De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

Behrokh Khoshnevis, de Graham Bell van de 21ste eeuw

29 januari 2018 door Kai Van Bulck

Behrokh Khoshnevis.jpg

Graham Bell vond de telefoon uit in het telegramtijdperk, op dat moment waren vele gebouwen nog niet voorzien van elektriciteit. Het duurde maar liefst 20 jaar voordat mensen inzagen dat zijn techniek efficiënter en sneller was dan telegram. Behrokh  Khoshnevis  is de Graham Bell van de 21ste eeuw, hij begon zijn onderzoek naar het 3D-printen van beton in 1996. Het duurde maar liefst 8 jaar tot er een 2de speler (WINSUN) bijkwam. Anno 2017 zien we de eerste pogingen om de techniek te commercialiseren.  Eind vorig jaar op de 3D Printet Byggeri conferentie in Kopenhagen deelde de ‘uitvinder’ van 3D-betonprinten zijn visie op de toekomst van de techniek.

Geen slam dunk techniek

Voor Khoshnevis is het duidelijk Dat 3D-betonprinten geen ‘slam dunk’ techniek is. De mogelijkheden van de techniek zijn eindeloos maar de mogelijkheden tot commercialisatie beperkt. Volgens de professor zal de techniek, in de huidige markt (traditionele sector, lage marges…), niet kunnen wedijveren met de hoog-efficiënte prefab industrie. Daarbij komt volgens hem nog de certificering bij:

 “Als we willen dat de techniek door traditionele bouwbedrijven wordt opgepikt zullen we ervoor moeten zorgen dat geprinte huizen / elementen kunnen worden gecertificeerd. Daarom moeten de certificeringsautoriteiten worden meegenomen en meegaan in de onderzoeken die op dit moment worden uitgevoerd. “

Als hij gevraagd wordt om te kiezen tussen prefab en in situ printen, kiest hij voor in situ. Hij denkt hierbij aan een gigantische gantry printer op rails, die hele wijken kan printen. Tot op heden een pure theoretische droom, of toch niet? Bouwgigant Doka Ventures kocht de voorbije zomer 30% van de aandelen van de  Contour Crafting Corporation, het bedrijf dat Khoshnevis oprichtte. Dergelijke investering wijst erop dat het bedrijf gelooft in het systeem en van plan is om de techniek in de toekomst te gaan gebruiken. Met een marktspeler als partner is het best mogelijk dat de theorieën van Khoshnevis alsnog gecommercialiseerd kunnen worden. Hijzelf wilde tijdens zijn presentatie niet hebben over de vooruitgang die het partnerschap maakt, waarschijnlijk omdat de topman van WINSUN vooraan in de zaal zat.

Van theorie naar praktijk

Naast het printen van gebouwen of elementen ervan heeft 3D-betonprinten volgens  Khoshnevis nog tal van andere mogelijkheden. Zo heeft Khoshnevis projecten rond het printen van masten voor windturbines, het printen van pylonen voor hyperlooptrajecten en het toepassen van de 3D-print techniek in de ruimte. Allemaal zeer theoretische projecten en in de praktijk moeilijk tot niet uitvoerbaar, dat is jammer. Khoshnevis zal altijd een onderzoeker blijven maar we hopen dat hij er in samenwerking met een commerciële partner in slaagt om zijn techniek naar de markt te brengen. Alleen dan zal de man een trendsetter blijven in het vakgebied dat hijzelf creëerde.

https://youtu.be/oosoiLtWVBk

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
Sluiten