Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Infocentrum is gesloten maar we blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Het conferentiecentrum de Basis is open. Voor evenementen incl. recepties gelden er aangepaste coronamaatregelen tot max. 50 personen. Contacteer het Conferentie- en Bedrijvencentrum de Basis op 014/27 96 50 voor onze mogelijkheden.

“Begin vandaag nog met slimmer bouwen”

donderdag 29 maart 2018 door Pantarein Publishing

S Roestenberg.jpg

De Nederlandse ontwikkelaar Bohemen zet snel, efficiënt en met meer rendement gebouwen neer door rechtstreeks samen te werken met alle leveranciers. Moeten we dan allemaal aannemerloos bouwen? Niet per se, zegt CEO Stan Roestenberg, die zijn aanpak zal toelichten op het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen op 19 april 2018. “Een nieuwe kijk op het bouwproces biedt ook kansen voor bouwbedrijven.”

Rechtstreeks met leveranciers werken en bouwen vanuit een bouwinformatiemodel (BIM), zodat alle betrokken partijen weten wat ze wanneer moeten doen: dat is de succesformule van Bohemen. Na een aantal slechte ervaringen, waarbij hun klanten erg lang op hun woningen moesten wachten, ging Stan Roestenberg op zoek naar een manier om sneller te bouwen en zijn klanten beter te bedienen. “We slaagden erin om twee keer zo snel een woning neer te zetten. En aanzienlijk goedkoper”, zegt Roestenberg.

Welke voorwaarden moeten vervuld zijn om een bouwproject zonder hoofdaannemer te doen slagen?

“De BIM-technologie heeft veel veranderd. Vroeger tekende een architect met pen op papier, daarna gingen we digitaal tekenen en in 3D. Sinds de komst van het building information model kan je niet alleen alle digitale elementen waarmee een bouwwerk gemaakt wordt tekenen, je kan er ook informatie aan vasthangen. Zo wordt je BIM een databank waarin vastgelegd is wat iedereen moet doen. Dat leidt tot minder misverstanden en onduidelijkheid. Bovendien doet het BIM bij ons dienst als contract voor alle bouwpartners, en zijn er geen bestek en bestektekeningen meer.”

Als je met alle leveranciers apart samenwerkt, is goed communiceren cruciaal. Daarom ontwikkelde u in 2012 de planning- en communicatietool KYP: keep your promise.

“Het verbaasde ons dat er in de bouw juist over de planning zo slecht gecommuniceerd wordt. Er is vaak maar één planning, die hangt in de keet. Maar als er niemand in de keet is, is die planning niet toegankelijk. Er wordt ook veel met Excel gepland. Dat is een handige tool om even snel een plaatje van de planning te maken, maar telkens als er iets verandert, moet je een nieuw plaatje van de planning naar iedereen doorsturen. Dat bracht ons op het idee om een app te ontwikkelen waarmee iedereen altijd goed geïnformeerd is: zo weet men wanneer welke partij moet beginnen en wanneer die klaar moet zijn. Als iedereen doet wat is afgesproken, is de kans veel groter dat het gebouw op tijd klaar is. Die app is uitgegroeid tot een serieus softwareprogramma dat heel veel gebruikt wordt in Nederland en inmiddels ook in de VS verkocht wordt. Ook bouwbedrijven die nog op een traditionele manier bouwen zijn er op een eenvoudige manier mee aan de slag gegaan.”

“In Nederland is iedereen de laatste jaren sneller gaan bouwen. Juist daarom is een duidelijke communicatie over de planning heel belangrijk. Het digitaliseren van het bouwproces, zowel qua planning als qua tekeningen – en misschien zelfs op het vlak van kwaliteitscontrole – is dé voorwaarde om zo eenvoudig te kunnen bouwen dat je het zelfs zonder hoofdaannemer zou kunnen doen.”

Wordt jullie methode opgepikt?

“Veel bouwbedrijven vragen ons hoe we te werk gaan. Als het zo makkelijk is dat wij het als opdrachtgever kunnen doen, dan moet je het als bouwbedrijf toch ook kunnen? VolkerWessels, een van de grootste bouwbedrijven in Nederland, bouwt nu met het concept ‘MorgenWonen’ in één dag een huis zonder aannemer. De materieeldienst, die normaal gezien verantwoordelijk is voor de logistiek, zet de verschillende onderdelen in elkaar. Zelfs een hele grote bouwer is dus op een andere manier naar het bouwproces aan het kijken, waardoor het meer een logistiek vraagstuk wordt.”

“Het idee om op een andere, slimmere manier te bouwen wordt dus opgepikt. Zowel door opdrachtgevers die zonder hoofdaannemer willen bouwen, als door hoofdaannemers die kansen zien om slimmer – en dus sneller en goedkoper – te bouwen. Deze manier van werken is dus een positief verhaal. En het is geen toekomstmuziek. Je kunt er vandaag al mee beginnen.”

 Schrijf nu in voor het inspiratiecafé over aannemerloos bouwen!

Tijdens het Inspiratiecafé ‘aannemerloos bouwen’ van Kamp C op donderdag 19 april komt Stan Roestenberg uitgebreid vertellen over zijn ervaringen met BIM, KYP en bouwen zonder hoofdaannemer. Verder lichten we onze eerste bevindingen toe rond ketensamenwerking in de bouw. En we blikken vooruit op ons circulair aanbestedingstraject dat binnenkort van start gaat.

