Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Besparen met een zonneboilercombi

17 september 2020 door Diana Grasso

zonnecollector Kamp C001.JPG

Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

Over het begrip zonneboilercombi bestaat wat verwarring. Sommige fabrikanten gebruiken de toevoeging combi wanneer de naverwarming mee in het toestel geïntegreerd is. In België wordt de aanduiding zonneboilercombi gebruikt wanneer het zonneboilersysteem zowel voor verwarming als sanitair warm water wordt gebruikt. Daarbij worden grote boilervaten gebruikt, meer dan 500 liter. Die watermassa wordt opgewarmd door de zonnecollectoren, eventueel bijgesprongen door een CV-installatie. De watermassa in de boiler wordt gebruikt voor de ruimteverwarming. Met een doorstroomprincipe kan er ook sanitair warm water uit het toestel gehaald worden. Als er minder zon(warmte) is, zorgt een ander apparaat voor warmte (bijvoorbeeld je HR-ketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel). Voor het sanitair warm water moet de temperatuur in het boilervat wel voldoende hoog liggen. Om legionellabesmetting te voorkomen, moet het water 60°C zijn.

Bespaar tot 300 euro op aardgas

Een zonneboilercombi kost ongeveer 4800 euro, inclusief installatie en btw. Met een zonneboilercombi bespaar je naast 200 m³ aardgas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo’n 170 m³per jaar voor je verwarming. Een huishouden van 4 personen met een HR-combiketel naverwarmer bespaart daarmee zo’n 370 m³ gas, ofwel zo’n 240 euro per jaar aan gaskosten. Dan blijft zo’n 225 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp betaald zijn. Met een groter systeem (in combinatie met een groter verbruik voor verwarming en warm water) bespaar je per jaar ruim 300 euro op je gasrekening.

Wil jij weten hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen of een zonneboiler? Bekijk het op de zonnekaart.

Subsidies

Momenteel (september 2020) kun je een subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboilercombi. Deze bedraagt 500 euro per effectieve m² zonnecollector. De subsidie is begrensd tot maximaal 40% van de installatiekost of 2750 euro. Voor de maximale subsidie moet je een oppervlakte van 5,5 m² paneel plaatsen met een minimale factuur van 6875 euro. Dat is de standaard subsidie voor zonneboilers. De toestellen dienen een Solar Keymark keurmerk te hebben en de uitvoering moet gebeuren door een aannemer met recent certificaat. Hier vind je meer info over premies.

Heb je nog mee vragen? Download hier het infofiche over zonneboilers. Onze adviseurs helpen je ook graag verder via bouwadvies@kampc.be.

EU-ENLEB.png

Labels:

 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

  Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Aangepaste energiepremies in 2021

  Wat verandert er aan de energiepremies in 2021? We zetten het op een rijtje.

  Lees meer
 • 13 tips om te besparen op strijken

  Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? De experten van Kamp C geven enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

  Lees meer
 • Zo ziet een duurzame koelkast eruit

  Hoe is de ideale koelkast georganiseerd? Welke voedingsmiddelen zet je het best bovenaan en onderaan? De algemene regel is: wat het snelst bederft, moet op de koudste plek. Deze plek is op de onderste plank boven de groentelade. En hoe bespaar je op koelen en vriezen?

  Lees meer
Sluiten