8 september 2022

Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.
1. Zorg voor een besparende toiletspoeling
Een ouder toilet verbruikt vaak nog op 9 tot 12 liter per spoelbeurt. Vervang het spoelsysteem door een systeem met een spaartoets, waarmee je 2 verschillende hoeveelheden (bv. 3 en 6 liter) spoelt.
2. Kies voor een douche in plaats van een bad
Voor 1 bad heb je 13 emmers water van 10 liter nodig, voor een douche slechts 5 emmers. Je bespaart al gauw 60 euro per jaar.
3. Laat geen water lopen tijdens poetsbeurten
Laat geen koud of warm water lopen bij het tanden poesten, handen wassen, scheren of bij de handafwas. Als je de kraan laat lopen bij het tanden poetsen, ben je al snel 1 tot 2 liter water kwijt. Gebruik een beker, dat is zuiniger. Je bespaart tot 30 euro per jaar.
4. Laad apparaten vol
Gebruik de was- en vaatwasmachine enkel als ze volgeladen zijn. Een afwasmachine verbruikt tussen de 12 en 40 liter water per afwasbeurt en veel elektriciteit. Gebruik ze dus alleen als de apparaten goed volgeladen zijn. Als je warmwaterbereiding niet elektrisch gebeurt (of met een warmtepompboiler) kun je de vaatwasser aansluiten op de warmwaterleiding. Let op het energielabel als je een nieuwe was- of vaatwasmachine koopt.
5. Gebruik een spaardouchekop
Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks zo’n 40 euro op warm water door een waterbesparende douchekop te gebruiken. De besparing valt nog hoger uit als je langer dan de gemiddelde 8 minuten doucht en als je een (onzuinige) regen- of comfortdouche gebruikt, die veel meer water verbruikt per minuut. Het is een eenvoudige maatregel om energie te besparen op waterverbruik. Lees meer tips in ons infofiche.
6. Hergebruik water
Water hergebruiken, kan je grote besparingen opleveren. Heb je een droogkast met een condensatiebak? Gebruik dat water bijvoorbeeld om mee te strijken of de planten water te geven. Restjes water uit je waterkoker kunnen gebruikt worden voor allerlei klusjes en het onderhoud van planten of dieren.
In deze infofiches vind je nog meer tips:
Foto: douchekop (copyright Pixabay)