27 oktober 2020

Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?
Invriezen
Als je een product invriest doe dat dan in een gesloten bakje of diepvrieszak en voorzie het van de naam en de invriesdatum. Naast kliekjes, brood en vlees kun je nog veel meer invriezen. Je kunt de houdbaarheid van groenten verlengen door de groente te blancheren of kort te koken voordat je ze gaat invriezen. Breng eerst een pan met veel water aan de kook. Maak de groente intussen schoon en doe de groente daarna in een zeef, vergiet of frituurmandje. Als het water kookt, dompel de groente dan in het water en laat het zo 2 minuten koken. Koel de groente hierna zo snel mogelijk af en verpak ze in diepvriesmateriaal. Een vriezer gebruikt veel energie. Overweeg daarom of je een product nog gaat opeten nadat het ingevroren is geweest.
Bewaren
Bewaar vruchtgroenten, zoals tomaat, komkommer, aubergine, paprika en courgette niet in de koelkast. Bananen kun je maximaal 1 week bewaren. Sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruit kun je zelfs 1 tot 3 weken bewaren. Dat kan prima buiten de koelkast. Bewaar gesneden fruit zoals ananas wel in de koelkast. Meer weten? Met deze online bewaarwijzer ontdek je hoelang je producten kunt bewaren.
Energietips om te besparen op koelen en vriezen
1. Plaats de koelkast en/of diepvriezer op koele plaatsen
Kamp C adviseur Dirk: “Dus niet in de zon of in een veranda. Ook niet naast een oven of een radiator. Hou er ook rekening mee dat een koelkast of diepvriezer warmte afgeeft. Hierdoor stijgt de temperatuur in een koele ruimte. In een woning met een ventilatiesysteem D ga je de verse buitenlucht door alle ruimtes laten circuleren. Dan hebben alle ruimtes ongeveer dezelfde temperatuur. Als je een huis hebt met een ventilatiesysteem D, plaats je de koelkast of diepvriezer ook best niet in de zon en of naast een warmtebron.”
Je bespaart 40 euro per jaar als je de diepvriezer plaatst in een omgeving van 15°C in plaats van 20°C!
2. Plaats de koelkast of diepvrieskast minstens tien centimeter van de muur
Zo kan de afgevoerde warmte makkelijker weg en verbruikt het toestel minder. Je bespaart tot 15 euro per jaar.
Kamp C adviseur Dirk: “Als je een goede keukenplaatser hebt, worden de koelkast en diepvriezer automatisch minstens tien centimeter van de muur geplaatst. Let wel op de toevoer- en afvoeropeningen. Stofzuig deze regelmatig. Een koelkast of diepvriezer horen ook waterpas te staan.”
3. Ga je twee weken of langer weg? Schakel je koelkast uit
Wel eerst leegmaken natuurlijk. Zet de deur ervan op een kier, zodat ze kan verluchten.
Kamp C adviseur Dirk: “Je kunt ook alle elektriciteit afsluiten maar dan moet de diepvries ook leeg zijn.”
4. Zorg dat de toestellen goed sluiten: zet bijvoorbeeld niet te veel gewicht in de deur
Toestellen waaruit lucht ontsnapt verbruiken meer. Steek een papiertje tussen de deur en trek het terug: als je weerstand voelt, is de rubberen dichting nog oké.
Kamp C adviseur Dirk: “Bij je keukenbouwer of de gespecialiseerde vakhandel kun je vervangrubbers kopen.”
5. Zet geen warme gerechten in de koelkast
Warm eten kun je best eerst volledig laten afkoelen, alvorens het in de koelkast te plaatsen (en daarna eventueel in de diepvries). Dan moeten deze apparaten niet of amper werken om terug op hun koude temperatuur te komen. Diepvrieseten laat je eerst in koelkast ontdooien, dat geeft extra koelte aan je koelkast en dan moet deze minder hard werken.
6. Kies voor een horizontale diepvrieskist, op maat van je gezin
Diepvrieskisten verbruiken 15% minder energie dan diepvrieskasten. Winst per jaar: 10 euro tegenover een kastmodel.
Kamp C adviseur Dirk: “Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. De koude lucht gedraagt zich als water. Doe je de deur van een kast open dan ‘loopt’ de koude lucht eruit. Dat effect heb je niet met een diepvrieskist. Een plastic box of doos in een diepvrieskast helpt dus wel. Een volle koeskast of diepvriezer werkt ook zuiniger. Dranken houden de koude beter vast. Lege plaatsjes kun je dus vullen met dranken. Koop ook een koelkast met een inhoud die overeenkomt met je behoefte. Dan ga je ook minder lege ruimte hebben.”
7. Ontdooi de diepvriezer één keer per jaar
Kamp C adviseur Dirk: “Dit hangt af van de toestand. Als er ijsaanslag is, kun je de viezer best ontdooien en het ijs verwijderen. Vanaf een laagje van 2 millimeter is dat al aangewezen.”
8. Ontstof minstens één keer per jaar het buisjesrooster aan de achterkant van je koelkast of diepvrieskast
Dirk: “Indien mogelijk. Ingebouwde toestellen laten dat vaak niet toe tenzij je ze helemaal uit de ombouwkast haalt. Zie ook hoger: toevoerroosters kun je wel makkelijk stofzuigen.”
Extra weetjes:
- Organiseer je koelkast en diepvries. Zo weet je waar alles staat en hoef je de deur niet langer open te houden dan nodig.
- Laat bevroren dingen ontdooien in de koelkast. Wees even zuinig op koude als op warmte, het heeft ook energie gekost.
- De ideale temperatuur van een koelkast is 4 à 7°C. Voor een diepvriezer is dit -18°C. Gebruik een aangepaste thermometer om dit in het oog te houden.
- Een koelkast met een apart vriesvak met een eigen deur(tje) heeft de voorkeur ten opzichte van een ingebouwd vriesvak in de koelkast.
- Een ingebouwde ijsblokjesmachine is een leuk gadget maar vraagt veel energie. Let op het energielabel.
Beeld: koelkast (Pixabay)