Boek een rondleiding in ā€™t Centrum, expo biobased-circulair bouwen (CBCI) en industrialisatie van een totaalrenovatiepakket (INDU-ZERO).

TANDEMS

Het project

Logo TandemsTANDEMS is een samenwerking tussen energiecoöperaties en lokale overheden als middel om de energietransitie te versnellen.

Tandems is een project binnen het LIFE-2021-CET-ENERCOM toepassingsgebied A programma, geleidt door Kamp C. Elf Belgische, Nederlandse, Bulgaarse en Oostenrijkse partners nemen deel aan het project dat loopt van 1 oktober 2022 tot 30 september 2025. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 95% van de uitgaven, oftewel 1,749,178,00 € EUR. Het projectbudget van Kamp C is 198.217,50 EUR.

EU Funded

Energiegemeenschappen kunnen burgers en lokale overheden helpen om te investeren in hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie. Lokale overheden bevinden zich in een unieke positie om deze projecten te ondersteunen, erin te participeren en investeren, en om een positief plannings- en beleidsklimaat te scheppen om gemeenschappelijke energiebronnen te helpen stimuleren.

In verschillende landen, zoals België en Nederland, bestaat echter de vrees dat de CEC- en REC-modellen zullen worden gecommercialiseerd, waardoor de participatie van de burgers overbodig wordt. In Bulgarije zijn de richtlijnen voor energiegemeenschappen nog niet omgezet. In TANDEMS betogen wij dat opgerichte energiecoöperaties de juiste "voertuigen" zijn om een rechtvaardige en versnelde overgang te waarborgen, waarbij de burgers bij elke stap worden betrokken.

Uitgaande van de ontwikkeling van een open samenwerkingsmodel zal het project aantonen hoe nieuwe en nauwere partnerschappen tussen steden/regio's en energiecoöperaties kunnen leiden tot een regionaal ondersteunend kader voor gemeenschapsenergie, dat op grote schaal kan worden overgenomen in EU-regio's.

Het TANDEMS-project brengt drie Europese regio's met verschillende startblokken en snelheden, verschillende culturele achtergronden en omstandigheden samen, maar werkt aan hetzelfde doel: het bekrachtigen en faciliteren van burgers om deel te nemen aan de overgang naar schone energie, een belangrijke route naar de oplossing van het klimaatprobleem waarmee we allemaal worden geconfronteerd.

TANDEMS wil een grote verscheidenheid aan repliceerbare modellen en opleidingen ontwikkelen, 67 gemeenschapsenergieprojecten demonstreren en op gang brengen, 23 burgerinitiatieven ondersteunen en/of creëren tegen het einde van het project in 2025.

Het project telt 11 partners uit België, Nederland, Bulgarije en Oostenrijk.

Bezoek onze LIFE-website.

Volg ons op Twitter via #LifeTandems of op LinkedIn via Life TANDEMS

Groepsfoto Tandems

Groepsfoto Tandems © Stefaanvandamme

Logo Life

Contactpersoon

Contactpersoon

@LifeTandems

Over projecten

 1. Lees verder...

  22 november 2022 om 11:14

  Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

 2. Lees verder...

  18 oktober 2022 om 11:33

  Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

 3. Lees verder...

  26 april 2022 om 15:30

  Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

Nieuws

 1. Lees verder...

  7 februari 2023 om 15:37

  Het verhaal achter de circulaire wanden in ā€™t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

 2. Lees verder...

  31 januari 2023 om 11:37

  Kamp C organiseert leertraject circulair bouwen voor publieke organisaties

  Dit voorjaar dompelen Kamp C en de provincie Antwerpen jullie graag onder in het thema ‘circulair bouwen’. Welke tools helpen je om te evolueren naar een circulair patrimonium? Benieuwd naar ’t Centrum, het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen, en andere voorbeeldprojecten? Hoe kan je circulariteit verankeren in je beleid? 

 3. Lees verder...

  24 januari 2023 om 12:13

  Burgers vinden de weg van Kamp C naar energiehuizen voor digitaal advies

  Kamp C heeft vorig jaar welgeteld 853 keer een digitaal bouwadvies verleend. Dit zijn er 122 minder dan in 2021. Burgers vinden meer en meer de weg naar de lokale energiehuizen, en dat was ook de bedoeling.

Sluiten