Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

10 januari 2020 door Diana Grasso

thermostaatknop.jpg

Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

Verwarming en warm water

 • Laat je thermostaat je dag- en nachtritme volgen. Zet je thermostaat ’s nachts op 16 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar. Door de thermostaat al een graadje lager te zetten dan je gewend bent, bespaar je ook al gauw 80 euro per jaar.
 • Ontlucht de radiatoren enkele keren per jaar.
 • Kleef radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warme lucht niet via de buitenmuren ontsnapt.
 • Plaats een radiatorventilator onder of bovenop de radiator. Omdat het opwarmen sneller gaat, bespaar je op gas. De kleine ventilatoren, die weinig geluid maken, worden via een sensor geregeld. Zodra je radiator warm wordt, worden ze ingeschakeld.
 • Door naden en kieren goed te dichten, bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 50 euro per jaar. Door het zelf te doen, ben je enkel materiaalkosten kwijt.
 • Verwarmingsleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (zoals in kruipruimtes en onverwarmde kelders) verliezen warmte. Door ze te isoleren, verlaag je je energierekening.
 • Gemiddeld douchen we 9 minuten per douchebeurt. Als je 5 minuten doucht, bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 16.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is 80 euro per jaar.
 • Zet de boilers uit wanneer je langere tijd op vakantie gaat.

 Elektriciteit

 • Plaats koelkasten niet naast een warmtebron, zoals een verwarming of oven, en zet ze waterpas.
 • Zorg voor een goede verluchting van de achterzijde van de koelkast en diepvriezer. Dat is namelijk de warmtewisselaar die ervoor zorgt dat alles goed werkt.
 • Controleer de rubberdichting van koelkasten en vriezers. Versleten rubbers halen je verbruik omhoog.
 • Kies bij een keuken voor koken op aardgas. Elektrische inductieplaten zijn een goede tweede keuze.
 • Laat warme gerechten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast of diepvries plaatst.
 • Verwarm het water in de waterkoker en giet het dan in een thermos. Dat is energiezuiniger dan de waterkoker telkens opnieuw te verwarmen.
 • Doe eerst de volledige strijk vooraleer je hem gaat opplooien.
 • Kies voor lichte kleuren in de woonkamer. Die reflecteren het licht beter, waardoor je minder lampen gaat gebruiken.
 • Ontdooi de diepvriezer minstens één keer per jaar. Een ijslaag van 2 mm zorgt al voor 10 procent extra verbruik.
 • Gebruik stekkerblokken met een aan/uit-schakelaar voor onder meer televisie en geluidsinstallatie.
 • Meten is weten. Op de website www.energieID.be kun je je energieverbruik bijhouden, zodat je inzicht krijgt in je eigen verbruik. Word lid van de groep https://www.energieid.be/groups/besparen-met-een-energiemeester .

Zelf aan de slag

Wil je (zelf) aan de slag om je woning duurzamer te maken? Grasduin in de infofiches op onze website en bekijk welke maatregelen jij kunt toepassen. 

Met dank aan de gemeente Boechout.Wil je nog meer informatie over duurzaam wonen? Maak gebruik van ons gratis bouw- en renovatieadvies (aanvragen via bouwadvies@kampc.be).

Logo Shine.jpg

Labels:

 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
 • Leerlingen ontdekken de EU en duurzame energie

  Van 24 tot 31 januari trekt Europa Direct Provincie Antwerpen naar Kamp C, het centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, met de reizende Europaweken. Tijdens een interactief rollenspel kruipen 212 leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar in de huid van een Europese minister van Energie. Daarna zetten ze de theorie om in de praktijk en proberen ze zelf elektriciteit op te wekken aan de hand van een duurzame energiebron.  

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

  Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

  Lees meer
 • Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

  De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

  Lees meer
 • Expertenteam start met uitvoering van ambitieuze Roadmap Leuven 2030

  In september startte, vanuit het sterke partnerschap Leuven 2030, een ploeg van 17 experten om via de realisatie van de 13 programma’s uit 'Roadmap 2025 · 2035 · 2050’ de Leuvense klimaatdoelen mee waar te maken. Eerder dit jaar stelde het ‘klimaatnetwerk’ Leuven 2030 haar Roadmap voor op de uitverkochte conferentie ‘Road to 2050’. Met dit unieke actieplan, opgebouwd rond 13 programma’s, wil de vzw de versnelling richting een klimaatneutrale toekomst inzetten. De Roadmap tekent de ambitieuze weg naar een klimaatneutraal Leuven uit en toont daarin de cruciale rol van iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere kennisinstelling en iedere overheid. Dat deze uitdaging op véle schouders dient te worden gelegd, is meer dan ooit duidelijk.

  Projectverantwoordelijke Anne Goidts van Kamp C faciliteert samen met Drie Vleugels, Energieconsulent van de Stad Leuven, het programma Woningen Renoveren. Dit programma focust op het benaderen en ondersteunen van huurders en private woningeigenaars om hun woning energiezuiniger te maken. Samen met alle betrokken actoren wil Leuven 2030 elke Leuvenaar gericht advies en begeleiding op maat aanbieden om zijn of haar woning energiezuiniger te maken.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
Sluiten