Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

9 januari 2020 door Diana Grasso

Dirk 1.jpg

Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

1. Vragen over verwarmingssystemen: “Hoe verander je van verwarmingssysteem? Hoe stap je over naar een warmtepomp?” ...

Dirk: "Er is veel interesse voor warmtepompen. Maar één van de dingen die je niet zo snel hoort is dat een warmtepomp een typisch laag-temperatuursysteem is. Als die dingen hogere temperaturen moeten leveren gaan ze veel minder rendabel werken. Bovendien zijn conventionele verwarmingssystemen gedimensioneerd op hoge temperaturen. Alleen vloerverwarming vormt hier een uitzondering op. Dus zomaar een aardgas- of stookolieketel vervangen door een warmtepomp is niet echt mogelijk."

2. Vragen over het verlagen van het E-peil: “Hoe krijg je het E-peil, een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is, naar beneden?”

Dirk: "Omdat er een subsidiëring is voor nieuwbouw onder de vorm van een vrijstelling van belasting op het kadastraal inkomen gedurende 5 jaar is hier redelijk veel vraag naar. Hoe krijgen we het E-peil onder die grens van 20?

Het E-peil is een combinatie van vele factoren. Daar wordt onder andere het isolatiepeil van het gebouw in verrekend maar ook de technieken zoals verwarming en verluchting. Ook het aandeel hernieuwbare energie wordt daarin verrekend.

Onze voorkeur gaat in de eerste plaats naar het verzorgen of verbeteren van de gebouwenschil. Dat is stap 1 in het energiezuinig maken van een gebouw. We gaan proberen om zo weinig mogelijk energie te verliezen en dus ook de warmtevraag zoveel mogelijk te beperken. In sommige gevallen wordt dat overgeslagen en gaat men eerder investeren in technieken. Met een installatie PV-panelen (zonnepanelen) kun je het E-peil heel snel naar beneden halen. En in sommige gevallen wordt dat ook toegepast."

3. Vragen over subsidies, vooral bij verbouwingen.

Dirk: "Voor nieuwbouw zijn er voornamelijk verplichtingen op het gebied van energie. Voor verbouwingen ligt dat anders, daar zijn een aantal subsidies voorzien. Het Vlaams Energieagentschap wil in de nabije toekomst het aandeel grondige verbouwingen van ons woningbestand opdrijven van 1 % waar we nu staan naar 3 %. De subsidies via de netwerkbeheerders voor energiebesparende maatregelen zijn nog vrij begrijpelijk. Maar de renovatiepremie van de Vlaamse Overheid is om één of andere wel ingewikkeld gemaakt en vraagt minstens een tweede lezing om alles te begrijpen."

4. Vragen over isolatiepeil. “Naar welk isolatiepeil wil je geraken? Met welke materialen en dikte van de materialen ga je isoleren?” ...

Dirk: "Een veelgestelde vraag is hoe dik je moet isoleren. Nu gaat het in de eerste plaats om een isolatiepeil. Met een beter isolerende materiaal ga je dat ambitieniveau met een dunnere dikte kunnen realiseren dan met een wat minder goed isolerend materiaal. Je kunt het ook omdraaien: op eenzelfde dikte ga je met het beter isolerend materiaal ook een beter geïsoleerde gebouwenschil krijgen."

5. Vragen over zonnepanelen.

Dirk: "Sinds alle berichtgeving over de wijzigingen die op 1 januari 2021 gaan doorgevoerd worden in verband met de digitale meters en de installaties van PV-panelen (zonnepanelen), krijgen we hier veel vragen over. We kunnen hier spijtig genoeg geen antwoord op geven omdat deze hele regelgeving nog niet op punt staat. We voelen wel aan dat mensen de aanschaf van een installatie PV-panelen uitstellen omwille van de onzekerheid die er nu rond heerst.

Ergens begrijpen we de omzichtigheid wel die hier door de besluitvormers gehanteerd wordt. In het verleden zijn er al een paar misvattingen geweest in verband met zulke installaties. Maar inzake klimaat- en CO2 problematiek moet er wel een besef komen van hoogdringendheid."

Labels:

 • Onesto voelt zich thuis in de Basis

  In september vestigde Onesto, een kredietinstelling die leningen verstrekt voor het kopen, bouwen en verbouwen van bescheiden woningen, zich in de Basis op Kamp C. We spraken met Francis Stijnen, woonconsulent van het kantoor in Westerlo.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Asbest verwijderen: kiezen voor subsidies en zelf aan de slag

  Asbest in een woning houdt heel wat gezondheidsrisico’s in. Asbest kan voorkomen in daken en gevels die bestaan uit asbestcementleien of -golfplaten. Ga je asbest laten verwijderen? Dan kun je bij jouw stad of gemeente terecht voor informatie over welke initiatieven er lopen rond subsidies voor asbestafbouw. Wil je zelf aan de slag? Kamp C ontwikkelde een infofiche over asbest om je op weg te helpen.

  Lees meer
 • Kamp C test digitale bouwadviezen

  De digitale revolutie voelen we ook bij Kamp C. De coronacrisis zette de creatieve breinen van onze architecten aan het denken. Hoe kunnen we bouwadviezen blijven geven zonder de bouwaanvrager fysiek te ontmoeten? Onze architecten experimenteerden met verschillende digitale tools om de bouwadviezen toch te laten doorgaan. Architecte Jet vertelt hoe het verloopt.

  Lees meer
 • Steven kiest voor een ingrijpende energetische renovatie

  In 2017 gingen onze architecten An en Piet op bezoek bij Steven uit Mol. Hij contacteerde Kamp C met de vraag hoe hij de renovatie van zijn huis uit 1933 het best kon aanpakken om een laag E-peil te bereiken. Drie jaar later zijn er al werken uitgevoerd maar staan ook nog tal van verbouwingswerken gepland. We gingen een kijkje nemen.

  Lees meer
 • Tips voor een gezond verlucht huis bij thuiswerken

  Met de verstrengde maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn we nu massaal aan het thuiswerken. Het is toch belangrijk om regelmatig te verluchten. We geven enkele tips.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  Lees meer
Sluiten