Partner in de kijker: Design Museum Gent

12 juli 2023 door Sarah Verbeeck

01 - Gent Waste Brick_07_©_Cinzia_Romanin_&_©_Thomas Noceto.jpg

In het paviljoen van The Exploded View Beyond Building stellen ook partners van Kamp C hun biogebaseerde bouwmaterialen en circulaire bouwmethodes voor. Zo ook het Design Museum Gent, dat een circulaire gevelsteen ontwikkelde. Bie Luyssaert, hoofd publiekswerking en communicatie bij het museum, geeft een woordje uitleg.

“We waren al bekend met het biohuis van de Exploded View”, aldus Bie. “Zelf haalden we de miniatuurversie al twee keer naar Gent. De eerste keer was in 2021 in volle coronaperiode. Individuele bezoekers kregen de maquette te zien, maar voorstellingen voor groepen konden niet doorgaan. Dat maakten we in 2022 goed, tijdens Design Fest Gent. Storytellers namen de bezoekers mee en vertelden aan de hand van de maquette over manieren om materialen met weinig meerwaarde in te zetten als bouwmateriaal. Het gaat bijvoorbeeld over rioolwater, eierschalen, zeewier, schimmels …”

Afval als bouwmateriaal

Het Design Museum stelt in het demohuis het DING-traject voor, waarvoor ze hun eigen circulaire gevelsteen ontwikkelden. “DING is de naam van de nieuwe vleugel van ons museum”, vertelt Bie. “We mikken op een opening in 2026. Een futureproof gebouw ontwerpen was ons belangrijkste uitgangspunt. Daarom ontwikkelden we onze nieuwe gevelsteen in samenwerking met BC materials en Vlaanderen Circulair.”

Via Vlaanderen Circulair en de OVAM kon de bouwheer sogent een materiaal-technisch en juridisch onderzoekstraject aanvatten. Ze onderzochten onder meer hoe ze afval in de gevelsteen konden verwerken. Een extra vereiste: het moest een lichtkleurige steen worden. Een hele uitdaging, omdat afval doorgaans donker van kleur is.

“Daar slaagde BC materials wonderwel in”, gaat Bie verder. “Ze persen de stenen, anders dan het gangbare bakken. De materialen zijn voornamelijk kalk, zand en bouwafval van Gentenaars, zoals betongruis en glas. Daardoor ligt de CO2-uitstoot tijdens het productieproces gevoelig lager, net als tijdens de volledige levenscyclus van de stenen. Een onafhankelijke certificatie-instelling leverde de geschiktheidsverklaring voor de bouwsector. Het resultaat: de Gent Waste Brick for Ding wordt vanaf het voorjaar van 2024 in Gent geproduceerd.”

“Hoe meer het productiemodel van onze circulaire gevelsteen verspreid raakt, hoe meer afvalstromen zullen verkleinen”
- Bie Luyssaert

Voorlopig is er nog geen bedrijf dat de gevelsteen op de markt aanbiedt. Hij zal dus alleen aan het museum te bewonderen zijn. “Wel hopen we op een verdere opschaling van het productieproces. Daarom presenteren we de steen in The Exploded View. Want hoe meer het model verspreid raakt, hoe meer afvalstromen zullen verkleinen dankzij hergebruik van bouwmaterialen.”

Bouwtoepassingen op basis van reststromen

Design Museum Gent en Kamp C geven samen ook de kans aan Orineo, Onbetaalbaar, Circular Matters en Studio Plastique om hun innovatieve bouwmaterialen en -technieken een plaats te geven in het biopaviljoen.

Bie: “Bovendien werken we samen met Colruyt Group om de rol van reststromen in de bouwsector te bestuderen. De vele reststromen binnen Colruyt Group zijn goed gedocumenteerd. De groep zet namelijk al heel sterk in op de recyclage van materialen en grondstoffen. Nu brengen we hen in contact met ontwerpers die onderzoeken hoe de winkelketen die reststromen op nieuwe manieren circulair kan inzetten.”

Design-Museum-Gent-logo

Labels:

 • De Thomas More-lessen 'Bouwen met de 3D-betonprinter' gaan van start bij Kamp C

  Op de site van Kamp C werd enkele jaren geleden een enorme 3D-betonprinter geïnstalleerd. Vanaf vandaag starten de eerstejaarsstudenten uit de opleiding Bouw van de Thomas More-hogeschool er met hun projectwerking binnen 3D-betonprinten. Hun focus ligt op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes, zoals drempels om de straat rolstoeltoegankelijk te maken of trappen op maat. Ze doen dat met duurzame materialen zoals printmengsels die minder of geen cement bevatten en waarvan de productie minder CO2 uitstoot. De ambitie van deze samenwerking tussen Kamp C en de Thomas More-hogeschool is om Vlaanderen leidinggevend te maken in het printen van beton.

  Lees meer
 • VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

  Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  Lees meer
 • VACATURE: Horeca-assistent (halftijds)

  We zijn op zoek naar een energieke en gemotiveerde horeca-assistent om mee met ons team de werking van het congrescentrum draaiende te houden en een warme en gastvrije sfeer te creëren voor al onze bezoekers. 

  Je zal werken in avonduren. Dit is voornamelijk van 16 tot 20 uur, maar kan ook wisselen in functie van de werking van Kamp C

  Lees meer
 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

  In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  Lees meer
 • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

  Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

  Lees meer
 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
Sluiten