Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is open. Voor evenementen incl. recepties gelden er aangepaste coronamaatregelen tot max. 50 personen. Contacteer het Conferentie- en Bedrijvencentrum de Basis op 014/27 96 50 voor onze mogelijkheden.

Onesto voelt zich thuis in de Basis

dinsdag 20 oktober 2020 door Diana Grasso

Onesto Francis en Marina .JPG

In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

Wat is Onesto en wat is jullie visie?

Francis: “Onesto is een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, bestemd voor de huisvesting van de ontlener en zijn of haar gezin. Onesto is een fusie van verscheidene sociale kredietmaatschappijen, waarvan er sommigen reeds meer dan honderd jaar bestaan. Aandeelhouders zijn zowel gemeenten als privaat kapitaal. Het werkingsgebied van Onesto is daardoor het hele Vlaamse land,  met vestigingen in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Het doel van Onesto bestaat er in mensen te helpen bij het verwerven van een eigen woning, met advies of met een krediet. Meer en meer wordt het aspect duurzaam verbouwen een belangrijk onderdeel van de dossiers. Onze visie is dat iedereen kansen moet krijgen op een eigen, degelijke woning. Wij willen daartoe bijdragen door met onze kredieten ook mensen met bescheiden middelen te helpen bij het verwerven van een duurzame woning of het renoveren van een bestaande woning tot een duurzame woning.”

Welke diensten bieden jullie aan?

Francis: “Onesto biedt hypothecaire kredieten aan, maar ook advies over woonkredieten en alle aspecten die te maken hebben met het verwerven of renoveren van een woning. We proberen hierbij antwoorden op maat te bieden, met een sociale maar ook realistische invalshoek. Weinigen zijn vertrouwd met wat er allemaal komt kijken bij het verwerven of renoveren van een woning, in het bijzonder de financiële aspecten. Mensen correct informeren is daarom een groot deel van ons takenpakket waarvoor we naast persoonlijk contact op onze kantoren, meer en meer gebruik maken van digitale media.”

Wie kan er terecht voor een sociale lening bij Onesto?

Francis: “Wie een eigen woning wil kopen, bouwen of verbouwen, en nog geen ander hypothecair krediet heeft lopen, kan bij Onesto terecht, mits de aanvrager geen andere woning bezit en de woning dient om er zelf gaan te wonen. Het kan ook gaan over de inkoop van een woning bij echtscheiding of het overnemen van een bestaand krediet. Er is geen maximale inkomensgrens, maar wel een grens aan de waarde en aankoopprijs van de woning alsook het leenbedrag. Indien er geen kinderen ten laste zijn is dat op dit moment 247.000 euro, met twee kinderen wordt dat bijvoorbeeld 272.000 euro.

Natuurlijk gaan we altijd na of een krediet haalbaar is voor de ontlener in functie van het inkomen, de andere financiële lasten en de gezinssamenstelling. Notariskosten kunnen niet mee ontleend worden, dus de ontleners moeten ook wat eigen middelen kunnen voorleggen voor de aankoop en ook voor een deel van de renovatie als deze noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een ongunstig EPC.”

Welke werkwijze hanteren jullie?

Francis: “Onze eerste contacten proberen we te laten lopen via onze website www.onesto.vlaanderen. Daarop is heel wat informatie te vinden over wie en wat wij zijn. Wie meer wil weten of een simulatie wenst voor een krediet kan dat via onze website aanvragen. We bekijken dan de vragen en simulaties, geven een eerste advies en kijken dan of we al of niet samen verder stappen kunnen zetten. In een tweede stap kunnen klanten terecht in één van onze kantoren of bij een woonconsulent via een video call, wat in coronatijden meer en meer toegepast wordt. Dit kan aanleiding geven tot een kredietdossier of een advies waarmee de klant verder aan de slag kan.”

Wat houdt het project C-REAL in en hoe wil Onesto financiële oplossingen creëren?

