Update: het infoloket op dinsdag zal digitaal doorgaan. Dit betekent dat er op donderdag een fysiek bouwadvies mogelijk is op afspraak op Kamp C. Echter geven we de voorkeur aan digitale bouwadviezen (telefonisch, via mail, Skype…). De bouwadviezen in de gemeenten gaan gewoon door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. * Bereikbaarheid Kamp C: De afrit voor verkeer vanuit Antwerpen en de oprit voor verkeer richting Hasselt aan Herentals-Oost (Olen Centrum) zijn afgesloten tot midden december 2020.

ACER

Het project

Het project ACER zet in op energiezuinige appartementen. ACER staat voor ‘Accelerating Condominium Energy Retrofitting’ ofwel ‘Versnellen van energierenovatie van appartementen’.

In het Interreg North-West Europe project ACER werkt Stad Antwerpen samen met Kamp C als subpartner. In het project zijn er organisaties uit Frankrijk, Nederland, Engeland, Duitsland en België betrokken. De lead partner is Energy Cities.

Het doel van dit project is om juridische, sociale en financiële knelpunten weg te werken die het renoveren van appartementsgebouwen vertragen. Antwerpen telt meer dan 750 appartementsgebouwen die groter zijn dan 20 appartementen en die voor 1980 gebouwd werden. Daarnaast telt de stad nog een veel groter aantal kleiner appartementsgebouwen. Ook in andere grotere steden is er soortgelijk patrimonium.

Het is een absolute noodzaak om deze appartementsgebouwen energetisch aan te passen aan de moderne isolatie- en energie-eisen. Tegelijkertijd is dat ook een grote uitdaging, zowel voor de stad Antwerpen, de eigenaars en Verenigingen van Mede-Eigenaren (VME’s) van die gebouwen als voor de bouwsector. Dankzij het ACER-project kan er naar oplossingen voor de uitdagingen gezocht worden. 

In het project wordt er een toolkit uitgebouwd voor eigenaar en syndici van appartementsgebouwen om aan de slag te kunnen gaan om de knelpunten die bij een energierenovatie van hun appartementsgebouw komen kijken te overwinnen. Verder wordt er een operationeel kader uitgewerkt dat bouwprofessionals zal ondersteunen en zal er aan matchmaking gedaan worden tussen VME’s die een energierenovatie willen uitvoeren en de bouwprofessionals die zich specialiseren in flatgebouwen.

Kamp C ondersteunt Stad Antwerpen vooral in de ondersteuning naar bouwprofessionals en de matchmaking.

Meer informatie over het Europese project vindt u op deze Engelstalige website.

Contactpersoon

#acerkampc

Over projecten

 1. Lees verder...

  8 september 2020 om 11:56

  Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

 2. Lees verder...

  3 september 2020 om 12:12

  Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

 3. Lees verder...

  27 augustus 2020 om 09:55

  Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

Nieuws

 1. Lees verder...

  17 september 2020 om 14:29

  Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

 2. Lees verder...

  11 september 2020 om 09:39

  Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

 3. Lees verder...

  28 augustus 2020 om 14:09

  Blog 23: De circulaire economie - een overzicht

  In de vorige blog gaf ik aan dat om onze planeet - en daarmee ook onszelf - te redden van de ondergang, het roer volledig om moet. Van een verspillende en vervuilende maatschappij  moeten we op weg naar een duurzame samenleving. Gelukkig zien we overal de tekenen verschijnen dat het roer inderdaad om aan het gaan is. Er zijn vele wegen die ons leiden naar die duurzame samenleving zoals de digitale transformatie, de deeleconomie en de energietransitie. Echter de belangrijkste weg is toch wel die van de circulaire economie. Maar wat is die circulaire economie nu eigenlijk?

Sluiten