ACER

Het project

Energiezuinige appartementen dankzij het ACER project: ‘Accelerating Condominium Energy Retrofitting’ ofwel ‘Versnellen van energierenovatie van appartementen’.

In het Interreg North-West Europe project ACER werkt Stad Antwerpen samen met Kamp C als subpartner. In het project zijn er organisaties uit Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland en België betrokken.  De lead partner is Energy Cities.

Het doel van dit project is om juridische, sociale en financiële knelpunten weg te werken die het renoveren van appartementsgebouwen vertragen. Antwerpen telt meer dan 750 appartementsgebouwen die groter zijn dan 20 appartementen en die voor 1980 gebouwd werden. Daarnaast telt de stad nog een veel groter aantal kleiner appartementsgebouwen. Ook in andere grotere steden is er soortgelijk patrimonium.

Het is een absolute noodzaak om deze appartementsgebouwen energetisch aan te passen aan de moderne isolatie- en energie-eisen. Tegelijkertijd is dat ook een grote uitdaging, zowel voor de stad Antwerpen, de eigenaars en Verenigingen van Mede-Eigenaren (VME’s) van die gebouwen als voor de bouwsector. Dankzij het ACER project kan er naar oplossingen voor de uitdagingen gezocht worden. 

In het project wordt er een toolkit uitgebouwd voor eigenaar en syndici van appartementsgebouwen om aan de slag te kunnen gaan om de knelpunten die bij een energierenovatie van hun appartementsgebouw komen kijken te overwinnen. Verder wordt er een operationeel kader uitgewerkt dat bouwprofessionals zal ondersteunen en zal er aan matchmaking gedaan worden tussen VME’s die een energierenovatie willen uitvoeren en de bouwprofessionals die zich specialiseren in flatgebouwen.

Kamp C ondersteunt Stad Antwerpen vooral in de ondersteuning naar bouwprofessionals en de matchmaking.

Meer informatie over het Europese project vindt u op deze Engelstalige website.

Contactpersoon

#acerkampc

Over projecten

 1. Lees verder...

  18 november 2019 om 14:05

  Het project cVPP bekroont drie energieburgerbewegingen

  Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat in Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar in Mechelen en Klimaan CV kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten.

 2. Lees verder...

  30 oktober 2019 om 09:04

  3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

 3. Lees verder...

  22 oktober 2019 om 15:19

  Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

Nieuws

 1. Lees verder...

  5 december 2019 om 14:16

  Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

  Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

 2. Lees verder...

  5 december 2019 om 12:07

  Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

  De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

 3. Lees verder...

  23 oktober 2019 om 16:03

  Tips om zuinig te verwarmen

  Wist je dat je verwarming 60% van je energieverbruik in beslag neemt? We geven je enkele tips om te besparen op verwarmen.

Sluiten