Hoe landbouw een rol speelt in biogebaseerde bouwmaterialen

11 augustus 2023 door Diana Grasso

Exploded View planten KC_Tom Cornille.jpg

Biogebaseerde bouwmaterialen – de naam zegt het al zelf – zijn bouwmaterialen die op een biologische wijze ontstaan. Met andere woorden: ze groeien. Zonder chemische processen. Bij dat groeien spelen landbouwers een rol, blijkt ook uit de podcast die Circubuild en Kamp C opnamen over biogebaseerde bouwmaterialen. Mathieu Hendrickx, oprichter van EXIE NV, legt namelijk in de podcast uit hoe de productie van biogebaseerde bouwmaterialen verloopt. EXIE NV produceert natuurlijke bouwmaterialen op basis van hennep en stro.

Voor de productie van biogebaseerde bouwmaterialen heeft het zin om bij de landbouw te rade te gaan. Boeren kunnen erg veel van die bouwmaterialen laten groeien, maar vandaag werken de meeste boeren nog aan de voedselvoorziening. Liggen er voor hen kansen in biogebaseerde bouwmaterialen? “Absoluut”, vertelt Mathieu Hendrickx stellig. “Hennep is altijd aanwezig geweest in onze streken. Het is pas in de loop der jaren dat andere zaken, zoals veevoeders, belangrijker zijn geworden.”

EXIE NV zet onder andere in op die hennep. “Met het telen van hennep hebben we dit jaar echt onze bijdrage geleverd”, aldus Hendrickx. “We zijn voor het eerst een eigen verwerkingslijn gestart om hennep te kunnen ontvezelen. We hebben nu contracten afgesloten om 120 hectare te verwerken. De ambitie is om volgend jaar naar 500 hectare te gaan.”

Net omdat de focus van heel wat boeren zich op onze voedselvoorziening richt, stelt de vraag zich of er wel voldoende ruimte is om aan de vraag naar biogebaseerde bouwmaterialen te voldoen. “De gronden zijn beschikbaar. Veel boeren kijken wel eens naar andere gewassen.” Ook de klimaatverandering speelt hierin een rol, in het voordeel van biogebaseerde materialen. “Door de droge zomers mislukken er al eens oogsten. Hennep heeft daar geen last van, het gebruikt heel weinig water. Eenmaal geworteld groeit het door, wat voor zomer het ook is.”

Biogebaseerde voor(oor)delen

Biogebaseerde bouwmaterialen zijn nog niet algemeen geïntroduceerd, wat maakt dat nog niet iedereen vertrouwd is met het fenomeen. Dat zorgt voor heel wat vooroordelen. Hoog tijd om die vooroordelen naast enkele echte voordelen te leggen, zoals we in de podcast horen. Een belangrijk voordeel, stelt Mathieu Hendrickx, bevindt zich in het binnenklimaat. “Als je in een biogebaseerde woning woont, zal je zien dat de materialen ervoor zorgen dat het gekoelde binnenklimaat het hele jaar constant is. Dat is een wereld van verschil met petrochemische materialen of mineralen, die in de winter goed isoleren, maar in de zomer zorgen voor grote hitte binnenshuis.”

Over biogebaseerde bouwmateriaeln hoor je soms ook dat ze minder lang zouden meegaan. “Eigenlijk is dat grappig”, vindt Hendrickx. “Want de materialen waarvan mensen denken dat ze lang meegaan, bestaan nog maar 50 of 60 jaar. De materialen die wij gebruiken bestaan al duizenden jaren en zitten in de gebouwen die we al lang kennen. Bokrijk zit er vol mee, dat staat er nog altijd.”

Wil je meer weten over biogebaseerde bouwmaterialen? Beluister dan zeker de podcast hieronder:

https://app.springcast.fm/player/episode/68211?theme=custom

Foto: Beplanting aan The Exploded View Beyond Building op Kamp C - copyright Kamp C en Tom Cornille

Labels:

 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

  In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

  Lees meer
 • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

  Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

  Lees meer
 • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

  De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Sidati

  Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Circular Matters

  Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Eurabo

  In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

  “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: RURANT

  RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

  “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

  Lees meer
 • Partner in de kijker: Acoustix

  Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”

  “The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”

  Lees meer
 • “Bouwpartners in plaats van bouwhandels”, voor biogebaseerde bouwmaterialen als toekomstmodel

  Biogebaseerde materialen zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dat zal niet alleen voor eindgebruikers, architecten en bouwheren een rol spelen. Bouwhandels evolueren ook steeds meer mee richting biogebaseerde bouwmaterialen. Eurabo, een verdeler van ecologische bouwmaterialen, is al erg ver gevorderd in die evolutie, horen we in de podcast die Circubuild samen met Kamp C opnam.

  Lees meer
Sluiten