Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

22 december 2022 door Diana Grasso

Persfoto DUURZAAM WONEN.jpg

Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

Om de Europese klimaatdoelstellingen te halen, moeten we allemaal een tandje bijsteken. In de manier waarop we wonen en bouwen en omgaan met energie is nog veel winst te halen. Jammer genoeg zit informatie daarover vaak erg verspreid over het internet. Bovendien is die niet altijd even objectief. Voor een leek is het niet evident om door de bomen het bos te zien. Het digitale woon- en energieloket komt daaraan tegemoet.

Informatie over jouw gemeente

Op www.duurzaamwonen.be tik je als inwoner van de Kempen de naam van jouw stad of gemeente in om alle beschikbare informatie van lokale en bovenlokale overheden op één plaats overzichtelijk aangeboden te krijgen: bijvoorbeeld voor welke premies je in aanmerking komt en hoe je die kunt aanvragen, of van welke adviezen of ondersteuning je gebruik kunt maken. Verder krijg je allerlei handige tips over huren en verhuren, zuinig watergebruik, ventileren, betaalbaar wonen, enzovoort. De aangeboden informatie wordt steeds up-to-date gehouden. Wie dan nog niet geholpen is, kan via de website ook vragen stellen aan een van de medewerkers. Die worden dan zo snel mogelijk beantwoord.

“Naast de grote gebruiksvriendelijkheid zijn er nog andere voordelen,” stelt gedeputeerde voor Wonen en voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen. “Het digitale woon- en energieloket stelt ons ook in staat om goed te monitoren naar welke informatie de gebruikers op zoek gaan. Aan de hand van deze gegevens kunnen de lokale besturen hun dienstverlening nog verbeteren: bijvoorbeeld door extra aandacht te besteden aan veel gestelde vragen, door te focussen op bepaalde trends, gerichte communicatie te voeren of de backoffice voor bepaalde thema’s te versterken.”

Het digitale woon- en energieloket is zo opgebouwd dat de lokale besturen en energiehuizen het makkelijk in hun eigen web-omgeving kunnen integreren en hun eigen informatie vlot kunnen aanpassen. Medewerkers van het gemeentelijk woon- en energieloket kunnen het digitaal platform bovendien zelf gebruiken om vragen van inwoners voor te leggen. Op die manier bereikt de informatie ook de niet-digitale burger.

“Samen met de gemeenten, die dichtbij de burger staan, willen we een voortrekkersrol opnemen met dit unieke platform,” verklaart IOK-directeur Kris Vreys, “We zetten bewust in op de combinatie wonen en energie. Op deze manier kunnen inwoners met alle vragen over wonen en energie terecht op één platform en kan dit platform de informatie van zowel het Energiehuis als het Kempens Woonplatform van IOK verspreiden. Dit digitaal verlengstuk van de fysieke woon- en energieloketten in de gemeenten zelf is uniek in Vlaanderen en we zijn trots dat de Kempen hier de rol opneemt als proeftuin voor digitale innovatie."

Primeur voor de Kempen

Als digitaal woon- en energieloket is www.duurzaamwonen.be in Vlaanderen uniek in zijn soort. In totaal wordt in deze realisatie 273.448 euro geïnvesteerd, voor 40% gesubsidieerd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO GTI Kempen). Naast Europa investeren ook de Vlaamse overheid, de provincie Antwerpen, Kamp C, IOK en de betrokken lokale besturen in dit initiatief.

“We starten met het digitale woon- en energieloket in de Kempen om het daarna uit te breiden naar de andere regio’s in de provincie Antwerpen,” besluit gedeputeerde Helsen. “De bedoeling is dat zo veel mogelijk inwoners effectief kiezen voor duurzame bouw-, woon- en energietechnieken. Dit willen we realiseren door op een laagdrempelige manier de meest adequate en neutrale informatie aan te bieden. Zo kan iedereen vlot aan de slag."

Surf naar het duurzaam bouwloket: www.duurzaamwonen.be

Foto: Kathleen Helsen (Kamp C) en Kris Vreys (IOK) bij vooorsteling digitaal woon- en energieloket © Provincie Antwerpen

Het digitaal woon- en energieloket kwam tot stand door een samenwerking met volgende partners: 

Provincie Antwerpen

partners duurzaam bouwloket

Labels:

 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Zo voorkom je oververhitting van je woning

  Ken je dit fenomeen? Een prachtige, warme, zonnige dag: gaan fietsen, buiten spelen, buiten eten … uiteindelijk kom je moe maar voldaan terug naar binnen en kun je lekker gaan slapen. En dan komt de domper op de feestvreugde van de dag: binnen is het een ‘sauna’, zelfs een koude douche helpt maar tijdelijk en ’s nachts kan je de slaap niet vatten omdat je die warmte maar niet buiten krijgt. Dit fenomeen noemen we oververhitting. Net zoals een lichaam oververhit kan geraken door bijvoorbeeld te lang in de zon te zitten, kan dit ook gebeuren met onze gebouwen, waaronder dus ook onze woningen. Echter zijn er heel wat zaken waar we rekening mee kunnen houden om deze oververhitting zoveel mogelijk te vermijden en als het echt niet anders kan op zijn minst toch kunnen “genezen”… .

  Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Maar iedere persoon is anders, dus voor sommigen kan 22 °C of 23°C al genoeg zijn om het oncomfortabel warm te hebben. Met de zomer in het vooruitzicht geeft onze adviseur An enkele tips.

  Lees meer
Sluiten