Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

26 augustus 2020 door Diana Grasso

asbest.jpg

Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

Hoe kun je als burger deelnemen aan lokale projecten?

Informeer bij jouw stad of gemeente welke asbestafbouwprojecten in jouw regio lopen of gepland zijn. Ook jouw provincie, afval- of streekintercommunale of regionale vzw’s kunnen een gesubsidieerd asbestafbouwproject in jouw regio organiseren. Hou ook hun communicatie in het oog. Op de site van OVAM vind je onderaan de pagina een overzichtskaart van alle steden en gemeenten waar enige subsidiëring van kracht is en tot wie je je moet wenden.

Waarvoor kun je deelnemen?

• voordelige ophaling van asbestcement afval aan huis via een platenzak, bigbag of container;

• samenkoopformule voor de verwijdering van leidingisolatie en vloerbekleding door erkend asbestverwijderaar (enkel particulieren, 50% subsidie);

• samenkoopformule voor de verwijdering (met al dan niet heraanleg/energieprestatie verbetering) van asbestcement dak- en gevelbekleding, inclusief voordelige ophaling.

Je kunt nog steeds terecht bij je vertrouwde recyclagepark om zelf kleine hoeveelheden asbestcement binnen te brengen. OVAM geeft subsidies aan lokale besturen om je hiervoor aangepaste verpakking en zakken aan te kunnen bieden. Zo kun je zeker op een veilige manier je asbestcementafval vervoeren naar het recyclagepark. Grotere hoeveelheden of formaten laat je beter thuis ophalen. Kijk om zelf aan de slag te gaan op de site van OVAM hoe je dat veilig kunt doen.

In de toekomst zal OVAM ook ondersteuning bieden voor de organisatie van gegroepeerde asbestinventarisatie via een callformule. Tegen 2032 zal het bezit van een asbestinventaris immers verplicht zijn.

Asbestverwijdering

Er zijn er nog veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. De Kempense gemeenten, OVAM en IOK Afvalbeheer maken werk van een versnelde afbouw van asbest. Meer info vind je hier.

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag om asbest te verwijderen? In beperkte gevallen kun je dit zelf doen. Ons infofiche over asbest helpt je op weg.

Labels:

 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Boek vanaf nu zelf je bouwadvies online met de reserveringstool van Kamp C

  Kamp C biedt al jaren gratis onafhankelijk duurzaam bouwadvies aan particulieren. Sinds de coronacrisis gaan de bouwadviezen digitaal door. Vanaf nu hoef je Kamp C niet meer te bellen of te mailen om een afspraak te maken voor een bouwadvies maar kun je zelf online een afspraak maken via de online reserveringstool.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
 • Regeerakkoord voorziet verlaging van btw-tarief voor sloop en heropbouw naar 6%

  Een huis slopen en heropbouwen zal binnenkort aan 6% btw kunnen gebeuren, dit voorziet het nieuwe regeerakkoord.

  Lees meer
 • Onesto voelt zich thuis in de Basis

  In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  Lees meer
 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  Lees meer
Sluiten