Onesto voelt zich thuis in de Basis

20 oktober 2020 door Diana Grasso

Onesto Francis en Marina .JPG

In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

Wat is Onesto en wat is jullie visie?

Francis: “Onesto is een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, bestemd voor de huisvesting van de ontlener en zijn of haar gezin. Onesto is een fusie van verscheidene sociale kredietmaatschappijen, waarvan er sommigen reeds meer dan honderd jaar bestaan. Aandeelhouders zijn zowel gemeenten als privaat kapitaal. Het werkingsgebied van Onesto is daardoor het hele Vlaamse land,  met vestigingen in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Het doel van Onesto bestaat er in mensen te helpen bij het verwerven van een eigen woning, met advies of met een krediet. Meer en meer wordt het aspect duurzaam verbouwen een belangrijk onderdeel van de dossiers. Onze visie is dat iedereen kansen moet krijgen op een eigen, degelijke woning. Wij willen daartoe bijdragen door met onze kredieten ook mensen met bescheiden middelen te helpen bij het verwerven van een duurzame woning of het renoveren van een bestaande woning tot een duurzame woning.”

Welke diensten bieden jullie aan?

Francis: “Onesto biedt hypothecaire kredieten aan, maar ook advies over woonkredieten en alle aspecten die te maken hebben met het verwerven of renoveren van een woning. We proberen hierbij antwoorden op maat te bieden, met een sociale maar ook realistische invalshoek. Weinigen zijn vertrouwd met wat er allemaal komt kijken bij het verwerven of renoveren van een woning, in het bijzonder de financiële aspecten. Mensen correct informeren is daarom een groot deel van ons takenpakket waarvoor we naast persoonlijk contact op onze kantoren, meer en meer gebruik maken van digitale media.”

Wie kan er terecht voor een sociale lening bij Onesto?

Francis: “Wie een eigen woning wil kopen, bouwen of verbouwen, en nog geen ander hypothecair krediet heeft lopen, kan bij Onesto terecht, mits de aanvrager geen andere woning bezit en de woning dient om er zelf gaan te wonen. Het kan ook gaan over de inkoop van een woning bij echtscheiding of het overnemen van een bestaand krediet. Er is geen maximale inkomensgrens, maar wel een grens aan de waarde en aankoopprijs van de woning alsook het leenbedrag. Indien er geen kinderen ten laste zijn is dat op dit moment 247.000 euro, met twee kinderen wordt dat bijvoorbeeld 272.000 euro.

Natuurlijk gaan we altijd na of een krediet haalbaar is voor de ontlener in functie van het inkomen, de andere financiële lasten en de gezinssamenstelling. Notariskosten kunnen niet mee ontleend worden, dus de ontleners moeten ook wat eigen middelen kunnen voorleggen voor de aankoop en ook voor een deel van de renovatie als deze noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij een ongunstig EPC.”

Welke werkwijze hanteren jullie?

Francis: “Onze eerste contacten proberen we te laten lopen via onze website www.onesto.vlaanderen. Daarop is heel wat informatie te vinden over wie en wat wij zijn. Wie meer wil weten of een simulatie wenst voor een krediet kan dat via onze website aanvragen. We bekijken dan de vragen en simulaties, geven een eerste advies en kijken dan of we al of niet samen verder stappen kunnen zetten. In een tweede stap kunnen klanten terecht in één van onze kantoren of bij een woonconsulent via een video call, wat in coronatijden meer en meer toegepast wordt. Dit kan aanleiding geven tot een kredietdossier of een advies waarmee de klant verder aan de slag kan.”

Wat houdt het project C-REAL in en hoe wil Onesto financiële oplossingen creëren?

Francis: “Recent zijn we ingestapt in een Europees project, C-REAL. C-REAL valt binnen Horizon2020, met als consortiumpartners Dubo Limburg/Onesto/Provincie Limburg. Na 4 jaar moet er een integrale aanpak bestaan die dan ook in andere provincies of landen toegepast kan worden.

C-REAL staat voor ‘Creation of a Holistic Methodology for REnovation Advice with focus on Lending’. Uitgangspunt van dit project is met andere woorden het creëren van een integrale aanpak voor advies rond renovatie voor kopers of eigenaars van een woning. Hiermee beoogt Europa een model waarbij de klant in een one-stop-shop terecht komt: de aankoop van een woning onmiddellijk gepaard met advies rond duurzame renovatie en begeleiding gedurende het volledige proces.

Alles draait daarbij om ontzorgen van de klant en daarin speelt het vinden van gepaste financiële oplossingen een hoofdrol. Dat laatste is dan ook de focus van het project waarbij wij, als Onesto, een bepalende rol spelen. Financieel haalbare oplossingen creëren, zowel voor de particuliere eigenaar als voor VME’s (verenigingen van mede-eigenaars), dat is de grote doelstelling van het project. Onesto gaat samen met de klant op zoek naar financieringsmogelijkheden en subsidies van de overheid. Hierbij wordt gezocht naar de beste mogelijke combinaties op maat van het project en de mogelijkheden van de klant.”

Hoe zijn jullie erbij gekomen om een kantoor te huren in de Basis?

Francis: “Enerzijds was er de noodzaak om te verhuizen. Tot voor kort waren we gehuisvest in Tongerlo, in een kantoor dat wij huurden van de Kleine Landeigendom Zuiderkempen, maar door personeelsuitbreiding was het niet meer mogelijk daar nog langer gebruik van te maken. Onze zoektocht naar een nieuwe locatie bracht ons al snel naar Kamp C, enerzijds omdat het niet ver gelegen is van onze vorige locatie en anderzijds omdat we op Kamp C links vonden met onze activiteiten. Ook de infrastructuur voldoet aan onze vereisten.”

Welke meerwaarde heeft het voor jullie dat Onesto gevestigd is op Kamp C?

Francis: “Vooreerst is er de praktische kant van voldoende parkeerruimte, rustige ligging, cafetariafaciliteiten en vergadermogelijkheden. Maar daarnaast is het thema duurzame huisvesting iets wat onze gemeenschappelijke interesse en doelstelling inhoudt. We vereenzelvigen ons dan ook graag met de filosofie van Kamp C. In Limburg werken wij reeds nauw samen met de provincie, misschien liggen er ook in Antwerpen kansen om samen initiatieven op te zetten in het kader van het financieren van duurzaam wonen voor particulieren. Het Europees project waar we onlangs ingestapt zijn, zou hiervoor een opstap kunnen zijn.”

Wat vinden jullie van de locatie en het kantoor?

Francis: “Verhuizen naar een nieuw kantoor is altijd even wennen. Door heel de coronacrisis heeft het dan ook nog eens een andere dimensie. Enerzijds zou je vele nieuwe contacten willen leggen, anderzijds is het nu beter om de contacten te minimaliseren. Toch voelen we ons al een beetje thuis. Alle ICT is in orde en we zijn bereikbaar. Het bezoek van klanten proberen we nog beperkt te houden, maar na corona zullen we daar terug op inzetten. Verder is de locatie oké. Goed bereikbaar en met de nodige faciliteiten. Een licht en luchtig kantoor, netjes in orde en vriendelijke mensen bij het beheer van De Basis. We voelden ons onmiddellijk welkom. Bedankt Peter-Paul, Annemie en het hele team.”

Foto: Francis en Marina van Onesto in Westerlo (deze foto werd genomen vòòr de verstrengde coronamaatregelen van 19/10/2020)

Labels:

 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Tips om te besparen op je waterverbruik

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
Sluiten