slag voor de natuur in de stad. Met het Europese project ‘Natuur-inbouw’ werken Vlaamse en Nederlandse overheden, bedrijven en instellingen samen om vogels, vleermuizen, bijen en planten een blijvende plek te geven bij het klimaatbestendig maken van onze gebouwen. Denk aan neststenen voor vogels, verblijfplaatsen voor vleermuizen en groene daken en gevels voor bijen en andere insecten. 

Interreg_logo_natuurinbouw

Het project wordt gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland (vanuit de Europese Unie) en loopt van september 2023 tot september 2026.

Natuur in steden en dorpen achteruit

Het is inmiddels een bekend verhaal: de natuur staat onder druk. Van de vogelsoorten die in steden en dorpen leven gaan de aantallen vaker achteruit dan vooruit. Alle reden tot ongerustheid, want vogels gelden als graadmeter voor de kwaliteit van de leefomgeving. Door verstedelijking en de stijgende behoefte aan woningen gaan meer en meer plekken voor natuur verloren. In het licht van de klimaatverandering worden huizen en gebouwen gerenoveerd en steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Dit is van groot belang om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, maar zo verliezen soorten die afhankelijk zijn van onze gebouwen nog meer rust- en slaapplaatsen.

Bouwen met én voor de natuur

Het project Natuur-inbouw heeft als doel om in meer gebouwen mogelijkheden te creëren of te behouden voor diersoorten zoals vogels, vleermuizen en insecten die daar afhankelijk van zijn. Om dit te bereiken wordt onderzoek gedaan naar bestaande faunavriendelijke maatregelen in natuurinclusieve bouwprojecten. Daarnaast worden nieuwe bouwtechnieken en materialen ontwikkeld en geoptimaliseerd om natuur een duurzame plek te geven in gebouwen. Ook is er aandacht voor het opleiden en bijscholen van o.a. projectontwikkelaars, bouwers, architecten en beleidsmedewerkers. Om doelgroepen te inspireren voor natuurinclusief bouwen worden demonstratieprojecten uitgevoerd in Nederland en Vlaanderen, zowel bij nieuwbouw, herinrichting als renovatie. Om ervoor te zorgen dat natuurinclusief bouwen het nieuwe normaal wordt en voor iedereen toegankelijk is, wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van methodieken en tools voor draagvlak en participatie.

Fred-van-Diem-Vogelbescherming-Fotogalerij

Perspectief voor natuur op en rond gebouwen

Het totale budget van Natuur-inbouw is 5,53 miljoen euro. Hiervan wordt de helft betaald door de EU via Interreg Vlaanderen-Nederland, de andere helft is afkomstig van partners en co-financierders.

Samenwerking tussen regio’s

Door de samenwerking te zoeken over de Vlaams-Nederlandse grens, willen we van elkaar leren en samen versneld tot een nieuwe aanpak komen om natuurinclusief werken tot standaard te krijgen. Aan de Vlaamse zijde gaan we aan het werk in bijna alle provincies, in Nederland in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

De deelnemende organisaties uit Vlaanderen zijn: APB Kamp C, Blenders VZW, Embuild Vlaanderen, Hogeschool PXL, Natuurinvest, Natuurpunt Studie, Provincie Limburg, Provincie Oost-Vlaanderen, Provincie Vlaams-Brabant, Provincie West-Vlaanderen, Stad Gent, Vlaamse overheid en W.T.C.B.
De deelnemende organisaties uit Nederland zijn: Gemeente Breda, Gemeente Goes, Gemeente Middelburg, Gemeente Terneuzen, Gemeente Weert, Provincie Zeeland, Technische Universiteit Eindhoven en Vogelbescherming Nederland.

Meer info op de projectwebsite

Contactpersoon

Nieuws

 1. Lees verder...

  12 april 2023 om 15:00

  The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

 2. Lees verder...

  15 maart 2023 om 08:36

  Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

 3. Lees verder...

  19 januari 2023 om 09:56

  Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

Sluiten