Circulaire woonwijk verrijst uit oude hoogbouwflats

27 februari 2019 door Diana Grasso

SUPERLOCAL_Martijn Segers (landscape).jpg

Uit leegstaande flatgebouwen een nieuwe woonwijk optrekken, voorzien van een gesloten waterkringloop? Het Nederlandse project SUPERLOCAL legt de circulaire lat hoog: “De lessen die we trekken uit dit project kunnen in heel Europa worden toegepast.”

Het SUPERLOCAL-project in de Nederlandse gemeente Kerkrade is uniek in Europa: twee leegstaande hoogbouwflats uit de jaren zestig zullen er binnenkort worden omgevormd tot ongeveer 135 circulaire wooneenheden. Eén flat wordt volledig gesloopt, de andere gaat voor de helft tegen de vlakte en wordt deels gerenoveerd. In het gerenoveerde flatgebouw zullen 110 duurzame appartementen komen. De overige wooneenheden, een 25-tal vrijstaande woningen, worden gerecupereerd uit de gesloopte hoogbouwflat. Een gesloten waterkringloop zal de circulaire woonwijk voorzien van drinkbaar water. Regenwater en gebruikt water worden opgevangen en gezuiverd, afvalwater wordt omgezet in energie of meststoffen.

Ontwerp pas laatste stap

Het project verricht pionierswerk: circulaire woningen bouwen op basis van grondstoffen uit een oud flatgebouw is vandaag nog onontgonnen terrein. Onder meer om te onderzoeken of die aanpak haalbaar is, werd op de site eerst een expogebouw opgetrokken.

“Dat gebouw hebben we in februari vorig jaar afgewerkt”, zegt projectleider Martijn Segers (foto). “Omdat het voor 95 procent bestaat uit materialen afkomstig uit de sloop van een flat, verliep het bouwproces anders dan bij een normaal gebouw.” Zo vormde het ontwerp van het gebouw niet de eerste, maar de laatste schakel in het proces: “Eerst gingen de sloper en de aannemer aan de slag. Zij onderzochten welke materialen we uit de flat konden halen en bepaalden zo de richting die de architect uit kon met zijn ontwerp.”

Het circulaire bouwproces bleek erg materiaalafhankelijk: “Er dook veel asbest op in de oude flat, dat we uiteraard niet konden hergebruiken. Ook de logistiek was niet altijd optimaal: de stalen liggers die we nodig hadden voor de basis van het expogebouw konden we bijvoorbeeld pas op het einde uit de flat halen.”

Spectaculair zicht

Die ervaringen zullen Segers en zijn collega’s meenemen in de tweede fase van het project: de bouw van drie circulaire testwoningen. Segers: “Die drie woningen gaan nog een stapje verder, ze moeten immers echt bewoonbaar zijn. We gaan ze voor minstens 90 procent optrekken uit onderdelen die vrijkomen bij de sloop van een van de flats. Voor de overige 10 procent gebruiken we alleen biobased materialen.”

De bouw van de proefwoningen is gepland in april van dit jaar. Tijdens de werken worden verschillende technieken uitgeprobeerd om de gesloopte flat een tweede leven te geven. “We testen vier tot vijf recyclagemethoden per woning”, vertelt Segers. “Op de werf zal dat er vrij spectaculair uitzien. We gaan hele appartementen in één keer uit de flat zagen, die we dan met een hijskraan van 500 ton op een trailer zetten.”

Oplevering in 2020

De onderdelen uit de flat zullen niet alleen worden ingezet in de testwoningen, maar ook in de andere wooneenheden van de circulaire wijk. De bouw van die woningen start wellicht later dit jaar. In de zomer van 2020 wordt het hele project opgeleverd. “Dat is ongeveer acht jaar na de start van SUPERLOCAL”, weet Segers. “Een langere doorlooptijd dan bij een klassiek bouwproject, maar dat komt voor een deel omdat we eerst twee testfases inbouwen.”

Die aanpak raadt hij iedereen aan: “Omdat circulair bouwen nog vrij nieuw is, hebben zulke testfases zeker een meerwaarde. De lessen die we trekken uit dit project kunnen trouwens overal worden toegepast. Vlaamse bouwondernemingen met interesse in circulariteit mogen altijd langskomen in Kerkrade om inspiratie op te doen.”

Labels:

  • Kamp C bereikt de kaap van 3000 bezoekers voor The Exploded View Beyond Building tijdens succesvol slotcongres

    De tijdelijke tentoonstelling The Exploded View Beyond Building sluit haar deuren op Kamp C. Om het demonteerbare huis uit te wuiven, nodigde Kamp C de bouw- en landbouwsector en lokale besturen uit voor het slotcongres ‘Van oogst naar woonst’. Tijdens het congres konden ze zich laten inspireren door verschillende workshops en keynotesprekers.

    Lees meer
  • Kamp C motiveert samenwerken met maatwerkbedrijven voor de toekomst van de bouw

    In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld vandaag voor de gigantische uitdaging om haar verbruik en uitstoot terug te dringen. Om hierin te slagen, zullen biogebaseerde materialen en circulair bouwen steeds meer aan belang winnen. Er zijn echter veel niet-automatiseerbare handelingen - en dus veel werkkrachten - nodig om het hergebruik van materialen mogelijk te maken. Hier kunnen maatwerkbedrijven een sterke rol opnemen, want zij blinken uit in repetitief, niet-automatiseerbaar werk. Kamp C wil deze mogelijke samenwerkingen in de bouwsector stimuleren en bracht daarvoor een nieuwe brochure uit vol tips en voorbeelden.

    Lees meer
  • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

    In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

    Lees meer
  • Kamp C blikt terug op projecten

    Kamp C werkte mee aan heel wat projecten. We blikken terug op de belangrijkste verwezenlijkingen uit 2022.

    Lees meer
  • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

    Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

    Lees meer
  • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

    Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

    Lees meer
  • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

    Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

    Lees meer
  • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

    Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

    Lees meer
  • Sarah kijkt uit naar de komst van The Exploded View Beyond Building op Kamp C

    Binnenkort verhuist de tentoonstelling The Exploded View Beyond Building van Floriade Expo in Almere naar Kamp C. Sarah Verbeeck, projectverantwoordelijke, licht toe.

    Lees meer
  • Bouwen aan een digitale toekomst

    Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

    Lees meer
Sluiten