ACER

Het project

Energiezuinige appartementen dankzij het ACER project: ‘Accelerating Condominium Energy Retrofitting’ ofwel ‘Versnellen van energierenovatie van appartementen’.

In het Interreg North-West Europe project ACER werkt Stad Antwerpen samen met Kamp C als subpartner. In het project zijn er organisaties uit Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland en België betrokken.  De lead partner is Energy Cities.

Het doel van dit project is om juridische, sociale en financiële knelpunten weg te werken die het renoveren van appartementsgebouwen vertragen. Antwerpen telt meer dan 750 appartementsgebouwen die groter zijn dan 20 appartementen en die voor 1980 gebouwd werden. Daarnaast telt de stad nog een veel groter aantal kleiner appartementsgebouwen. Ook in andere grotere steden is er soortgelijk patrimonium.

Het is een absolute noodzaak om deze appartementsgebouwen energetisch aan te passen aan de moderne isolatie- en energie-eisen. Tegelijkertijd is dat ook een grote uitdaging, zowel voor de stad Antwerpen, de eigenaars en Verenigingen van Mede-Eigenaren (VME’s) van die gebouwen als voor de bouwsector. Dankzij het ACER project kan er naar oplossingen voor de uitdagingen gezocht worden. 

In het project wordt er een toolkit uitgebouwd voor eigenaar en syndici van appartementsgebouwen om aan de slag te kunnen gaan om de knelpunten die bij een energierenovatie van hun appartementsgebouw komen kijken te overwinnen. Verder wordt er een operationeel kader uitgewerkt dat bouwprofessionals zal ondersteunen en zal er aan matchmaking gedaan worden tussen VME’s die een energierenovatie willen uitvoeren en de bouwprofessionals die zich specialiseren in flatgebouwen.

Kamp C ondersteunt Stad Antwerpen vooral in de ondersteuning naar bouwprofessionals en de matchmaking.

Meer informatie over het Europese project vindt u op deze Engelstalige website.

Contactpersoon

#acerkampc

Over projecten

 1. Lees verder...

  8 april 2019 15:39

  Eerste stap in circulaire aanbesteding afgerond

  In 2019 loopt het aanbestedingstraject ter voorbereiding van de bouw van ’t Centrum, het eerste circulaire gebouw van België. In dit gebouw worden zoveel mogelijk pijlers van circulair bouwen geïntegreerd. Rond het gebouw en het bouwtraject zal initiatiefnemer Kamp C, samen met een heleboel partners een boeiend en innovatief leerproces opzetten, waaruit de hele bouwsector inspiratie kan putten.

 2. Lees verder...

  4 oktober 2018 10:21

  Hoe wordt jouw bedrijfsmodel circulair?

  Kmo’s uit de bouwsector begeleiden om hun bedrijfsmodel circulair te maken, dat is het Europese project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ in een notendop. De kick-off van dat veelbelovende project vindt plaats tijdens de vierde masterclass van Kamp C over circulair bouwen op 18 oktober.

 3. Lees verder...

  7 september 2018 13:45

  Tweede masterclass circulair bouwen groot succes

  Gisteren toverde het Comics Station in Antwerpen om tot een inspirerende masterclass over circulair bouwen. De masterclass kadert in de aanloop naar de aanbesteding van het eerste circulaire gebouw in België, ’t Centrum, en in het circulaire inspiratietraject van Kamp C. Deze tweede masterclass had als thema “het formuleren van een goede circulaire propositie”.

Nieuws

 1. Lees verder...

  9 november 2018 15:40

  Kamp C registreert 1000ste bouwadvies

  Woensdag registreerde Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, uit Westerlo zijn duizendste bouwadvies. Dit is enkele weken vroeger dan vorig jaar. Iedereen kan terecht bij Kamp C voor vragen over duurzaam bouwen.

 2. Lees verder...

  22 oktober 2018 15:33

  Innovatieve zeecontainers op Kamp C

  14 zeecontainers staan sinds kort te blinken op de site van Kamp C in Westerlo. Kamp C geeft hen een tweede leven in samenwerking met creatievelingen. Tiny home, kantoor, vergaderfaciliteit of leslokaal, de mogelijkheden zijn eindeloos!

 3. Lees verder...

  22 oktober 2018 15:08

  8 voorwaarden voor energiezuinige wijken

  Heel wat sociale woonwijken uit de jaren 1960, ’70 en ’80 verbruiken (te) veel energie. De woningen één voor één energiezuinig maken vraagt veel tijd. Wat is er nodig om renovatieconcepten op grote schaal te kunnen toepassen en naar energiezuinige wijken te evolueren?

Sluiten