Bouwen aan een circulaire Kempen

Het project

Het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’ stimuleert circulaire bedrijfsmodel innovatie bij kmo’s in de bouwsector. Samen met VITO en Möbius heeft Kamp C kmo’s begeleid in co-creatietrajecten waarin geëxperimenteerd wordt met circulaire bedrijfsmodellen.

De bouwsector in de Kempen, Vlaanderen en Europa kampt met een dreigend grondstoffen- en afvalprobleem. De bouwsector is één van de grootste gebruikers van grondstoffen. Daarnaast is bouw- en sloopafval één van de meest omvangrijke afvalstromen. Circulair bouwen, waarbij de waarde van gebouwen, producten en materialen maximaal bewaard blijft doorheen de tijd, biedt bedrijven een groeiende opportuniteit om hun grondstoffen- en afvalrisico te beperken en duurzaamheidsbewuste klanten aan zich te binden.

Het project kadert in de transitie van de Vlaamse bouwsector naar circulair bouwen en heeft als doel om kmo’s in de Kempense/Vlaamse bouwsector te ondersteunen bij het realiseren van circulaire bedrijfsmodel innovatie. Om dit te doen, steunt het project op 4 basisprincipes: het samenbrengen van alle belanghebbenden, het inspireren en kennis delen over bedrijfsmodellen voor circulair bouwen, het co-creëren van nieuwe bedrijfsmodellen en het delen van leerlessen met het brede werkveld.

Binnen het project Bouwen aan een circulaire Kempen werden 3 co-creatietrajecten aangeboden die bestemd waren voor aanbieders van circulaire producten. Naast de innovatieve bedrijfsmodellen die ontwikkeld werden, zijn ook de leerlessen van de co-creatieve innovatietrajecten gedeeld met het brede werkveld, zodat knelpunten die circulaire bedrijfsmodel innovatie bij kmo’s in de weg staan, structureel aangepakt kunnen worden.

Vier deelnemers lichten in deze korte filmpjes toe hoe ze de opportuniteiten van circulair bouwen kunnen omzetten naar een geschikt verdienmodel.

Rol Kamp C

Kamp C heeft de co-creatietrajecten mee ondersteund, o.a. door expertise rond duurzaam en circulair bouwen in te brengen.

Kamp C staan tevens in voor de algemene communicatie en disseminatie naar de brede bouwsector. Het kick-off event van Bouwen aan een circulaire Kempen vond plaats tijdens de 4de masterclass circulair bouwen op 18/10/2018.

In het voorjaar van 2019 is het eerste co-creatietraject gestart waarin kmo’s in de Kempense/Vlaamse bouwsector ondersteuning krijgen bij het realiseren van circulaire bedrijfsmodel innovatie. Een tweede co-creatietraject is eind augustus opgestart. In februari en maart 2020 vond het derde en laatste traject plaats. De presentaties en de verslagen zijn terug te vinden via de tabbladen bovenaan deze projectpagina.

Voor meer info kan je ons contacteren op circulairekempen@vito.be!

Dit project ontvangt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ten bedrage van 111.924,62 euro

Deze actie draagt bij aan de provinciale klimaatdoelstellingen van de provincie Antwerpen gebundeld in Plan Vandaag www.planvandaag.be.

SD2 tekstSD7 tekst

Contactpersoon

Bart Mantels

Projectverantwoordelijke Bouwen aan een circulaire Kempen

#circulairekempen

Geen tweets beschikbaar

Over projecten

  1. Lees verder...

    12 april 2023 om 15:00

    The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  2. Lees verder...

    22 november 2022 om 11:14

    Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  3. Lees verder...

    18 oktober 2022 om 11:33

    Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

Nieuws

  1. Lees verder...

    6 november 2023 om 16:00

    Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

  2. Lees verder...

    25 september 2023 om 16:43

    Partner in de kijker: Sidati

    Hout is van nature een prima bouwmateriaal om energiezuinig mee te bouwen. Het wordt dan ook uitgebreid gebruikt in The Exploded View: Beyond Building. Aannemersbedrijf Sidati was verantwoordelijk voor de opbouw van het demohuis op de site van Kamp C: “Als ecologische houtbouwer vinden we het belangrijk om aan dit soort projecten mee te werken.”

  3. Lees verder...

    5 september 2023 om 20:30

    Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

Sluiten