Partner in de kijker: Acoustix

16 augustus 2023 door Sarah Verbeeck

IMG_2501.JPG

Dat duurzaam bouwen ook mooi kan klinken, bewijst Acoustix Pan-Terre. Met zijn isolatiepanelen gemaakt van cellulose en vlas zorgt het Luikse bedrijf voor de akoestiek van The Exploded View: Beyond Building. Volgens David Rammant, Acoustic Advisor bij Acoustix, was de beslissing om mee te werken aan het expohuis snel genomen: “We willen samen met andere producenten met onze duurzame materialen een voorbeeld zijn voor de bouwsector.”

“The Exploded View: Beyond Building is een showcase om circulaire, nieuwe en ecologische oplossingen aan te bieden. Daar passen onze akoestische panelen perfect bij”, stelt David. “Ze zijn namelijk volledig gemaakt met gerecycleerde materialen.”

Akoestisch en circulair

Al sinds 1980 maakt Acoustix Pan-Terre met zijn panelen werk van geluiddemping en een optimale akoestiek. Het bedrijf werkt daarbij vanuit het idee van een sociale en participatieve economie, en zet helemaal in op een korte keten.  Zo gebruikt het bedrijf gerecycleerd papier en stro van linnen, materialen die allebei lokaal worden geproduceerd.

“Onze producten zijn 100 procent Belgisch. Het vlas dat we gebruiken, is strooiselvlas of is afkomstig van nevenstromen uit de vlasindustrie. Ons papier en karton is dan weer afkomstig van ingezameld papier en karton uit de regio Luik.” Daarvoor doet Acoustix een beroep op een bedrijf dat net als zij deel uitmaakt van de Groupe Terre. Dat collectief van geëngageerde ondernemers ontwikkelde zich sinds 1949 rond de pijlers dialoog, verantwoordelijkheid en solidariteit.

“Duurzaamheid betekent niet enkel dat we inzetten op een korte keten, maar ook op een sociale economie.”
- David Rammant

“Tijdens ons productieproces mengen we cellulose en vlas in een pulper. Zo ontstaat er een brei die in de laden van een droogoven wordt gegoten en ongeveer 8 uur moet drogen”, verduidelijkt David. “Die gedroogde panelen schaven en snijden we op maat van het project. In de droogbouw is een snelle uitvoering erg belangrijk. Daarom kleven we de natuurpanelen voor een deel op panelen uit gips of OSB (oriented strand board, red.). Al het snijafval en fijn stof dat ontstaat, gaat terug in de pulper. Zo zorgen we voor een zero waste-proces.”

Labels:

  • VACATURE: Projectmanager Duurzaam Bouwen

    Als projectmanager speel je een sleutelrol in het succes van onze projecten. Jouw takenpakket omvat een breed spectrum van verantwoordelijkheden, gericht op het bevorderen van duurzaamheid en innovatie in de bouwsector.

    Lees meer
  • De Thomas More-lessen 'Bouwen met de 3D-betonprinter' gaan van start bij Kamp C

    Op de site van Kamp C werd enkele jaren geleden een enorme 3D-betonprinter geïnstalleerd. Vanaf vandaag starten de eerstejaarsstudenten uit de opleiding Bouw van de Thomas More-hogeschool er met hun projectwerking binnen 3D-betonprinten. Hun focus ligt op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes, zoals drempels om de straat rolstoeltoegankelijk te maken of trappen op maat. Ze doen dat met duurzame materialen zoals printmengsels die minder of geen cement bevatten en waarvan de productie minder CO2 uitstoot. De ambitie van deze samenwerking tussen Kamp C en de Thomas More-hogeschool is om Vlaanderen leidinggevend te maken in het printen van beton.

    Lees meer
  • VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

    Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

    Lees meer
  • VACATURE: Horeca-assistent (halftijds)

    We zijn op zoek naar een energieke en gemotiveerde horeca-assistent om mee met ons team de werking van het congrescentrum draaiende te houden en een warme en gastvrije sfeer te creëren voor al onze bezoekers. 

    Je zal werken in avonduren. Dit is voornamelijk van 16 tot 20 uur, maar kan ook wisselen in functie van de werking van Kamp C

    Lees meer
  • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

    Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

    Lees meer
  • Podcast: circulair bouwen voor lokale besturen

    In deze vijfdelige podcastreeks gaan we samen met website Architectura dieper in op circulair bouwen. Het onderwerp van deze tweede aflevering: hoe kunnen lokale besturen circulair bouwen (faciliteren)?

    Lees meer
  • Levendig Kamp C: het verhaal van RSK

    Er zit leven in Kamp C. Heel wat start-ups, scale-ups en ondernemingen vinden hun thuis op onze terreinen. We stellen jullie graag voor aan RSK Benelux en RSK Energy & Climate. Wat ooit begon als een bodemonderzoeksbureau is nu een veelzijdig bedrijf met heel wat functies. Baué Boonen en Thessa Van Limbergen vertellen ons er alles over. 

    Lees meer
  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Sidati

    Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

    Lees meer
  • Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

    Lees meer
Sluiten