ACER

Het project

Het project ACER zet in op energiezuinige appartementen. ACER staat voor ‘Accelerating Condominium Energy Retrofitting’ ofwel ‘Versnellen van energierenovatie van appartementen’.

In het Interreg North-West Europe project ACER werkt Stad Antwerpen samen met Kamp C als subpartner. In het project zijn er organisaties uit Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland en België betrokken. De lead partner is Energy Cities.

Het doel van dit project is om juridische, sociale en financiële knelpunten weg te werken die het renoveren van appartementsgebouwen vertragen. Antwerpen telt meer dan 750 appartementsgebouwen die groter zijn dan 20 appartementen en die voor 1980 gebouwd werden. Daarnaast telt de stad nog een veel groter aantal kleiner appartementsgebouwen. Ook in andere grotere steden is er soortgelijk patrimonium.

Het is een absolute noodzaak om deze appartementsgebouwen energetisch aan te passen aan de moderne isolatie- en energie-eisen. Tegelijkertijd is dat ook een grote uitdaging, zowel voor de stad Antwerpen, de eigenaars en Verenigingen van Mede-Eigenaren (VME’s) van die gebouwen als voor de bouwsector. Dankzij het ACER-project kan er naar oplossingen voor de uitdagingen gezocht worden. 

In het project wordt er een toolkit uitgebouwd voor eigenaar en syndici van appartementsgebouwen om aan de slag te kunnen gaan om de knelpunten die bij een energierenovatie van hun appartementsgebouw komen kijken te overwinnen. Verder wordt er een operationeel kader uitgewerkt dat bouwprofessionals zal ondersteunen en zal er aan matchmaking gedaan worden tussen VME’s die een energierenovatie willen uitvoeren en de bouwprofessionals die zich specialiseren in flatgebouwen.

Kamp C ondersteunt Stad Antwerpen vooral in de ondersteuning naar bouwprofessionals en de matchmaking.

Meer informatie over het Europese project vindt u op deze Engelstalige website.

Het project loopt van 1 september 2016 tot 1 april 2020.

Contactpersoon

#acerkampc

Geen tweets beschikbaar

Over projecten

 1. Lees meer over "The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw"

  12 april 2023 om 15:00

  The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

 2. Lees meer over "Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen"

  22 december 2022 om 13:10

  Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

 3. Lees meer over "Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C"

  22 november 2022 om 11:14

  Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

Nieuws

 1. Lees verder...

  12 april 2023 om 15:00

  The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

 2. Lees verder...

  15 maart 2023 om 08:36

  Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

 3. Lees verder...

  19 januari 2023 om 09:56

  Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

Sluiten