De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten.

EnergieID: Dat scheelt ook in je portemonnee

20 mei 2021 door Diana Grasso

infofiches+digitaal.jpg

EnergieID helpt je bij het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport. Individueel én collectief.

Het platform helpt je met handige (automatische) tools bij het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport. Individueel én collectief. EnergieID werd niet door Kamp C zelf opgezet, maar wordt wel sterk aanbevolen en gebruikt door organisaties die met duurzaamheid bezig zijn. Kamp C gebruikt het platform al via de Energiemeesters voor burgers en voor personeelsleden.

Projectmanager Hans Vannuffelen over het project:

Mooi project, maar spreek je hiermee niet slechts een kleine groep geïnteresseerden aan?

Hans Vannuffelen: “Het is niet de bedoeling om van iedereen een ‘groene doener’ te maken. Maar wel om zoveel mogelijk burgers en collega’s bewuster te leren omgaan met hun energie. Eind april lanceerde EnergieID een volledig vernieuwd platform. Daardoor kun je heel eenvoudig je digitale meter koppelen aan je ID en krijg je een handig overzicht van je verbruik. Dat scheelt ook in je portemonnee. Geld besparen is iets wat meteen een grotere groep mensen aanspreekt.”  

Over die digitale meter is al veel inkt gevloeid.  

Hans: “Vooral negatief met het verhaal van de zonnepanelen. Dit platform bewijst dat de digitale meter ook veel voordelen biedt. Zeker met het capaciteitstarief (nvdr. Een nieuwe manier van netkosten aanrekenen waarbij je wordt aangemoedigd om het elektriciteitsnet efficiënt te gebruiken en hoge pieken te vermijden) in het vooruitzicht. Als je je energieverbruik analyseert en je gedrag aanpast aan de hand van de resultaten, maak je van je digitale meter meteen een slimme meter.”

"Onderzoek wees uit dat je 25% van je energieverbruik zelf in de hand hebt."

Kunnen we dan minder verbruiken en meer besparen door enkel ons gedrag aan te passen?

Hans: “Toch wel! Onderzoek wees uit dat je 25% van je energieverbruik zelf in de hand hebt. Dat is toch heel wat. De andere 75% kan je met kleine en grote duurzame maatregelen aanpassen. Via de zelf-aan-de-slag-fiches ‘Duurzamer in één Dag’, ‘Duurzamer in één Maand’ en ‘Duurzamer in Stappen’ van Kamp C kun je ontdekken wat je zelf kan toepassen. Het gaat van het installeren van een spaardouchekop, het plaatsen van thermostatische kranen tot een aanschaffen van een thuisbatterij.”

Heb je zelf ook een EnergieID?

Hans: “Ik heb al jaren een ID en hoewel wij een nulenergiewoning hebben, vind ik het boeiend om ons verbruik bij te houden. Als ik een extra elektrisch toestel koop, probeer ik het verbruik op een andere manier te compenseren. Nu, het meten van het verbruik is één ding, maar na een tijdje maakt het ook de hoofden vrij om te kijken hoe je je gedrag en nadien zelfs je huis kan aanpassen. Dat is wat we uiteindelijk trachten te bekomen met deze actie. Enige nadeel is wel dat je soms je huisgenoten gaat vervelen: ‘lichten uit’, ‘neen, een bad verbruikt te veel water’, … (lacht)”

Wens je meer info over energiebesparingen? Ga dan zelf aan de slag met de online infofiches.

Foto: Projectverantwoordelijke Hans Vannuffelen bij Kamp C

logo energymeasures en EU

Labels:

 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • 13 tips om te besparen op strijken

  Wist je dat je energiezuinig kunt strijken? De experten van Kamp C geven enkele creatieve tips waar je jaarlijks tientallen euro’s mee kunt besparen.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Meet jouw energieverbruik aan de hand van energierapporten

  De provincie Antwerpen brengt sinds dit jaar het energieverbruik van alle gebouwen in kaart aan de hand van energierapporten. Wim Vanacker, energie- en kwaliteitsverantwoordelijke bij het departement logistiek, legt uit hoe ze het aanpakken. Hans Vannuffelen, projectverantwoordelijke bij Kamp C, geeft tips hoe je dit als bedrijf, lokaal bestuur of particulier in de praktijk kunt omzetten in jouw organisatie of bij jouw thuis.

  Lees meer
 • Kamp C en Samenlevingsopbouw starten in Turnhout met een nieuw energiek project

  Kamp C en Samenlevingsopbouw gaan in Turnhout starten met een nieuw energiek project. Woon je in Turnhout en wil jij ook gezond en warm wonen voor minder geld? Meld je aan. We komen op bezoek bij je thuis, en we maken samen met jou een plan op om minder energie te verbruiken. We helpen je ook hierbij met tips en materiaal. Dat is allemaal gratis.

  Lees meer
 • BIM draagt bij tot een hogere graad van circulariteit

  Voor ’t Centrum maakte de aannemer gebruik van digitale bouwmodellen: BIM. Dit Building Information Modelling systeem is veel meer dan 3D-tekenen en kent heel wat voordelen. Nauwkeuriger tekenwerk, overzicht bewaken en efficiëntie naar uitvoering zijn een greep uit de voordelen. Aannemer Joeri Beneens gaat er dieper op in.

  Lees meer
 • Cellulose houdt ’t Centrum warm

  Cellulose is het belangrijkste isolatiemateriaal in de gevels van ’t Centrum. Dit is papiervlokkenisolatie, die gemaakt wordt op basis van oude, gerecycleerde kranten. Waarom opteerde het bouwteam voor deze isolatie en wat zijn de voordelen? In dit artikel gaan we er dieper op in.

  Lees meer
Sluiten