Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

5 december 2019 door Diana Grasso

Hans Ventilatiesysteem D.jpg

Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

Waarom opteerde je voor een ventilatiesysteem D?

Hans: “We hebben lang gezocht (in 2011) naar het meest efficiënte toestel dat er toen op de markt was. Systeem D was een logische keuze aangezien we zo luchtdicht mogelijk moesten bouwen, we hebben een passiefhuis. We hebben op ons ventilatiesysteem ook nog een Canadese put voorzien. De verse lucht gaat dus eerst nog door een grondbuis van ongeveer 35 meter op 2 meter diepte om zo in de zomer de lucht af te koelen en in de winter voor te verwarmen. Een vorstbeveiliging hebben we met deze grondbuis dus niet nodig.”

Wat zijn je ervaringen? Wat zijn de voordelen en eventueel nadelen?

Hans: “We verwachtten dat we in de zomer veel voordeel zouden halen met de grondbuis. Maar de debieten (doorstroomtempo) van een ventilatiesysteem zijn echter laag. Dit zorgt ervoor dat er geen te warme lucht binnenkomt, maar het is niet voldoende om de woning actief te koelen.”

Hoe gebruik je het ventilatiesysteem?

Hans: “In het begin hebben we geprobeerd om ons ventilatiesysteem te koppelen aan onze domotica (Niko Home Control). Dit heeft maar met wisselend succes gewerkt. Dit hebben we dus opgegeven en nu zetten we manueel de stand van de ventilatie hoger of lager. Dit automatische mis ik wel wat. Nu moeten we er aan denken, als er bezoek is, de ventilatie een stand hoger te zetten. Maar vooral: we vergeten soms het nadien terug lager te zetten. En ook bij het douchen was het fijn dat de ventilatie tijdelijk op zijn hoogste stand werkt om zo sneller de vochtige lucht te verwijderen. Moest ik opnieuw een toestel moeten kopen, dan zou ik er op letten dat het mogelijk is om te automatiseren (vraaggestuurde werking). Werken met sensoren (luchtvochtigheid, CO2, …) of een vlotte koppeling aan domotica.

Daarnaast moet ik eerlijk toegeven dat ik wel eens vergeet om de filters te reinigen. In principe zou ik dit om de 3 maanden toch eens moeten nakijken, dit betekent stofzuigen. Wat ik zeker doe is 1 keer per jaar de filters vervangen.”

Zou je het aanraden?

Hans: “Absoluut. Het is zeer fijn om steeds verse lucht in huis te hebben. Je kan nog wel (bij)ventileren door de ramen eens open te zetten, maar het hoeft niet meer. Daarbij merken we dat we met deze balansventilatie ook een goede warmteverdeling in huis hebben. Overal is het ongeveer even warm. Maar het vraagt wel wat onderhoud en bewust gebruik (deuren en ramen niet steeds open laten staan).”

Past het in elk type woning?

Hans: “Een systeem D werkt maar efficiënt als de luchtdichtheid ook in orde is. Dus neen, het is niet de beste keuze voor alle woningen.”

Wegen de kosten op tegen de baten? Hoeveel kostte jouw installatie?

Hans: “De ventilatie-installatie (toestel + leidingen) kostten ongeveer 5.500 euro. De grondbuis zal 1.750 euro geweest zijn. Ik heb ze beide zelf geplaatst. We moeten nu minder verwarmen (warmterecuperatie), maar ik weet niet hoeveel euro’s we hiermee besparen. We zijn vooral blij dat we de investering van de grondbuis hebben gedaan! Als het in de zomer buiten 35°C is, halen we verse lucht van 20°C binnen, en dit helpt ongetwijfeld om de warmte buiten te houden.Dus naast financiele voordeel zorgt het zeker ook voor meer comfort.”

Lees hier de ventilatietips om je huis optimaal te verluchten tijdens de winter.

Labels:

 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

  De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
 • Eerste Vlaams netwerk energiemeesters van kracht

  De energiemeesters, ook wel eens energieadviseurs genoemd, startten vorige week met een opleiding en geven zo de aftrap van het Vlaams netwerk vrijwillige energieadviseurs. “Wie laat ’s nachts nog een lamp branden?”, vroeg een energiemeester zich af. Een 15-tal vrijwilligers bij Eandis in Turnhout volgen een opleiding tot energiemeester. Zij bezoeken mensen om tips te geven om zuiniger om te gaan met energie en fors te besparen op je energiefactuur.

  Lees meer
 • Rotor DC redt waardevolle bouwmaterialen van de sloophamer

  Wanneer in België een karaktervol kantoorgebouw wordt afgebroken, is ontmantelingsbedrijf Rotor DC er als de kippen bij. “Wij redden hoogwaardige bouwmaterialen van de schroothoop en geven ze een nieuw leven op de tweedehandsmarkt.”

  Lees meer
 • Eerste ontwerp van de INDU-ZERO blueprint is klaar

  Het INDU-ZERO-project is intussen halfweg. Dit is het ideale moment om mee te delen dat we intussen een grote mijlpaal bereikt hebben. Tijdens de INDU-ZERO partnermeeting in het Nederlandse Enschede begin januari, hebben enkele projectpartners het eerste ontwerp van de product-, fabrieks- en logistieke blueprint gepresenteerd. We hebben bovendien nog anderhalf jaar de tijd om de blueprint te finetunen en te finaliseren.

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij deze tips

  Met de winter in het land stijgt ons energieverbruik automatisch. We zetten de verwarming aan en gebruiken al wat meer licht. Naast grote investeringen, zoals isolatie of nieuwe ramen, kan je in je dagelijkse verbruik besparen door kleine ingrepen of door je gewoonten aan te passen. Wij zetten enkele tips op een rijtje.

  Lees meer
 • Wat zijn de 5 meest gestelde vragen bij bouwadviezen?

  Elk jaar krijgen honderden particulieren die duurzaam willen bouwen of verbouwen onafhankelijk advies van Kamp C. Vorig jaar gaven we 1100 bouwadviezen aan burgers. Maar wat zijn nu de meest gestelde vragen? Adviseur Dirk licht de 5 meest gestelde vragen toe. 

  Lees meer
 • Blog 17: Circulaire gebiedsontwikkeling: hoe ziet een circulair bedrijventerrein eruit?

  De zevende en laatste pijler van het circulair bouwen betreft de circulaire gebiedsontwikkeling. Daarbij gaat het om het afstemmen van gebouwen met hun functies op elkaar op een zodanige manier dat het de circulaire economie bevordert en het aantal transportbewegingen met daaraan gekoppeld het energieverbruik vermindert. Er zijn twee belangrijke toepassingsgebieden, namelijk het circulaire bedrijventerrein en de circulaire stad of wijk. In deze blog kijk ik allereerst naar het circulaire bedrijventerrein.

  Lees meer
Sluiten