Door COVID-19 zijn volgende maatregelen tot nader order van kracht. We zijn momenteel aan het werk om onze dienstverlening terug op te starten. Tot op heden gaan de bouwadviezen niet fysiek door maar wel digitaal. Als je al een afspraak had voor een bouwadvies, zullen wij je contacteren. We blijven je bouwvragen beantwoorden via mail bouwadvies@kampc.be. De administratie van het Conferentiecentrum De Basis blijft bereikbaar. We treffen momenteel alle voorbereidingen om verhuringen weer mogelijk te maken en houden je op de hoogte via de website. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

10 januari 2020 door Diana Grasso

thermostaatknop.jpg

Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

Verwarming en warm water

 • Laat je thermostaat je dag- en nachtritme volgen. Zet je thermostaat ’s nachts op 16 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Door de thermostaat al een graadje lager te zetten dan je gewend bent, bespaar je ook al gauw 80 euro per jaar.
 • Ontlucht de radiatoren enkele keren per jaar.
 • Kleef radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warme lucht niet via de buitenmuren ontsnapt.
 • Plaats een radiatorventilator onder of bovenop de radiator. Omdat het opwarmen sneller gaat, bespaar je op gas. De kleine ventilatoren, die weinig geluid maken, worden via een sensor geregeld. Zodra je radiator warm wordt, worden ze ingeschakeld.
 • Door naden en kieren goed te dichten, bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 50 euro per jaar. Door het zelf te doen, ben je enkel materiaalkosten kwijt.
 • Verwarmingsleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals in kruipruimtes en onverwarmde kelders) verliezen warmte. Door ze te isoleren, verlaag je je energierekening.
 • Gemiddeld douchen we 9 minuten per douchebeurt. Als je 5 minuten doucht, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is 80 euro per jaar.
 • Zet de boilers uit wanneer je langere tijd op vakantie gaat.

 Elektriciteit

 • Plaats koelkasten niet naast een warmtebron, zoals een verwarming of oven, en zet ze waterpas.
 • Zorg voor een goede verluchting van de achterzijde van de koelkast en diepvriezer. Dat is namelijk de warmtewisselaar die ervoor zorgt dat alles goed werkt.
 • Controleer de rubberdichting van koelkasten en vriezers. Versleten rubbers halen je verbruik omhoog.
 • Kies bij een keuken voor koken op aardgas. Elektrische inductieplaten zijn een goede tweede keuze.
 • Laat warme gerechten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of diepvries plaatst.
 • Verwarm het water in de waterkoker en giet het dan in een thermos. Dat is energiezuiniger dan de waterkoker telkens opnieuw te verwarmen.
 • Doe eerst de volledige strijk vooraleer je hem gaat opplooien.
 • Kies voor lichte kleuren in de woonkamer. Die reflecteren het licht beter, waardoor je minder lampen gaat gebruiken.
 • Ontdooi de diepvriezer minstens één keer per jaar. Een ijslaag van 2 mm zorgt al voor 10 procent extra verbruik.
 • Gebruik stekkerblokken met een aan/uit-schakelaar voor onder meer televisie en geluidsinstallatie.
 • Meten is weten. Op de website www.energieID.be kun je je energieverbruik bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je eigen verbruik. Word lid van de groep https://www.energieid.be/groups/besparen-met-een-energiemeester .

Zelf aan de slag

Wil je (zelf) aan de slag om je woning duurzamer te maken? Grasduin in de infofiches op onze website en bekijk welke maatregelen jij kunt toepassen. 

Met dank aan de gemeente Boechout.Wil je nog meer informatie over duurzaam wonen? Maak gebruik van ons gratis bouw- en renovatieadvies (aanvragen via bouwadvies@kampc.be).

Logo Shine.jpg

Labels:

 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Minder water verbruiken? Zo doe je dat!

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Bespaar energie door sluipverbruik aan te pakken

  Verschillende elektrische apparaten verbruiken nog energie als je ze niet gebruikt. Als ze op stand-by of “uit” staan, kunnen ze toch nog stroom verbruiken. Denk aan de modem, de tv, laders van smartphones of elektrische tandenborstels die in het stopcontact blijven steken. Dit sluimerende stroomverbruik heet “sluipverbruik”. Elke watt sluipverbruik per uur kost je 2 euro per jaar. Door enkele praktische tips kun je heel wat euro’s besparen!

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
Sluiten