De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

10 januari 2020 door Diana Grasso

thermostaatknop.jpg

Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

Verwarming en warm water

 • Laat je thermostaat je dag- en nachtritme volgen. Zet je thermostaat ’s nachts op 16 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Door de thermostaat al een graadje lager te zetten dan je gewend bent, bespaar je ook al gauw 80 euro per jaar.
 • Ontlucht de radiatoren enkele keren per jaar.
 • Kleef radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warme lucht niet via de buitenmuren ontsnapt.
 • Plaats een radiatorventilator onder of bovenop de radiator. Omdat het opwarmen sneller gaat, bespaar je op gas. De kleine ventilatoren, die weinig geluid maken, worden via een sensor geregeld. Zodra je radiator warm wordt, worden ze ingeschakeld.
 • Door naden en kieren goed te dichten, bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 50 euro per jaar. Door het zelf te doen, ben je enkel materiaalkosten kwijt.
 • Verwarmingsleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals in kruipruimtes en onverwarmde kelders) verliezen warmte. Door ze te isoleren, verlaag je je energierekening.
 • Gemiddeld douchen we 9 minuten per douchebeurt. Als je 5 minuten doucht, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is 80 euro per jaar.
 • Zet de boilers uit wanneer je langere tijd op vakantie gaat.

 Elektriciteit

 • Plaats koelkasten niet naast een warmtebron, zoals een verwarming of oven, en zet ze waterpas.
 • Zorg voor een goede verluchting van de achterzijde van de koelkast en diepvriezer. Dat is namelijk de warmtewisselaar die ervoor zorgt dat alles goed werkt.
 • Controleer de rubberdichting van koelkasten en vriezers. Versleten rubbers halen je verbruik omhoog.
 • Kies bij een keuken voor koken op aardgas. Elektrische inductieplaten zijn een goede tweede keuze.
 • Laat warme gerechten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of diepvries plaatst.
 • Verwarm het water in de waterkoker en giet het dan in een thermos. Dat is energiezuiniger dan de waterkoker telkens opnieuw te verwarmen.
 • Doe eerst de volledige strijk vooraleer je hem gaat opplooien.
 • Kies voor lichte kleuren in de woonkamer. Die reflecteren het licht beter, waardoor je minder lampen gaat gebruiken.
 • Ontdooi de diepvriezer minstens één keer per jaar. Een ijslaag van 2 mm zorgt al voor 10 procent extra verbruik.
 • Gebruik stekkerblokken met een aan/uit-schakelaar voor onder meer televisie en geluidsinstallatie.
 • Meten is weten. Op de website www.energieID.be kun je je energieverbruik bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je eigen verbruik. Word lid van de groep https://www.energieid.be/groups/besparen-met-een-energiemeester .

Zelf aan de slag

Wil je (zelf) aan de slag om je woning duurzamer te maken? Grasduin in de infofiches op onze website en bekijk welke maatregelen jij kunt toepassen. 

Met dank aan de gemeente Boechout.Wil je nog meer informatie over duurzaam wonen? Maak gebruik van ons gratis bouw- en renovatieadvies (aanvragen via bouwadvies@kampc.be).

Logo Shine.jpg

Labels:

 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo vermijd je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Regeerakkoord voorziet verlaging van btw-tarief voor sloop en heropbouw naar 6%

  Een huis slopen en heropbouwen zal binnenkort aan 6% btw kunnen gebeuren, dit voorziet het nieuwe regeerakkoord.

  Lees meer
 • Onesto voelt zich thuis in de Basis

  In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
Sluiten