CVPP

Het project

cVPP staat voor community-based Virtual Power Plant. Dit is een model waarbij decentraal energie wordt opgewekt door de burgers en deze zijn met elkaar virtueel verbonden zodat het één groot energieopwekkende entiteit wordt. cVPP is een project binnen Interreg North-West Europe programma, geleid door de Technische Universiteit Eindhoven. Acht Belgische, Nederlandse en Ierse partners nemen deel aan het project dat loopt van 20 september 2017 tot 19 september 2020. Het partnerschap krijgt een Europese subsidie van 60% van de uitgaven, oftewel 3.663.205,49 EUR. De provincie Antwerpen draagt 88.572,60 EUR bij.

Het project wilt een nieuw model opzetten en testen in 3 markten (België, Nederland & Ierland). cVPP beoogt een boost te geven aan de productie en distributie van lokale hernieuwbare energie en hanteert hiervoor een bottom-up aanpak, nl. community-driven initiatieven. De focus gaat uit naar koolstofarme technologieën en het project levert zo een bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de opschaling van hernieuwbare energie. Het systeem zorgt ervoor dat vraag en aanbod van hernieuwbare energie en de infrastructuur ervan, lokaal worden gekoppeld en gemanaged.

Bij dit project wordt een VPP uitgerold die community-based is, m.a.w. gedragen door een burgerinitiatief. Dergelijke bottom-up aanpak leidt tot een grotere participatie en invloed van de lokale gemeenschap en stimuleert bewustwording en publieke betrokkenheid in de energietransitie. cVPP geeft een lokale gemeenschap dus de kans om te voorzien in de eigen energiebehoefte, en te experimenteren met de uitwisseling, opslag en management van de hernieuwbare energie. Het project zal ook een gids zijn voor het reproduceren van ‘communities’ die een VPP willen opstarten en bijdragen aan de uitrol naar de rest van NWE & EU door disseminatie van businessplannen en richtsnoeren.

Energiebewuste burgerinitiatieven in de Provincie Antwerpen

Kamp C maakte drie winnende burgerinitiatieven bekend die zelf energie willen opwekken. Zij namen deel aan de Open Oproep ‘Dromen Durven Doen | Samen sterk voor de energietransitie’ van het cVPP-project. ZuidtrAnt cvba-so & Stalinsstraat uit Deurne, Burgerlijke Maatschap Gummaar uit Mechelen en Klimaan CV uit Bonheiden kregen een cheque van 2000 euro en begeleiding om hun project verder te zetten. Bekijk de video.

Startersgids

cVPP ontwikkelde een startersgids om zelf aan de slag te gaan! Deze startersgids is bedoeld om procesbegeleiders te helpen die energiegemeenschappen ondersteunen om een communitybased Virtual Power Plant (cVPP) te starten.

Download de Startersgids

Link naar Interreg NWE website:

http://www.nweurope.eu/projects/project-search/cvpp-community-based-virtual-power-plant/

cVPP won de Europese Duurzame Energieprijs ”Citizens’ Award EUSEW 2020”

Deze actie draagt bij aan de provinciale klimaatdoelstellingen van de provincie Antwerpen gebundeld in Plan Vandaag www.planvandaag.be.

SD5 tekst

Contactpersoon

#cvppproject

Geen tweets beschikbaar

Over projecten

  1. Lees verder...

    12 april 2023 om 15:00

    The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  2. Lees verder...

    22 november 2022 om 11:14

    Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  3. Lees verder...

    18 oktober 2022 om 11:33

    Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

Nieuws

  1. Lees verder...

    5 september 2023 om 20:30

    Partner in de kijker: Circular Matters

    Elke liefhebber van interior design weet dat de afwerking van een keukenkastje een keuken kan maken of kraken. In The Exploded View: Beyond Building zorgde Circular Matters daarom voor de plantaardige panelen. “Met ons innovatieve materiaal bieden we een antwoord op de gezondheids- en milieuproblemen die gelinkt zijn aan de toxische harsen in klassiek plaatmateriaal en de microplastics die in fossiele kunststoffen zitten”, stelt oprichter Pieter Dondeyne.

  2. Lees verder...

    28 augustus 2023 om 10:49

    Partner in de kijker: Eurabo

    In The Exploded View komen heel wat vernieuwende materialen en technieken voorbij. Voor de isolatietechnieken staat onder andere Eurabo in. Het bedrijf uit Ronse startte als schaverij, maar is intussen uitgegroeid tot een groothandel in ecologische bouw-, hout- en isolatiematerialen voor vakmensen en consumenten.

    “The Exploded View inspireert en motiveert bezoekers”, zegt Dries Hubrechts, de verantwoordelijke voor inkoop en advies bij Eurabo. “Ook wij willen ons ‘boompje’ bijdragen om de lineaire manier van bouwen om te buigen naar circulaire bouwsystemen met biogebaseerde materialen.”

  3. Lees verder...

    21 augustus 2023 om 09:30

    Partner in de kijker: RURANT

    RURANT zet in op ruraal ondernemerschap, streekontwikkeling en participatie in de provincie Antwerpen. Als vzw brengt RURANT organisaties, ondernemers, burgers en beleidsmakers samen om de plattelandsuitdagingen van de toekomst aan te gaan. Projectcoördinator Joris Matthé legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in de bouwsector ook landbouwers ten goede komen en vice versa.

    “De bouw en de landbouw zijn twee sectoren die tot op heden weinig mosterd bij elkaar vonden”, zegt Joris. “De opkomende markt van biogebaseerde bouwmaterialen brengt daar verandering in. Niet alleen zit er veel potentieel in de samenwerking, ze is zelfs broodnodig. Zonder landbouwers worden er geen vezels geteeld en zonder de bouwsector kan er met die vezels geen hoogwaardig eindproduct gemaakt worden. Als plattelandsvereniging heeft RURANT echter geen gemakkelijke toegang tot de bouwsector. Een partner zoals Kamp C hebben we dan ook hard nodig.”

Sluiten