Momenteel gaan alle bouwadviezen digitaal door. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten. Tot eind maart zijn er geen bezoeken en rondleidingen mogelijk aan ’t Centrum en de 3D-woning door bouwwerken en corona. In de lente zullen we een uitgewerkt aanbod bekendmaken.

EnergieID: Dat scheelt ook in je portemonnee

20 mei 2021 door Diana Grasso

infofiches+digitaal.jpg

EnergieID helpt je bij het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport. Individueel én collectief.

Het platform helpt je met handige (automatische) tools bij het meten en opvolgen van het verbruik van energie, water, afval en transport. Individueel én collectief. EnergieID werd niet door Kamp C zelf opgezet, maar wordt wel sterk aanbevolen en gebruikt door organisaties die met duurzaamheid bezig zijn. Kamp C gebruikt het platform al via de Energiemeesters voor burgers en voor personeelsleden.

Projectmanager Hans Vannuffelen over het project:

Mooi project, maar spreek je hiermee niet slechts een kleine groep geïnteresseerden aan?

Hans Vannuffelen: “Het is niet de bedoeling om van iedereen een ‘groene doener’ te maken. Maar wel om zoveel mogelijk burgers en collega’s bewuster te leren omgaan met hun energie. Eind april lanceerde EnergieID een volledig vernieuwd platform. Daardoor kun je heel eenvoudig je digitale meter koppelen aan je ID en krijg je een handig overzicht van je verbruik. Dat scheelt ook in je portemonnee. Geld besparen is iets wat meteen een grotere groep mensen aanspreekt.”  

Over die digitale meter is al veel inkt gevloeid.  

Hans: “Vooral negatief met het verhaal van de zonnepanelen. Dit platform bewijst dat de digitale meter ook veel voordelen biedt. Zeker met het capaciteitstarief (nvdr. Een nieuwe manier van netkosten aanrekenen waarbij je wordt aangemoedigd om het elektriciteitsnet efficiënt te gebruiken en hoge pieken te vermijden) in het vooruitzicht. Als je je energieverbruik analyseert en je gedrag aanpast aan de hand van de resultaten, maak je van je digitale meter meteen een slimme meter.”

"Onderzoek wees uit dat je 25% van je energieverbruik zelf in de hand hebt."

Kunnen we dan minder verbruiken en meer besparen door enkel ons gedrag aan te passen?

Hans: “Toch wel! Onderzoek wees uit dat je 25% van je energieverbruik zelf in de hand hebt. Dat is toch heel wat. De andere 75% kan je met kleine en grote duurzame maatregelen aanpassen. Via de zelf-aan-de-slag-fiches ‘Duurzamer in één Dag’, ‘Duurzamer in één Maand’ en ‘Duurzamer in Stappen’ van Kamp C kun je ontdekken wat je zelf kan toepassen. Het gaat van het installeren van een spaardouchekop, het plaatsen van thermostatische kranen tot een aanschaffen van een thuisbatterij.”

Heb je zelf ook een EnergieID?

Hans: “Ik heb al jaren een ID en hoewel wij een nulenergiewoning hebben, vind ik het boeiend om ons verbruik bij te houden. Als ik een extra elektrisch toestel koop, probeer ik het verbruik op een andere manier te compenseren. Nu, het meten van het verbruik is één ding, maar na een tijdje maakt het ook de hoofden vrij om te kijken hoe je je gedrag en nadien zelfs je huis kan aanpassen. Dat is wat we uiteindelijk trachten te bekomen met deze actie. Enige nadeel is wel dat je soms je huisgenoten gaat vervelen: ‘lichten uit’, ‘neen, een bad verbruikt te veel water’, … (lacht)”

Wens je meer info over energiebesparingen? Ga dan zelf aan de slag met de online infofiches.

Foto: Projectverantwoordelijke Hans Vannuffelen bij Kamp C

logo energymeasures en EU

Labels:

Sluiten