Update coronamaatregelen: de bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Contacteer ons voor een bouwadvies via T 014/27 96 50 of bouwadvies@kampc.be. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten door de verstrengde coronamaatregelen. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn dus niet meer mogelijk tot nader bericht.

Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

26 augustus 2020 door Diana Grasso

asbest.jpg

Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

Hoe kun je als burger deelnemen aan lokale projecten?

Informeer bij jouw stad of gemeente welke asbestafbouwprojecten in jouw regio lopen of gepland zijn. Ook jouw provincie, afval- of streekintercommunale of regionale vzw’s kunnen een gesubsidieerd asbestafbouwproject in jouw regio organiseren. Hou ook hun communicatie in het oog. Op de site van OVAM vind je onderaan de pagina een overzichtskaart van alle steden en gemeenten waar enige subsidiëring van kracht is en tot wie je je moet wenden.

Waarvoor kun je deelnemen?

• voordelige ophaling van asbestcement afval aan huis via een platenzak, bigbag of container;

• samenkoopformule voor de verwijdering van leidingisolatie en vloerbekleding door erkend asbestverwijderaar (enkel particulieren, 50% subsidie);

• samenkoopformule voor de verwijdering (met al dan niet heraanleg/energieprestatie verbetering) van asbestcement dak- en gevelbekleding, inclusief voordelige ophaling.

Je kunt nog steeds terecht bij je vertrouwde recyclagepark om zelf kleine hoeveelheden asbestcement binnen te brengen. OVAM geeft subsidies aan lokale besturen om je hiervoor aangepaste verpakking en zakken aan te kunnen bieden. Zo kun je zeker op een veilige manier je asbestcementafval vervoeren naar het recyclagepark. Grotere hoeveelheden of formaten laat je beter thuis ophalen. Kijk om zelf aan de slag te gaan op de site van OVAM hoe je dat veilig kunt doen.

In de toekomst zal OVAM ook ondersteuning bieden voor de organisatie van gegroepeerde asbestinventarisatie via een callformule. Tegen 2032 zal het bezit van een asbestinventaris immers verplicht zijn.

Asbestverwijdering

Er zijn er nog veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. De Kempense gemeenten, OVAM en IOK Afvalbeheer maken werk van een versnelde afbouw van asbest. Meer info vind je hier.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag om asbest te verwijderen? In beperkte gevallen kun je dit zelf doen. Ons infofiche over asbest helpt je op weg.

Labels:

 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
 • Regeerakkoord voorziet verlaging van btw-tarief voor sloop en heropbouw naar 6%

  Een huis slopen en heropbouwen zal binnenkort aan 6% btw kunnen gebeuren, dit voorziet het nieuwe regeerakkoord.

  Lees meer
 • Onesto voelt zich thuis in de Basis

  In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Een karrenspoor als oplossing voor infiltratie van regenwater

  Een leuke staycation en een hittegolf. Het doet ons denken aan een exotische vakantie in eigen land. Ons klimaat is aan het veranderen, zelfs de tuinarchitect voelt het. Sammy Deburggraeve licht de klimaatverandering toe en vertelt hoe je je oprit kunt veranderen in een karrespoor zodat het hemelwater vrij infiltreert in de bodem.

  Lees meer
Sluiten