Francis: “Recent zijn we ingestapt in een Europees project, C-REAL. C-REAL valt binnen Horizon2020, met als consortiumpartners Dubo Limburg/Onesto/Provincie Limburg. Na 4 jaar moet er een integrale aanpak bestaan die dan ook in andere provincies of landen toegepast kan worden.

C-REAL staat voor ‘Creation of a Holistic Methodology for REnovation Advice with focus on Lending’. Uitgangspunt van dit project is met andere woorden het creëren van een integrale aanpak voor advies rond renovatie voor kopers of eigenaars van een woning. Hiermee beoogt Europa een model waarbij de klant in een one-stop-shop terecht komt: de aankoop van een woning onmiddellijk gepaard met advies rond duurzame renovatie en begeleiding gedurende het volledige proces.

Alles draait daarbij om ontzorgen van de klant en daarin speelt het vinden van gepaste financiële oplossingen een hoofdrol. Dat laatste is dan ook de focus van het project waarbij wij, als Onesto, een bepalende rol spelen. Financieel haalbare oplossingen creëren, zowel voor de particuliere eigenaar als voor VME’s (verenigingen van mede-eigenaars), dat is de grote doelstelling van het project. Onesto gaat samen met de klant op zoek naar financieringsmogelijkheden en subsidies van de overheid. Hierbij wordt gezocht naar de beste mogelijke combinaties op maat van het project en de mogelijkheden van de klant.”

Hoe zijn jullie erbij gekomen om een kantoor te huren in de Basis?

Francis: “Enerzijds was er de noodzaak om te verhuizen. Tot voor kort waren we gehuisvest in Tongerlo, in een kantoor dat wij huurden van de Kleine Landeigendom Zuiderkempen, maar door personeelsuitbreiding was het niet meer mogelijk daar nog langer gebruik van te maken. Onze zoektocht naar een nieuwe locatie bracht ons al snel naar Kamp C, enerzijds omdat het niet ver gelegen is van onze vorige locatie en anderzijds omdat we op Kamp C links vonden met onze activiteiten. Ook de infrastructuur voldoet aan onze vereisten.”

Welke meerwaarde heeft het voor jullie dat Onesto gevestigd is op Kamp C?

Francis: “Vooreerst is er de praktische kant van voldoende parkeerruimte, rustige ligging, cafetariafaciliteiten en vergadermogelijkheden. Maar daarnaast is het thema duurzame huisvesting iets wat onze gemeenschappelijke interesse en doelstelling inhoudt. We vereenzelvigen ons dan ook graag met de filosofie van Kamp C. In Limburg werken wij reeds nauw samen met de provincie, misschien liggen er ook in Antwerpen kansen om samen initiatieven op te zetten in het kader van het financieren van duurzaam wonen voor particulieren. Het Europees project waar we onlangs ingestapt zijn, zou hiervoor een opstap kunnen zijn.”

Wat vinden jullie van de locatie en het kantoor?

Francis: “Verhuizen naar een nieuw kantoor is altijd even wennen. Door heel de coronacrisis heeft het dan ook nog eens een andere dimensie. Enerzijds zou je vele nieuwe contacten willen leggen, anderzijds is het nu beter om de contacten te minimaliseren. Toch voelen we ons al een beetje thuis. Alle ICT is in orde en we zijn bereikbaar. Het bezoek van klanten proberen we nog beperkt te houden, maar na corona zullen we daar terug op inzetten. Verder is de locatie oké. Goed bereikbaar en met de nodige faciliteiten. Een licht en luchtig kantoor, netjes in orde en vriendelijke mensen bij het beheer van De Basis. We voelden ons onmiddellijk welkom. Bedankt Peter-Paul, Annemie en het hele team.”

Foto: Francis en Marina van Onesto in Westerlo (deze foto werd genomen vòòr de verstrengde coronamaatregelen van 19/10/2020)

Labels:

 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zo vermijd je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
Sluiten