Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

“Begin vandaag nog met slimmer bouwen”

29 maart 2018 door Pantarein Publishing

S Roestenberg.jpg

De Nederlandse ontwikkelaar Bohemen zet snel, efficiënt en met meer rendement gebouwen neer door rechtstreeks samen te werken met alle leveranciers. Moeten we dan allemaal aannemerloos bouwen? Niet per se, zegt CEO Stan Roestenberg, die zijn aanpak zal toelichten op het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen op 19 april 2018. “Een nieuwe kijk op het bouwproces biedt ook kansen voor bouwbedrijven.”

Rechtstreeks met leveranciers werken en bouwen vanuit een bouwinformatiemodel (BIM), zodat alle betrokken partijen weten wat ze wanneer moeten doen: dat is de succesformule van Bohemen. Na een aantal slechte ervaringen, waarbij hun klanten erg lang op hun woningen moesten wachten, ging Stan Roestenberg op zoek naar een manier om sneller te bouwen en zijn klanten beter te bedienen. “We slaagden erin om twee keer zo snel een woning neer te zetten. En aanzienlijk goedkoper”, zegt Roestenberg.

Welke voorwaarden moeten vervuld zijn om een bouwproject zonder hoofdaannemer te doen slagen?

“De BIM-technologie heeft veel veranderd. Vroeger tekende een architect met pen op papier, daarna gingen we digitaal tekenen en in 3D. Sinds de komst van het building information model kan je niet alleen alle digitale elementen waarmee een bouwwerk gemaakt wordt tekenen, je kan er ook informatie aan vasthangen. Zo wordt je BIM een databank waarin vastgelegd is wat iedereen moet doen. Dat leidt tot minder misverstanden en onduidelijkheid. Bovendien doet het BIM bij ons dienst als contract voor alle bouwpartners, en zijn er geen bestek en bestektekeningen meer.”

Als je met alle leveranciers apart samenwerkt, is goed communiceren cruciaal. Daarom ontwikkelde u in 2012 de planning- en communicatietool KYP: keep your promise.

“Het verbaasde ons dat er in de bouw juist over de planning zo slecht gecommuniceerd wordt. Er is vaak maar één planning, die hangt in de keet. Maar als er niemand in de keet is, is die planning niet toegankelijk. Er wordt ook veel met Excel gepland. Dat is een handige tool om even snel een plaatje van de planning te maken, maar telkens als er iets verandert, moet je een nieuw plaatje van de planning naar iedereen doorsturen. Dat bracht ons op het idee om een app te ontwikkelen waarmee iedereen altijd goed geïnformeerd is: zo weet men wanneer welke partij moet beginnen en wanneer die klaar moet zijn. Als iedereen doet wat is afgesproken, is de kans veel groter dat het gebouw op tijd klaar is. Die app is uitgegroeid tot een serieus softwareprogramma dat heel veel gebruikt wordt in Nederland en inmiddels ook in de VS verkocht wordt. Ook bouwbedrijven die nog op een traditionele manier bouwen zijn er op een eenvoudige manier mee aan de slag gegaan.”

“In Nederland is iedereen de laatste jaren sneller gaan bouwen. Juist daarom is een duidelijke communicatie over de planning heel belangrijk. Het digitaliseren van het bouwproces, zowel qua planning als qua tekeningen – en misschien zelfs op het vlak van kwaliteitscontrole – is dé voorwaarde om zo eenvoudig te kunnen bouwen dat je het zelfs zonder hoofdaannemer zou kunnen doen.”

Wordt jullie methode opgepikt?

“Veel bouwbedrijven vragen ons hoe we te werk gaan. Als het zo makkelijk is dat wij het als opdrachtgever kunnen doen, dan moet je het als bouwbedrijf toch ook kunnen? VolkerWessels, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland, bouwt nu met het concept ‘MorgenWonen’ in één dag een huis zonder aannemer. De materieeldienst, die normaal gezien verantwoordelijk is voor de logistiek, zet de verschillende onderdelen in elkaar. Zelfs een hele grote bouwer is dus op een andere manier naar het bouwproces aan het kijken, waardoor het meer een logistiek vraagstuk wordt.”

“Het idee om op een andere, slimmere manier te bouwen wordt dus opgepikt. Zowel door opdrachtgevers die zonder hoofdaannemer willen bouwen, als door hoofdaannemers die kansen zien om slimmer – en dus sneller en goedkoper – te bouwen. Deze manier van werken is dus een positief verhaal. En het is geen toekomstmuziek. Je kunt er vandaag al mee beginnen.”

 Schrijf nu in voor het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen!

Tijdens het Inspiratiecafé ‘aannemerloos bouwen’ van Kamp C op donderdag 19 april komt Stan Roestenberg uitgebreid vertellen over zijn ervaringen met BIM, KYP en bouwen zonder hoofdaannemer. Verder lichten we onze eerste bevindingen toe rond ketensamenwerking in de bouw. En we blikken vooruit op ons circulair aanbestedingstraject dat binnenkort van start gaat.

Klik hier voor meer info over het Inspiratiecafé.

Labels:

 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • CBCI onderzoekt bouwen met biobased en circulaire materialen

  Hoe kunnen we grondstoffen in de bouw efficiënter gebruiken? Kan dat met biobased en circulaire materialen? En hoe maken we de omschakeling naar een biobased, circulaire bouw?

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
Sluiten