Door COVID-19 zijn volgende maatregelen tot nader order van kracht. We zijn momenteel aan het werk om onze dienstverlening terug op te starten. Tot op heden gaan de bouwadviezen niet fysiek door maar wel digitaal. Als je al een afspraak had voor een bouwadvies, zullen wij je contacteren. We blijven je bouwvragen beantwoorden via mail bouwadvies@kampc.be. De administratie van het Conferentiecentrum De Basis blijft bereikbaar. We treffen momenteel alle voorbereidingen om verhuringen weer mogelijk te maken en houden je op de hoogte via de website. Hou onze online agenda in de gaten voor updates per activiteit https://www.kampc.be/agenda/alle-agenda-items.

Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

5 december 2019 door Diana Grasso

Hans Ventilatiesysteem D.jpg

Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

Waarom opteerde je voor een ventilatiesysteem D?

Hans: “We hebben lang gezocht (in 2011) naar het meest efficiënte toestel dat er toen op de markt was. Systeem D was een logische keuze aangezien we zo luchtdicht mogelijk moesten bouwen, we hebben een passiefhuis. We hebben op ons ventilatiesysteem ook nog een Canadese put voorzien. De verse lucht gaat dus eerst nog door een grondbuis van ongeveer 35 meter op 2 meter diepte om zo in de zomer de lucht af te koelen en in de winter voor te verwarmen. Een vorstbeveiliging hebben we met deze grondbuis dus niet nodig.”

Wat zijn je ervaringen? Wat zijn de voordelen en eventueel nadelen?

Hans: “We verwachtten dat we in de zomer veel voordeel zouden halen met de grondbuis. Maar de debieten (doorstroomtempo) van een ventilatiesysteem zijn echter laag. Dit zorgt ervoor dat er geen te warme lucht binnenkomt, maar het is niet voldoende om de woning actief te koelen.”

Hoe gebruik je het ventilatiesysteem?

Hans: “In het begin hebben we geprobeerd om ons ventilatiesysteem te koppelen aan onze domotica (Niko Home Control). Dit heeft maar met wisselend succes gewerkt. Dit hebben we dus opgegeven en nu zetten we manueel de stand van de ventilatie hoger of lager. Dit automatische mis ik wel wat. Nu moeten we er aan denken, als er bezoek is, de ventilatie een stand hoger te zetten. Maar vooral: we vergeten soms het nadien terug lager te zetten. En ook bij het douchen was het fijn dat de ventilatie tijdelijk op zijn hoogste stand werkt om zo sneller de vochtige lucht te verwijderen. Moest ik opnieuw een toestel moeten kopen, dan zou ik er op letten dat het mogelijk is om te automatiseren (vraaggestuurde werking). Werken met sensoren (luchtvochtigheid, CO2, …) of een vlotte koppeling aan domotica.

Daarnaast moet ik eerlijk toegeven dat ik wel eens vergeet om de filters te reinigen. In principe zou ik dit om de 3 maanden toch eens moeten nakijken, dit betekent stofzuigen. Wat ik zeker doe is 1 keer per jaar de filters vervangen.”

Zou je het aanraden?

Hans: “Absoluut. Het is zeer fijn om steeds verse lucht in huis te hebben. Je kan nog wel (bij)ventileren door de ramen eens open te zetten, maar het hoeft niet meer. Daarbij merken we dat we met deze balansventilatie ook een goede warmteverdeling in huis hebben. Overal is het ongeveer even warm. Maar het vraagt wel wat onderhoud en bewust gebruik (deuren en ramen niet steeds open laten staan).”

Past het in elk type woning?

Hans: “Een systeem D werkt maar efficiënt als de luchtdichtheid ook in orde is. Dus neen, het is niet de beste keuze voor alle woningen.”

Wegen de kosten op tegen de baten? Hoeveel kostte jouw installatie?

Hans: “De ventilatie-installatie (toestel + leidingen) kostten ongeveer 5.500 euro. De grondbuis zal 1.750 euro geweest zijn. Ik heb ze beide zelf geplaatst. We moeten nu minder verwarmen (warmterecuperatie), maar ik weet niet hoeveel euro’s we hiermee besparen. We zijn vooral blij dat we de investering van de grondbuis hebben gedaan! Als het in de zomer buiten 35°C is, halen we verse lucht van 20°C binnen, en dit helpt ongetwijfeld om de warmte buiten te houden.Dus naast financiele voordeel zorgt het zeker ook voor meer comfort.”

