Hoe landbouw een rol speelt in biogebaseerde bouwmaterialen

11 augustus 2023 door Diana Grasso

Exploded View planten KC_Tom Cornille.jpg

Biogebaseerde bouwmaterialen – de naam zegt het al zelf – zijn bouwmaterialen die op een biologische wijze ontstaan. Met andere woorden: ze groeien. Zonder chemische processen. Bij dat groeien spelen landbouwers een rol, blijkt ook uit de podcast die Circubuild en Kamp C opnamen over biogebaseerde bouwmaterialen. Mathieu Hendrickx, oprichter van EXIE NV, legt namelijk in de podcast uit hoe de productie van biogebaseerde bouwmaterialen verloopt. EXIE NV produceert natuurlijke bouwmaterialen op basis van hennep en stro.

Voor de productie van biogebaseerde bouwmaterialen heeft het zin om bij de landbouw te rade te gaan. Boeren kunnen erg veel van die bouwmaterialen laten groeien, maar vandaag werken de meeste boeren nog aan de voedselvoorziening. Liggen er voor hen kansen in biogebaseerde bouwmaterialen? “Absoluut”, vertelt Mathieu Hendrickx stellig. “Hennep is altijd aanwezig geweest in onze streken. Het is pas in de loop der jaren dat andere zaken, zoals veevoeders, belangrijker zijn geworden.”

EXIE NV zet onder andere in op die hennep. “Met het telen van hennep hebben we dit jaar echt onze bijdrage geleverd”, aldus Hendrickx. “We zijn voor het eerst een eigen verwerkingslijn gestart om hennep te kunnen ontvezelen. We hebben nu contracten afgesloten om 120 hectare te verwerken. De ambitie is om volgend jaar naar 500 hectare te gaan.”

Net omdat de focus van heel wat boeren zich op onze voedselvoorziening richt, stelt de vraag zich of er wel voldoende ruimte is om aan de vraag naar biogebaseerde bouwmaterialen te voldoen. “De gronden zijn beschikbaar. Veel boeren kijken wel eens naar andere gewassen.” Ook de klimaatverandering speelt hierin een rol, in het voordeel van biogebaseerde materialen. “Door de droge zomers mislukken er al eens oogsten. Hennep heeft daar geen last van, het gebruikt heel weinig water. Eenmaal geworteld groeit het door, wat voor zomer het ook is.”

Biogebaseerde voor(oor)delen

Biogebaseerde bouwmaterialen zijn nog niet algemeen geïntroduceerd, wat maakt dat nog niet iedereen vertrouwd is met het fenomeen. Dat zorgt voor heel wat vooroordelen. Hoog tijd om die vooroordelen naast enkele echte voordelen te leggen, zoals we in de podcast horen. Een belangrijk voordeel, stelt Mathieu Hendrickx, bevindt zich in het binnenklimaat. “Als je in een biogebaseerde woning woont, zal je zien dat de materialen ervoor zorgen dat het gekoelde binnenklimaat het hele jaar constant is. Dat is een wereld van verschil met petrochemische materialen of mineralen, die in de winter goed isoleren, maar in de zomer zorgen voor grote hitte binnenshuis.”

Over biogebaseerde bouwmateriaeln hoor je soms ook dat ze minder lang zouden meegaan. “Eigenlijk is dat grappig”, vindt Hendrickx. “Want de materialen waarvan mensen denken dat ze lang meegaan, bestaan nog maar 50 of 60 jaar. De materialen die wij gebruiken bestaan al duizenden jaren en zitten in de gebouwen die we al lang kennen. Bokrijk zit er vol mee, dat staat er nog altijd.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder:

https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom

Foto: Beplanting aan The Exploded View Beyond Building op Kamp C - copyright Kamp C en Tom Cornille

Labels:

  • Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Eurabo

    In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

    “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: RURANT

    RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

    “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Acoustix

    Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”

    “The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”

    Lees meer
  • “Bouwpartners in plaats van bouwhandels”, voor biogebaseerde bouwmaterialen als toekomstmodel

    Biogebaseerde materialen zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dat zal niet alleen voor eindgebruikers, architecten en bouwheren een rol spelen. Bouwhandels evolueren ook steeds meer mee richting biogebaseerde bouwmaterialen. Eurabo, een verdeler van ecologische bouwmaterialen, is al erg ver gevorderd in die evolutie, horen we in de podcast die Circubuild samen met Kamp C opnam.

    Lees meer
  • “Biogebaseerde bouwmaterialen gaan verder dan een prijsvraagstuk”

    In de podcast die Circubuild samen met Kamp C maakte over biogebaseerde bouwmaterialen worden verschillende vragen rond die materialen ontrafeld. Zo ook verschillende vragen over de implementatie ervan in de bouwsector, waarbij de prijsvraag natuurlijk een grote rol speelt. Claire Dewispelaere, zaakvoerder van Sidati, gaf een inkijk in haar visie op biogebaseerde bouwmaterialen.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: VIBE

    VIBE werkt maar al te graag samen met Kamp C om The Exploded View Beyond Building en circulair bouwen een duwtje in de rug te geven. De missie van VIBE? Ontwerpen en bouwen met een positieve impact op mens en natuur. Communicatieverantwoordelijke Laurens Marysse vertelt er meer over.

    “Omdat The Exploded View stilaan een gevestigde waarde is binnen de bouwsector, willen we de kans niet missen om een actieve en zinvolle bijdrage te leveren”, zegt Laurens. “De demowoning toont treffend hoe de gebouwen van de toekomst er moeten uitzien. Het paviljoen biedt ook een echte meerwaarde: bezoekers kunnen de bouwmaterialen erváren. Dat heeft veel meer effect dan het zoveelste verkooppraatje of promoblad.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Design Museum Gent

    In het paviljoen van The Exploded View Beyond Building stellen ook partners van Kamp C hun biogebaseerde bouwmaterialen en circulaire bouwmethodes voor. Zo ook het Design Museum Gent, dat een circulaire gevelsteen ontwikkelde. Bie Luyssaert, hoofd publiekswerking en communicatie bij het museum, geeft een woordje uitleg.

    Lees meer
  • Scholieren vanaf 10 jaar ontdekken de bouwsector met doe-het-zelf bouwpakket en online game

    Bijna één op de vijf knelpuntberoepen komt uit de bouwsector. Om scholieren op cruciale momenten te laten kennismaken met de bouwsector, lanceert provincie Antwerpen een nieuwe leeromgeving: Hylas, onderwijs buiten de school. Momenteel testen 300 leerlingen van zeven scholen Hylas uit in Kamp C. Vanaf september kunnen alle scholen zich inschrijven.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
Sluiten