Door COVID-19 zijn volgende maatregelen tot nader order van kracht. We zijn momenteel aan het werk om onze dienstverlening terug op te starten. Tot op heden gaan de bouwadviezen niet fysiek door maar wel digitaal. Als je al een afspraak had voor een bouwadvies, zullen wij je contacteren. We blijven je bouwvragen beantwoorden via mail bouwadvies@kampc.be. De administratie van het Conferentiecentrum De Basis blijft bereikbaar. We treffen momenteel alle voorbereidingen om verhuringen weer mogelijk te maken en houden je op de hoogte via de website. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Kamp C geeft 1000ste bouwadvies

18 december 2019 door Diana Grasso

uitreiking geschenk 1000e bouwadvies.JPG

Georgette uit Mechelen is dit jaar de 1000ste burger die voor duurzaam bouwadvies aanklopt bij Kamp C in Westerlo. We zetten haar in de bloemetjes met een duurzaam cadeau. Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C.

Sinds 2006 geeft Kamp C advies aan bouwers en verbouwers over duurzaam bouwen. Dinsdag registreerden de adviseurs het duizendste particuliere bouwadvies van 2019. Daarvoor klopte Georgette uit Mechelen aan bij het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Ze werd verrast met een mand vol duurzame producten.

“De stad Mechelen heeft ons doorverwezen naar Kamp C met onze vragen over isolatie. Hier werden we door adviseur Dirk goed geholpen,” reageert Georgette .”Het is niet altijd evident om neutraal advies te krijgen. Hier ging dat heel snel en zeer efficiënt.We wisten niet goed wat we moesten doen op het vlak van isolatie en door het advies van Kamp C hebben we knopen kunnen doorhakken.”

Ieder jaar verleent Kamp C meer dan 1000 bouwadviezen aan particulieren. Meestal wordt de 1000ste vraag al enkele weken eerder genoteerd. “Een mogelijke verklaring is de afschaffing van de woonbonus,” volgens Dirk Verbeeck, adviseur op Kamp C. “De eigenaars zijn daardoor vooral bezig met het aankopen of verkopen van ontroerend goed en nog niet met het verbouwen van hun woning. Het is nog afwachten of we door deze tendens volgend jaar meer aanvragen voor bouwadviezen zullen krijgen.”

Vorig jaar stelde men meer vragen over premies, dit jaar ging het meestal over verwarmingssystemen. Daarnaast kwamen er veel vragen over isolatiemateriaal, over verluchting, of het een goed idee is om zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen, wat de voor- en nadelen zijn van een passiefhuis, enzovoort.

De top 5 van de meest gestelde vragen:

1.    Vragen over verwarmingssystemen. 

2.    Vragen over verlaging van het E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is.

3.    Vragen over subsidies, vooral bij verbouwingen.

4.    Vragen over isolatie.

5.    Vragen over zonnepanelen.

Onafhankelijk advies

De experten van Kamp C geven onafhankelijk en neutraal advies en helpen zo om commerciële belangen van juiste duurzame ingrepen te onderscheiden. In ongeveer 50 minuten screenen de experten je (ver)bouwplannen op de belangrijkste principes van duurzaam bouwen en wonen. Daarna krijg je verbetertips mee over compactheid, materiaalgebruik, isolatie, verwarmingssystemen, enzovoort. Deze adviezen zijn volledig gratis.

Je kunt Kamp C voor zo’n bouwadvies contacteren via mail (bouwadvies@kampc.be) of telefoon (014 27 96 50) of langsgaan op één van de bouwadviesdagen in de gemeenten van de provincie Antwerpen. Meer info vind je op de website van Kamp C.

Labels:

 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Steven kiest voor een ingrijpende energetische renovatie

  In 2017 gingen onze architecten An en Piet op bezoek bij Steven uit Mol. Hij contacteerde Kamp C met de vraag hoe hij de renovatie van zijn huis uit 1933 het best kon aanpakken om een laag E-peil te bereiken. Drie jaar later zijn er al werken uitgevoerd maar staan ook nog tal van verbouwingswerken gepland. We gingen een kijkje nemen.

  Lees meer
 • Tips voor een gezond verlucht huis bij thuiswerken

  Met de verstrengde maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn we nu massaal aan het thuiswerken. Het is toch belangrijk om regelmatig te verluchten. We geven enkele tips.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Minder water verbruiken? Zo doe je dat!

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Bespaar energie door sluipverbruik aan te pakken

  Verschillende elektrische apparaten verbruiken nog energie als je ze niet gebruikt. Als ze op stand-by of “uit” staan, kunnen ze toch nog stroom verbruiken. Denk aan de modem, de tv, laders van smartphones of elektrische tandenborstels die in het stopcontact blijven steken. Dit sluimerende stroomverbruik heet “sluipverbruik”. Elke watt sluipverbruik per uur kost je 2 euro per jaar. Door enkele praktische tips kun je heel wat euro’s besparen!

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Blog 19: Leren van andere sectoren

  Als we in de bouwsector willen innoveren dan zijn we gewend om vooral te kijken naar waar bouwsectoren in andere landen mee bezig zijn. Of als individueel bouwbedrijf kijk je primair naar waar je concurrenten mee bezig zijn. Maar je kunt juist heel veel leren door te kijken naar totaal andere sectoren. En dan kun je tot opzienbarende inzichten en innovaties komen. In deze en de volgende blog geef ik daarvan een prachtig voorbeeld.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
Sluiten