Een huis uit de printer. Straks ook in Vlaanderen?

15 maart 2018 door Pantarein Publishing

3D printer 1.jpg

3D-printen in de bouw is wereldwijd in opmars. Maar Vlaanderen kan nog een duwtje in de rug gebruiken. Daarom verwelkomt Kamp C later dit jaar een 3D-printer waarmee bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen eigenhandig kunnen experimenteren.

3D-printen versneld invoeren in de Vlaamse bouwsector, dat is het doel van het project C3PO (Co-creatie: 3D-printen met Ondernemingen). Concreet laat Kamp C 3D-printinfrastructuur installeren op zijn site in Westerlo. Zowel bouwbedrijven als onderwijs- en onderzoeksinstellingen zullen daarmee kunnen experimenteren. Kai Van Bulck, expert innovatie bij Kamp C: “Onlangs hebben we het bestek voor de printer uitgestuurd naar vier leveranciers. Omdat het om een heel specifiek apparaat gaat, hebben we de voorbije zes maanden samen met onze partners de markt gescand op beschikbare technieken, machines en leveranciers. Het was belangrijk om geen techniek uit te sluiten in onze aanbesteding en om alle relevante actoren in kaart te brengen. Eind maart, begin april beslissen we wie de infrastructuur zal leveren. Begin september wordt de machine geïnstalleerd.”

Onderzoek

In de eerste plaats zullen de verschillende projectpartners de infrastructuur gebruiken. “De bouwbedrijven Van Roey, Beneens, en ETIB nv/CONCRETE HOUSE bekijken hoe ze de printer kunnen integreren in hun processen. De UGent doet onderzoek naar materiaal: welke materiaaleigenschappen kunnen beter? Hoe kunnen we bepaalde elementen printen door het materiaal aan te passen? Thomas More vertaalt het proces dat we op Kamp C doormaken naar het leerplan van de richting Ontwerp- en Productietechnologie. De studenten zullen mee onderzoek kunnen voeren. Partner Trias Architecten is intussen bezig met het eerste voorontwerp van een huis dat we willen printen. En ViCre staat in voor de procesbegeleiding.”

Inspiratie in het buitenland

C3PO moet een stevige impuls geven aan 3D-printen in de bouw. De KU Leuven en UGent doen al onderzoek op kleine schaal, maar in Vlaanderen worden nog geen noemenswaardige structuren geprint die voor de bouw gebruikt kunnen worden. Daarom steken de experts van Kamp C geregeld hun licht op in het buitenland. Kai Van Bulck: “In januari bezochten we met de C3PO-partners de start-up XtreeE in Frankrijk. Het team printte een 4 meter hoge pilaar met een unieke vorm. De grootste uitdaging was niet het ontwerp of het printen, maar de wetgeving. Om de structurele sterkte van een stuk beton te berekenen, worden bepaalde methodes gebruikt. Die kun je niet overnemen bij een geprint stuk. Daar bestaat nog geen berekening voor. XtreeE heeft dat opgelost door de buitenkant van de pilaar te printen en daar beton in te storten. In Vlaanderen gaan we ook tegen dat probleem aanlopen, maar onderzoekscentrum WTCB heeft al aangegeven dat het mee op zoek wil naar een oplossing.”

Wereldprimeur

Bij onze noorderburen is de Technische Universiteit Eindhoven koploper in 3D-printen. Samen met verschillende partners slaagden ze erin een betonnen fietsbrug te printen – een wereldprimeur. De brug werd in oktober vorig jaar geïnstalleerd in het Brabantse Gemert. Nu richt de universiteit haar blik op het printen van een heus gebouw, de Vergaderfabriek. Het wordt het eerste geprinte gebouw in Europa met een zero footprint.

Ook materialenproducent Sika is een speler om in de gaten te houden. “De multinational staat heel ver met het onderzoek naar geschikt materiaal om te printen”, weet Kai Van Bulck. “Ze hebben al hun eigen mortel en enkele binders ontwikkeld. Sika wordt waarschijnlijk het eerste bedrijf dat op grote schaal met betonprinten kan uitpakken.”

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).


