Stad Genk maakt duurzaam wonen betaalbaar met erfpacht

13 december 2018 door Diana Grasso

stad Genk.jpg

In de Genkse Bresserstraat en Loofstraat worden in 2019 dertien stadsgronden verpacht. Met het woonproject ‘In de Bres’ maakt Genk wonen opnieuw betaalbaar voor jongeren.

“In heel wat steden stuiten twintigers en dertigers op de hoge prijzen van vastgoed. De strengere duurzaamheidsnormen, hoge grondstofprijzen en dure bouwgronden maken het zo goed als onmogelijk om op eigen kracht een nieuwe woning te kopen. Ons project moet hen helpen om een gezonde en duurzame wooncarrière uit te bouwen.” Aan het woord is Tim Vanbrabant, hoofd van de dienst woonbeleid bij de stad Genk, die de komende maanden van start gaat met het woonproject ‘In de Bres’.

99 jaar

Erfpacht is geen nieuw systeem, het wordt al eeuwen toegepast op begijnhoven en landbouwgronden. Op welke manier is het woonproject ‘In de Bres’ vernieuwend en waar haalden jullie de inspiratie vandaan?

“Genk heeft al heel wat ervaring met het verpachten van industriegronden, maar erfpacht voor particulieren is voor onze stad nieuw. We werden geïnspireerd door projecten van andere Vlaamse gemeenten waarbij bouwgronden of te renoveren woningen in erfpacht worden gegeven, maar er wel nog steeds een aankoopoptie is. Stad Genk wil een stap verder gaan en koos ervoor om een aantal van haar gronden te verpachten voor een periode van 99 jaar, het absolute maximum.”

“Na die termijn krijgen we zowel de gronden als de woningen of opstallen opnieuw in handen. Uniek aan ‘In de Bres’ is dat wij de woning ook aan de erfpachters zullen vergoeden. Zij krijgen de geschatte waarde van hun huis terugbetaald. Op die manier is het voor de bewoners ook waardevol om te investeren in de kwaliteit van hun woning. Afhankelijk van de toekomstige ruimtelijke context beslist de stad dan opnieuw over de toekomst van de kavels.”

Waarom was het project volgens jullie nodig?

“Heel wat jonge mensen zitten tussen schip en wal: ze blijven bij hun ouders wonen of moeten langere tijd huren omdat ze maar moeilijk de overstap naar de koopmarkt kunnen maken. ‘In de Bres’ is voor ons een testcase: wij willen ontdekken of erfpacht een tool is om wonen betaalbaar te maken voor alle Genkenaars.”

Jonge starters

Wie kan zich kandidaat stellen voor het woonproject?

“Als stad geven we de bouwgronden goedkoop in erfpacht, maar we willen daar ook iets voor in ruil. Daarom gaan we op zoek naar jonge mensen die voor Genk kiezen en er een leven willen opbouwen. In ons toewijzingsreglement geven we voorrang aan jonge mensen die een band hebben met Genk en dus de laatste 24 jaar zes jaar in de stad hebben gewoond. Bovendien moeten ze jonger zijn dan 35 jaar en een bescheiden inkomen hebben. Toch kunnen veel meer mensen zich kandidaat stellen: iedereen die nog geen andere woning bezit, kan meedingen naar een woning. Veel hangt dus af van het succes van het project.”

Waarom is erfpacht voordelig voor die jonge starters?

“Eerst en vooral sparen ze er veel geld mee uit. Wie een kavel koopt voor 120.000 euro met een lening aan een vaste rente van 3,5 procent, betaalt 25 jaar lang iedere maand 600 euro. Neem je diezelfde kavel van ons in erfpacht, dan betaal je slechts 100 euro per maand en 1000 euro per jaar. Zo spaar je jaarlijks 5000 euro uit die je in de plaats daarvan op je pensioenspaarrekening kan storten of kan gebruiken voor de opleiding van je kinderen.”

“Daarnaast is erfpacht voor jonge mensen interessant omdat zij steeds mobieler worden en niet hun hele leven in hetzelfde huis blijven wonen. Als zij hun woning na twintig of dertig jaar verkopen, hebben ze maar 30.000 tot 40.000 euro aan de bouwgrond uitgegeven. En dat terwijl het erfpachtrecht zijn waarde behoudt: het is immers nog minstens zestig jaar geldig. Bovendien hebben de erfpachters de zekerheid dat hun woning in de toekomst wordt verkocht met een erfcijns of rente van 1 procent en een voorspelbare indexering.”

Duurzaam bouwen

De woningen worden gebouwd en verkocht door Machiels Building Solutions. Het worden energiezuinige woningen. Waarom was dat voor jullie zo belangrijk? 

“We moeten vandaag bouwen met het oog op de toekomst. Daarom zullen alle woningen van ‘In de Bres’ bestaan uit een houtskeletbouw die de ontwikkelaar isoleert met een minimum aan synthetische materialen. Qua luchtdichtheid kan Machiels Building Solutions alles tot in de puntjes uitmeten, waardoor er geen energie verloren gaat. Alles wordt op de werf zelf geassembleerd. Vanbinnen worden de muren bepleisterd, de buitenkant wordt omgeven met bakstenen. Met een uiteindelijk E-peil van 30 zijn de woningen klimaatbestendig en wordt ‘In de Bres’ een duurzaam project vlak bij het centrum.”

