“Biogebaseerde bouwmaterialen gaan verder dan een prijsvraagstuk”

11 augustus 2023 door Diana Grasso

Exploded View stro KC_Tom Cornille.jpg

In de podcast die Circubuild samen met Kamp C maakte over biogebaseerde bouwmaterialen worden verschillende vragen rond die materialen ontrafeld. Zo ook verschillende vragen over de implementatie ervan in de bouwsector, waarbij de prijsvraag natuurlijk een grote rol speelt. Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, gaf een inkijk in haar visie op biogebaseerde bouwmaterialen.

Sidati NV is geconcentreerd op hout en biogebaseerd bouwen, zo zijn ze ook aannemer van The Exploded View Beyond Building. “Dat is een ontwerp van Biobased Creations”, verduidelijkt Dewispelaere. “Wij hebben het in Nederland mee helpen afbouwen en het dan op de terreinen van Kamp C terug opgebouwd.”

“Voor ons is The Exploded View een tentoonstelling die vooral inspireert”, gaat ze verder. “Het is een reizende tentoonstelling in de vorm van een huis, met de bedoeling om materialen te kunnen tonen. Ecologische materialen, biologische materialen, maar ook gerecycleerde materialen, om te laten zien hoe het in de bouwsector misschien anders kan zijn.”

Aangename materialen

Met biogebaseerde bouwmaterialen kan het volgens Dewispelaere dan ook anders. “Zo’n materialen zijn veel fijner in gebruik. Ze zijn aangenaam in handeling, aangenaam in plaatsing. De klassieke foto’s met het gasmasker en een pak: dat hebben wij niet nodig. De gezondheid van de mensen die in het huis wonen, maar ook de gezondheid van de mensen die het plaatsen, zijn belangrijke voordelen.”

Bij velen leeft misschien nog het idee dat daar een prijskaartje tegenover staat. “De prijsvraag wordt nog altijd gesteld”, begint Dewispelaere. “Maar we zijn op dit moment zeker in staat om dat te weerleggen. Het is niet zozeer een prijsvraag, want ik ben ervan overtuigd dat we op het einde van de rit zeer concurrentieel zijn.” Dat is ook omdat er meer bij komt kijken dan enkel de prijs. “Bij een particuliere woning gaat het niet zozeer over wat de kostprijs is, maar over hoe je je woning wilt zetten en wat de prioriteiten zijn. Denk maar aan die voordelen over gezondheid, recycleerbaarheid en dergelijke.”

Bovendien worden de vragen naar biogebaseerde materialen ook gerichter. “Je voelt meer en meer dat alle partijen de vraag stellen waar de producten vandaan komt.” Biogebaseerde materialen, die kunnen gewoon lokaal, op onze Belgische akkers, groeien. “Als we nu een streekproduct kopen zou dat absoluut een meerwaarde kunnen zijn.”

Attestering

Op vlak van attestering kunnen biogebaseerde bouwmaterialen nog stappen zetten, al is het verhaal genuanceerder dan dat. “Langs de ene kant moeten we inzetten op attestering, omdat we het vertrouwen moeten winnen van mensen die het moeten gebruiken”, zegt Claire Dewispelaire. “Langs de andere kant vragen biogebaseerde bouwmaterialen heel wat kennis. Daar ligt de sleutel voor mij in het snel betrokken zijn. Hoe sneller wij als producenten of bouwers betrokken zijn bij het proces, hoe sneller wij onze kennis en expertise in de groep kunnen gooien om het product te gebruiken. Het is voor mij een en-en-verhaal om de vooroordelen rond biogebaseerd bouwen weg te kunnen werken.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder:

https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom

Beeld: zijgevel The Exploded View Beyond Building op Kamp C - copyright Kamp C en Tom Cornille

Labels:

 • VACATURE: Administratief medewerker (voltijds - tijdelijk)

  Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  Lees meer
 • VACATURE: Architect-adviseur duurzaamheid

  Hallo,

  Mijn naam is An. Ik werk als architect-adviseur binnen Kamp C. En wie weet jij binnenkort ook!

  Lees meer
 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

  In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  Lees meer
 • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

  Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

  Lees meer
 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: RURANT

  RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

  “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

  Lees meer
Sluiten