10 pioniers in de 3D-printbouw

21 april 2018 door Pantarein Publishing

2. 3D-printbouw apis cor shutterstock_539207293.jpg

3D-printen in de bouw is niet langer een project voor de verre toekomst. Kamp C maakte een reis rond de wereld en ontdekte tien vernieuwende bedrijven die indrukwekkende 3D-printers ontwikkelen.

1. Apis Cor

Het Russische bedrijf Apis Cor bouwde een 3D-printer die je binnen de 30 minuten kan opstellen en makkelijk kan verplaatsen met een kraan. Bij hun polar printer beweegt de extruder (die van kunststof in vaste vorm gesmolten kunststof maakt, red.) op en neer. Tegelijk draait de printplaat rond en beweegt ze. Deze printer kan beton storten op een oppervlak van wel 132 vierkante meter. 

2. BatiPrint

Het Franse BatiPrint ontwikkelde een 3D-printer die geen beton maar isolatiemateriaal gebruikt, zoals bouwschuim. Voorlopig staat het vernieuwende concept nog in de kinderschoenen, maar het is zeker veelbelovend. Zo gebruikten de ontwikkelaars hun 3D-printer al om sociale woningen te bouwen.

3. WASP

Het Italiaanse WASP mag zich de trotse eigenaar noemen van de grootste 3D-printer die momenteel op de markt is. De BigDelta maakt geen gebruik van beton, maar van natuurlijke materialen zoals klei. De ontwikkelaars willen hun 3D-printer inzetten in crisisgebieden waar snel huisvesting moet worden opgebouwd, bijvoorbeeld in de vorm van vluchtelingenkampen.

4. KamerMaker (Ultimaker en DUS Architects)

Het Nederlandse architectenbureau DUS Architects houdt zich niet bezig met het printen van hele woningen, maar gebruikt de 3D-printtechniek voor bekistingen van bijvoorbeeld trappen. Hun doel is om bouwonderdelen te fabriceren uit gerecycleerde materialen. Daarom gebruiken ze geen beton maar (gebruikte) plastics. Hun 3D-geprint kanaalhuisje kan je bewonderen in Amsterdam.

5. Constructions-3D

Constructions-3D is een gezamenlijk project van het Franse Machines-3D en de Belgische architect Gaël Collaro. Samen bouwden ze een onconventionele 3D-printer die complexe geometrische structuren kan printen. Ook Constructions-3D wil voor zijn bouwprojecten gebruikmaken van gerecycleerde materialen.

6. Contour Crafting

Het Amerikaanse Contour Crafting werd opgericht door Bernard Khosnevich, de uitvinder van de 3D-betonprinter. Khosnevich ontwikkelde een interessant project waarbij een gebouw laag na laag wordt geprint zonder enige vorm van menselijke sturing. Voorlopig blijft het wel bij een zuiver theoretisch concept, maar daar kan in de toekomst verandering in komen. 

7. CyBe Construction

Het Nederlandse CyBe Construction profileert zich als een interessante speler op de 3D-printmarkt. Het bedrijf ontwikkelde twee grote industriële 3D-betonprinters met een printsnelheid van maar liefst 200 millimeter per seconde. Zo kunnen ze in slechts twintig minuten een hele structuur opbouwen.

8. D-Shape

De 3D-printer D-Shape werd ontwikkeld door Enrico Dini, de Italiaanse bezieler van de 3D-printtechniek in de bouwsector. Deze industriële printer kan grote structuren produceren met de zogenaamde binder jetting-techniek (waarbij poederdeeltjes met een vloeibaar bindmiddel met elkaar verbonden worden, red.). Ook het Nederlandse bedrijf Concr3de gebruikt deze techniek.

9. XtreeE

Het Franse XTreeE werd in 2015 opgericht door een groep ambitieuze architecten. Hun 3D-betonprinter maakt gebruik van een techniek die vergelijkbaar is met de FDM-techniek (Fused Deposition Modelling). Een van hun sprekendste projecten is een vier meter hoge pilaar in Aix, volledig 3D-geprint.

10. 3D Printhuset

In september ging het Deense 3D Printhuset van start met de bouw van de BOD (Building on Demand), naar eigen zeggen het eerste 3D-geprinte huis in Europa dat aan alle bouwregels voldoet. De initiatiefnemers deden jarenlang research, waarbij ze ook hun eigen 3D-printer ontwikkelden. Het huisje zal alleen uit kromme lijnen en muren bestaan.

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • De evoluties van 3D-printen in de bouw in kaart

  Kamp C onderzoekt en experimenteert al enkele jaren met 3D-betonprinten in de bouw. Vorig jaar printten we samen met de projectpartners van C3PO een woning. Het huis is afgewerkt en ondertussen verhuisde de printer naar een andere locatie op het terrein van Kamp C. Hier experimenteren studenten van Thomas More Bouw met de winnende ontwerpen van de 3D Print Awards. Het leek ons interessant om de geschiedenis van het 3D-printen in de bouw te in kaart te brengen. Projectverantwoordelijken Emiel Ascione en Marijke Aerts onderzochten de evoluties.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Wereldprimeur: Kamp C print als eerste een gehele woning uit één stuk

  Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, in Westerlo werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
Sluiten