Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten tot 15/01/2021 maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Hans heeft een ventilatiesysteem D in huis

5 december 2019 door Diana Grasso

Hans Ventilatiesysteem D.jpg

Hans heeft een ventilatiesysteem D in zijn huis. Hij deelt graag zijn ervaringen.

Waarom opteerde je voor een ventilatiesysteem D?

Hans: “We hebben lang gezocht (in 2011) naar het meest efficiënte toestel dat er toen op de markt was. Systeem D was een logische keuze aangezien we zo luchtdicht mogelijk moesten bouwen, we hebben een passiefhuis. We hebben op ons ventilatiesysteem ook nog een Canadese put voorzien. De verse lucht gaat dus eerst nog door een grondbuis van ongeveer 35 meter op 2 meter diepte om zo in de zomer de lucht af te koelen en in de winter voor te verwarmen. Een vorstbeveiliging hebben we met deze grondbuis dus niet nodig.”

Wat zijn je ervaringen? Wat zijn de voordelen en eventueel nadelen?

Hans: “We verwachtten dat we in de zomer veel voordeel zouden halen met de grondbuis. Maar de debieten (doorstroomtempo) van een ventilatiesysteem zijn echter laag. Dit zorgt ervoor dat er geen te warme lucht binnenkomt, maar het is niet voldoende om de woning actief te koelen.”

Hoe gebruik je het ventilatiesysteem?

Hans: “In het begin hebben we geprobeerd om ons ventilatiesysteem te koppelen aan onze domotica (Niko Home Control). Dit heeft maar met wisselend succes gewerkt. Dit hebben we dus opgegeven en nu zetten we manueel de stand van de ventilatie hoger of lager. Dit automatische mis ik wel wat. Nu moeten we er aan denken, als er bezoek is, de ventilatie een stand hoger te zetten. Maar vooral: we vergeten soms het nadien terug lager te zetten. En ook bij het douchen was het fijn dat de ventilatie tijdelijk op zijn hoogste stand werkt om zo sneller de vochtige lucht te verwijderen. Moest ik opnieuw een toestel moeten kopen, dan zou ik er op letten dat het mogelijk is om te automatiseren (vraaggestuurde werking). Werken met sensoren (luchtvochtigheid, CO2, …) of een vlotte koppeling aan domotica.

Daarnaast moet ik eerlijk toegeven dat ik wel eens vergeet om de filters te reinigen. In principe zou ik dit om de 3 maanden toch eens moeten nakijken, dit betekent stofzuigen. Wat ik zeker doe is 1 keer per jaar de filters vervangen.”

Zou je het aanraden?

Hans: “Absoluut. Het is zeer fijn om steeds verse lucht in huis te hebben. Je kan nog wel (bij)ventileren door de ramen eens open te zetten, maar het hoeft niet meer. Daarbij merken we dat we met deze balansventilatie ook een goede warmteverdeling in huis hebben. Overal is het ongeveer even warm. Maar het vraagt wel wat onderhoud en bewust gebruik (deuren en ramen niet steeds open laten staan).”

Past het in elk type woning?

Hans: “Een systeem D werkt maar efficiënt als de luchtdichtheid ook in orde is. Dus neen, het is niet de beste keuze voor alle woningen.”

Wegen de kosten op tegen de baten? Hoeveel kostte jouw installatie?

Hans: “De ventilatie-installatie (toestel + leidingen) kostten ongeveer 5.500 euro. De grondbuis zal 1.750 euro geweest zijn. Ik heb ze beide zelf geplaatst. We moeten nu minder verwarmen (warmterecuperatie), maar ik weet niet hoeveel euro’s we hiermee besparen. We zijn vooral blij dat we de investering van de grondbuis hebben gedaan! Als het in de zomer buiten 35°C is, halen we verse lucht van 20°C binnen, en dit helpt ongetwijfeld om de warmte buiten te houden.Dus naast financiele voordeel zorgt het zeker ook voor meer comfort.”

Lees hier de ventilatietips om je huis optimaal te verluchten tijdens de winter.

