“Bouwpartners in plaats van bouwhandels”, voor biogebaseerde bouwmaterialen als toekomstmodel

11 augustus 2023 door Diana Grasso

't Centrum volledig JB.jpg

Biogebaseerde materialen zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dat zal niet alleen voor eindgebruikers, architecten en bouwheren een rol spelen. Bouwhandels evolueren ook steeds meer mee richting biogebaseerde bouwmaterialen. Eurabo, een verdeler van ecologische bouwmaterialen, is al erg ver gevorderd in die evolutie, horen we in de podcast die Circubuild samen met Kamp C opnam.

Vroeger kozen mensen regelmatig voor biogebaseerde materialen omwille van economische redenen. Maar er zijn nog heel wat redenen om te kiezen voor biogebaseerd vertelt Dries Hubrechts, inkoopverantwoordelijke en adviseur bij Eurabo: “Heel wat biogebaseerde materialen bezitten technisch superieure eigenschappen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan isolatiematerialen. De warme zomers van vandaag vormen een uitdaging voor de toekomst. Biogebaseerde isolatieproducten houden niet alleen de koude buiten in de winter, maar ook de hitte in de zomer, omdat ze een zwaardere massadensiteit en een betere warmteopslagcapaciteit hebben.”

Meer nog, biogebaseerde bouwmaterialen vervullen hun functie ook gewoon zeer goed. “Hout is sterker dan staal in verhouding tot zijn eigen gewicht. Daar kunnen we dus heel wat mee aanvangen”, aldus Dries. “Zo heb je in Scandinavië appartementsgebouwen gebouwd uit hout tot 85 meter hoog, met 18 verdiepingen. Evengoed bestaan er windmolens tot 200 meter hoog, waarvan de kokers ook zijn gemaakt uit hout.”

Bovendien spelen ook ecologische redenen nog steeds een rol. “De ecologische redenen beginnen bij de ontginning van de producten en zijn ook belangrijk bij de verdere verwerking van de materialen. Biogebaseerd bouwen is minder energie-intensief. Het is ook zo dat heel wat biogebaseerde materialen CO2 zullen capteren, wat een mooie oplossing is voor de klimaatuitdaging waarvoor we staan.”

Evolutie

De markt voor biogebaseerde materialen zit in de lift. De vraag stijgt en daar zijn meerdere reden voor, weet Hubrechts: “Vroeger waren biogebaseerde materialen minder vlot toegankelijk. Er was een prijskloof en een probleem op vlak van beschikbaarheid. Nu is er een hele grote inhaalbeweging bezig. Dat komt onder andere vanuit het Europese beleid dat alle lidstaten aanstuurt om de materialen op grote schaal te implementeren.”

Ook Eurabo zelf speelt een rol bij het aan de man brengen van biogebaseerde bouwmaterialen. “We kunnen de aanvragen die we krijgen van hogescholen en universiteiten om gastcolleges te geven soms niet meer bijhouden”, klinkt het. “We dragen het hoog in het vaandel om onze kennis te delen, want enkel op die manier kan de evolutie verder worden uitgerold. Dat is één van onze missies: duurzaam bouwen zo laagdrempelig mogelijk te maken.” Daar heeft Eurabo een duidelijke visie in. “We vinden het belangrijk om als bouwpartner op te treden en niet als bouwhandel. Enkel zo kunnen we naar een efficiënter systeem gaan, want je kan de bouwmaterialen nooit los zien van hun toepassing.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder:

https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom

Foto: Circulair kantoorgebouw 't Centrum op Kamp C - copyright Kamp C en Joeri Beneens

Labels:

 • VACATURE: Administratief medewerker (voltijds - tijdelijk)

  Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

  Lees meer
 • VACATURE: Architect-adviseur duurzaamheid

  Hallo,

  Mijn naam is An. Ik werk als architect-adviseur binnen Kamp C. En wie weet jij binnenkort ook!

  Lees meer
 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

  In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  Lees meer
 • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

  Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

  Lees meer
 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: RURANT

  RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

  “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

  Lees meer
Sluiten