Klik hier voor meer info over het Inspiratiecafé.

Labels:

 • ’t Centrum: gebouwd met cementloze funderingen dankzij het Interreg NWE URBCON-project

  Recent zette Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw in Westerlo, de eerste stappen in de opbouw van ’t Centrum op haar site in Westerlo. Dit innovatief gebouw combineert verschillende pijlers van duurzaam bouwen tot het eerste circulaire kantoorgebouw van België. Een innovatief leerproces, waaruit heel de bouwsector inspiratie kan putten.

  Lees meer
 • BEO-veld zorgt voor verwarming en koeling in ‘t Centrum

  ’t Centrum, het circulair kantoorgebouw op Kamp C, maakt gebruik van een BEO-veld. Tenerga, gespecialiseerd in toepassingen van hernieuwbare thermische energie, legde het BEO-veld aan. Jan Laga, CEO van Tenerga, legt uit waarom dit thermisch energiesysteem uiterst geschikt is in een circulair gebouw en licht de voordelen van ondiepe geothermie toe.

  Lees meer
 • Uitgelicht: de visie achter ’t circulaire kantoorgebouw ‘t Centrum

  Samen met een consortium van 7 bedrijven realiseert Kamp C in Westerlo een flexibel aanpasbaar kantoorgebouw. Met zijn weldoordachte circulaire ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet dit gebouw, een katalysator zijn voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. We vroegen aan de bedrijfs-en projectleiders wat hun visie is op circulair bouwen en het circulair bouwconsortium.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel geeft advies over energiezuinige renovaties

  Bij de “aha!”-Mobiel kan iedereen terecht met vragen over energiezuinige renovaties en voor hulp bij zijn renovatietraject. In juni konden de inwoners van Kontich en Mortsel. er terecht. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Consortiumleden van ’t Centrum aan het woord

  Het zijn bijzondere tijden op Kamp C. De bouw van ’t Centrum, het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen is van start gegaan. De werken zijn volop aan de gang. De CLT-structuur staat er al en er wordt volop gewerkt aan het buitenschrijnwerk en het dak.

  ‘t Centrum is een realisatie van het bouwconsortium Kamp Circulair, bestaande uit zeven bedrijven en organisaties: aannemersbedrijf Beneens, engineeringbedrijf TEN, studiebureau Streng-th, fabrikant Muurtuin, architectenbureau West Architectuur, geothermisch adviesbureau Tenerga en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

  We hadden een gesprek met de leden van het consortium over hun ervaringen in deze nieuwe samenwerkingsvorm.

  Lees meer
 • Kamp C: meiboom op eerste circulair kantoorgebouw in Vlaanderen

  Op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, in Westerlo verrijst het eerste circulaire kantoorgebouw van Vlaanderen. Kamp C realiseert dit samen met een consortium van 7 bedrijven en organisaties. Met een weldoordacht circulair ontwerp en een bewuste keuze van materialen, technieken en innovatieve bedrijfsmodellen moet het een katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. De nieuwbouw krijgt de naam ’t Centrum. De werken zijn volop aan de gang. Vandaag is bij Kamp C in Westerlo de meiboom geplant op de houtskeletstructuur.

  Lees meer
 • “aha!”-Mobiel komt tot bij de burger in Kontich en Mortsel

  Vandaag werd de “aha!”-Mobiel voorgesteld in Kontich. Dit is een mobiel waar iedereen terecht kan met vragen over energiezuinige renovaties en voor wie hulp wil bij zijn renovatietraject. Volgende week staat de mobiel in Mortsel. Lokale besturen Kontich en Mortsel en Kamp C ontwikkelden samen de “aha!”-Mobiel als onderdeel van het Europees project RHEDCOOP.

  Lees meer
 • Zes nieuwe milieuvriendelijke en betaalbare woningen ingehuldigd in Huldenberg

  In het Vlaams-Brabantse Huldenberg werden zes kleine demowoningen gebouwd die zowel milieuvriendelijk als betaalbaar zijn. De provincie Vlaams-Brabant en Kamp C pionieren er, dankzij Europese steun, met woningen die koolstofarm en energiezuinig zijn en tegelijkertijd toegankelijk voor de brede en groeiende groep van één- tot driepersoonshuishoudens.

  Lees meer
 • Twee jaar Green Deal Circulair Bouwen, Kamp C bouwt mee!

  De bouwsector heeft een belangrijke impact op het totale materialengebruik in Vlaanderen: zo’n 30 tot 40% van ons afval komt uit de bouw. De wijze waarop we bouwen en wonen heeft bovendien een grote invloed op onze CO2-voetafdruk. Door de omvang van de sector en het totale volume aan materialen, maakt een gezamenlijke verandering richting circulaire economie echt het verschil.

  Lees meer
 • Energiezuiniger wonen? De Samen Duurzamer Wonen Tool adviseert en verbindt

  Energie besparen: het is goed voor je portemonnee én voor het milieu. De gloednieuwe Samen Duurzamer Wonen Tool helpt je op weg naar een energiezuiniger huis. Bovendien kan de tool je in contact brengen met mensen uit jouw buurt die dezelfde stap willen zetten.

  Lees meer
Sluiten