Update: het infoloket op dinsdag zal digitaal doorgaan. Dit betekent dat er op donderdag een fysiek bouwadvies mogelijk is op afspraak op Kamp C. Echter geven we de voorkeur aan digitale bouwadviezen (telefonisch, via mail, Skype…). De bouwadviezen in de gemeenten gaan gewoon door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. * Bereikbaarheid Kamp C: De afrit voor verkeer vanuit Antwerpen en de oprit voor verkeer richting Hasselt aan Herentals-Oost (Olen Centrum) zijn afgesloten tot midden december 2020.

Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

10 januari 2020 door Diana Grasso

thermostaatknop.jpg

Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

Verwarming en warm water

 • Laat je thermostaat je dag- en nachtritme volgen. Zet je thermostaat ’s nachts op 16 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Door de thermostaat al een graadje lager te zetten dan je gewend bent, bespaar je ook al gauw 80 euro per jaar.
 • Ontlucht de radiatoren enkele keren per jaar.
 • Kleef radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warme lucht niet via de buitenmuren ontsnapt.
 • Plaats een radiatorventilator onder of bovenop de radiator. Omdat het opwarmen sneller gaat, bespaar je op gas. De kleine ventilatoren, die weinig geluid maken, worden via een sensor geregeld. Zodra je radiator warm wordt, worden ze ingeschakeld.
 • Door naden en kieren goed te dichten, bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 50 euro per jaar. Door het zelf te doen, ben je enkel materiaalkosten kwijt.
 • Verwarmingsleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals in kruipruimtes en onverwarmde kelders) verliezen warmte. Door ze te isoleren, verlaag je je energierekening.
 • Gemiddeld douchen we 9 minuten per douchebeurt. Als je 5 minuten doucht, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is 80 euro per jaar.
 • Zet de boilers uit wanneer je langere tijd op vakantie gaat.

 Elektriciteit

 • Plaats koelkasten niet naast een warmtebron, zoals een verwarming of oven, en zet ze waterpas.
 • Zorg voor een goede verluchting van de achterzijde van de koelkast en diepvriezer. Dat is namelijk de warmtewisselaar die ervoor zorgt dat alles goed werkt.
 • Controleer de rubberdichting van koelkasten en vriezers. Versleten rubbers halen je verbruik omhoog.
 • Kies bij een keuken voor koken op aardgas. Elektrische inductieplaten zijn een goede tweede keuze.
 • Laat warme gerechten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of diepvries plaatst.
 • Verwarm het water in de waterkoker en giet het dan in een thermos. Dat is energiezuiniger dan de waterkoker telkens opnieuw te verwarmen.
 • Doe eerst de volledige strijk vooraleer je hem gaat opplooien.
 • Kies voor lichte kleuren in de woonkamer. Die reflecteren het licht beter, waardoor je minder lampen gaat gebruiken.
 • Ontdooi de diepvriezer minstens één keer per jaar. Een ijslaag van 2 mm zorgt al voor 10 procent extra verbruik.
 • Gebruik stekkerblokken met een aan/uit-schakelaar voor onder meer televisie en geluidsinstallatie.
 • Meten is weten. Op de website www.energieID.be kun je je energieverbruik bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je eigen verbruik. Word lid van de groep https://www.energieid.be/groups/besparen-met-een-energiemeester .

Zelf aan de slag

Wil je (zelf) aan de slag om je woning duurzamer te maken? Grasduin in de infofiches op onze website en bekijk welke maatregelen jij kunt toepassen. 

Met dank aan de gemeente Boechout.Wil je nog meer informatie over duurzaam wonen? Maak gebruik van ons gratis bouw- en renovatieadvies (aanvragen via bouwadvies@kampc.be).

Logo Shine.jpg

Labels:

 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  Lees meer
 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Blog 23: De circulaire economie - een overzicht

  In de vorige blog gaf ik aan dat om onze planeet - en daarmee ook onszelf - te redden van de ondergang, het roer volledig om moet. Van een verspillende en vervuilende maatschappij  moeten we op weg naar een duurzame samenleving. Gelukkig zien we overal de tekenen verschijnen dat het roer inderdaad om aan het gaan is. Er zijn vele wegen die ons leiden naar die duurzame samenleving zoals de digitale transformatie, de deeleconomie en de energietransitie. Echter de belangrijkste weg is toch wel die van de circulaire economie. Maar wat is die circulaire economie nu eigenlijk?

  Lees meer
Sluiten