17 september 2020

Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.
Over het begrip zonneboilercombi bestaat wat verwarring. Sommige fabrikanten gebruiken de toevoeging combi wanneer de naverwarming mee in het toestel geïntegreerd is. In België wordt de aanduiding zonneboilercombi gebruikt wanneer het zonneboilersysteem zowel voor verwarming als sanitair warm water wordt gebruikt. Daarbij worden grote boilervaten gebruikt, meer dan 500 liter. Die watermassa wordt opgewarmd door de zonnecollectoren, eventueel bijgesprongen door een CV-installatie. De watermassa in de boiler wordt gebruikt voor de ruimteverwarming. Met een doorstroomprincipe kan er ook sanitair warm water uit het toestel gehaald worden. Als er minder zon(warmte) is, zorgt een ander apparaat voor warmte (bijvoorbeeld je HR-ketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel). Voor het sanitair warm water moet de temperatuur in het boilervat wel voldoende hoog liggen. Om legionellabesmetting te voorkomen, moet het water 60°C zijn.
Bespaar tot 300 euro op aardgas
Een zonneboilercombi kost ongeveer 4800 euro, inclusief installatie en btw. Met een zonneboilercombi bespaar je naast 200 m³ aardgas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo’n 170 m³per jaar voor je verwarming. Een huishouden van 4 personen met een HR-combiketel naverwarmer bespaart daarmee zo’n 370 m³ gas, ofwel zo’n 240 euro per jaar aan gaskosten. Dan blijft zo’n 225 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp betaald zijn. Met een groter systeem (in combinatie met een groter verbruik voor verwarming en warm water) bespaar je per jaar ruim 300 euro op je gasrekening.
Wil jij weten hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler? Bekijk het op de zonnekaart.
Subsidies
Momenteel (september 2020) kun je een subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboilercombi. Deze bedraagt 500 euro per effectieve m² zonnecollector. De subsidie is begrensd tot maximaal 40% van de installatiekost of 2750 euro. Voor de maximale subsidie moet je een oppervlakte van 5,5 m² paneel plaatsen met een minimale factuur van 6875 euro. Dat is de standaard subsidie voor zonneboilers. De toestellen dienen een Solar Keymark keurmerk te hebben en de uitvoering moet gebeuren door een aannemer met recent certificaat. Hier vind je meer info over premies.
Heb je nog mee vragen? Download hier het infofiche over zonneboilers. Onze adviseurs helpen je ook graag verder via bouwadvies@kampc.be.
Foto: zonneboilercombi