Wil de stad Genk in de toekomst nog meer stappen zetten richting innovatieve bouwprojecten? 

“‘In de Bres’ is een relatief traditioneel woonproject met grondgebonden woningen, gebouwd op een verkaveling. We zien zeker nog marge om verder te innoveren. Maar om te beginnen willen we poolshoogte nemen bij de bewoners zelf: wat vinden zij de sterke en minder sterke punten van dit project? Is die evaluatie positief, dan bekijken we op welke stedelijke locaties we erfpacht nog kunnen inzetten.”

Labels:

 • Premie voor thuisbatterij op komst

  De Vlaamse regering heeft een premie voor thuisbatterijen goedgekeurd. Een batterij kan opgewekte energie die niet onmiddellijk lokaal kan worden verbruikt, opslaan om later te gebruiken. Tegelijk zorgt energieopslag ervoor dat het distributienet op piekmomenten niet overbelast wordt. De premie zal ten vroegste op 1 augustus van kracht zijn en kan aangevraagd worden bij departement Omgeving. De subsidie bedraagt maximaal 3.200 euro en moet de aankoop van een thuisbatterij om stroom op te slaan aantrekkelijker maken.

  Lees meer
 • De 5 duurzaamheidsuitdagingen voor woningcorporaties

  Als gevolg van de klimaatovereenkomsten staan woningcorporaties de komende jaren voor grote uitdagingen om hun woningvoorraad voor 2050 te verduurzamen. De huidige renovatie oplossingen zoals Nul op de Meter en andere initiatieven zijn veel te duur en kunnen de benodigde capaciteit niet aan. Dat maakt de overgang bijna onmogelijk. Toch moeten ze hun huurders goede en betaalbare huizen kunnen blijven aanbieden. Huizen die CO2-neutraal zijn. Wat zijn de uitdagingen waar woningcorporaties mee worstelen en wat zijn de oplossingen voor het probleem?

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: product als dienst

  Circulaire businessmodellen moeten ervoor zorgen dat het voor producenten financieel-economisch aantrekkelijk wordt om hun producten zo duurzaam en circulair als mogelijk te maken. In de vorige blog zagen we dat het traditionele verkoopmodel van de lineaire economie ertoe leidt dat de levensduur van producten bewust wordt verkort waardoor deze veel te snel op de afvalberg terecht komen. Dat moet anders. Maar kan dat ook?

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • Een terugblik op een geslaagde Link2Innovate

  Op 27 maart vond het slotevent plaats van het project Link2Innovate. Sinds 1 april 2016 ondersteunt het Link2Innovate, een initiatief van Interreg Vlaanderen-Nederland, jonge technologiebedrijven bij het opstarten van grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten in de grensregio Vlaanderen-Nederland.

  Lees meer
 • “Bouwen met aarde: lokaal, gezond en eindeloos circulair”

  Circulaire leembouw combineert traditionele technieken met moderne inzichten. De lokale materialen vinden dankzij eenvoudige processen hun toepassing in bouwwerken van vandaag. Daarbij wordt geen CO2 of afval geproduceerd. Het materiaal kan eindeloos opnieuw gebruikt worden zonder te vervuilen.

  Lees meer
 • Circulaire businessmodellen: geplande veroudering in het lineaire model

  In onze vorige blog hebben we het hoofdstuk over circulair aanbesteden afgerond. In de komende edities komen enkele circulaire businessmodellen aan bod. We beginnen met het leveren van producten als een dienst. Om dat innovatieve model te kaderen, bespreken we eerst een fundamentele constructiefout in het traditionele, lineaire businessmodel: de geplande veroudering.

  Lees meer
 • Dromen-durven-doen: samen sterk voor energietransitie

  Collectief energie opwekken en consumeren is in België (voorlopig) een behoorlijk moeilijke opgave. Er zijn tal van obstakels (technisch, juridisch sociaal, financieel en institutioneel) die de opzet van een eigen virtuele energiecentrale bemoeilijken. Om zicht te krijgen op wat er leeft bij burgers en gemeenschappen organiseert Kamp C de Droom-Durf-Doe-reeks in het project community-based Virtual Power Plant. Het blijft niet alleen bij informeren en inspireren, want het uiteindelijke doel is om drie gemeenschappen of projecten verder te begeleiden via een routekaart naar een eigen cVPP.

  Lees meer
 • Kontichse gezinnen screenen huis met warmtecamera

  Op zaterdag 23 februari maakten de inwoners van de Altenawijk in Kontich een warmtewandeling in het kader van het project RHEDCOOP. De buurtbewoners ontdekten met een warmtecamera welke plekken in huis beter geïsoleerd kunnen worden.

  Lees meer
 • Nieuwe technologieën voor duurzamer beton

  Het gebruik van circulaire technologieën voor beton kan helpen om de milieu-impact van de bouwsector drastisch terug te schroeven. Nu een duurzamer beton technisch stilaan op punt staat, is het tijd om de eerste toepassingen naar de werf te brengen.

  Lees meer
Sluiten