“Van afval tot duurzame grondstof voor 3D-printers”

15 maart 2018 door Pantarein Publishing

palmyra1 copyright CONCR3DE.jpg

Van afval uit de kolen- en metaalindustrie maakt het Rotterdamse bedrijf CONCR3DE poeders en binders voor 3D-printers. Die nieuwe techniek bespaart tot 90 procent CO2 in vergelijking met de productie van cement. Het resultaat:  hoogkwalitatieve, complexe componenten voor de bouw, zoals recent een ornament van de eeuwenoude triomfboog in Palmyra.

Standaard beton, of het nu geprint of gestort wordt, ontstaat uit een chemische reactie tussen cement en water. Omdat de productie van cement een CO2-intensief proces is, ontwikkelde CONCR3DE een duurzamere grondstof om beton te printen. CEO Eric Geboers: “We gebruiken afvalstoffen uit de kolen- en metaalindustrie in de haven van Rotterdam. Dat levert een iets andere chemische reactie op dan bij standaard beton. Het resultaat is een soort steen die qua sterkte vergelijkbaar is met beton. Maar we hebben meer vrijheid qua kleur, zo kunnen we meer wit- of roodachtig beton maken. Ook het gewicht en de corrosiebestendigheid is anders, en de hittebestendigheid is beter. Dat is interessant, omdat we bijvoorbeeld een mal kunnen printen die geschikt is om metalen in te storten.”

90% minder CO2

Omdat CONCR3DE geen cement gebruikt, ligt de ecologische voetafdruk van de nieuwe printtechniek een pak lager. Geboers: “Bij de productie van onze poeders en binders komt geen CO2 vrij. Je hebt ook geen mallen nodig, wat weer afval scheelt. Er worden minder materialen gebruikt en je bespaart op transport, want je hoeft niet met allerhande materiaal zoals een cementmolen naar de bouwplaats. Je kan de componenten produceren op de plaats waar je materiaal zich bevindt en assembleren op de werf. Ons materiaal heeft ook een lagere dichtheid dan beton: 2,1 g/cm3 tegenover 2,4 g/cm3. Op die manier bespaar je op gewicht bij het transport van de componenten. Afhankelijk van wat we maken besparen we zo 80 tot 90 procent CO2.”

Eeuwenoud ornament

Efficiënt en met een zeer hoge precisie complexe en unieke componenten printen die duur en moeilijk zijn om te produceren, daar ligt de sterkte van CONCR3DE. Terwijl de meest projecten rond 3D-printen met extrusie werken (waarbij het materiaal via een printerkop in lijntjes op elkaar gelegd wordt), maakt CONCR3DE gebruik van een zandbed. Door op bepaalde plaatsen water toe te voegen met een chemische stof erbij bouwen ze een structuur op vanuit dat zandbed. Op die manier printte het bedrijf een ornament van de eeuwenoude triomfboog in Palmyra. Dat gebeurde in het kader van het project New Palmyra, dat de Syrische stad wil heropbouwen. “De enige andere methode om zo’n stuk te maken is door met een hamer en beitel in een stuk steen te hakken. Dat kost drie weken en een paar duizend euro, terwijl wij het in vier uur geprint hebben voor een paar euro. De toegevoegde waarde is dus heel groot. De steenhouwkunst sterft ook stilaan uit; dit is een manier om het ambacht op een digitale manier te laten herleven.”

Op zoek naar partners

Sinds de opstart in 2016 lag de focus van CONCR3DE op onderzoek naar poeders en binders. De start-up werkte met bestaande printers die ze aanpaste aan het nieuwe materiaal. Nu is de tijd rijp om op te schalen en een eigen machine te bouwen. “We hebben net een financieringsronde afgerond om een grote printer te bouwen, van 3 bij 2 meter. We zijn nog op zoek naar partijen die geïnteresseerd zijn om samen op grote schaal projecten op te starten.”

 www.concr3de.com

 De kijk van Kamp C

“Wat CONCR3DE doet is heel knap”, meent Kai Van Bulck, expert innovatie bij Kamp C. “Ze zijn een van de weinigen die met de zandbedtechniek bezig zijn. Die techniek kan heel goed werken voor kleinere elementen met veel details, maar je afmetingen zijn natuurlijk beperkt door de afmetingen van je zandbed. Met een verplaatsbare robotarm heb je dat probleem niet. Ook een Gantry-printer is veel makkelijker opschaalbaar.”

CONCR3DE valt ook op door de keuze van het materiaal. Zijn afvalstoffen ook een potentiële grondstof voor de printprojecten in Vlaanderen? “Bij Kamp C kijken we in de eerste fase of we kunnen werken met materiaal dat we kennen, beton dus, en of we dat materiaal kunnen vergroenen via de techniek van 3D-printen. Maar we doen ook onderzoek naar alternatieve binders om cement te vervangen.”

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Labels:

 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • De evoluties van 3D-printen in de bouw in kaart

  Kamp C onderzoekt en experimenteert al enkele jaren met 3D-betonprinten in de bouw. Vorig jaar printten we samen met de projectpartners van C3PO een woning. Het huis is afgewerkt en ondertussen verhuisde de printer naar een andere locatie op het terrein van Kamp C. Hier experimenteren studenten van Thomas More Bouw met de winnende ontwerpen van de 3D Print Awards. Het leek ons interessant om de geschiedenis van het 3D-printen in de bouw te in kaart te brengen. Projectverantwoordelijken Emiel Ascione en Marijke Aerts onderzochten de evoluties.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Wereldprimeur: Kamp C print als eerste een gehele woning uit één stuk

  Op Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw, in Westerlo werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
Sluiten