Zo ziet een duurzame koelkast eruit

27 oktober 2020 door Diana Grasso

koelkast organiseren pixabay.jpg

Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

Invriezen

Als je een product invriest doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en de invriesdatum. Naast kliekjes, brood en vlees kun je nog veel meer invriezen. Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door de groente te blancheren of kort te koken voordat je ze gaat invriezen. Breng eerst een pan met veel water aan de kook. Maak de groente intussen schoon en doe de groente daarna in een zeef, vergiet of frituurmandje. Als het water kookt, dompel de groente dan in het water en laat het zo 2 minuten koken. Koel de groente hierna zo snel mogelijk af en verpak ze in diepvriesmateriaal. Een vriezer gebruikt veel energie. Overweeg daarom of je een product nog gaat opeten nadat het ingevroren is geweest.

Bewaren

Bewaar vruchtgroenten, zoals tomaat, komkommer, aubergine, paprika en courgette niet in de koelkast. Bananen kun je maximaal 1 week bewaren. Sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruit kun je zelfs 1 tot 3 weken bewaren. Dat kan prima buiten de koelkast. Bewaar gesneden fruit zoals ananas wel in de koelkast. Meer weten? Met deze online bewaarwijzer ontdek je hoelang je producten kunt bewaren.

Energietips om te besparen op koelen en vriezen

1. Plaats de koelkast en/of diepvriezer op koele plaatsen

Kamp C adviseur Dirk: “Dus niet in de zon of in een veranda. Ook niet naast een oven of een radiator. Hou er ook rekening mee dat een koelkast of diepvriezer warmte afgeeft. Hierdoor stijgt de temperatuur in een koele ruimte. In een woning met een ventilatiesysteem D ga je de verse buitenlucht door alle ruimtes laten circuleren. Dan hebben alle ruimtes ongeveer dezelfde temperatuur. Als je een huis hebt met een ventilatiesysteem D, plaats je de koelkast of diepvriezer ook best niet in de zon en of naast een warmtebron.”

Je bespaart 40 euro per jaar als je de diepvriezer plaatst in een omgeving van 15°C in plaats van 20°C!

2. Plaats de koelkast of diepvrieskast minstens tien centimeter van de muur

Zo kan de afgevoerde warmte makkelijker weg en verbruikt het toestel minder. Je bespaart tot 15 euro per jaar.

Kamp C adviseur Dirk: “Als je een goede keukenplaatser hebt, worden de koelkast en diepvriezer automatisch minstens tien centimeter van de muur geplaatst. Let wel op de toevoer- en afvoeropeningen. Stofzuig deze regelmatig. Een koelkast of diepvriezer horen ook waterpas te staan.”

3. Ga je twee weken of langer weg? Schakel je koelkast uit

Wel eerst leegmaken natuurlijk. Zet de deur ervan op een kier, zodat ze kan verluchten.

Kamp C adviseur Dirk: “Je kunt ook alle elektriciteit afsluiten maar dan moet de diepvries ook leeg zijn.”

4. Zorg dat de toestellen goed sluiten: zet bijvoorbeeld niet te veel gewicht in de deur

Toestellen waaruit lucht ontsnapt verbruiken meer. Steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: als je weerstand voelt, is de rubberen dichting nog oké.

Kamp C adviseur Dirk: “Bij je keukenbouwer of de gespecialiseerde vakhandel kun je vervangrubbers kopen.”

5. Zet geen warme gerechten in de koelkast

Warm eten kun je best eerst volledig laten afkoelen, alvorens het in de koelkast te plaatsen (en daarna eventueel in de diepvries). Dan moeten deze apparaten niet of amper werken om terug op hun koude temperatuur te komen. Diepvrieseten laat je eerst in koelkast ontdooien, dat geeft extra koelte aan je koelkast en dan moet deze minder hard werken.

6. Kies voor een horizontale diepvrieskist, op maat van je gezin

Diepvrieskisten verbruiken 15% minder energie dan diepvrieskasten. Winst per jaar: 10 euro tegenover een kastmodel.

Kamp C adviseur Dirk: “Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. De koude lucht gedraagt zich als water. Doe je de deur van een kast open dan ‘loopt’ de koude lucht eruit. Dat effect heb je niet met een diepvrieskist. Een plastic box of doos in een diepvrieskast helpt dus wel. Een volle koeskast of diepvriezer werkt ook zuiniger. Dranken houden de koude beter vast. Lege plaatsjes kun je dus vullen met dranken. Koop ook een koelkast met een inhoud die overeenkomt met je behoefte. Dan ga je ook minder lege ruimte hebben.”

7. Ontdooi de diepvriezer één keer per jaar

Kamp C adviseur Dirk: “Dit hangt af van de toestand. Als er ijsaanslag is, kun je de viezer best ontdooien en het ijs verwijderen. Vanaf een laagje van 2 millimeter is dat al aangewezen.”

8. Ontstof minstens één keer per jaar het buisjesrooster aan de achterkant van je koelkast of diepvrieskast

Dirk: “Indien mogelijk. Ingebouwde toestellen laten dat vaak niet toe tenzij je ze helemaal uit de ombouwkast haalt. Zie ook hoger: toevoerroosters kun je wel makkelijk stofzuigen.”

Extra weetjes:

  • Organiseer je koelkast en diepvries. Zo weet je waar alles staat en hoef je de deur niet langer open te houden dan nodig. 
  • Laat bevroren dingen ontdooien in de koelkast. Wees even zuinig op koude als op warmte, het heeft ook energie gekost.
  • De ideale temperatuur van een koelkast is 4 à 7°C. Voor een diepvriezer is dit -18°C. Gebruik een aangepaste thermometer om dit in het oog te houden.
  • Een koelkast met een apart vriesvak met een eigen deur(tje) heeft de voorkeur ten opzichte van een ingebouwd vriesvak in de koelkast.
  • Een ingebouwde ijsblokjesmachine is een leuk gadget maar vraagt veel energie. Let op het energielabel.

Beeld: koelkast (Pixabay)

Labels:

  • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

    Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

    Lees meer
  • Tips om zuinig te verwarmen

    Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

    Lees meer
  • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

    Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Zo voorkom je oververhitting van je woning

    Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

    Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

    Lees meer
  • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

    Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

    Lees meer
  • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

    Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

    Lees meer
  • Boek vanaf nu zelf je bouwadvies online met de reserveringstool van Kamp C

    Kamp C biedt al jaren gratis onafhankelijk duurzaam bouwadvies aan particulieren. Sinds de coronacrisis gaan de bouwadviezen digitaal door. Vanaf nu hoef je Kamp C niet meer te bellen of te mailen om een afspraak te maken voor een bouwadvies maar kun je zelf online een afspraak maken via de online reserveringstool.

    Lees meer
  • Ken je het Energiehuis al?

    Heb jij vragen over je energiefactuur of wil je je woning energiezuiniger maken? Of heb je vragen over subsidies en renteloze renovatieleningen? Dan kun je terecht bij je energiehuis in jouw buurt.

    Lees meer
  • Energie besparen in huis? Vraag raad aan de HUISdokter!

    Heb je renovatieplannen, maar weet je niet waar te beginnen? Wil je gaan voor een lagere energiefactuur en een hoger comfort? Of wil je energie besparen, maar weet je niet hoe? De HUISdokter van het Energiehuis Kempen (IOK) kan je gratis en onafhankelijk bijstaan gedurende het hele traject, aan huis en op jouw tempo.

    Lees meer
Sluiten