Enthousiaste studente helpt op masterclass tijdens de Youca-dag

18 oktober 2018 door Diana Grasso

Jana youca.jpg

Kamp C organiseerde vandaag zijn vierde masterclass rond circulair bouwen op de Thomas More Campus in Geel. We kregen versterking van Jana, een zeer enthousiaste studente, in het kader van de Youth for Change and Action Day.

Kamp C kreeg vandaag versterking van Jana, een studente Humane Wetenschappen, die kwam helpen op de masterclass in het kader van de Youth Action Day. Vandaag engageerden meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier voor de dertiende keer. Het loon dat ze op die schooldag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in het Zuiden en naar een aantal projecten in België.

Wat drijft deze jonge studente om zich in te zetten voor de YOUCA-dag? Jana aan het woord:

Wat studeer je en waarom doe je mee aan de YOUCA-dag?

Jana: “Ik studeer Humane Wetenschappen in het 5e jaar, aan het Koninklijk Atheneum in Oostmalle. In onze lessen wordt er aandacht besteed aan duurzaamheid maar ik wou er meer over weten. Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en vond het interessant om een dag mee te draaien in een organisatie die zich inzet voor duurzaamheid. Daarom is Kamp C de perfecte match! ”

Op welke manier komt duurzaamheid aan bod op school?

Jana: “Er wordt uitgelegd wat duurzaamheid is, bv. aan de hand van zonnepanelen of vloerverwarming. Maar eigenlijk komt duurzaamheid te weinig aan bod in ons lessenpakket, daarom koos ik voor een job bij Kamp C op deze Youca-dag! Ik vind ook dat de studenten op onze school weinig actie ondernemen op het vlak van duurzaamheid, ze denken dat ze alleen geen verschil kunnen maken. Daarom is het interessant om groepsacties op te zetten om duurzaamheid te promoten. ”

Op welke manier probeer jij je in te zetten voor een duurzaam milieu?

Jana: “Ik probeer zo weinig mogelijk elektriciteit te verbruiken door erop te letten dat ik niet onnodig een lamp laat branden en gebruik onze kachel wat minder.”

Vond je het een nuttige dag?

Jana: "Ja hoor! Ik heb meer geleerd over duurzaamheid, duurzaam bouwen en de werking van Kamp C. Het was ook heel leuk om te helpen met het onthaal van de gasten en de catering; en ik heb wat bijgeleerd tijdens een presentatie over circulair bouwen.”

Het Kamp C-team bedankt Jana voor haar hulp en we wensen haar heel veel succes in haar verdere studies en acties op vlak van duurzaamheid!

Labels:

 • VACATURE: Architect-adviseur duurzaamheid

  Hallo,

  Mijn naam is An. Ik werk als architect-adviseur binnen Kamp C. En wie weet jij binnenkort ook!

  Lees meer
 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

  In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  Lees meer
 • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

  Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

  Lees meer
 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: RURANT

  RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

  “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Acoustix

  Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”

  “The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”

  Lees meer
Sluiten