De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

XtreeE: Architecten die inzetten op 3D-betonprinten

15 februari 2018 door Kai Van Bulck

XtreeE.jpg

XtreeE is een start-up die samen met een handvol andere koplopers het verst staat in het ontdekken van alle geheimen en mogelijkheden van 3D-betonprinten. XtreeE werd opgericht in 2015 en is een spin-off van een universiteitsproject. Het team bestaat voornamelijk uit architecten waarvan een heel deel samen heeft gestudeerd. Dit maakt ze uniek in de wereld van het 3D-betonprinten. Op 10 januari brachten we samen met het C3PO-partnerschap een bezoek aan het bedrijf in Frankrijk. We werden er ontvangen door Alban Mallet, één van de oprichters.

 

 Architectuur en 3D-betonprinten

Heel veel mensen geloven dat met 3D-printen volledige vormvrijheid een realiteit is maar dit ziet de oprichter van XtreeE anders. Alban twijfelt er niet over dat 3D-printen een nieuwe wind zal doen waaien binnen de architectuur maar architecten zullen anders moeten leren ontwerpen. Hij vindt dat architecten te vaak een gebouw ontwerpen zonder na te denken over de bouwtechnische kant, ze tekenen ruimtes in plaats van muren. Om het 3D-printen te integreren zal dit moeten veranderen, architecten zullen rekening moeten houden met de limieten van 3D-printen.

Eén van de icoonprojecten van XtreeE is het printen van een architecturale structurele pijler in een publieke ruimte. In Aix (Frankrijk) hebben ze een 4m hoger pilaar geprint in een gym. De grootste uitdaging daar was niet het ontwerpen of printen van het element maar de wetgeving. De huidige berekeningsmethodes kunnen namelijk niet gebruikt worden om de sterkte van 3D geprinte elementen te berekenen. Hun oplossing was het gebruik van klassieke beton binnenin de pijler, op die manier konden klassieke methodes gebruikt worden voor de berekening van de draagkracht.

De grootste uitdaging is volgens Alban dus de wetgeving. Omdat 3D-printen binnen de bouwsector nog zeer nieuw is zijn er op dit moment geen standaarden. De materialen moeten getest worden maar daarnaast zullen ook de methoden die gebruikt worden moeten worden aangepast. Daarnaast is er ook de aansprakelijkheid die moet worden afgedekt. Welke verzekeringsmaatschappij wil een 3D-geprint huis verzekeren?

 

Waarom is 3D-printen relevant

Het grootste voordeel van 3D-printen is volgens XtreeE het gegeven dat er minder beton zal nodig zijn, er wordt alleen gebruikt wat echt nodig is. Ze kijken ook naar het samenstellen van nieuwe types van beton die minder cement bevatten. Dat laatste is essentieel aangezien er bij de productie van cement kalksteen wordt verbrandt en dat maakt de bouw tot één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Daarnaast ziet XtreeE nog andere opportuniteiten, zoals: de differentiatie van prefab elementen i.p.v. de huidige standaardisatie, fabricatie op vraag, meer flexibiliteit… Het grootste voordeel van 3D-printen ligt dus volgens Alban niet op het architecturale aspect (al is dat er uiteraard ook) maar meer op de mogelijkheid om het aanbod naadloos af te stemmen op de vraag.

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
Sluiten