Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Onesto voelt zich thuis in de Basis

20 oktober 2020 door Diana Grasso

Onesto Francis en Marina .JPG

In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

Wat is Onesto en wat is jullie visie?

Francis: “Onesto is een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, bestemd voor de huisvesting van de ontlener en zijn of haar gezin. Onesto is een fusie van verscheidene sociale kredietmaatschappijen, waarvan er sommigen reeds meer dan honderd jaar bestaan. Aandeelhouders zijn zowel gemeenten als privaat kapitaal. Het werkingsgebied van Onesto is daardoor het hele Vlaamse land,  met vestigingen in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Het doel van Onesto bestaat er in mensen te helpen bij het verwerven van een eigen woning, met advies of met een krediet. Meer en meer wordt het aspect duurzaam verbouwen een belangrijk onderdeel van de dossiers. Onze visie is dat iedereen kansen moet krijgen op een eigen, degelijke woning. Wij willen daartoe bijdragen door met onze kredieten ook mensen met bescheiden middelen te helpen bij het verwerven van een duurzame woning of het renoveren van een bestaande woning tot een duurzame woning.”

Welke diensten bieden jullie aan?

Francis: “Onesto biedt hypothecaire kredieten aan, maar ook advies over woonkredieten en alle aspecten die te maken hebben met het verwerven of renoveren van een woning. We proberen hierbij antwoorden op maat te bieden, met een sociale maar ook realistische invalshoek. Weinigen zijn vertrouwd met wat er allemaal komt kijken bij het verwerven of renoveren van een woning, in het bijzonder de financiële aspecten. Mensen correct informeren is daarom een groot deel van ons takenpakket waarvoor we naast persoonlijk contact op onze kantoren, meer en meer gebruik maken van digitale media.”

Wie kan er terecht voor een sociale lening bij Onesto?

Francis: “Wie een eigen woning wil kopen, bouwen of verbouwen, en nog geen ander hypothecair krediet heeft lopen, kan bij Onesto terecht, mits de aanvrager geen andere woning bezit en de woning dient om er zelf gaan te wonen. Het kan ook gaan over de inkoop van een woning bij echtscheiding of het overnemen van een bestaand krediet. Er is geen maximale inkomensgrens, maar wel een grens aan de waarde en aankoopprijs van de woning alsook het leenbedrag. Indien er geen kinderen ten laste zijn is dat op dit moment 247.000 euro, met twee kinderen wordt dat bijvoorbeeld 272.000 euro.

Natuurlijk gaan we altijd na of een krediet haalbaar is voor de ontlener in functie van het inkomen, de andere financiële lasten en de gezinssamenstelling. Notariskosten kunnen niet mee ontleend worden, dus de ontleners moeten ook wat eigen middelen kunnen voorleggen voor de aankoop en ook voor een deel van de renovatie als deze noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een ongunstig EPC.”

Welke werkwijze hanteren jullie?

Francis: “Onze eerste contacten proberen we te laten lopen via onze website www.onesto.vlaanderen. Daarop is heel wat informatie te vinden over wie en wat wij zijn. Wie meer wil weten of een simulatie wenst voor een krediet kan dat via onze website aanvragen. We bekijken dan de vragen en simulaties, geven een eerste advies en kijken dan of we al of niet samen verder stappen kunnen zetten. In een tweede stap kunnen klanten terecht in één van onze kantoren of bij een woonconsulent via een video call, wat in coronatijden meer en meer toegepast wordt. Dit kan aanleiding geven tot een kredietdossier of een advies waarmee de klant verder aan de slag kan.”

Wat houdt het project C-REAL in en hoe wil Onesto financiële oplossingen creëren?

Francis: “Recent zijn we ingestapt in een Europees project, C-REAL. C-REAL valt binnen Horizon2020, met als consortiumpartners Dubo Limburg/Onesto/Provincie Limburg. Na 4 jaar moet er een integrale aanpak bestaan die dan ook in andere provincies of landen toegepast kan worden.

