16 augustus 2023

Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”
“The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”
Akoestisch en circulair
Al sinds 1980 maakt Acoustix Pan-Terre met zijn panelen werk van geluiddemping en een optimale akoestiek. Het bedrijf werkt daarbij vanuit het idee van een sociale en participatieve economie, en zet helemaal in op een korte keten. Zo gebruikt het bedrijf gerecycleerd papier en stro van linnen, materialen die allebei lokaal worden geproduceerd.
“Onze producten zijn 100 procent Belgisch. Het vlas dat we gebruiken, is strooiselvlas of is afkomstig van nevenstromen uit de vlasindustrie. Ons papier en karton is dan weer afkomstig van ingezameld papier en karton uit de regio Luik.” Daarvoor doet Acoustix een beroep op een bedrijf dat net als zij deel uitmaakt van de Groupe Terre. Dat collectief van geëngageerde ondernemers ontwikkelde zich sinds 1949 rond de pijlers dialoog, verantwoordelijkheid en solidariteit.
“Duurzaamheid betekent niet enkel dat we inzetten op een korte keten, maar ook op een sociale economie.”
- David Rammant
“Tijdens ons productieproces mengen we cellulose en vlas in een pulper. Zo ontstaat er een brei die in de laden van een droogoven wordt gegoten en ongeveer 8 uur moet drogen”, verduidelijkt David. “Die gedroogde panelen schaven en snijden we op maat van het project. In de droogbouw is een snelle uitvoering erg belangrijk. Daarom kleven we de natuurpanelen voor een deel op panelen uit gips of OSB (oriented strand board, red.). Al het snijafval en fijn stof dat ontstaat, gaat terug in de pulper. Zo zorgen we voor een zero waste-proces.”