Labels:

 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • Kamp C koopt supersnelle 3D-printer aan van Deense pionier 3D Printhuset

  Vlaamse bouwbedrijven zullen binnenkort aan het experimenteren kunnen slaan met 3D-printen. Kamp C ging voor de aankoop van de technologie in zee met het Deense 3D Printhuset. De state-of-the-art-printtechniek zal vanaf eind 2018 beschikbaar zijn.

  Lees meer
 • 3D-printen: heilige graal of fata morgana?

  Zet 3D-printen de bouwsector binnenkort volledig op zijn kop? Of blijft het bij enkele experimenten in de marge? “Alleen door 3D-printen onvermoeibaar uit te testen, kan de techniek doorbreken in de Belgische bouwsector”, zegt ontwerppionier Jan Leyssens.

  Lees meer
 • XtreeE: Architecten die inzetten op 3D-betonprinten

  XtreeE is een start-up die samen met een handvol andere koplopers het verst staat in het ontdekken van alle geheimen en mogelijkheden van 3D-betonprinten. XtreeE werd opgericht in 2015 en is een spin-off van een universiteitsproject. Het team bestaat voornamelijk uit architecten waarvan een heel deel samen heeft gestudeerd. Dit maakt ze uniek in de wereld van het 3D-betonprinten. Op 10 januari brachten we samen met het C3PO-partnerschap een bezoek aan het bedrijf in Frankrijk. We werden er ontvangen door Alban Mallet, één van de oprichters.

   

  Lees meer
 • Sika: de multinational die inzet op 3D-betonprinten

  Sika is een wereldspeler die chemische producten aan de bouw en autosector levert. Ze zijn gevestigd in 98 landen en hebben 17.000 werknemers in dienst. Ze zetten sterk in op innovatie en hebben diverse innovatieve bouwproducten in hun arsenaal. Eén van de laatste ontwikkeling waar ze zich op gefocust hebben is 3D-betonprinten. Zij voorspellen dat de komende jaren de snelheid en precisie van de techniek alleen maar zal toenemen terwijl de kost blijft dalen. Dat maakt dat de techniek voor hun een potentiële afzetmarkt is voor nieuw materiaal.

  Lees meer
 • Zal 3D printen de bouwsector overnemen?

  Industrie 4.0, de doorgedreven digitale evolutie op wereldvlak. Hieronder valt uiteraard ook 3D printen, één van de snelst groeiende technologieën. En ook in de bouwindustrie wint 3D printen aan populariteit. Deze techniek zal onze traditionele bouwmethodes drastisch veranderen. Algemene bevindingen uit het ING rapport  (3D printing: a threat to global trade, 2017) stellen dat 3D printen voornamelijk in niet massaproductie gerichte bedrijven zijn ingang zal vinden. Een markt gericht op complexe vormen die het assembleren van verschillende onderdelen vereisen, gepaard gaan met hoog materiaalverbruik (en verspilling!) en hoge kosten op vlak van arbeid, transport en opslag.

  Lees meer
 • Behrokh Khoshnevis, de Graham Bell van de 21ste eeuw

  Graham Bell vond de telefoon uit in het telegramtijdperk, op dat moment waren vele gebouwen nog niet voorzien van elektriciteit. Het duurde maar liefst 20 jaar voordat mensen inzagen dat zijn techniek efficiënter en sneller was dan telegram. Behrokh  Khoshnevis  is de Graham Bell van de 21ste eeuw, hij begon zijn onderzoek naar het 3D-printen van beton in 1996. Het duurde maar liefst 8 jaar tot er een 2de speler (WINSUN) bijkwam. Anno 2017 zien we de eerste pogingen om de techniek te commercialiseren.  Eind vorig jaar op de 3D Printet Byggeri conferentie in Kopenhagen deelde de ‘uitvinder’ van 3D-betonprinten zijn visie op de toekomst van de techniek.

  Lees meer
 • Vlaamse bouwsector kan komende jaren experimenteren met 3D-printen op Kamp C

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars.  Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd.  Met het project C3PO , “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Met een bijkomende financiële steun vanuit Europa zal er de komende jaren 1,6 mio euro geïnvesteerd worden om onder meer de nodige printinfrastructuur te plaatsen op Kamp C in Westerlo. Hiermee zal de bouwsector volop kunnen experimenteren, prototypes uittesten en 0series maken.

  Lees meer
Sluiten