29 september 2020

Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.
Een zonneboiler gebruikt zonnewarmte om warm water aan te maken. Dat kun je gebruiken als sanitair warm water of als ondersteuning voor de centrale verwarming. Er is steeds een naverwarming nodig voor de periodes dat de zon onvoldoende warmte levert.
Je energieverbruik voor warmwaterbereiding daalt met 50% tot 60%. Een gezin van vier personen met een HR-combiketel als naverwarming bespaart daarmee zo’n 200 m³ aardgas. Een zonneboiler is ook zeer goed voor het klimaat. In een huishouden van vier personen bespaar je 370 kg CO2 doordat je minder aardgas verbruikt. De uitstoot van CO2 is in een gemiddeld huishouden 4.000 kg. Een zonneboiler kost ongeveer 4.500 euro.
Alle seizoenen
In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warm water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Dan zorgt je HR-ketel of warmtepomp in huis voor warm water. Je hebt dus altijd warm water. “Maar je hebt ook in de wintermaanden een rendement. Elke kWh die uit de zonneboilerinstallatie komt ga je niet op een andere manier in het sanitair warm water steken. Het maakt niet uit of je in de zomer of in de winter een zonneboiler laat installeren. Op elk moment van het jaar ga je dus een energiebesparing realiseren. De beste tijd is dus zo snel mogelijk”, verduidelijkt onze architect Dirk.
Premies
De Vlaamse netbeheerders (Eandis en Infrax, nu samen onder Fluvius) worden door de Vlaamse overheid verplicht om bij hun afnemers energiebesparing te stimuleren. Dit doen ze onder meer door een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen. Iedere netbeheerder ondersteunt dezelfde acties. Er wordt ook een premie gegeven voor de plaatsing van een warmtepomp, zonneboiler en sinds 2019 ook voor een warmtepompboiler in woningen aangesloten op het net voor 1/1/2014 (of aanvraag stedenbouwkundige vergunning voor die datum). Meer info.
Bereken je energiewinst op www.energiesparen.be.
Ga je liever aan de slag met een zonneboilercombi? Lees hier het artikel en het infofiche.
Foto: douchekop (Pixabay)