SDG’s vinden hun weg naar de Vlaamse bouwsector

17 januari 2019 door Diana Grasso

Ruben Van Daele_Bopro SGD.jpg

Volgens het World Green Building Council kan de bouwsector bijdragen aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Twee Vlaamse bedrijven uit de sector leggen uit hoe zij de doelen in hun werking integreren: “Je hebt vooral een andere mindset nodig.”

Ruim drie jaar geleden formuleerden de Verenigde Naties zeventien doelstellingen die onze planeet tegen 2030 opnieuw een sociale en duurzame koers moeten uitsturen. Het World Green Building Council, een internationaal netwerk voor duurzaam bouwen en vastgoed, meent dat de bouw daarin een belangrijke rol kan spelen. Ook steeds meer bedrijven uit de Vlaamse bouwsector vertalen de SDG’s naar de praktijk. Onder hen Bopro en Bao Living: twee ondernemingen met een duurzame drive.

“Zonder de bouwsector komen we er niet”

“Op de vraag of de bouwsector kan bijdragen aan het behalen van de SDG’s antwoord ik volmondig ‘ja’”, zegt Ruben Van Daele (foto), Innovatie Manager bij Bopro. Samen met zijn collega’s adviseert hij ondernemingen uit de bouw om hun werking te verduurzamen. De SDG’s vormen daarbij een rode draad: “In onze adviezen willen we duurzaamheid toepassen in de breedst mogelijke zin. De SDG’s vormen een goed referentiekader.”

Bij Bao Living, dat systemen ontwerpt om de residentiële bouwmarkt betaalbaarder en duurzamer te maken, is eenzelfde geluid te horen. “De bouwsector heeft een cruciale rol te spelen in het halen van de SDG’s. Onze sector is energie-intensief, stoot veel broeikasgassen uit en zet een grote druk op natuurlijke grondstoffen. Zonder een bijdrage van de bouwsector komen we er niet”, zegt medeoprichter Benjamin Eysermans.

Sector van binnenuit verduurzamen

Beide bedrijven integreren de SDG’s vandaag al in hun werking, elk op hun eigen manier. Van Daele: “Als wij een klant adviseren, vertrekken we steeds vanuit de 169 concrete targets die voortvloeien uit de SDG’s. We bekijken hoe het bouwproject of de organisatie aan die doelstellingen kan bijdragen.” Bopro organiseert ook workshops, onder meer over de SDG’s: “Tijdens zo’n workshop brengen we verschillende spelers uit de bouw samen om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. Omdat het vertalen van de SDG’s naar concrete projecten voor velen moeilijk blijft, biedt die kennisdeling een grote meerwaarde.”

Ook Bao Living wil de bouwsector van binnenuit verduurzamen. Daar slaagt het bedrijf alvast aardig in met zijn ‘Slimme Aanpasbare Module’ (SAM): een systeem dat verwarming, elektriciteit, water en andere technieken bundelt in een modulaire kast. “Door al die nutsvoorzieningen in een module te groeperen, sparen we alleen al bij de installatie 5 ton CO2 uit”, zegt Eysermans. “Met ons systeem ontkoppelen we alle voorzieningen van de structuur van het gebouw. Een efficiëntere manier van werken waarbij minder materiaal, afval en transport komen kijken.”

Duurzame mindset

Om de SDG’s in de praktijk te brengen heb je volgens Bopro en Bao Living vooral de juiste mindset nodig. Van Daele: “Technische voorkennis is minder belangrijk. Je moet vooral open van geest zijn en kritisch bekijken waar je een verschil kunt maken. Vaak zal je merken dat je impact veel groter is dan je zou inschatten.”

Ook iedereen waarmee je samenwerkt moet die mindset hebben, vindt Eysermans: “Je moet partners vinden die hun klassieke manier van denken willen aanpassen. Dat is niet altijd eenvoudig, maar we merken dat het thema leeft in de Vlaamse bouwsector. Heel wat bedrijven tonen interesse om duurzamer te werken.”

Concurrentieel voordeel

Nemen bedrijven die de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen nastreven dan ook een voorsprong op de rest? Eysermans meent van wel: “Bij Bao Living zijn we ervan overtuigd dat duurzaam werken een concurrentieel voordeel is. De bouwnormen worden bijvoorbeeld steeds strenger op het vlak van duurzaamheid en energieverbruik. Wie vandaag experimenteert met nieuwe bouwmethodes, zal daar in de toekomst zeker de vruchten van plukken.”

