“Biogebaseerde bouwmaterialen gaan verder dan een prijsvraagstuk”

11 augustus 2023 door Diana Grasso

Exploded View stro KC_Tom Cornille.jpg

In de podcast die Circubuild samen met Kamp C maakte over biogebaseerde bouwmaterialen worden verschillende vragen rond die materialen ontrafeld. Zo ook verschillende vragen over de implementatie ervan in de bouwsector, waarbij de prijsvraag natuurlijk een grote rol speelt. Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, gaf een inkijk in haar visie op biogebaseerde bouwmaterialen.

Sidati NV is geconcentreerd op hout en biogebaseerd bouwen, zo zijn ze ook aannemer van The Exploded View Beyond Building. “Dat is een ontwerp van Biobased Creations”, verduidelijkt Dewispelaere. “Wij hebben het in Nederland mee helpen afbouwen en het dan op de terreinen van Kamp C terug opgebouwd.”

“Voor ons is The Exploded View een tentoonstelling die vooral inspireert”, gaat ze verder. “Het is een reizende tentoonstelling in de vorm van een huis, met de bedoeling om materialen te kunnen tonen. Ecologische materialen, biologische materialen, maar ook gerecycleerde materialen, om te laten zien hoe het in de bouwsector misschien anders kan zijn.”

Aangename materialen

Met biogebaseerde bouwmaterialen kan het volgens Dewispelaere dan ook anders. “Zo’n materialen zijn veel fijner in gebruik. Ze zijn aangenaam in handeling, aangenaam in plaatsing. De klassieke foto’s met het gasmasker en een pak: dat hebben wij niet nodig. De gezondheid van de mensen die in het huis wonen, maar ook de gezondheid van de mensen die het plaatsen, zijn belangrijke voordelen.”

Bij velen leeft misschien nog het idee dat daar een prijskaartje tegenover staat. “De prijsvraag wordt nog altijd gesteld”, begint Dewispelaere. “Maar we zijn op dit moment zeker in staat om dat te weerleggen. Het is niet zozeer een prijsvraag, want ik ben ervan overtuigd dat we op het einde van de rit zeer concurrentieel zijn.” Dat is ook omdat er meer bij komt kijken dan enkel de prijs. “Bij een particuliere woning gaat het niet zozeer over wat de kostprijs is, maar over hoe je je woning wilt zetten en wat de prioriteiten zijn. Denk maar aan die voordelen over gezondheid, recycleerbaarheid en dergelijke.”

Bovendien worden de vragen naar biogebaseerde materialen ook gerichter. “Je voelt meer en meer dat alle partijen de vraag stellen waar de producten vandaan komt.” Biogebaseerde materialen, die kunnen gewoon lokaal, op onze Belgische akkers, groeien. “Als we nu een streekproduct kopen zou dat absoluut een meerwaarde kunnen zijn.”

Attestering

Op vlak van attestering kunnen biogebaseerde bouwmaterialen nog stappen zetten, al is het verhaal genuanceerder dan dat. “Langs de ene kant moeten we inzetten op attestering, omdat we het vertrouwen moeten winnen van mensen die het moeten gebruiken”, zegt Claire Dewispelaire. “Langs de andere kant vragen biogebaseerde bouwmaterialen heel wat kennis. Daar ligt de sleutel voor mij in het snel betrokken zijn. Hoe sneller wij als producenten of bouwers betrokken zijn bij het proces, hoe sneller wij onze kennis en expertise in de groep kunnen gooien om het product te gebruiken. Het is voor mij een en-en-verhaal om de vooroordelen rond biogebaseerd bouwen weg te kunnen werken.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder:

https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom

Beeld: zijgevel The Exploded View Beyond Building op Kamp C - copyright Kamp C en Tom Cornille

Labels:

 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: RURANT

  RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

  “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Acoustix

  Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”

  “The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”

  Lees meer
 • “Bouwpartners in plaats van bouwhandels”, voor biogebaseerde bouwmaterialen als toekomstmodel

  Biogebaseerde materialen zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dat zal niet alleen voor eindgebruikers, architecten en bouwheren een rol spelen. Bouwhandels evolueren ook steeds meer mee richting biogebaseerde bouwmaterialen. Eurabo, een verdeler van ecologische bouwmaterialen, is al erg ver gevorderd in die evolutie, horen we in de podcast die Circubuild samen met Kamp C opnam.

  Lees meer
 • Hoe landbouw een rol speelt in biogebaseerde bouwmaterialen

  Biogebaseerde bouwmaterialen – de naam zegt het al zelf – zijn bouwmaterialen die op een biologische wijze ontstaan. Met andere woorden: ze groeien. Zonder chemische processen. Bij dat groeien spelen landbouwers een rol, blijkt ook uit de podcast die Circubuild en Kamp C opnamen over biogebaseerde bouwmaterialen. Mathieu Hendrickx, oprichter van EXIE NV, legt namelijk in de podcast uit hoe de productie van biogebaseerde bouwmaterialen verloopt. EXIE NV produceert natuurlijke bouwmaterialen op basis van hennep en stro.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: VIBE

  VIBE werkt maar al te graag samen met Kamp C om The Exploded View Beyond Building en circulair bouwen een duwtje in de rug te geven. De missie van VIBE? Ontwerpen en bouwen met een positieve impact op mens en natuur. Communicatieverantwoordelijke Laurens Marysse vertelt er meer over.

  “Omdat The Exploded View stilaan een gevestigde waarde is binnen de bouwsector, willen we de kans niet missen om een actieve en zinvolle bijdrage te leveren”, zegt Laurens. “De demowoning toont treffend hoe de gebouwen van de toekomst er moeten uitzien. Het paviljoen biedt ook een echte meerwaarde: bezoekers kunnen de bouwmaterialen erváren. Dat heeft veel meer effect dan het zoveelste verkooppraatje of promoblad.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Design Museum Gent

  In het paviljoen van The Exploded View Beyond Building stellen ook partners van Kamp C hun biogebaseerde bouwmaterialen en circulaire bouwmethodes voor. Zo ook het Design Museum Gent, dat een circulaire gevelsteen ontwikkelde. Bie Luyssaert, hoofd publiekswerking en communicatie bij het museum, geeft een woordje uitleg.

  Lees meer
Sluiten