Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

13 april 2022 door Diana Grasso

Persfoto gevelpanelen INDUZERO HR.jpg

Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

Kamp C als Vlaamse showcase

In het INDU-ZERO project werd een blauwdruk voor een fabriek ontworpen die in massaproductie en tegen lagere kosten (50% kostenreductie) renovatiepakketten voor bestaande woningen in Europa produceert. Overheden, kennisinstellingen, bouwfirma’s en andere ondernemingen sloegen de handen in elkaar. In Nederland werden reeds woningen gerenoveerd met het renovatiepakket.

In Vlaanderen laten we het publiek kennismaken met INDU-ZERO via een expo op Kamp C. In onze expo maak je kennis met de blauwdruk van de fabriek en de ontwikkelde renovatiepakketten via mock-ups, tekst en video’s. Dankzij Virtual Reality kan je zelfs wandelen door een gerenoveerd gebouw.

Isolerende jas

Het renovatiepakket is een soort van isolerende en met technieken uitgeruste enveloppe, die langs de buitenzijde van de woning wordt aangebracht om ze duurzamer te maken. Door deze aanpak kunnen de bewoners in hun woning blijven tijdens de renovatie. De pakketten bestaan uit verschillende componenten zoals isolatie voor de muren en het dak, warmtepompen, zonnepanelen en ventilatiesystemen. De gestandaardiseerde INDU-ZERO-aanpak kan worden toegepast op halfopen bebouwing, rijwoningen en appartementen.

Het ontwerp van een slimme fabriek die de renovatiepakketten kan produceren wordt tentoongesteld en kan overgenomen worden. Voor de productie, logistiek en montage worden innovatieve technieken ingezet. Dat kan een toekomstgerichte oplossing bieden voor het grote tekort aan vakmensen in de bouw.

Prettig wonen

De orders voor de fabrieken moeten komen vanuit lokale besturen, sociale huisvestingsmaatschappijen, woningeigenaren en de bouwnijverheid. En er moeten natuurlijk investeerders worden gezocht voor het bouwen van de fabrieken. Om dit mogelijk te maken, werkte het project ook aan een business case. Het is de bedoeling dat er straks totaalrenovatiepakketten van de productielijn rollen voor de helft van de huidige renovatiekost per woning. Het grote voordeel voor de bewoners is evident: in een goed geïsoleerd huis is het prettiger wonen terwijl je toch minder energie verbruikt. Het resultaat is een toekomstbestendig huis met een aantrekkelijk (geïndividualiseerd) gevelontwerp, een gezond leefklimaat en een flinke besparing op de energiekosten.

Onderzoek

Om een succesvolle implementatie van de ontwikkelde renovatiepakketten in België te garanderen, onderzocht Universiteit Gent het marktpotentieel van deze renovatietechniek. In het onderzoek werd vooral gekeken naar sociale huisvesting gezien de uniformiteit van hun woningbestand en de opschaalbaarheid ervan. Het potentieel van één sociale huisvestingsmaatschappij in het Gentse werd geanalyseerd. Uit deze analyse bleek dat 53% van de wooneenheden (eengezinswoningen en appartementen) potentieel heeft om gerenoveerd te worden met de geprefabriceerde renovatiepakketten.

Project

Voor de aanpak is een Europese Interreg-subsidie verkregen van ruim twee miljoen euro. Veertien partners uit zes landen werken mee aan het project: Nederland, België, Duitsland, Engeland, Noorwegen en Zweden onder leiding van de Nederlandse provincie Overijssel. De deelnemende partijen leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag aan verplichte co-financiering op tafel. De provincie Antwerpen draagt 94.683,28 euro bij. Het totale projectbudget is daarmee bijna 4,4 miljoen euro. Het project loopt tot en met juni 2022.

Bezoek de expo

Wil jij de Expo bezoeken op Kamp C? Dat kan op 20 april tijdens de voorstelling op Kamp C in Westerlo van 9u tot 12u30. Via deze link vind je meer info en kun je je inschrijven voor het event. Na 20 april kun je de expo ook nog bezoeken en dien je je in te schrijven via sarah.verbeeck@kampc.be.

Meer info over het project INDU-ZERO.

Indu-Zero

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Maatwerkbedrijf Kunnig verwerkt hout van Hangar 26 tot gevelbekleding van ’t Centrum

  Het Antwerps maatwerkbedrijf Kunnig heeft de gevelbekleding van de voormalige evenementenlocatie Hangar 26 klaargemaakt voor hergebruik bij de gevelafwerking in ’t Centrum. Kunnig gaf het hout een grondige opfrisbeurt. De houten balken krijgen nu een tweede leven als gevelbekleding in het circulair kantoorgebouw ’t Centrum op Kamp C.

  Lees meer
 • Creatief bouwen met beton

  Begin 2021 lanceerde ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. het innovatietraject Build. Create. Innovate. Bouwbedrijf ETIB schreef zich in om hun jongste idee leven in te blazen. Ontwerpbureau Bump bleek de ideale creatieve partner in dit traject. Steven Van Olmen van ETIB blikt samen met Arnoud Schoofs & Koen Huyghe van Bump terug op hun eerste samenwerking.

  Lees meer
 • De markt niet klaar voor innovatie? Bedenk een nieuwe go-to-market-aanpak!

  Een klassieke markt veroveren met het product van de toekomst? Dat verliep minder vlot dan verwacht bij WOODinc, een producent van houtskeletbouw. Via Build. Create. Innovate. vond zaakvoerder Eric Van de Heyning een klankbord bij Simon de Smet van creatief agency Made. “Made heeft mijn visie scherper gesteld”, aldus Eric.

  Lees meer
 • Hoe complexe bouwknopen ontwarren én productizen: Buildtechnics & Studio Dott blikken terug op Build. Create. Innovate.

  Hoe maak je van maatwerk een standaardproduct? Het was geen sinecure, maar met hulp van creatief agency Studio Dott is bouwbedrijf Buildtechnics er toch in geslaagd. Een succesvolle samenwerking die begon met Build. Create. Innovate., een innovatietraject voor bouwbedrijven geïnitieerd door ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. Rudy Slingers van Buildtechnics en Pieter Lesage van Studio Dott blikken terug op hun match.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
Sluiten