13 tips om te besparen op strijken

17 november 2020 door Diana Grasso

strijkijzer pixabay.jpg

Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? De experten van Kamp C geven enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

  1. Is strijken niet je favoriete bezigheid? Probeer dit dan tot een minimum te beperken door de droge was onmiddellijk op te plooien en de te strijken stukken apart te leggen. Een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh.
  2. Droog je was wat vaker aan de waslijn of het droogrek (of desnoods slechts een deel ervan). Je opgedroogde was zal minder kreuken vertonen, waardoor het strijken automatisch minder tijd zal vragen en voor sommige textiel zelfs niet meer nodig is. Extra voordeel: je bespaart niet alleen geld en energie met het strijken, maar ook doordat je de droogkast minder vaak gebruikt. Ook die laatste is namelijk een relatief grote elektriciteitsverbruiker.
  3. Strijk enkel de dingen die dat nodig hebben. Dat lijkt logisch maar er zijn mensen die ook ondergoed, kousen, badhanddoeken … strijken.
  4. Strijk eerst je kledij, zet het strijkijzer uit en ga dan pas alles opvouwen, wat op een kleerhanger kan hoef je niet op te vouwen.
  5. Koop zoveel mogelijk kreukvrije kleding.
  6. Strijken met stoom is aangenamer, gaat sneller, geeft een onberispelijk resultaat en is bovendien zuiniger!
  7. Gebruik een reflecterende strijkplankhoes. Het kaatst de warmte terug, dus je strijkt vlugger en verbruikt minder energie. Deze heb je al voor 15 euro.
  8. Zet het strijkijzer uit als je even weggaat. Het is echt niet veilig om het in stand-by te laten. Je steekt 7 euro per jaar op zak.
  9. Let bij de aankoop van een nieuw toestel op het energielabel.
  10. Strijk op het juiste moment van de dag. Heb je PV-panelen? Strijk in het zonnetje!
  11. Strijk in de zomer in je tuin en hou de extra warmte zo ook buiten.
  12. Een strijkijzer moet opwarmen en heeft nog een deel restwarmte na de strijkbeurt. Hoe langer je aan één stuk door kunt strijken, hoe minder dat effect meespeelt. Al blijft het voor de meeste mensen een vervelende klus waar je zo snel mogelijk van af wil.
  13. En de ultieme oplossing: besteed je strijk uit, bijvoorbeeld aan een project sociale economie. Er wordt dan niet noodzakelijk (veel) minder energie verbruikt maar je bent wel van dat vervelend werkje verlost!

Wil je besparen door te letten op je apparaten? Lees meer in onze infofiches:

Beeld: strijkijzer (Pixabay)

Labels:

Sluiten