SDG’s vinden hun weg naar de Vlaamse bouwsector

17 januari 2019 door Diana Grasso

Ruben Van Daele_Bopro SGD.jpg

Volgens het World Green Building Council kan de bouwsector bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Twee Vlaamse bedrijven uit de sector leggen uit hoe zij de doelen in hun werking integreren: “Je hebt vooral een andere mindset nodig.”

Ruim drie jaar geleden formuleerden de Verenigde Naties zeventien doelstellingen die onze planeet tegen 2030 opnieuw een sociale en duurzame koers moeten uitsturen. Het World Green Building Council, een internationaal netwerk voor duurzaam bouwen en vastgoed, meent dat de bouw daarin een belangrijke rol kan spelen. Ook steeds meer bedrijven uit de Vlaamse bouwsector vertalen de SDG’s naar de praktijk. Onder hen Bopro en Bao Living: twee ondernemingen met een duurzame drive.

“Zonder de bouwsector komen we er niet”

“Op de vraag of de bouwsector kan bijdragen aan het behalen van de SDG’s antwoord ik volmondig ‘ja’”, zegt Ruben Van Daele (foto), Innovatie Manager bij Bopro. Samen met zijn collega’s adviseert hij ondernemingen uit de bouw om hun werking te verduurzamen. De SDG’s vormen daarbij een rode draad: “In onze adviezen willen we duurzaamheid toepassen in de breedst mogelijke zin. De SDG’s vormen een goed referentiekader.”

Bij Bao Living, dat systemen ontwerpt om de residentiële bouwmarkt betaalbaarder en duurzamer te maken, is eenzelfde geluid te horen. “De bouwsector heeft een cruciale rol te spelen in het halen van de SDG’s. Onze sector is energie-intensief, stoot veel broeikasgassen uit en zet een grote druk op natuurlijke grondstoffen. Zonder een bijdrage van de bouwsector komen we er niet”, zegt medeoprichter Benjamin Eysermans.

Sector van binnenuit verduurzamen

Beide bedrijven integreren de SDG’s vandaag al in hun werking, elk op hun eigen manier. Van Daele: “Als wij een klant adviseren, vertrekken we steeds vanuit de 169 concrete targets die voortvloeien uit de SDG’s. We bekijken hoe het bouwproject of de organisatie aan die doelstellingen kan bijdragen.” Bopro organiseert ook workshops, onder meer over de SDG’s: “Tijdens zo’n workshop brengen we verschillende spelers uit de bouw samen om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. Omdat het vertalen van de SDG’s naar concrete projecten voor velen moeilijk blijft, biedt die kennisdeling een grote meerwaarde.”

Ook Bao Living wil de bouwsector van binnenuit verduurzamen. Daar slaagt het bedrijf alvast aardig in met zijn ‘Slimme Aanpasbare Module’ (SAM): een systeem dat verwarming, elektriciteit, water en andere technieken bundelt in een modulaire kast. “Door al die nutsvoorzieningen in een module te groeperen, sparen we alleen al bij de installatie 5 ton CO2 uit”, zegt Eysermans. “Met ons systeem ontkoppelen we alle voorzieningen van de structuur van het gebouw. Een efficiëntere manier van werken waarbij minder materiaal, afval en transport komen kijken.”

Duurzame mindset

Om de SDG’s in de praktijk te brengen heb je volgens Bopro en Bao Living vooral de juiste mindset nodig. Van Daele: “Technische voorkennis is minder belangrijk. Je moet vooral open van geest zijn en kritisch bekijken waar je een verschil kunt maken. Vaak zal je merken dat je impact veel groter is dan je zou inschatten.”

Ook iedereen waarmee je samenwerkt moet die mindset hebben, vindt Eysermans: “Je moet partners vinden die hun klassieke manier van denken willen aanpassen. Dat is niet altijd eenvoudig, maar we merken dat het thema leeft in de Vlaamse bouwsector. Heel wat bedrijven tonen interesse om duurzamer te werken.”

