26 augustus 2020

Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.
“De Samen Duurzamer Wonen tool geeft bewoners een persoonlijk advies aan de hand van een vragenlijst. Voor de ontwikkeling is in eerste instantie gekeken naar wat voor soort advies we de gebruikers zouden willen geven. Hierbij is de keuze gevallen op advies voor zowel kleine ingrepen (zoals bijvoorbeeld lampen vervangen door LED-verlichting of radiatorfolie toe te passen) als grotere ingrepen (zoals bijvoorbeeld na-isolatie en zonnepanelen). Zo kan iedere gebruiker geholpen worden. Wil iemand met kleine stapjes beginnen, dan kan dat. Maar als iemand al meerdere kleinere dingen in zijn of haar huis heeft toegepast en nu klaar is voor een grote aanpak, dan voorzien we hem of haar ook in advies. Daarnaast geven we ook wat tips en tricks mee waarbij de gebruiker zijn of haar gedrag kan veranderen en daarmee energie kan besparen.”
Testperiode
Iris testte de tool voor het eerst uit in november 2019. Een aantal bewoners uit Vinkenhof in Berlaar die een woning huren bij sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen (partner in het ENLEB-project) mochten aan de slag met de tool. De bewoners gaven hun mening over de gebruiksvriendelijkheid en inhoud van de tool. Een tweede verbeterslag kwam er begin dit jaar. “De afgelopen maanden hebben we hier een grotere slag in gemaakt. We hebben honderd professionelen die bezig zijn met adviesverlening gevraagd om de online tool te gebruiken en een online feedbackformulier in te vullen. Hierbij hebben we gericht gevraagd naar bepaalde informatie, maar hebben we de gebruikers ook de ruimte gegeven om hun mening over andere zaken te geven. Ook hebben we de mening gevraagd over een onderdeel dat momenteel nog niet in de online tool zat, maar dat nog in ontwikkeling is. Dat onderdeel maakt het mogelijk om bewoners met elkaar in contact te brengen en samen aan de slag te gaan om hun woningen te verduurzamen.” In ENLEB onderzoeken de partners hoe co-creatie met en tussen bewoners opgezet kan worden om op grotere schaal woningen te verduurzamen. De inzichten hierin worden verwerkt in de tool en aangeboden aan de gebruikers.
De feedback is alvast positief, zo gaat Iris verder: “we hebben leuke en enthousiaste feedback gekregen, zoals de quotes hieronder tonen.”
“Gewoon een 'no nonsense' tool”
“Digitaal en compleet voor onze woning”
“Het feit dat het advies steeds aangepast wordt terwijl je de vragen invult en niet pas op het einde het advies te zien krijgt”
“Geeft inzicht en spoort aan om stappen te zetten”
“Laagdrempelig als 1e fase”
“Snelle en eenvoudige manier om energieadvies over je huis te krijgen”
“De globale aanpak! Zowel tips op gedrag, hoe je offertes vraagt, als advies over de grotere renovatiemaatregelen”
“Combinatie van duidelijkheid, heldere technische uitleg, onafhankelijkheid, en lengte/snelheid”
“De komende maanden gaan we hard aan het werk om deze feedback te verwerken in een verbeterde versie van de online tool. Daarna zal nog een feedbackronde volgen waarin de eindgebruiker zijn of haar mening kan geven. Aan het einde van het ENLEB-project gaan we alle kennis die is opgedaan uit de andere aspecten van het ENLEB-project samenvoegen in de online tool. De Samen Duurzamer Wonen tool zal daarna op verschillende kanalen gratis beschikbaar zijn.”
Bekijk het filmpje voor meer info over de Samen Duurzamer Wonen tool!