“Begin vandaag nog met slimmer bouwen”

29 maart 2018 door Pantarein Publishing

S Roestenberg.jpg

De Nederlandse ontwikkelaar Bohemen zet snel, efficiënt en met meer rendement gebouwen neer door rechtstreeks samen te werken met alle leveranciers. Moeten we dan allemaal aannemerloos bouwen? Niet per se, zegt CEO Stan Roestenberg, die zijn aanpak zal toelichten op het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen op 19 april 2018. “Een nieuwe kijk op het bouwproces biedt ook kansen voor bouwbedrijven.”

Rechtstreeks met leveranciers werken en bouwen vanuit een bouwinformatiemodel (BIM), zodat alle betrokken partijen weten wat ze wanneer moeten doen: dat is de succesformule van Bohemen. Na een aantal slechte ervaringen, waarbij hun klanten erg lang op hun woningen moesten wachten, ging Stan Roestenberg op zoek naar een manier om sneller te bouwen en zijn klanten beter te bedienen. “We slaagden erin om twee keer zo snel een woning neer te zetten. En aanzienlijk goedkoper”, zegt Roestenberg.

Welke voorwaarden moeten vervuld zijn om een bouwproject zonder hoofdaannemer te doen slagen?

“De BIM-technologie heeft veel veranderd. Vroeger tekende een architect met pen op papier, daarna gingen we digitaal tekenen en in 3D. Sinds de komst van het building information model kan je niet alleen alle digitale elementen waarmee een bouwwerk gemaakt wordt tekenen, je kan er ook informatie aan vasthangen. Zo wordt je BIM een databank waarin vastgelegd is wat iedereen moet doen. Dat leidt tot minder misverstanden en onduidelijkheid. Bovendien doet het BIM bij ons dienst als contract voor alle bouwpartners, en zijn er geen bestek en bestektekeningen meer.”

Als je met alle leveranciers apart samenwerkt, is goed communiceren cruciaal. Daarom ontwikkelde u in 2012 de planning- en communicatietool KYP: keep your promise.

“Het verbaasde ons dat er in de bouw juist over de planning zo slecht gecommuniceerd wordt. Er is vaak maar één planning, die hangt in de keet. Maar als er niemand in de keet is, is die planning niet toegankelijk. Er wordt ook veel met Excel gepland. Dat is een handige tool om even snel een plaatje van de planning te maken, maar telkens als er iets verandert, moet je een nieuw plaatje van de planning naar iedereen doorsturen. Dat bracht ons op het idee om een app te ontwikkelen waarmee iedereen altijd goed geïnformeerd is: zo weet men wanneer welke partij moet beginnen en wanneer die klaar moet zijn. Als iedereen doet wat is afgesproken, is de kans veel groter dat het gebouw op tijd klaar is. Die app is uitgegroeid tot een serieus softwareprogramma dat heel veel gebruikt wordt in Nederland en inmiddels ook in de VS verkocht wordt. Ook bouwbedrijven die nog op een traditionele manier bouwen zijn er op een eenvoudige manier mee aan de slag gegaan.”

“In Nederland is iedereen de laatste jaren sneller gaan bouwen. Juist daarom is een duidelijke communicatie over de planning heel belangrijk. Het digitaliseren van het bouwproces, zowel qua planning als qua tekeningen – en misschien zelfs op het vlak van kwaliteitscontrole – is dé voorwaarde om zo eenvoudig te kunnen bouwen dat je het zelfs zonder hoofdaannemer zou kunnen doen.”

Wordt jullie methode opgepikt?

“Veel bouwbedrijven vragen ons hoe we te werk gaan. Als het zo makkelijk is dat wij het als opdrachtgever kunnen doen, dan moet je het als bouwbedrijf toch ook kunnen? VolkerWessels, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland, bouwt nu met het concept ‘MorgenWonen’ in één dag een huis zonder aannemer. De materieeldienst, die normaal gezien verantwoordelijk is voor de logistiek, zet de verschillende onderdelen in elkaar. Zelfs een hele grote bouwer is dus op een andere manier naar het bouwproces aan het kijken, waardoor het meer een logistiek vraagstuk wordt.”

“Het idee om op een andere, slimmere manier te bouwen wordt dus opgepikt. Zowel door opdrachtgevers die zonder hoofdaannemer willen bouwen, als door hoofdaannemers die kansen zien om slimmer – en dus sneller en goedkoper – te bouwen. Deze manier van werken is dus een positief verhaal. En het is geen toekomstmuziek. Je kunt er vandaag al mee beginnen.”

 Schrijf nu in voor het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen!

Tijdens het Inspiratiecafé ‘aannemerloos bouwen’ van Kamp C op donderdag 19 april komt Stan Roestenberg uitgebreid vertellen over zijn ervaringen met BIM, KYP en bouwen zonder hoofdaannemer. Verder lichten we onze eerste bevindingen toe rond ketensamenwerking in de bouw. En we blikken vooruit op ons circulair aanbestedingstraject dat binnenkort van start gaat.

Klik hier voor meer info over het Inspiratiecafé.

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

  Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
Sluiten