Ook Van Daele ziet een concurrentieel voordeel: “Wie zich het snelst aanpast aan de SDG’s zal projecten kunnen ontwikkelen in een complexere setting. Maar we mogen het bredere verhaal niet vergeten: de belangrijkste motivatie om de SDG’s te integreren moet komen vanuit een maatschappelijk bewustzijn. Het is een project waar we ons met de hele sector voor moeten inzetten.”

Labels:

 • Kontichse gezinnen screenen huis met warmtecamera

  Op zaterdag 23 februari maakten de inwoners van de Altenawijk in Kontich een warmtewandeling in het kader van het project RHEDCOOP. De buurtbewoners ontdekten met een warmtecamera welke plekken in huis beter geïsoleerd kunnen worden.

  Lees meer
 • Nieuwe technologieën voor duurzamer beton

  Het gebruik van circulaire technologieën voor beton kan helpen om de milieu-impact van de bouwsector drastisch terug te schroeven. Nu een duurzamer beton technisch stilaan op punt staat, is het tijd om de eerste toepassingen naar de werf te brengen.

  Lees meer
 • Aanbesteden via ‘Rapid Circular Contracting’: meer innovatie en creativiteit

  In onze vorige blog zoomden we in op een eerste vorm van circulair aanbesteden, waarbij een Bouw Informatie Model (BIM) de rol van de hoofdaannemer overneemt. Deze keer komt de tweede variant aan bod: ‘Rapid Circular Contracting’ (RCC). Een circulair aanbestedingsmodel dat maximaal ruimte laat voor innovatie en creativiteit.

  Lees meer
 • Circulaire woonwijk verrijst uit oude hoogbouwflats

  Uit leegstaande flatgebouwen een nieuwe woonwijk optrekken, voorzien van een gesloten waterkringloop? Het Nederlandse project SUPERLOCAL legt de circulaire lat hoog: “De lessen die we trekken uit dit project kunnen in heel Europa worden toegepast.”

  Lees meer
 • Aanbesteden via een Bouw Informatie Model: minder kosten, meer kwaliteit

  Kamp C wil de bouwsector stap voor stap inwijden in alle zeven pijlers van het circulaire model. In onze vorige blogs bespraken we al het gebruik van circulaire materialen en de kunst van het circulair ontwerpen. Deze keer is het de beurt aan circulair aanbesteden: een vorm van aanbesteden die ambities centraal stelt, bijvoorbeeld via een Bouw Informatie Model (BIM).

  Lees meer
 • BAMB maakt laatste stop op Kamp C

  Van december tot midden februari kon je de Reversible Experience Modules (REMs) bezoeken op Kamp C. De REMs zijn een pilot in het Europese “Buildings As Material Banks”(BAMB) project. We ontvingen heel wat kijklustigen. Op 19 februari vonden verschillende workshops plaats over circulair bouwen en materiaalpaspoorten. EPEA Nederland, de organisatie die de REMs lanceerde, gaf een toelichting over de toekomstvisie.

  Lees meer
 • Kamp C ondertekent Green Deal Circulair Bouwen

  Vorige week plaatste Kamp C-directeur Peter-Paul van den Berg op Batibouw zijn handtekening onder de Green Deal Circulair Bouwen. In de overeenkomst engageert Kamp C zich samen met tal van andere spelers om de transitie naar een circulair model in de bouwsector te versnellen.

  Lees meer
 • “Prestatiecontracten zijn de beste manier om circulaire renovaties te realiseren”

  Nu circulair bouwen stilaan een vertrouwd begrip is in onze sector groeit de interesse voor een gelijkaardige innovatie: circulair renoveren. Het Antwerpse bouwadviesbureau Factor4, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) sprongen alvast op de kar. Met het project CiRe (‘Circulair Renoveren’) mikken ze op de circulaire renovatie van publieke gebouwen.

  Lees meer
 • Flexibel bouwen dankzij een circulair ontwerp

  Circulair bouwen zal grote veranderingen teweegbrengen in de bouwwereld. Om de sector alvast vertrouwd te maken met de nieuwe manier van bouwen, bespreekt Kamp C de zeven pijlers van het circulaire model. Zo ging onze vorige blog over het gebruik van circulaire materialen. In dit artikel komt de tweede pijler aan bod: circulair ontwerpen.

  Lees meer
 • “Circulair bouwen creëert nieuwe financieringsmodellen”

  Circulair bouwen biedt niet alleen kansen voor de bouwsector, ook bankiers kunnen meestappen in het verhaal. Didier Léon, senior manager bij de duurzame Triodos Bank, kijkt voor ons naar de financiële kant van een circulair gebouw.

  Lees meer
Sluiten