Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

9 januari 2020 door Diana Grasso

Dirk 1.jpg

Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

1. Vragen over verwarmingssystemen: “Hoe verander je van verwarmingssysteem? Hoe stap je over naar een warmtepomp?” ...

Dirk: "Er is veel interesse voor warmtepompen. Maar één van de dingen die je niet zo snel hoort is dat een warmtepomp een typisch laag-temperatuursysteem is. Als die dingen hogere temperaturen moeten leveren gaan ze veel minder rendabel werken. Bovendien zijn conventionele verwarmingssystemen gedimensioneerd op hoge temperaturen. Alleen vloerverwarming vormt hier een uitzondering op. Dus zomaar een aardgas- of stookolieketel vervangen door een warmtepomp is niet echt mogelijk."

2. Vragen over het verlagen van het E-peil: “Hoe krijg je het E-peil, een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is, naar beneden?”

Dirk: "Omdat er een subsidiëring is voor nieuwbouw onder de vorm van een vrijstelling van belasting op het kadastraal inkomen gedurende 5 jaar is hier redelijk veel vraag naar. Hoe krijgen we het E-peil onder die grens van 20?

Het E-peil is een combinatie van vele factoren. Daar wordt onder andere het isolatiepeil van het gebouw in verrekend maar ook de technieken zoals verwarming en verluchting. Ook het aandeel hernieuwbare energie wordt daarin verrekend.

Onze voorkeur gaat in de eerste plaats naar het verzorgen of verbeteren van de gebouwenschil. Dat is stap 1 in het energiezuinig maken van een gebouw. We gaan proberen om zo weinig mogelijk energie te verliezen en dus ook de warmtevraag zoveel mogelijk te beperken. In sommige gevallen wordt dat overgeslagen en gaat men eerder investeren in technieken. Met een installatie PV-panelen (zonnepanelen) kun je het E-peil heel snel naar beneden halen. En in sommige gevallen wordt dat ook toegepast."

3. Vragen over subsidies, vooral bij verbouwingen.

Dirk: "Voor nieuwbouw zijn er voornamelijk verplichtingen op het gebied van energie. Voor verbouwingen ligt dat anders, daar zijn een aantal subsidies voorzien. Het Vlaams Energieagentschap wil in de nabije toekomst het aandeel grondige verbouwingen van ons woningbestand opdrijven van 1 % waar we nu staan naar 3 %. De subsidies via de netwerkbeheerders voor energiebesparende maatregelen zijn nog vrij begrijpelijk. Maar de renovatiepremie van de Vlaamse Overheid is om één of andere wel ingewikkeld gemaakt en vraagt minstens een tweede lezing om alles te begrijpen."

4. Vragen over isolatiepeil. “Naar welk isolatiepeil wil je geraken? Met welke materialen en dikte van de materialen ga je isoleren?” ...

Dirk: "Een veelgestelde vraag is hoe dik je moet isoleren. Nu gaat het in de eerste plaats om een isolatiepeil. Met een beter isolerende materiaal ga je dat ambitieniveau met een dunnere dikte kunnen realiseren dan met een wat minder goed isolerend materiaal. Je kunt het ook omdraaien: op eenzelfde dikte ga je met het beter isolerend materiaal ook een beter geïsoleerde gebouwenschil krijgen."

5. Vragen over zonnepanelen.

Dirk: "Sinds alle berichtgeving over de wijzigingen die op 1 januari 2021 gaan doorgevoerd worden in verband met de digitale meters en de installaties van PV-panelen (zonnepanelen), krijgen we hier veel vragen over. We kunnen hier spijtig genoeg geen antwoord op geven omdat deze hele regelgeving nog niet op punt staat. We voelen wel aan dat mensen de aanschaf van een installatie PV-panelen uitstellen omwille van de onzekerheid die er nu rond heerst.

Ergens begrijpen we de omzichtigheid wel die hier door de besluitvormers gehanteerd wordt. In het verleden zijn er al een paar misvattingen geweest in verband met zulke installaties. Maar inzake klimaat- en CO2 problematiek moet er wel een besef komen van hoogdringendheid."

Labels:

 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Kamp C geeft 1000ste bouwadvies

  Georgette uit Mechelen is dit jaar de 1000ste burger die voor duurzaam bouwadvies aanklopt bij Kamp C in Westerlo. We zetten haar in de bloemetjes met een duurzaam cadeau. Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C.

  Lees meer
 • Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

  Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

  Lees meer
 • Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

  De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

  Lees meer
 • Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

  Lees meer
 • Expertenteam start met uitvoering van ambitieuze Roadmap Leuven 2030

  In september startte, vanuit het sterke partnerschap Leuven 2030, een ploeg van 17 experten om via de realisatie van de 13 programma’s uit 'Roadmap 2025 · 2035 · 2050’ de Leuvense klimaatdoelen mee waar te maken. Eerder dit jaar stelde het ‘klimaatnetwerk’ Leuven 2030 haar Roadmap voor op de uitverkochte conferentie ‘Road to 2050’. Met dit unieke actieplan, opgebouwd rond 13 programma’s, wil de vzw de versnelling richting een klimaatneutrale toekomst inzetten. De Roadmap tekent de ambitieuze weg naar een klimaatneutraal Leuven uit en toont daarin de cruciale rol van iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere kennisinstelling en iedere overheid. Dat deze uitdaging op véle schouders dient te worden gelegd, is meer dan ooit duidelijk.

  Projectverantwoordelijke Anne Goidts van Kamp C faciliteert samen met Drie Vleugels, Energieconsulent van de Stad Leuven, het programma Woningen Renoveren. Dit programma focust op het benaderen en ondersteunen van huurders en private woningeigenaars om hun woning energiezuiniger te maken. Samen met alle betrokken actoren wil Leuven 2030 elke Leuvenaar gericht advies en begeleiding op maat aanbieden om zijn of haar woning energiezuiniger te maken.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • Met deze zes tips bespaar je op warm waterverbruik

  Een Belg verbruikt gemiddeld 95 liter water per dag. Er is niets heerlijker dan een warm bad of douche. Door enkele eenvoudige tips kun je besparen. Kamp C geeft je enkele tips om te besparen op je warm waterverbruik.

  Lees meer
Sluiten