Sika: de multinational die inzet op 3D-betonprinten

8 februari 2018 door Jonathan Verdonck

SIKA.png

Sika is een wereldspeler die chemische producten aan de bouw en autosector levert. Ze zijn gevestigd in 98 landen en hebben 17.000 werknemers in dienst. Ze zetten sterk in op innovatie en hebben diverse innovatieve bouwproducten in hun arsenaal. Eén van de laatste ontwikkeling waar ze zich op gefocust hebben is 3D-betonprinten. Zij voorspellen dat de komende jaren de snelheid en precisie van de techniek alleen maar zal toenemen terwijl de kost blijft dalen. Dat maakt dat de techniek voor hun een potentiële afzetmarkt is voor nieuw materiaal.

Dankzij hun grote materiaalkennis en handigheid met technieken, was de stap naar 3D printen niet zo groot. Ze hebben in huis een spuit en pomptechniek ontwikkeld specifiek voor 3D printen met beton. Bovendien ontwikkelden ze diverse testen om o.a. in real-time de sterkte van beton te meten. De resultaten zijn niet mis: op een jaar tijd hebben ze een installatie uitgebouwd die constant dezelfde materiaalconsistentie aanlevert en dit aan 4ton/u. Verder kunnen ze al 1m/seconde horizontaal en 10cm/min verticaal printen

Voor het 3D printen hebben ze ook hun eigen mortel ontwikkeld en diverse binders de ze kunnen gebruiken. Voor de wapening van de mortel zijn ze aan het bekijken om composiet materiaal te gebruiken. Het printen moet wel snel gebeuren: binnen een aantal minuten moet de volgende laag erop, anders is de binding niet goed. Dit is een klassiek gegeven bij het printen van materiaal dat voornamelijk uit cement bestaat. Zoals te zien op onderstaande afbeelding is de binding wel dusdanig dat de individuele printlagen niet meer te onderscheiden zijn.

Hun installatie is gelijkaardig aan diegene die bij de TU Eindhoven wordt gebruikt: een Ganry robot met daarop de 3D printkop.  Het te printen volume is 6x4x3m. Verder zijn er nog niet veel details bekent over de robot. Ze zijn nu aan het bekijken met een grote machinebouwer om deze installatie uit te rollen in de wereld, met zowel koop als lease-opties. Sika wil hiermee hun producten pushen, want wie zo’n infrastructuur wil gebruiken zal verplicht worden om met Sika materiaal te printen.

Algemeen is te stellen dat Sika heel ver lijkt te zijn op 3D print vlak. Het is wel nog mogelijk te achterhalen gezien ze nog veel informatie voor zich houden. Verder hebben zo ook nog geen grootschalige demonstraties gedaan en is het dus moeilijk in te schatten hoe ver ze echt staan. Hun doel is wel om samen met de machinebouwer als partner in Q3 of 4 van 2018 de markt op te gaan, wat een zeer interessant evolutie is op vlak van 3D printen en kan helpen bij het ingang vinden van deze techniek in de traditionele bouw.

Ter inspiratie hebben ze op youtube enkele filmpjes gezet van hun printer:

https://www.youtube.com/watch?v=oiSFLQWTg7k

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

Sluiten