C-REAL staat voor ‘Creation of a Holistic Methodology for REnovation Advice with focus on Lending’. Uitgangspunt van dit project is met andere woorden het creëren van een integrale aanpak voor advies rond renovatie voor kopers of eigenaars van een woning. Hiermee beoogt Europa een model waarbij de klant in een one-stop-shop terecht komt: de aankoop van een woning onmiddellijk gepaard met advies rond duurzame renovatie en begeleiding gedurende het volledige proces.

Alles draait daarbij om ontzorgen van de klant en daarin speelt het vinden van gepaste financiële oplossingen een hoofdrol. Dat laatste is dan ook de focus van het project waarbij wij, als Onesto, een bepalende rol spelen. Financieel haalbare oplossingen creëren, zowel voor de particuliere eigenaar als voor VME’s (verenigingen van mede-eigenaars), dat is de grote doelstelling van het project. Onesto gaat samen met de klant op zoek naar financieringsmogelijkheden en subsidies van de overheid. Hierbij wordt gezocht naar de beste mogelijke combinaties op maat van het project en de mogelijkheden van de klant.”

Hoe zijn jullie erbij gekomen om een kantoor te huren in de Basis?

Francis: “Enerzijds was er de noodzaak om te verhuizen. Tot voor kort waren we gehuisvest in Tongerlo, in een kantoor dat wij huurden van de Kleine Landeigendom Zuiderkempen, maar door personeelsuitbreiding was het niet meer mogelijk daar nog langer gebruik van te maken. Onze zoektocht naar een nieuwe locatie bracht ons al snel naar Kamp C, enerzijds omdat het niet ver gelegen is van onze vorige locatie en anderzijds omdat we op Kamp C links vonden met onze activiteiten. Ook de infrastructuur voldoet aan onze vereisten.”

Welke meerwaarde heeft het voor jullie dat Onesto gevestigd is op Kamp C?

Francis: “Vooreerst is er de praktische kant van voldoende parkeerruimte, rustige ligging, cafetariafaciliteiten en vergadermogelijkheden. Maar daarnaast is het thema duurzame huisvesting iets wat onze gemeenschappelijke interesse en doelstelling inhoudt. We vereenzelvigen ons dan ook graag met de filosofie van Kamp C. In Limburg werken wij reeds nauw samen met de provincie, misschien liggen er ook in Antwerpen kansen om samen initiatieven op te zetten in het kader van het financieren van duurzaam wonen voor particulieren. Het Europees project waar we onlangs ingestapt zijn, zou hiervoor een opstap kunnen zijn.”

Wat vinden jullie van de locatie en het kantoor?

Francis: “Verhuizen naar een nieuw kantoor is altijd even wennen. Door heel de coronacrisis heeft het dan ook nog eens een andere dimensie. Enerzijds zou je vele nieuwe contacten willen leggen, anderzijds is het nu beter om de contacten te minimaliseren. Toch voelen we ons al een beetje thuis. Alle ICT is in orde en we zijn bereikbaar. Het bezoek van klanten proberen we nog beperkt te houden, maar na corona zullen we daar terug op inzetten. Verder is de locatie oké. Goed bereikbaar en met de nodige faciliteiten. Een licht en luchtig kantoor, netjes in orde en vriendelijke mensen bij het beheer van De Basis. We voelden ons onmiddellijk welkom. Bedankt Peter-Paul, Annemie en het hele team.”

Foto: Francis en Marina van Onesto in Westerlo (deze foto werd genomen vòòr de verstrengde maatregelen van 19/10/2020)

Labels:

 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Verbeter de EPC-score van jouw woning met de nieuwe online tool

  In Vlaanderen heeft een gemiddelde woning energielabel D, 390 kWh/(m² jaar). Het Vlaams Energieagentschap ontwikkelde een online tool waarmee je het energielabel van jouw woning kunt inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Doe de test en ontdek hoe je jouw woning energetisch kunt verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050. Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap en Anne Goidts van Kamp C lichten toe.

  Lees meer
 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
Sluiten