Wat betekent condens aan de buitenzijden van je ramen?

14 juli 2022 door Diana Grasso

condens buitenkant vacuumglas crop.jpg

Wist je dat condens aan de buitenkant van je ramen een goed teken is? Dit wil zeggen dat het glas goed geïsoleerd is en dat de warmte binnen blijft. Architect Dirk Verbeeck van Kamp C legt uit.

“Koudestraling verklaart dit fenomeen. De koudestraling van de nachtelijke hemel gaat de voorwerpen op aarde afkoelen en al zeker als dat een wolkeloze nacht is. Zo ook de beglazing. Omdat glas maar een beperkte dikte heeft, vertegenwoordigt dat ook weinig massa. In massa kunnen we koude en warmte gaan opslagen. Maar door die beperkte dikte kun je maar weinig warmte opslaan in een glasplaat. Die gaat dus ook sneller afkoelen dan bij voorbeeld een baksteen.

Als de temperatuur van het glas onder de dauwpunttemperatuur komt treedt er condens op. Die dauwpunttemperatuur hangt dan weer samen met de relatieve vochtigheid. Op warme, zwoele zomerdagen kan die oplopen tot 90%,” legt Dirk uit. Zo krijg je dus condens op meervoudige beglazing aan de buitenzijde. Omdat het glas degelijk isoleert gaat de warmte van binnen de woning die buitenste glasplaat veel minder opwarmen.

Op de website van het KMI kun je een kaart van België vinden waar die dauwpunttemperatuur aangegeven wordt. Op 12 juli om 5:00 uur ’s morgens lag die op 14°C bij een relatieve vochtigheid van 85%.

Dubbel glas is ontworpen om de warmte binnen te houden. Dat ga je in de zomer niet kunnen omkeren. Maar je kunt het raam gewoonlijk wel open zetten.

Hoe ontstaat condens?

Relatieve vochtigheid is het vochtgehalte in de lucht en hangt samen met de temperatuur. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Vandaar dat relatieve.

Je kunt de weergegevens van een warm, vochtig, tropisch land opzoeken op websites als Accuweather. Neem bijvoorbeeld Philipsburg op het tropisch eiland Sint Maarten. Daar bedroeg op 12 juli de temperatuur 27°C, de relatieve vochtigheid 80% en het dauwpunt 23°C. Daar krijg je op alle voorwerpen, kouder dan 23°C condens.

De glasplaten van meervoudige beglazing worden op de randen van mekaar gescheiden door een afstandshouder. Traditioneel is die in aluminium, al kan dat vandaag de dag ook in beter isolerende kunststof zijn.

Die aluminium afstandshouder gaat warmte geleiden van de binnenste glasplaat naar de buitenste glasplaat. De oppervlaktetemperatuur van de buitenste glasplaat gaat dus aan de randen wat hoger zijn.

Als er condens optreedt op de buitenzijde kan het zijn die condens niet te zien is aan de randen omdat daar de temperatuur net boven het dauwpunt ligt.

Kleurvlak in het glas

Zie je een kleurvlak in het glas? Dat is het gevolg van interferentie. Soms zie je in het glas of de weerspiegeling van het glas olieachtige vlekken. Als je op het glas drukt en de vlekken verplaatsen zich, is er sprake van interferentie. Dit is een natuurkundig verschijnsel en komt het meest voor bij isolerend dubbelglas met glasbladen van gelijke dikte. Bij bepaalde lichtval kan het glas werken als een prisma en splitst het daglicht zich in verschillende kleuren. Dit wordt aan het glasoppervlak zichtbaar als olieachtige vlekken, stroken of cirkels. Zulke kleurvlakken zijn in elk geval geen fabricagefout.

Carport

Heb je een carport? Zet je wagen onder de carport om al te grote opwarming te vermijden. De carport zorgt voor schaduw. Een auto in de volle zon gaat ook veel sneller opwarmen.

Een carport heeft ook in de winter zijn nut. De carport werkt als een schild en houdt de koudestraling tegen.

Die koudestraling is er ook de oorzaak van dat je wagen eerst condens vertoont op het dak. De voorruit van je wagen ligt doorgaans ook wat vlakker dan de zijraampje. Die voorruit krijgt dan meer koudestraling en zal eerst aandampen of aanvriezen. Met een scherm of doek die je achter je ruitenwissers plaatst zet je ook een barrière tussen de koudestralende hemel en je voorruit.

Als je wagen een “buitenslaper” is die in de straat geparkeerd staat gaan de raampjes aan de huizenzijde minder snel aanvriezen. Dat is dus ook te verklaren door die koudestraling.

En ook nachtvorst aan de grond is door dat fenomeen van koudestraling te verklaren.

carport Koen

Heb je nog vragen over isolatie of de duurzame beglazing? Contacteer onze adviseurs via bouwadvies@kampc.be of maak een afspraak via onze bookingstool.

Foto 1: raam met condens aan buitenzijde (copyright Kamp C)

Foto 2: carport (copyright Kamp C)

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Tips om te besparen op je waterverbruik

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Zo voorkom je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
Sluiten