De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, gaan digitaal door. De derde zaterdag van de maand kun je terecht op Kamp C voor een fysiek bouwadvies tussen 9u en 17u. Maak steeds een afspraak via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Expo C krijgt een update en is momenteel gesloten.

Tweede lichting 3D-pioniers printen huis op Kamp C

10 juli 2020 door Diana Grasso

foto studenten 2e lichting.jpeg

Bram en Michiel maken deel uit van de tweede lichting studenten van Thomas More Bouw die meewerken aan het 3D-printproject C3PO. Op Kamp C printten ze de eerste woning uit één geheel met een vaststaande printer en vertellen hun verhaal.

Hoe hebben jullie beslist om deel te nemen aan het C3PO-project?

Bram en Michiel: “De studenten die als eerste met de 3D-betonprinter werkten, zochten opvolging omdat zij nu stoppen. Er werd een vraagronde gedaan op school. Toen hebben we onze motivatiebrief ingestuurd. We stonden met vijf nieuwe studenten op de werf.”

Wat motiveert jullie om deel te nemen aan het 3D-printproject?

Bram en Michiel: “We zijn altijd al gebeten door beton. De vernieuwing boeit ons. In onze vrije tijd zijn we bezig met printbeton.”

Heeft de hogeschool veel reclame gemaakt om jullie warm te krijgen?

Bram en Michiel: “Ja in onze bouwrichting hebben ze hier wel op ingezet. De verhalen en filmpjes op Facebook hebben ons getriggerd. Het is echt iets nieuws, 3D-betonprinten zou wel eens toekomst kunnen worden. Het mee aan de basis staan van een nieuwe revolutie trok ons wel aan.”

Tot wanneer liep jullie stage?

Bram en Michiel: “Normaal gezien tot mei en waarschijnlijk gaan wij het eerste semester van volgend academiejaar ook nog met de printer werken. Maar door de coronacrisis was het helaas niet mogelijk om met de printer te werken.”

Hoe ervaarden jullie het werken met de printer?

Bram en Michiel: “Het ging steeds beter. Soms was het een beetje saai want we konden niks doen aan de printer. De voorgangers hadden veel meer werk met de foutrapporteringen, dit was bij ons veel minder omdat de kinderziektes eruit zijn.”

Hoe integreren jullie de praktijkervaring die jullie opdoen op de werf in de lessen op school?

Bram en Michiel: “We volgen beton- en uitvoeringstechnieken, sommige leerkrachten kwamen naar de werf en vertelden er dan iets over in hun lessen.”

Welk gevoel hadden jullie toen de laatste laag van de woning geprint werd?

Bram en Michiel: “Tijdens het printen van de laatste laag hadden wij jammer genoeg les en waren de studenten van de eerste lichting aan het printen. Dit was wel een hele opluchting toen we het goede nieuws vernamen.”

Willen jullie later werken in de 3D-betonwereld?

Bram en Michiel: “Dat kan, maar het is niet dat je zo’n printer koopt voor een appel en een ei.” (lachen)

Denken jullie dat 3D-printen over vijf jaar geïntegreerd is in de bouwwereld?

Bram en Michiel: “Vijf jaar is volgens ons nog vroeg, we zien bouwbedrijven het eerder gebruiken bij prefab door kleine stukken te printen en dan te vervoeren naar de werf in plaats van een gebouw in één keer te printen. Want hier zitten toch veel moeilijkheden en beperkingen.”

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/c3po .

logo C3PO.png

Labels:

Sluiten