Door COVID-19 zijn volgende maatregelen tot nader order van kracht. We zijn momenteel aan het werk om onze dienstverlening terug op te starten. Tot op heden gaan de bouwadviezen niet fysiek door maar wel digitaal. Als je al een afspraak had voor een bouwadvies, zullen wij je contacteren. We blijven je bouwvragen beantwoorden via mail bouwadvies@kampc.be. De administratie van het Conferentiecentrum De Basis blijft bereikbaar. We treffen momenteel alle voorbereidingen om verhuringen weer mogelijk te maken en houden je op de hoogte via de website. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

9 januari 2020 door Diana Grasso

Dirk 1.jpg

Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

1. Vragen over verwarmingssystemen: “Hoe verander je van verwarmingssysteem? Hoe stap je over naar een warmtepomp?” ...

Dirk: "Er is veel interesse voor warmtepompen. Maar één van de dingen die je niet zo snel hoort is dat een warmtepomp een typisch laag-temperatuursysteem is. Als die dingen hogere temperaturen moeten leveren gaan ze veel minder rendabel werken. Bovendien zijn conventionele verwarmingssystemen gedimensioneerd op hoge temperaturen. Alleen vloerverwarming vormt hier een uitzondering op. Dus zomaar een aardgas- of stookolieketel vervangen door een warmtepomp is niet echt mogelijk."

2. Vragen over het verlagen van het E-peil: “Hoe krijg je het E-peil, een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is, naar beneden?”

Dirk: "Omdat er een subsidiëring is voor nieuwbouw onder de vorm van een vrijstelling van belasting op het kadastraal inkomen gedurende 5 jaar is hier redelijk veel vraag naar. Hoe krijgen we het E-peil onder die grens van 20?

Het E-peil is een combinatie van vele factoren. Daar wordt onder andere het isolatiepeil van het gebouw in verrekend maar ook de technieken zoals verwarming en verluchting. Ook het aandeel hernieuwbare energie wordt daarin verrekend.

Onze voorkeur gaat in de eerste plaats naar het verzorgen of verbeteren van de gebouwenschil. Dat is stap 1 in het energiezuinig maken van een gebouw. We gaan proberen om zo weinig mogelijk energie te verliezen en dus ook de warmtevraag zoveel mogelijk te beperken. In sommige gevallen wordt dat overgeslagen en gaat men eerder investeren in technieken. Met een installatie PV-panelen (zonnepanelen) kun je het E-peil heel snel naar beneden halen. En in sommige gevallen wordt dat ook toegepast."

3. Vragen over subsidies, vooral bij verbouwingen.

Dirk: "Voor nieuwbouw zijn er voornamelijk verplichtingen op het gebied van energie. Voor verbouwingen ligt dat anders, daar zijn een aantal subsidies voorzien. Het Vlaams Energieagentschap wil in de nabije toekomst het aandeel grondige verbouwingen van ons woningbestand opdrijven van 1 % waar we nu staan naar 3 %. De subsidies via de netwerkbeheerders voor energiebesparende maatregelen zijn nog vrij begrijpelijk. Maar de renovatiepremie van de Vlaamse Overheid is om één of andere wel ingewikkeld gemaakt en vraagt minstens een tweede lezing om alles te begrijpen."

4. Vragen over isolatiepeil. “Naar welk isolatiepeil wil je geraken? Met welke materialen en dikte van de materialen ga je isoleren?” ...

Dirk: "Een veelgestelde vraag is hoe dik je moet isoleren. Nu gaat het in de eerste plaats om een isolatiepeil. Met een beter isolerende materiaal ga je dat ambitieniveau met een dunnere dikte kunnen realiseren dan met een wat minder goed isolerend materiaal. Je kunt het ook omdraaien: op eenzelfde dikte ga je met het beter isolerend materiaal ook een beter geïsoleerde gebouwenschil krijgen."

5. Vragen over zonnepanelen.

Dirk: "Sinds alle berichtgeving over de wijzigingen die op 1 januari 2021 gaan doorgevoerd worden in verband met de digitale meters en de installaties van PV-panelen (zonnepanelen), krijgen we hier veel vragen over. We kunnen hier spijtig genoeg geen antwoord op geven omdat deze hele regelgeving nog niet op punt staat. We voelen wel aan dat mensen de aanschaf van een installatie PV-panelen uitstellen omwille van de onzekerheid die er nu rond heerst.

Ergens begrijpen we de omzichtigheid wel die hier door de besluitvormers gehanteerd wordt. In het verleden zijn er al een paar misvattingen geweest in verband met zulke installaties. Maar inzake klimaat- en CO2 problematiek moet er wel een besef komen van hoogdringendheid."

Labels:

 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Steven kiest voor een ingrijpende energetische renovatie

  In 2017 gingen onze architecten An en Piet op bezoek bij Steven uit Mol. Hij contacteerde Kamp C met de vraag hoe hij de renovatie van zijn huis uit 1933 het best kon aanpakken om een laag E-peil te bereiken. Drie jaar later zijn er al werken uitgevoerd maar staan ook nog tal van verbouwingswerken gepland. We gingen een kijkje nemen.

  Lees meer
 • Tips voor een gezond verlucht huis bij thuiswerken

  Met de verstrengde maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn we nu massaal aan het thuiswerken. Het is toch belangrijk om regelmatig te verluchten. We geven enkele tips.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Blog 20: Leren van andere sectoren - deel 2

  In de vorige blog maakten we kennis met Jeroen Troost en hoe hij zich als bouwondernemer liet inspireren door andere sectoren. Hij startte in 2014 een bedrijf met het idee de woningmarkt radicaal te vernieuwen door het ontwerpen en industrieel produceren van betaalbare, modulaire huizen onder de merknaam KLIKhuizen. Het missiestatement daarbij was “huizen produceren als auto’s, verkopen als telefoons en recyclen als petflessen”. In de vorige blog gingen we in op het eerste aspect: “huizen produceren als auto’s”. In deze blog kijken we naar hoe de beide andere aspecten van de missie vertaald werden naar innovatieve bouwconcepten.

  Lees meer
 • Minder water verbruiken? Zo doe je dat!

  Wist je dat een Belg gemiddeld 95 liter water per dag verbruikt? Door de droogte moeten we allemaal zuiniger omspringen met water. Maar hoe doe je dat? Door enkele eenvoudige tips kun je besparen op je waterverbruik.

  Lees meer
 • Bespaar energie door sluipverbruik aan te pakken

  Verschillende elektrische apparaten verbruiken nog energie als je ze niet gebruikt. Als ze op stand-by of “uit” staan, kunnen ze toch nog stroom verbruiken. Denk aan de modem, de tv, laders van smartphones of elektrische tandenborstels die in het stopcontact blijven steken. Dit sluimerende stroomverbruik heet “sluipverbruik”. Elke watt sluipverbruik per uur kost je 2 euro per jaar. Door enkele praktische tips kun je heel wat euro’s besparen!

  Lees meer
 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
Sluiten