TANDEMS

Het project

Logo TandemsTANDEMS is een samenwerking tussen energiecoöperaties en lokale overheden als middel om de energietransitie te versnellen.

Tandems is een project binnen het LIFE-2021-CET-ENERCOM toepassingsgebied A programma, geleidt door Kamp C. Elf Belgische, Nederlandse, Bulgaarse en Oostenrijkse partners nemen deel aan het project dat loopt van 1 oktober 2022 tot 30 september 2025. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 95% van de uitgaven, oftewel 1,749,178,00 € EUR. Het projectbudget van Kamp C is 198.217,50 EUR.

EU Funded

Energiegemeenschappen kunnen burgers en lokale overheden helpen om te investeren in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie. Lokale overheden bevinden zich in een unieke positie om deze projecten te ondersteunen, erin te participeren en investeren, en om een positief plannings- en beleidsklimaat te scheppen om gemeenschappelijke energiebronnen te helpen stimuleren.

In verschillende landen, zoals België en Nederland, bestaat echter de vrees dat de CEC- en REC-modellen zullen worden gecommercialiseerd, waardoor de participatie van de burgers overbodig wordt. In Bulgarije zijn de richtlijnen voor energiegemeenschappen nog niet omgezet. In TANDEMS betogen wij dat opgerichte energiecoöperaties de juiste "voertuigen" zijn om een rechtvaardige en versnelde overgang te waarborgen, waarbij de burgers bij elke stap worden betrokken.

Uitgaande van de ontwikkeling van een open samenwerkingsmodel zal het project aantonen hoe nieuwe en nauwere partnerschappen tussen steden/regio's en energiecoöperaties kunnen leiden tot een regionaal ondersteunend kader voor gemeenschapsenergie, dat op grote schaal kan worden overgenomen in EU-regio's.

Het TANDEMS-project brengt drie Europese regio's met verschillende startblokken en snelheden, verschillende culturele achtergronden en omstandigheden samen, maar werkt aan hetzelfde doel: het bekrachtigen en faciliteren van burgers om deel te nemen aan de overgang naar schone energie, een belangrijke route naar de oplossing van het klimaatprobleem waarmee we allemaal worden geconfronteerd.

TANDEMS wil een grote verscheidenheid aan repliceerbare modellen en opleidingen ontwikkelen, 67 gemeenschapsenergieprojecten demonstreren en op gang brengen, 23 burgerinitiatieven ondersteunen en/of creëren tegen het einde van het project in 2025.

Het project telt 11 partners uit België, Nederland, Bulgarije en Oostenrijk.

Bezoek onze LIFE-website.

Volg ons op Twitter via #LifeTandems of op LinkedIn via Life TANDEMS

Groepsfoto Tandems

Groepsfoto Tandems © Stefaanvandamme

Logo Life

Contactpersoon

Contactpersoon

@LifeTandems

Geen tweets beschikbaar

Over projecten

 1. Lees verder...

  12 april 2023 om 15:00

  The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

 2. Lees verder...

  22 november 2022 om 11:14

  Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

 3. Lees verder...

  18 oktober 2022 om 11:33

  Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

Nieuws

 1. Lees verder...

  3 mei 2024 om 09:18

  De Thomas More-lessen 'Bouwen met de 3D-betonprinter' gaan van start bij Kamp C

  Op de site van Kamp C werd enkele jaren geleden een enorme 3D-betonprinter geïnstalleerd. Vanaf vandaag starten de eerstejaarsstudenten uit de opleiding Bouw van de Thomas More-hogeschool er met hun projectwerking binnen 3D-betonprinten. Hun focus ligt op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes, zoals drempels om de straat rolstoeltoegankelijk te maken of trappen op maat. Ze doen dat met duurzame materialen zoals printmengsels die minder of geen cement bevatten en waarvan de productie minder CO2 uitstoot. De ambitie van deze samenwerking tussen Kamp C en de Thomas More-hogeschool is om Vlaanderen leidinggevend te maken in het printen van beton.

 2. Lees verder...

  22 april 2024 om 11:46

  VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

  Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

 3. Lees verder...

  22 april 2024 om 11:38

  VACATURE: Horeca-assistent (halftijds)

  We zijn op zoek naar een energieke en gemotiveerde horeca-assistent om mee met ons team de werking van het congrescentrum draaiende te houden en een warme en gastvrije sfeer te creëren voor al onze bezoekers. 

  Je zal werken in avonduren. Dit is voornamelijk van 16 tot 20 uur, maar kan ook wisselen in functie van de werking van Kamp C

Sluiten