Labels:

 • Helpt een wijkaanpak om woningen energiezuinig te renoveren?

  Kan een wijkaanpak het verschil maken om burgers te overtuigen om hun woning energiezuinig te renoveren? Dat is de hamvraag van het wijkrenovatieproject SHINE. Sinds 2016 rolden we tal van acties uit met een ‘bottom-up’ benadering: zoals het opleiden van vrijwillige energiemeesters met tips en tricks om energie te besparen, het uitvoeren van wijkrenovatieprojecten, het inschakelen van renovatiecoaches om burgers te ondersteunen bij doorgedreven renovaties …

  Lees meer
 • CBCI white paper: vijf essentiële zaken voor succesvolle circulaire biobased bouwinitiatieven

  Deze eerste publicatie van het CBCI-project (Circular Bio-based Construction Industry) is getiteld “Five Essentials for Successful Circular Bio-Based Construction Initiatives”, en is een praktische gids gericht op vastgoedprofessionals, (publieke) vastgoedeigenaren en (project)ontwikkelaars. In deze White Paper worden enkele van de uitdagingen rond biobased en circulariteit besproken. Daarnaast wil de White Paper illustreren hoe men succesvoller kan zijn in het nemen van circulaire en biobased bouwinitiatieven.  

  Lees meer
 • 'Energieneutraal hoeft niet duur te zijn'

  Kost het een kapitaal om een energieneutrale woning of een passiefhuis te bouwen? Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. Architectenbureau Jan Stranger en Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw Kamp C verklappen hoe energieneutraal bouwen en renoveren financieel haalbaar wordt.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk in deze tijden. Hoe verlucht je best je woning tijdens het telewerken? Of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C zocht het uit.

  Lees meer
 • VREG voert capaciteitstarief in vanaf 2022

  De energiefactuur van Vlaamse huishoudens zal er in 2022 anders uitzien. De VREG heeft een capaciteitstarief voor de netwerkkosten aangekondigd. Dit tarief varieert naargelang het moment van hun verbruik. Dit systeem zou dus de piek- en daltarieven moeten vervangen.

  Lees meer
 • Kamp C wint Europese Procura+ Award

  Kamp C wint met het project ’t Centrum een Europese Procura+ Award. Dat is vanmiddag in Berlijn bekendgemaakt. Het circulair aanbestedingstraject ’t Centrum dat Kamp C heeft uitgeschreven voor de bouw van een circulair kantoorgebouw in Westerlo viel in de prijzen in de categorie ‘Sustainable Procurement of the Year’.

  Lees meer
 • Bespaar de helft op energie door een zonneboiler

  Wist je dat je met een zonneboiler ongeveer de helft bespaart op je kosten voor warm water? Kamp C ontwikkelde een infofiche met alle informatie om je op weg te helpen. Download hier de infobrochure.  

  Lees meer
 • Besparen met een zonneboilercombi

  Heb je er ooit al eens aan gedacht om je water te verwarmen door zonnestraling? Met een zonneboilercombi bespaar je tot 225 euro per jaar. Kamp C ontwikkelde een infobrochure dat je op weg helpt. Download hier het infofiche.

  Lees meer
 • Je woning verduurzamen met de infofiches van Kamp C

  Wil je zelf aan de slag om je woning duurzamer te maken? Wil je meer weten over maatregelen die je kunt toepassen in je woning? Kamp C ontwikkelde infofiches die je op weg helpen om in één dag, één maand of in stappen je woning te verduurzamen. Je kunt ze makkelijk downloaden via de website of ophalen bij Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Iris vertelt over de Samen Duurzamer Wonen tool

  Iris Moonen, werkzaam als PDeng trainee bij de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelt in project EnergieNeutraal Levensloopbesteding Bouwen (ENLEB) een tool waarmee particuliere woningeigenaren een persoonlijk advies krijgen over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. In dit interview vertelt ze over de tool en haar ervaring bij de ontwikkeling ervan.

  Lees meer
Sluiten