Studente Josefien helpt op Kamp C tijdens de YOUCA-dag

22 oktober 2019 door Diana Grasso

Youca Josefien.jpg

De enthousiaste studente Josefien kwam ons team versterken tijdens de Youth for Change and Action Day (YOUCA). Haar dagloon wordt aan het goede doel geschonken.

Meer dan 15.000 jongeren engageerden zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Met het loon dat ze die dag verdienden, 55 euro, steunen ze een jongerenproject van Trias in Guinee en twee Belgische projecten.

Wat drijft deze jonge studente om zich in te zetten voor de YOUCA-dag? Josefien vertelt:

Waarom neem je deel aan de YOUCA-dag?

Josefien: “In onze maatschappij hebben jongeren een groot aanbod van hulp, richtingen naar ieders wens en alle mogelijke kansen. Maar dit geldt jammer genoeg niet voor heel de wereld ... Omdat ik het geluk heb om deze kansen wel te krijgen, wil ik zelf een steentje bijdragen voor jongeren die dit niet hebben. Door die kleine moeite, maak ik toch een verschil. Ik vond deze dag dan ook een mooi initiatief om anderen te helpen!”

Waarom kies je voor Kamp C?

Josefien: “Klimaatverandering is een actueel onderwerp, dat ik persoonlijk heel belangrijk vind. Het gaat namelijk over de toekomst van mijn leeftijdsgenoten en jongere generaties. Duurzaamheid is dan ook heel belangrijk in ons dagelijks leven en aangezien Kamp C hiervoor staat, was het voor mij dan ook een mooie kans om hier een beetje over bij te leren en te ontdekken wat er allemaal gebeurt op Kamp C. Ik was dan ook benieuwd naar de aanbiedingen en voorstellen die ze hebben om toe te passen in je huis om toch een ecologisch verschil te kunnen maken.”

Op welke manier komt duurzaamheid aan bod in je lessen?

Josefien: “Ik zit in de richting Wetenschappen-Wiskunde. Bij een aantal vakken kom ik dan ook in contact met klimaatopwarming en duurzaamheid. Zo leren we zelf welke stoffen schadelijk zijn en een grote bijdrage leveren aan de klimaatverandering en welke stoffen je kan vervangen om een duurzame oplossing te bekomen. Ook denken we na over het recycleren van producten en op welke manier ze herbruikbaar kunnen zijn.”

Wat vond je van je werkdag op Kamp C?

Josefien: “Heel leerrijk, ik mocht een bouwadvies volgen. Zo ontdekte ik welke zaken je kunt toepassen om duurzaamheid in je huis te brengen. Er zijn zoveel manieren waar ik nog nooit van had gehoord, maar heel interessant zijn en die gemakkelijk uit te proberen zijn om een groot verschil te maken. Ook de taken die ik mocht doen, verveelden niet omdat ik regelmatig afwisseling had. Door een duidelijke uitleg en vriendelijke collega’s, had ik een heel fijne werkdag.”

Labels:

  • Europa Direct opent nieuwe afhaalpunten voor lesmateriaal

    Met nieuwe afhaalpunten in Kamp C in Westerlo en de onderwijsbibliotheek van de Thomas More hogeschool in Vorselaar kan Europa Direct Provincie Antwerpen leerkrachten die op zoek zijn naar lesmateriaal over de EU nog beter bedienen.

    Lees meer
  • Kom voortaan je lesmateriaal over de Europese Unie afhalen bij Kamp C

    Voor leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs en studenten van de lerarenopleiding uit de provincie Antwerpen heeft Europa Direct gratis lesmateriaal over de Europese Unie. En vanaf nu is Kamp C één van de afhaalpunten.

    Lees meer
  • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

    Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

    Lees meer
  • Leerlingen ontdekken de EU en duurzame energie

    Van 24 tot 31 januari trekt Europa Direct Provincie Antwerpen naar Kamp C, het centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, met de reizende Europaweken. Tijdens een interactief rollenspel kruipen 212 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar in de huid van een Europese minister van Energie. Daarna zetten ze de theorie om in de praktijk en proberen ze zelf elektriciteit op te wekken aan de hand van een duurzame energiebron.  

    Lees meer
  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Sidati

    Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Eurabo

    In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

    “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: RURANT

    RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

    “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Acoustix

    Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”

    “The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”

    Lees meer
Sluiten