“Biogebaseerde bouwmaterialen gaan verder dan een prijsvraagstuk”

11 augustus 2023 door Diana Grasso

Exploded View stro KC_Tom Cornille.jpg

In de podcast die Circubuild samen met Kamp C maakte over biogebaseerde bouwmaterialen worden verschillende vragen rond die materialen ontrafeld. Zo ook verschillende vragen over de implementatie ervan in de bouwsector, waarbij de prijsvraag natuurlijk een grote rol speelt. Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, gaf een inkijk in haar visie op biogebaseerde bouwmaterialen.

Sidati NV is geconcentreerd op hout en biogebaseerd bouwen, zo zijn ze ook aannemer van The Exploded View Beyond Building. “Dat is een ontwerp van Biobased Creations”, verduidelijkt Dewispelaere. “Wij hebben het in Nederland mee helpen afbouwen en het dan op de terreinen van Kamp C terug opgebouwd.”

“Voor ons is The Exploded View een tentoonstelling die vooral inspireert”, gaat ze verder. “Het is een reizende tentoonstelling in de vorm van een huis, met de bedoeling om materialen te kunnen tonen. Ecologische materialen, biologische materialen, maar ook gerecycleerde materialen, om te laten zien hoe het in de bouwsector misschien anders kan zijn.”

Aangename materialen

Met biogebaseerde bouwmaterialen kan het volgens Dewispelaere dan ook anders. “Zo’n materialen zijn veel fijner in gebruik. Ze zijn aangenaam in handeling, aangenaam in plaatsing. De klassieke foto’s met het gasmasker en een pak: dat hebben wij niet nodig. De gezondheid van de mensen die in het huis wonen, maar ook de gezondheid van de mensen die het plaatsen, zijn belangrijke voordelen.”

Bij velen leeft misschien nog het idee dat daar een prijskaartje tegenover staat. “De prijsvraag wordt nog altijd gesteld”, begint Dewispelaere. “Maar we zijn op dit moment zeker in staat om dat te weerleggen. Het is niet zozeer een prijsvraag, want ik ben ervan overtuigd dat we op het einde van de rit zeer concurrentieel zijn.” Dat is ook omdat er meer bij komt kijken dan enkel de prijs. “Bij een particuliere woning gaat het niet zozeer over wat de kostprijs is, maar over hoe je je woning wilt zetten en wat de prioriteiten zijn. Denk maar aan die voordelen over gezondheid, recycleerbaarheid en dergelijke.”

Bovendien worden de vragen naar biogebaseerde materialen ook gerichter. “Je voelt meer en meer dat alle partijen de vraag stellen waar de producten vandaan komt.” Biogebaseerde materialen, die kunnen gewoon lokaal, op onze Belgische akkers, groeien. “Als we nu een streekproduct kopen zou dat absoluut een meerwaarde kunnen zijn.”

Attestering

Op vlak van attestering kunnen biogebaseerde bouwmaterialen nog stappen zetten, al is het verhaal genuanceerder dan dat. “Langs de ene kant moeten we inzetten op attestering, omdat we het vertrouwen moeten winnen van mensen die het moeten gebruiken”, zegt Claire Dewispelaire. “Langs de andere kant vragen biogebaseerde bouwmaterialen heel wat kennis. Daar ligt de sleutel voor mij in het snel betrokken zijn. Hoe sneller wij als producenten of bouwers betrokken zijn bij het proces, hoe sneller wij onze kennis en expertise in de groep kunnen gooien om het product te gebruiken. Het is voor mij een en-en-verhaal om de vooroordelen rond biogebaseerd bouwen weg te kunnen werken.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder:

https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom

Beeld: zijgevel The Exploded View Beyond Building op Kamp C - copyright Kamp C en Tom Cornille

Labels:

 • VACATURE: Projectmanager Duurzaam Bouwen

  Als projectmanager speel je een sleutelrol in het succes van onze projecten. Jouw takenpakket omvat een breed spectrum van verantwoordelijkheden, gericht op het bevorderen van duurzaamheid en innovatie in de bouwsector.

  Lees meer
 • De Thomas More-lessen 'Bouwen met de 3D-betonprinter' gaan van start bij Kamp C

  Op de site van Kamp C werd enkele jaren geleden een enorme 3D-betonprinter geïnstalleerd. Vanaf vandaag starten de eerstejaarsstudenten uit de opleiding Bouw van de Thomas More-hogeschool er met hun projectwerking binnen 3D-betonprinten. Hun focus ligt op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes, zoals drempels om de straat rolstoeltoegankelijk te maken of trappen op maat. Ze doen dat met duurzame materialen zoals printmengsels die minder of geen cement bevatten en waarvan de productie minder CO2 uitstoot. De ambitie van deze samenwerking tussen Kamp C en de Thomas More-hogeschool is om Vlaanderen leidinggevend te maken in het printen van beton.

  Lees meer
 • VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

  Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  Lees meer
 • VACATURE: Horeca-assistent (halftijds)

  We zijn op zoek naar een energieke en gemotiveerde horeca-assistent om mee met ons team de werking van het congrescentrum draaiende te houden en een warme en gastvrije sfeer te creëren voor al onze bezoekers. 

  Je zal werken in avonduren. Dit is voornamelijk van 16 tot 20 uur, maar kan ook wisselen in functie van de werking van Kamp C

  Lees meer
 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

  In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  Lees meer
 • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

  Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

  Lees meer
 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
Sluiten