XtreeE: Architecten die inzetten op 3D-betonprinten

15 februari 2018 door Kai Van Bulck

XtreeE.jpg

XtreeE is een start-up die samen met een handvol andere koplopers het verst staat in het ontdekken van alle geheimen en mogelijkheden van 3D-betonprinten. XtreeE werd opgericht in 2015 en is een spin-off van een universiteitsproject. Het team bestaat voornamelijk uit architecten waarvan een heel deel samen heeft gestudeerd. Dit maakt ze uniek in de wereld van het 3D-betonprinten. Op 10 januari brachten we samen met het C3PO-partnerschap een bezoek aan het bedrijf in Frankrijk. We werden er ontvangen door Alban Mallet, één van de oprichters.

 

 Architectuur en 3D-betonprinten

Heel veel mensen geloven dat met 3D-printen volledige vormvrijheid een realiteit is maar dit ziet de oprichter van XtreeE anders. Alban twijfelt er niet over dat 3D-printen een nieuwe wind zal doen waaien binnen de architectuur maar architecten zullen anders moeten leren ontwerpen. Hij vindt dat architecten te vaak een gebouw ontwerpen zonder na te denken over de bouwtechnische kant, ze tekenen ruimtes in plaats van muren. Om het 3D-printen te integreren zal dit moeten veranderen, architecten zullen rekening moeten houden met de limieten van 3D-printen.

Eén van de icoonprojecten van XtreeE is het printen van een architecturale structurele pijler in een publieke ruimte. In Aix (Frankrijk) hebben ze een 4m hoger pilaar geprint in een gym. De grootste uitdaging daar was niet het ontwerpen of printen van het element maar de wetgeving. De huidige berekeningsmethodes kunnen namelijk niet gebruikt worden om de sterkte van 3D geprinte elementen te berekenen. Hun oplossing was het gebruik van klassieke beton binnenin de pijler, op die manier konden klassieke methodes gebruikt worden voor de berekening van de draagkracht.

De grootste uitdaging is volgens Alban dus de wetgeving. Omdat 3D-printen binnen de bouwsector nog zeer nieuw is zijn er op dit moment geen standaarden. De materialen moeten getest worden maar daarnaast zullen ook de methoden die gebruikt worden moeten worden aangepast. Daarnaast is er ook de aansprakelijkheid die moet worden afgedekt. Welke verzekeringsmaatschappij wil een 3D-geprint huis verzekeren?

 

Waarom is 3D-printen relevant

Het grootste voordeel van 3D-printen is volgens XtreeE het gegeven dat er minder beton zal nodig zijn, er wordt alleen gebruikt wat echt nodig is. Ze kijken ook naar het samenstellen van nieuwe types van beton die minder cement bevatten. Dat laatste is essentieel aangezien er bij de productie van cement kalksteen wordt verbrandt en dat maakt de bouw tot één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Daarnaast ziet XtreeE nog andere opportuniteiten, zoals: de differentiatie van prefab elementen i.p.v. de huidige standaardisatie, fabricatie op vraag, meer flexibiliteit… Het grootste voordeel van 3D-printen ligt dus volgens Alban niet op het architecturale aspect (al is dat er uiteraard ook) maar meer op de mogelijkheid om het aanbod naadloos af te stemmen op de vraag.

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

Sluiten