Partner in de kijker: Design Museum Gent

12 juli 2023 door Sarah Verbeeck

01 - Gent Waste Brick_07_©_Cinzia_Romanin_&_©_Thomas Noceto.jpg

In het paviljoen van The Exploded View Beyond Building stellen ook partners van Kamp C hun biogebaseerde bouwmaterialen en circulaire bouwmethodes voor. Zo ook het Design Museum Gent, dat een circulaire gevelsteen ontwikkelde. Bie Luyssaert, hoofd publiekswerking en communicatie bij het museum, geeft een woordje uitleg.

“We waren al bekend met het biohuis van de Exploded View”, aldus Bie. “Zelf haalden we de miniatuurversie al twee keer naar Gent. De eerste keer was in 2021 in volle coronaperiode. Individuele bezoekers kregen de maquette te zien, maar voorstellingen voor groepen konden niet doorgaan. Dat maakten we in 2022 goed, tijdens Design Fest Gent. Storytellers namen de bezoekers mee en vertelden aan de hand van de maquette over manieren om materialen met weinig meerwaarde in te zetten als bouwmateriaal. Het gaat bijvoorbeeld over rioolwater, eierschalen, zeewier, schimmels …”

Afval als bouwmateriaal

Het Design Museum stelt in het demohuis het DING-traject voor, waarvoor ze hun eigen circulaire gevelsteen ontwikkelden. “DING is de naam van de nieuwe vleugel van ons museum”, vertelt Bie. “We mikken op een opening in 2026. Een futureproof gebouw ontwerpen was ons belangrijkste uitgangspunt. Daarom ontwikkelden we onze nieuwe gevelsteen in samenwerking met BC materials en Vlaanderen Circulair.”

Via Vlaanderen Circulair en de OVAM kon de bouwheer sogent een materiaal-technisch en juridisch onderzoekstraject aanvatten. Ze onderzochten onder meer hoe ze afval in de gevelsteen konden verwerken. Een extra vereiste: het moest een lichtkleurige steen worden. Een hele uitdaging, omdat afval doorgaans donker van kleur is.

“Daar slaagde BC materials wonderwel in”, gaat Bie verder. “Ze persen de stenen, anders dan het gangbare bakken. De materialen zijn voornamelijk kalk, zand en bouwafval van Gentenaars, zoals betongruis en glas. Daardoor ligt de CO2-uitstoot tijdens het productieproces gevoelig lager, net als tijdens de volledige levenscyclus van de stenen. Een onafhankelijke certificatie-instelling leverde de geschiktheidsverklaring voor de bouwsector. Het resultaat: de Gent Waste Brick for Ding wordt vanaf het voorjaar van 2024 in Gent geproduceerd.”

“Hoe meer het productiemodel van onze circulaire gevelsteen verspreid raakt, hoe meer afvalstromen zullen verkleinen”
- Bie Luyssaert

Voorlopig is er nog geen bedrijf dat de gevelsteen op de markt aanbiedt. Hij zal dus alleen aan het museum te bewonderen zijn. “Wel hopen we op een verdere opschaling van het productieproces. Daarom presenteren we de steen in The Exploded View. Want hoe meer het model verspreid raakt, hoe meer afvalstromen zullen verkleinen dankzij hergebruik van bouwmaterialen.”

Bouwtoepassingen op basis van reststromen

Design Museum Gent en Kamp C geven samen ook de kans aan Orineo, Onbetaalbaar, Circular Matters en Studio Plastique om hun innovatieve bouwmaterialen en -technieken een plaats te geven in het biopaviljoen.

Bie: “Bovendien werken we samen met Colruyt Group om de rol van reststromen in de bouwsector te bestuderen. De vele reststromen binnen Colruyt Group zijn goed gedocumenteerd. De groep zet namelijk al heel sterk in op de recyclage van materialen en grondstoffen. Nu brengen we hen in contact met ontwerpers die onderzoeken hoe de winkelketen die reststromen op nieuwe manieren circulair kan inzetten.”

Design-Museum-Gent-logo

Labels:

 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: RURANT

  RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

  “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Acoustix

  Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”

  “The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”

  Lees meer
 • “Bouwpartners in plaats van bouwhandels”, voor biogebaseerde bouwmaterialen als toekomstmodel

  Biogebaseerde materialen zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dat zal niet alleen voor eindgebruikers, architecten en bouwheren een rol spelen. Bouwhandels evolueren ook steeds meer mee richting biogebaseerde bouwmaterialen. Eurabo, een verdeler van ecologische bouwmaterialen, is al erg ver gevorderd in die evolutie, horen we in de podcast die Circubuild samen met Kamp C opnam.

  Lees meer
 • Hoe landbouw een rol speelt in biogebaseerde bouwmaterialen

  Biogebaseerde bouwmaterialen – de naam zegt het al zelf – zijn bouwmaterialen die op een biologische wijze ontstaan. Met andere woorden: ze groeien. Zonder chemische processen. Bij dat groeien spelen landbouwers een rol, blijkt ook uit de podcast die Circubuild en Kamp C opnamen over biogebaseerde bouwmaterialen. Mathieu Hendrickx, oprichter van EXIE NV, legt namelijk in de podcast uit hoe de productie van biogebaseerde bouwmaterialen verloopt. EXIE NV produceert natuurlijke bouwmaterialen op basis van hennep en stro.

  Lees meer
 • “Biogebaseerde bouwmaterialen gaan verder dan een prijsvraagstuk”

  In de podcast die Circubuild samen met Kamp C maakte over biogebaseerde bouwmaterialen worden verschillende vragen rond die materialen ontrafeld. Zo ook verschillende vragen over de implementatie ervan in de bouwsector, waarbij de prijsvraag natuurlijk een grote rol speelt. Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, gaf een inkijk in haar visie op biogebaseerde bouwmaterialen.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: VIBE

  VIBE werkt maar al te graag samen met Kamp C om The Exploded View Beyond Building en circulair bouwen een duwtje in de rug te geven. De missie van VIBE? Ontwerpen en bouwen met een positieve impact op mens en natuur. Communicatieverantwoordelijke Laurens Marysse vertelt er meer over.

  “Omdat The Exploded View stilaan een gevestigde waarde is binnen de bouwsector, willen we de kans niet missen om een actieve en zinvolle bijdrage te leveren”, zegt Laurens. “De demowoning toont treffend hoe de gebouwen van de toekomst er moeten uitzien. Het paviljoen biedt ook een echte meerwaarde: bezoekers kunnen de bouwmaterialen erváren. Dat heeft veel meer effect dan het zoveelste verkooppraatje of promoblad.”

  Lees meer
 • Scholieren vanaf 10 jaar ontdekken de bouwsector met doe-het-zelf bouwpakket en online game

  Bijna één op de vijf knelpuntberoepen komt uit de bouwsector. Om scholieren op cruciale momenten te laten kennismaken met de bouwsector, lanceert provincie Antwerpen een nieuwe leeromgeving: Hylas, onderwijs buiten de school. Momenteel testen 300 leerlingen van zeven scholen Hylas uit in Kamp C. Vanaf september kunnen alle scholen zich inschrijven.

  Lees meer
 • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

  In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

  Lees meer
Sluiten