Lees hier de ventilatietips om je huis optimaal te verluchten tijdens de winter.

Labels:

 • Kamp C wordt Vlaamse showcase van betaalbare renovatiepakketten voor woningen

  Bestaande woningen energieneutraal maken is een geen simpele opdracht. Niet iedereen kan het zich immers permitteren om in duurzame oplossingen te investeren. Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, zoekt daarom mee naar oplossingen om het huidig woningbestand toekomstklaar te maken. Als partner in het INDU-ZERO project, dat een fabriek ontwerpt om in massaproductie renovatiepakketten aan te bieden tegen een lagere kost, is Kamp C dan ook de Vlaamse showcase om het pakket te demonstreren.

  Lees meer
 • Het gebouwenpatrimonium in Beerse wordt nog duurzamer

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) organiseert interactieve opleidingen en coaching voor Vlaamse lokale overheden om het gebouwenpatrimonium te verduurzamen. Dries van de gemeente Beerse vertelt over zijn deelname aan de opleidingen.

  Lees meer
 • Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

  Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen toont circulaire kantoren

  Sociale Huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen nam vorige zomer zijn intrek in haar circulaire kantoren. Anneleen Eelen, de algemeen directeur, licht de het proces toe van a tot z.

  Lees meer
 • Zonnige Kempen renoveert woning in co-creatie met bewoners

  Binnenkort start sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen met de werken aan de demowoning in Vinkenhof in Berlaar. De woning werd gebouwd in de jaren zeventig met beperkte isolatie en zonder ventilatie. Binnen het project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) zal deze woning met steun van Europa gerenoveerd worden tot een lage-energiewoning. De inwoners van de wijk werden nauw betrokken om de geplande renovatiewerken te optimaliseren en de klachten en hinder te beperken.

  Lees meer
 • Maarten van de gemeente Bornem getuigt over zijn deelname aan SURE2050

  Het project SURE2050 (SUstainable Real Estate 2050) wil Vlaamse lokale overheden ondersteunen bij het realiseren van een energieneutraal, comfortabel en toekomstbestendig gebouwenpatrimonium aan de hand van opleidingen en coaching. De tweede opleiding is afgerond. We spraken met deelnemer Maarten Kegels, Deskundige Duurzaam Wonen bij de gemeente Bornem.

  Lees meer
 • “Kamp Circulair” bouwt op Kamp C het eerste volledig circulair gebouwde bedrijfsgebouw van België

  Kamp C zal op zijn site in Westerlo het eerste volledig circulaire bedrijfsgebouw in Vlaanderen bouwen. Kamp C heeft het afgelopen jaar een circulaire aanbesteding opgezet om een geschikt bouwconsortium te kiezen om deze innovatieve opdracht uit te voeren. Het einde van de aanbesteding werd op 17/01/2020 afgerond en de keuze is gevallen op het consortium Kamp Circulair.

  Lees meer
 • Stapt jouw bedrijf over naar een circulair bedrijfsmodel?

  Op 11 februari start het derde co-creatietraject van het project ‘Bouwen aan een circulaire Kempen’. Na twee geslaagde edities, organiseert Kamp C samen met zijn projectpartners VITO en Möbius een derde reeks. We bouwen verder op de ervaringen uit de twee vorige edities om zo de deelnemers nog beter te ondersteunen bij hun noden en vragen.

  Lees meer
 • Hoe ventileer je je woning het beste in de winter?

  De winter is gearriveerd en we zitten steeds vaker binnen. Waarom zou je een raam openzetten? Veel te koud toch? Wist je dat de binnenlucht in huis tot vijf keer meer vervuild is dan de buitenlucht? Je huis regelmatig verluchten voorkomt vochtproblemen, de opstapeling van schadelijke stoffen en CO2. Volgende tips zorgen voor een gezond binnenklimaat en een betere gezondheid.

  Lees meer
 • Project SURE2050 stoomt overheidsgebouwen klaar voor 2050

  Het project SURE2050 ondersteunt lokale besturen en centrale Vlaamse overheden bij het opmaken van een strategisch vastgoedplan. Klimaatneutraliteit voor het publieke patrimonium tegen ten laatste 2050 is hierbij het uitgangspunt. Het blijft ook niet bij planning. Deelnemende overheden krijgen ondersteuning om te komen tot effectieve investeringsprojecten (onder andere advies over financiële oplossingen). SURE2050 neemt dus alle drempels voor actie weg.

  Lees meer
Sluiten