Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

10 januari 2020 door Diana Grasso

thermostaatknop.jpg

Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

Verwarming en warm water

 • Laat je thermostaat je dag- en nachtritme volgen. Zet je thermostaat ’s nachts op 16 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Door de thermostaat al een graadje lager te zetten dan je gewend bent, bespaar je ook al gauw 80 euro per jaar.
 • Ontlucht de radiatoren enkele keren per jaar.
 • Kleef radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warme lucht niet via de buitenmuren ontsnapt.
 • Plaats een radiatorventilator onder of bovenop de radiator. Omdat het opwarmen sneller gaat, bespaar je op gas. De kleine ventilatoren, die weinig geluid maken, worden via een sensor geregeld. Zodra je radiator warm wordt, worden ze ingeschakeld.
 • Door naden en kieren goed te dichten, bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 50 euro per jaar. Door het zelf te doen, ben je enkel materiaalkosten kwijt.
 • Verwarmingsleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals in kruipruimtes en onverwarmde kelders) verliezen warmte. Door ze te isoleren, verlaag je je energierekening.
 • Gemiddeld douchen we 9 minuten per douchebeurt. Als je 5 minuten doucht, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is 80 euro per jaar.
 • Zet de boilers uit wanneer je langere tijd op vakantie gaat.

 Elektriciteit

 • Plaats koelkasten niet naast een warmtebron, zoals een verwarming of oven, en zet ze waterpas.
 • Zorg voor een goede verluchting van de achterzijde van de koelkast en diepvriezer. Dat is namelijk de warmtewisselaar die ervoor zorgt dat alles goed werkt.
 • Controleer de rubberdichting van koelkasten en vriezers. Versleten rubbers halen je verbruik omhoog.
 • Kies bij een keuken voor koken op aardgas. Elektrische inductieplaten zijn een goede tweede keuze.
 • Laat warme gerechten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of diepvries plaatst.
 • Verwarm het water in de waterkoker en giet het dan in een thermos. Dat is energiezuiniger dan de waterkoker telkens opnieuw te verwarmen.
 • Doe eerst de volledige strijk vooraleer je hem gaat opplooien.
 • Kies voor lichte kleuren in de woonkamer. Die reflecteren het licht beter, waardoor je minder lampen gaat gebruiken.
 • Ontdooi de diepvriezer minstens één keer per jaar. Een ijslaag van 2 mm zorgt al voor 10 procent extra verbruik.
 • Gebruik stekkerblokken met een aan/uit-schakelaar voor onder meer televisie en geluidsinstallatie.
 • Meten is weten. Op de website www.energieID.be kun je je energieverbruik bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je eigen verbruik. Word lid van de groep https://www.energieid.be/groups/besparen-met-een-energiemeester .

Zelf aan de slag

Wil je (zelf) aan de slag om je woning duurzamer te maken? Grasduin in de infofiches op onze website en bekijk welke maatregelen jij kunt toepassen. 

Met dank aan de gemeente Boechout.Wil je nog meer informatie over duurzaam wonen? Maak gebruik van ons gratis bouw- en renovatieadvies (aanvragen via bouwadvies@kampc.be).

Logo Shine.jpg

Labels:

 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  Lees meer
 • Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Zo voorkom je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • Boek vanaf nu zelf je bouwadvies online met de reserveringstool van Kamp C

  Kamp C biedt al jaren gratis onafhankelijk duurzaam bouwadvies aan particulieren. Sinds de coronacrisis gaan de bouwadviezen digitaal door. Vanaf nu hoef je Kamp C niet meer te bellen of te mailen om een afspraak te maken voor een bouwadvies maar kun je zelf online een afspraak maken via de online reserveringstool.

  Lees meer
Sluiten