Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten tot 15/01/2021 maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Kamp C geeft 1000ste bouwadvies

18 december 2019 door Diana Grasso

uitreiking geschenk 1000e bouwadvies.JPG

Georgette uit Mechelen is dit jaar de 1000ste burger die voor duurzaam bouwadvies aanklopt bij Kamp C in Westerlo. We zetten haar in de bloemetjes met een duurzaam cadeau. Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C.

Sinds 2006 geeft Kamp C advies aan bouwers en verbouwers over duurzaam bouwen. Dinsdag registreerden de adviseurs het duizendste particuliere bouwadvies van 2019. Daarvoor klopte Georgette uit Mechelen aan bij het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw. Ze werd verrast met een mand vol duurzame producten.

“De stad Mechelen heeft ons doorverwezen naar Kamp C met onze vragen over isolatie. Hier werden we door adviseur Dirk goed geholpen,” reageert Georgette .”Het is niet altijd evident om neutraal advies te krijgen. Hier ging dat heel snel en zeer efficiënt.We wisten niet goed wat we moesten doen op het vlak van isolatie en door het advies van Kamp C hebben we knopen kunnen doorhakken.”

Ieder jaar verleent Kamp C meer dan 1000 bouwadviezen aan particulieren. Meestal wordt de 1000ste vraag al enkele weken eerder genoteerd. “Een mogelijke verklaring is de afschaffing van de woonbonus,” volgens Dirk Verbeeck, adviseur op Kamp C. “De eigenaars zijn daardoor vooral bezig met het aankopen of verkopen van ontroerend goed en nog niet met het verbouwen van hun woning. Het is nog afwachten of we door deze tendens volgend jaar meer aanvragen voor bouwadviezen zullen krijgen.”

Vorig jaar stelde men meer vragen over premies, dit jaar ging het meestal over verwarmingssystemen. Daarnaast kwamen er veel vragen over isolatiemateriaal, over verluchting, of het een goed idee is om zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen, wat de voor- en nadelen zijn van een passiefhuis, enzovoort.

De top 5 van de meest gestelde vragen:

1.    Vragen over verwarmingssystemen. 

2.    Vragen over verlaging van het E-peil, dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is.

3.    Vragen over subsidies, vooral bij verbouwingen.

4.    Vragen over isolatie.

5.    Vragen over zonnepanelen.

Onafhankelijk advies

De experten van Kamp C geven onafhankelijk en neutraal advies en helpen zo om commerciële belangen van juiste duurzame ingrepen te onderscheiden. In ongeveer 50 minuten screenen de experten je (ver)bouwplannen op de belangrijkste principes van duurzaam bouwen en wonen. Daarna krijg je verbetertips mee over compactheid, materiaalgebruik, isolatie, verwarmingssystemen, enzovoort. Deze adviezen zijn volledig gratis.

Je kunt Kamp C voor zo’n bouwadvies contacteren via mail (bouwadvies@kampc.be) of telefoon (014 27 96 50) of langsgaan op één van de bouwadviesdagen in de gemeenten van de provincie Antwerpen. Meer info vind je op de website van Kamp C.

Labels:

 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Steven kiest voor een ingrijpende energetische renovatie

  In 2017 gingen onze architecten An en Piet op bezoek bij Steven uit Mol. Hij contacteerde Kamp C met de vraag hoe hij de renovatie van zijn huis uit 1933 het best kon aanpakken om een laag E-peil te bereiken. Drie jaar later zijn er al werken uitgevoerd maar staan ook nog tal van verbouwingswerken gepland. We gingen een kijkje nemen.

  Lees meer
 • Tips voor een gezond verlucht huis bij thuiswerken

  Met de verstrengde maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn we nu massaal aan het thuiswerken. Het is toch belangrijk om regelmatig te verluchten. We geven enkele tips.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

  In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Aangepaste energiepremies in 2021

  Wat verandert er aan de energiepremies in 2021? We zetten het op een rijtje.

  Lees meer
 • 13 tips om te besparen op strijken

  Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? De experten van Kamp C geven enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

  Lees meer
Sluiten