De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Kamp C is gesloten op 1 en 2 november door feestdagen.

Een huis uit de printer. Straks ook in Vlaanderen?

15 maart 2018 door Pantarein Publishing

3D printer 1.jpg

3D-printen in de bouw is wereldwijd in opmars. Maar Vlaanderen kan nog een duwtje in de rug gebruiken. Daarom verwelkomt Kamp C later dit jaar een 3D-printer waarmee bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen eigenhandig kunnen experimenteren.

3D-printen versneld invoeren in de Vlaamse bouwsector, dat is het doel van het project C3PO (Co-creatie: 3D-printen met Ondernemingen). Concreet laat Kamp C 3D-printinfrastructuur installeren op zijn site in Westerlo. Zowel bouwbedrijven als onderwijs- en onderzoeksinstellingen zullen daarmee kunnen experimenteren. Kai Van Bulck, expert innovatie bij Kamp C: “Onlangs hebben we het bestek voor de printer uitgestuurd naar vier leveranciers. Omdat het om een heel specifiek apparaat gaat, hebben we de voorbije zes maanden samen met onze partners de markt gescand op beschikbare technieken, machines en leveranciers. Het was belangrijk om geen techniek uit te sluiten in onze aanbesteding en om alle relevante actoren in kaart te brengen. Eind maart, begin april beslissen we wie de infrastructuur zal leveren. Begin september wordt de machine geïnstalleerd.”

Onderzoek

In de eerste plaats zullen de verschillende projectpartners de infrastructuur gebruiken. “De bouwbedrijven Van Roey, Beneens, en ETIB nv/CONCRETE HOUSE bekijken hoe ze de printer kunnen integreren in hun processen. De UGent doet onderzoek naar materiaal: welke materiaaleigenschappen kunnen beter? Hoe kunnen we bepaalde elementen printen door het materiaal aan te passen? Thomas More vertaalt het proces dat we op Kamp C doormaken naar het leerplan van de richting Ontwerp- en Productietechnologie. De studenten zullen mee onderzoek kunnen voeren. Partner Trias Architecten is intussen bezig met het eerste voorontwerp van een huis dat we willen printen. En ViCre staat in voor de procesbegeleiding.”

Inspiratie in het buitenland

C3PO moet een stevige impuls geven aan 3D-printen in de bouw. De KU Leuven en UGent doen al onderzoek op kleine schaal, maar in Vlaanderen worden nog geen noemenswaardige structuren geprint die voor de bouw gebruikt kunnen worden. Daarom steken de experts van Kamp C geregeld hun licht op in het buitenland. Kai Van Bulck: “In januari bezochten we met de C3PO-partners de start-up XtreeE in Frankrijk. Het team printte een 4 meter hoge pilaar met een unieke vorm. De grootste uitdaging was niet het ontwerp of het printen, maar de wetgeving. Om de structurele sterkte van een stuk beton te berekenen, worden bepaalde methodes gebruikt. Die kun je niet overnemen bij een geprint stuk. Daar bestaat nog geen berekening voor. XtreeE heeft dat opgelost door de buitenkant van de pilaar te printen en daar beton in te storten. In Vlaanderen gaan we ook tegen dat probleem aanlopen, maar onderzoekscentrum WTCB heeft al aangegeven dat het mee op zoek wil naar een oplossing.”

Wereldprimeur

Bij onze noorderburen is de Technische Universiteit Eindhoven koploper in 3D-printen. Samen met verschillende partners slaagden ze erin een betonnen fietsbrug te printen – een wereldprimeur. De brug werd in oktober vorig jaar geïnstalleerd in het Brabantse Gemert. Nu richt de universiteit haar blik op het printen van een heus gebouw, de Vergaderfabriek. Het wordt het eerste geprinte gebouw in Europa met een zero footprint.

Ook materialenproducent Sika is een speler om in de gaten te houden. “De multinational staat heel ver met het onderzoek naar geschikt materiaal om te printen”, weet Kai Van Bulck. “Ze hebben al hun eigen mortel en enkele binders ontwikkeld. Sika wordt waarschijnlijk het eerste bedrijf dat op grote schaal met betonprinten kan uitpakken.”

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).


Labels:

 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • Gezocht: circulaire innovatieve producten!

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterkin opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Met het project C3PO, “Cocreatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, gaat Kamp C samen met haar partners een gebouw printen. Om dit gebouw mee vorm te geven zijn we nog op zoek naar innovatieve spelers die circulaire producten willen komen testen. Het gebouw zelf zal naast een showcase van 3D printen zo ook een demo worden van een circulaire gebouw dat een duurzaam verhaal vertelt naar de buitenwereld. Het gebouw zal een centrale plaats krijgen op onze site te Westerlo, die druk wordt bezocht door bouwprofessionelen, scholen, particulieren en overheden.
  Lees meer
Sluiten