Concurrentieel voordeel

Nemen bedrijven die de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen nastreven dan ook een voorsprong op de rest? Eysermans meent van wel: “Bij Bao Living zijn we ervan overtuigd dat duurzaam werken een concurrentieel voordeel is. De bouwnormen worden bijvoorbeeld steeds strenger op het vlak van duurzaamheid en energieverbruik. Wie vandaag experimenteert met nieuwe bouwmethodes, zal daar in de toekomst zeker de vruchten van plukken.”

Ook Van Daele ziet een concurrentieel voordeel: “Wie zich het snelst aanpast aan de SDG’s zal projecten kunnen ontwikkelen in een complexere setting. Maar we mogen het bredere verhaal niet vergeten: de belangrijkste motivatie om de SDG’s te integreren moet komen vanuit een maatschappelijk bewustzijn. Het is een project waar we ons met de hele sector voor moeten inzetten.”

Labels:

 • “Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

  Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in onze sector groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen.

  Lees meer
 • Flexibel bouwen dankzij een circulair ontwerp

  Circulair bouwen zal grote veranderingen teweegbrengen in de bouwwereld. Om de sector alvast vertrouwd te maken met de nieuwe manier van bouwen, bespreekt Kamp C de zeven pijlers van het circulaire model. Zo ging onze vorige blog over het gebruik van circulaire materialen. In dit artikel komt de tweede pijler aan bod: circulair ontwerpen.

  Lees meer
 • “Circulair bouwen creëert nieuwe financieringsmodellen”

  Circulair bouwen biedt niet alleen kansen voor de bouwsector, ook bankiers kunnen meestappen in het verhaal. Didier Léon, senior manager bij de duurzame Triodos Bank, kijkt voor ons naar de financiële kant van een circulair gebouw.

  Lees meer
 • Circulaire materialen sluiten de kringloop in de bouw

  Kamp C wil de transitie naar circulair bouwen faciliteren door de bouwsector vertrouwd te maken met alle aspecten ervan. In onze vorige blog introduceerden we de zeven pijlers van circulair bouwen. Dit artikel gaat dieper in op de eerste pijler: het gebruik van circulaire materialen.

  Lees meer
 • Netwerkevent Solarise op 12/2

  Op 12 februari gaat het netwerkevent van Solarise, met focus op zonne-energie, door met als thema business modellen en met verschillende sprekers over o.a. energiecoöperaties en circulaire economie in Gent. 

  Lees meer
 • Volg energiemeesters Ludo en Carine op hun blog

  Ludo en Carine zijn twee vrijwillige energiemeesters. In de gemeente Retie hebben ze al verschillende gezinnen bijgestaan met tips om energie te sparen. 

  Lees meer
 • Reportagereeks huisbezoeken: Karen haar duurzaam gerenoveerd huis is binnenkort instapklaar

  Karen uit Leest is volop aan het verbouwen. Ze vroeg hulp aan Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie, om haar woning duurzaam te renoveren. Adviseur Dirk Verbeeck van Kamp C gaf duurzaam bouwadvies in het kader van het See2Do! project.

  Lees meer
 • “Gebroken kringlopen” door Ronald Rovers

  Ronald Rovers schreef onlangs het boek “Gebroken kringlopen”. De uitgangspunten van het boek zijn eenvoudig: we leven op een eindige aarde, wat grondstoffen betreft komt er niks bij en gaat er niets vanaf. De enige min of meer oneindige bron van energie is de zon. We zijn er inmiddels achter dat we volledig moeten overschakelen op hernieuwbare energie, met name zonne- en windenergie, en dat we tegelijkertijd de kringlopen van grondstoffen op aarde gesloten moeten houden. Circulair betekent dus niet alleen recycleren, maar ook grondstofvoorraden herstellen. Anders raken ze op en zijn we veroordeeld tot uitsluitend recycleren.

  Lees meer
 • CHARM-project goedgekeurd

  Onlangs werd het CHARM-project goedgekeurd. CHARM staat voor ‘Circular housing Asset Renovation & Management’.

  Lees meer
 • Stad Genk maakt duurzaam wonen betaalbaar met erfpacht

  In de Genkse Bresserstraat en Loofstraat worden in 2019 dertien stadsgronden verpacht. Met het woonproject ‘In de Bres’ maakt Genk wonen opnieuw betaalbaar voor jongeren.

  Lees meer
Sluiten