De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

Sika: de multinational die inzet op 3D-betonprinten

8 februari 2018 door Jonathan Verdonck

SIKA.png

Sika is een wereldspeler die chemische producten aan de bouw en autosector levert. Ze zijn gevestigd in 98 landen en hebben 17.000 werknemers in dienst. Ze zetten sterk in op innovatie en hebben diverse innovatieve bouwproducten in hun arsenaal. Eén van de laatste ontwikkeling waar ze zich op gefocust hebben is 3D-betonprinten. Zij voorspellen dat de komende jaren de snelheid en precisie van de techniek alleen maar zal toenemen terwijl de kost blijft dalen. Dat maakt dat de techniek voor hun een potentiële afzetmarkt is voor nieuw materiaal.

Dankzij hun grote materiaalkennis en handigheid met technieken, was de stap naar 3D printen niet zo groot. Ze hebben in huis een spuit en pomptechniek ontwikkeld specifiek voor 3D printen met beton. Bovendien ontwikkelden ze diverse testen om o.a. in real-time de sterkte van beton te meten. De resultaten zijn niet mis: op een jaar tijd hebben ze een installatie uitgebouwd die constant dezelfde materiaalconsistentie aanlevert en dit aan 4ton/u. Verder kunnen ze al 1m/seconde horizontaal en 10cm/min verticaal printen

Voor het 3D printen hebben ze ook hun eigen mortel ontwikkeld en diverse binders de ze kunnen gebruiken. Voor de wapening van de mortel zijn ze aan het bekijken om composiet materiaal te gebruiken. Het printen moet wel snel gebeuren: binnen een aantal minuten moet de volgende laag erop, anders is de binding niet goed. Dit is een klassiek gegeven bij het printen van materiaal dat voornamelijk uit cement bestaat. Zoals te zien op onderstaande afbeelding is de binding wel dusdanig dat de individuele printlagen niet meer te onderscheiden zijn.

Hun installatie is gelijkaardig aan diegene die bij de TU Eindhoven wordt gebruikt: een Ganry robot met daarop de 3D printkop.  Het te printen volume is 6x4x3m. Verder zijn er nog niet veel details bekent over de robot. Ze zijn nu aan het bekijken met een grote machinebouwer om deze installatie uit te rollen in de wereld, met zowel koop als lease-opties. Sika wil hiermee hun producten pushen, want wie zo’n infrastructuur wil gebruiken zal verplicht worden om met Sika materiaal te printen.

Algemeen is te stellen dat Sika heel ver lijkt te zijn op 3D print vlak. Het is wel nog mogelijk te achterhalen gezien ze nog veel informatie voor zich houden. Verder hebben zo ook nog geen grootschalige demonstraties gedaan en is het dus moeilijk in te schatten hoe ver ze echt staan. Hun doel is wel om samen met de machinebouwer als partner in Q3 of 4 van 2018 de markt op te gaan, wat een zeer interessant evolutie is op vlak van 3D printen en kan helpen bij het ingang vinden van deze techniek in de traditionele bouw.

Ter inspiratie hebben ze op youtube enkele filmpjes gezet van hun printer:

https://www.youtube.com/watch?v=oiSFLQWTg7k

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
Sluiten