Boek een rondleiding in ’t Centrum, expo biobased-circulair bouwen (CBCI) en industrialisatie van een totaalrenovatiepakket (INDU-ZERO). Bouwadviezen verlopen digitaal.

Expo ‘renovatiepakketten voor woningen’ te bezoeken op Kamp C

13 april 2022 door Diana Grasso

Persfoto gevelpanelen INDUZERO HR.jpg

Bestaande woningen energieneutraal maken is geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomsbestendig te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een blauwdruk voor een fabriek heeft ontworpen om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

Kamp C als Vlaamse showcase

In het INDU-ZERO project werd een blauwdruk voor een fabriek ontworpen die in massaproductie en tegen lagere kosten (50% kostenreductie) renovatiepakketten voor bestaande woningen in Europa produceert. Overheden, kennisinstellingen, bouwfirma’s en andere ondernemingen sloegen de handen in elkaar. In Nederland werden reeds woningen gerenoveerd met het renovatiepakket.

In Vlaanderen laten we het publiek kennismaken met INDU-ZERO via een expo op Kamp C. In onze expo maak je kennis met de blauwdruk van de fabriek en de ontwikkelde renovatiepakketten via mock-ups, tekst en video’s. Dankzij Virtual Reality kan je zelfs wandelen door een gerenoveerd gebouw.

Isolerende jas

Het renovatiepakket is een soort van isolerende en met technieken uitgeruste enveloppe, die langs de buitenzijde van de woning wordt aangebracht om ze duurzamer te maken. Door deze aanpak kunnen de bewoners in hun woning blijven tijdens de renovatie. De pakketten bestaan uit verschillende componenten zoals isolatie voor de muren en het dak, warmtepompen, zonnepanelen en ventilatiesystemen. De gestandaardiseerde INDU-ZERO-aanpak kan worden toegepast op halfopen bebouwing, rijwoningen en appartementen.

Het ontwerp van een slimme fabriek die de renovatiepakketten kan produceren wordt tentoongesteld en kan overgenomen worden. Voor de productie, logistiek en montage worden innovatieve technieken ingezet. Dat kan een toekomstgerichte oplossing bieden voor het grote tekort aan vakmensen in de bouw.

Prettig wonen

De orders voor de fabrieken moeten komen vanuit lokale besturen, sociale huisvestingsmaatschappijen, woningeigenaren en de bouwnijverheid. En er moeten natuurlijk investeerders worden gezocht voor het bouwen van de fabrieken. Om dit mogelijk te maken, werkte het project ook aan een business case. Het is de bedoeling dat er straks totaalrenovatiepakketten van de productielijn rollen voor de helft van de huidige renovatiekost per woning. Het grote voordeel voor de bewoners is evident: in een goed geïsoleerd huis is het prettiger wonen terwijl je toch minder energie verbruikt. Het resultaat is een toekomstbestendig huis met een aantrekkelijk (geïndividualiseerd) gevelontwerp, een gezond leefklimaat en een flinke besparing op de energiekosten.

Onderzoek

Om een succesvolle implementatie van de ontwikkelde renovatiepakketten in België te garanderen, onderzocht Universiteit Gent het marktpotentieel van deze renovatietechniek. In het onderzoek werd vooral gekeken naar sociale huisvesting gezien de uniformiteit van hun woningbestand en de opschaalbaarheid ervan. Het potentieel van één sociale huisvestingsmaatschappij in het Gentse werd geanalyseerd. Uit deze analyse bleek dat 53% van de wooneenheden (eengezinswoningen en appartementen) potentieel heeft om gerenoveerd te worden met de geprefabriceerde renovatiepakketten.

Project

Voor de aanpak is een Europese Interreg-subsidie verkregen van ruim twee miljoen euro. Veertien partners uit zes landen werken mee aan het project: Nederland, België, Duitsland, Engeland, Noorwegen en Zweden onder leiding van de Nederlandse provincie Overijssel. De deelnemende partijen leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag aan verplichte co-financiering op tafel. De provincie Antwerpen draagt 94.683,28 euro bij. Het totale projectbudget is daarmee bijna 4,4 miljoen euro. Het project loopt tot en met juni 2022.

Bezoek de expo

Wil jij de Expo bezoeken op Kamp C? Dat kan op 20 april tijdens de voorstelling op Kamp C in Westerlo van 9u tot 12u30. Via deze link vind je meer info en kun je je inschrijven voor het event. Na 20 april kun je de expo ook nog bezoeken en dien je je in te schrijven via sarah.verbeeck@kampc.be.

Meer info over het project INDU-ZERO.

Indu-Zero

Labels:

Sluiten