Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

26 augustus 2020 door Sarah Verbeeck

Moonen_Iris_B_PO_VH_0244_PDEng (002).jpg

Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

“De Samen Duurzamer Wonen tool geeft bewoners een persoonlijk advies aan de hand van een vragenlijst. Voor de ontwikkeling is in eerste instantie gekeken naar wat voor soort advies we de gebruikers zouden willen geven. Hierbij is de keuze gevallen op advies voor zowel kleine ingrepen (zoals bijvoorbeeld lampen vervangen door LED-verlichting of radiatorfolie toe te passen) als grotere ingrepen (zoals bijvoorbeeld na-isolatie en zonnepanelen). Zo kan iedere gebruiker geholpen worden. Wil iemand met kleine stapjes beginnen, dan kan dat. Maar als iemand al meerdere kleinere dingen in zijn of haar huis heeft toegepast en nu klaar is voor een grote aanpak, dan voorzien we hem of haar ook in advies. Daarnaast geven we ook wat tips en tricks mee waarbij de gebruiker zijn of haar gedrag kan veranderen en daarmee energie kan besparen.”

Testperiode

Iris testte de tool voor het eerst uit in november 2019. Een aantal bewoners uit Vinkenhof in Berlaar die een woning huren bij sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen (partner in het ENLEB-project) mochten aan de slag met de tool. De bewoners gaven hun mening over de gebruiksvriendelijkheid en inhoud van de tool. Een tweede verbeterslag kwam er begin dit jaar. “De afgelopen maanden hebben we hier een grotere slag in gemaakt. We hebben honderd professionelen die bezig zijn met adviesverlening gevraagd om de online tool te gebruiken en een online feedbackformulier in te vullen. Hierbij hebben we gericht gevraagd naar bepaalde informatie, maar hebben we de gebruikers ook de ruimte gegeven om hun mening over andere zaken te geven. Ook hebben we de mening gevraagd over een onderdeel dat momenteel nog niet in de online tool zat, maar dat nog in ontwikkeling is. Dat onderdeel maakt het mogelijk om bewoners met elkaar in contact te brengen en samen aan de slag te gaan om hun woningen te verduurzamen.” In ENLEB onderzoeken de partners hoe co-creatie met en tussen bewoners opgezet kan worden om op grotere schaal woningen te verduurzamen. De inzichten hierin worden verwerkt in de tool en aangeboden aan de gebruikers.

De feedback is alvast positief, zo gaat Iris verder: “we hebben leuke en enthousiaste feedback gekregen, zoals de quotes hieronder tonen.”

“Gewoon een 'no nonsense' tool”

“Digitaal en compleet voor onze woning”

“Het feit dat het advies steeds aangepast wordt terwijl je de vragen invult en niet pas op het einde het advies te zien krijgt”

“Geeft inzicht en spoort aan om stappen te zetten”

“Laagdrempelig als 1e fase”

“Snelle en eenvoudige manier om energieadvies over je huis te krijgen”

“De globale aanpak! Zowel tips op gedrag, hoe je offertes vraagt, als advies over de grotere renovatiemaatregelen”

“Combinatie van duidelijkheid, heldere technische uitleg, onafhankelijkheid, en lengte/snelheid”

“De komende maanden gaan we hard aan het werk om deze feedback te verwerken in een verbeterde versie van de online tool. Daarna zal nog een feedbackronde volgen waarin de eindgebruiker zijn of haar mening kan geven. Aan het einde van het ENLEB-project gaan we alle kennis die is opgedaan uit de andere aspecten van het ENLEB-project samenvoegen in de online tool. De Samen Duurzamer Wonen tool zal daarna op verschillende kanalen gratis beschikbaar zijn.”

Bekijk het filmpje voor meer info over de Samen Duurzamer Wonen tool!

EU-ENLEB.png

Labels:

  • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

    Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

    Lees meer
  • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

    Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

    Lees meer
  • Neem deel aan webinars over renovatie

    Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

    Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

    Lees meer
  • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

    In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

    Lees meer
  • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

    De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

    Lees meer
  • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

    In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

    Lees meer
  • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

    Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

    Lees meer
Sluiten