Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is open. Voor evenementen incl. recepties gelden er aangepaste coronamaatregelen tot max. 50 personen. Contacteer het Conferentie- en Bedrijvencentrum de Basis op 014/27 96 50 voor onze mogelijkheden.

EnergieID: Dat scheelt ook in je portemonnee

20 mei 2021 door Diana Grasso

infofiches+digitaal.jpg

EnergieID helpt je bij het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport. Individueel én collectief.

Het platform helpt je met handige (automatische) tools bij het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport. Individueel én collectief. EnergieID werd niet door Kamp C zelf opgezet, maar wordt wel sterk aanbevolen en gebruikt door organisaties die met duurzaamheid bezig zijn. Kamp C gebruikt het platform al via de Energiemeesters voor burgers en voor personeelsleden.

Projectmanager Hans Vannuffelen over het project:

Mooi project, maar spreek je hiermee niet slechts een kleine groep geïnteresseerden aan?

Hans Vannuffelen: “Het is niet de bedoeling om van iedereen een ‘groene doener’ te maken. Maar wel om zoveel mogelijk burgers en collega’s bewuster te leren omgaan met hun energie. Eind april lanceerde EnergieID een volledig vernieuwd platform. Daardoor kun je heel eenvoudig je digitale meter koppelen aan je ID en krijg je een handig overzicht van je verbruik. Dat scheelt ook in je portemonnee. Geld besparen is iets wat meteen een grotere groep mensen aanspreekt.”  

Over die digitale meter is al veel inkt gevloeid.  

Hans: “Vooral negatief met het verhaal van de zonnepanelen. Dit platform bewijst dat de digitale meter ook veel voordelen biedt. Zeker met het capaciteitstarief (nvdr. Een nieuwe manier van netkosten aanrekenen waarbij je wordt aangemoedigd om het elektriciteitsnet efficiënt te gebruiken en hoge pieken te vermijden) in het vooruitzicht. Als je je energieverbruik analyseert en je gedrag aanpast aan de hand van de resultaten, maak je van je digitale meter meteen een slimme meter.”

"Onderzoek wees uit dat je 25% van je energieverbruik zelf in de hand hebt."

Kunnen we dan minder verbruiken en meer besparen door enkel ons gedrag aan te passen?

Hans: “Toch wel! Onderzoek wees uit dat je 25% van je energieverbruik zelf in de hand hebt. Dat is toch heel wat. De andere 75% kan je met kleine en grote duurzame maatregelen aanpassen. Via de zelf-aan-de-slag-fiches ‘Duurzamer in één Dag’, ‘Duurzamer in één Maand’ en ‘Duurzamer in Stappen’ van Kamp C kun je ontdekken wat je zelf kan toepassen. Het gaat van het installeren van een spaardouchekop, het plaatsen van thermostatische kranen tot een aanschaffen van een thuisbatterij.”

Heb je zelf ook een EnergieID?

Hans: “Ik heb al jaren een ID en hoewel wij een nulenergiewoning hebben, vind ik het boeiend om ons verbruik bij te houden. Als ik een extra elektrisch toestel koop, probeer ik het verbruik op een andere manier te compenseren. Nu, het meten van het verbruik is één ding, maar na een tijdje maakt het ook de hoofden vrij om te kijken hoe je je gedrag en nadien zelfs je huis kan aanpassen. Dat is wat we uiteindelijk trachten te bekomen met deze actie. Enige nadeel is wel dat je soms je huisgenoten gaat vervelen: ‘lichten uit’, ‘neen, een bad verbruikt te veel water’, … (lacht)”

Wens je meer info over energiebesparingen? Ga dan zelf aan de slag met de online infofiches.

Foto: Projectverantwoordelijke Hans Vannuffelen bij Kamp C

logo energymeasures en EU

Labels:

 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
 • Europa Direct opent nieuwe afhaalpunten voor lesmateriaal

  Met nieuwe afhaalpunten in Kamp C in Westerlo en de onderwijsbibliotheek van de Thomas More hogeschool in Vorselaar kan Europa Direct Provincie Antwerpen leerkrachten die op zoek zijn naar lesmateriaal over de EU nog beter bedienen.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
 • Kom voortaan je lesmateriaal over de Europese Unie afhalen bij Kamp C

  Voor leerkrachten van het basis- en secundair onderwijs en studenten van de lerarenopleiding uit de provincie Antwerpen heeft Europa Direct gratis lesmateriaal over de Europese Unie. En vanaf nu is Kamp C één van de afhaalpunten.

  Lees meer
 • Vinkenhof Berlaar gerenoveerd in co-creatie met bewoners

  Sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen renoveerde op innovatieve wijze de gevel van een halfopen bebouwing in Vinkenhof in Berlaar. Om de aanpak van de renovatie te bepalen werd een beroep gedaan op de gebruikservaring van de huurders uit de wijk zelf. De renovatie paste in het project EnergieNeutraal Levensloopbestedig Bouwen (ENLEB) en werd gerealiseerd met steun van Europa en de provincie Antwerpen. Kamp C is hoofdpartner van dat project en begeleidde samen met Zonnige Kempen het co-creatietraject met de bewoners.

  Lees meer
 • Neem deel aan webinars over renovatie

  Ben jij benieuwd hoe Zonnige Kempen de oude dokterswoning in Vorselaar, Het Huis Van Bockstal, omtoverde tot energiezuinige appartementen? Of wil je weten welke innovatieve technieken en co-creatietraject werden toegepast? Wil je binnenkort gebruik maken van de handige online tool om je woning te verduurzamen? Of ben je geïnteresseerd in de inzichten van het Europese project EnergieNeutraal Levensloopbestendig Bouwen (ENLEB)? Neem dan zeker deel aan de webinars op 20 en 22 april.

  Lees meer
 • Gratis renovatieplan voor de inwoners van Mortsel en Kontich

  Woon je in Kontich of Mortsel en droom jij ook van een nieuw jasje voor je woning of appartement, nieuwe energiezuinige huishoudtoestellen, zonnepanelen op je dak, besparen op je energie- en waterfactuur, … ? Maar ontbreekt het je momenteel aan vertrouwen, kennis, tijd of budget?

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
Sluiten