Tweede lichting 3D-pioniers printen huis op Kamp C

10 juli 2020 door Diana Grasso

foto studenten 2e lichting.jpeg

Bram en Michiel maken deel uit van de tweede lichting studenten van Thomas More Bouw die meewerken aan het 3D-printproject C3PO. Op Kamp C printten ze de eerste woning uit één geheel met een vaststaande printer en vertellen hun verhaal.

Hoe hebben jullie beslist om deel te nemen aan het C3PO-project?

Bram en Michiel: “De studenten die als eerste met de 3D-betonprinter werkten, zochten opvolging omdat zij nu stoppen. Er werd een vraagronde gedaan op school. Toen hebben we onze motivatiebrief ingestuurd. We stonden met vijf nieuwe studenten op de werf.”

Wat motiveert jullie om deel te nemen aan het 3D-printproject?

Bram en Michiel: “We zijn altijd al gebeten door beton. De vernieuwing boeit ons. In onze vrije tijd zijn we bezig met printbeton.”

Heeft de hogeschool veel reclame gemaakt om jullie warm te krijgen?

Bram en Michiel: “Ja in onze bouwrichting hebben ze hier wel op ingezet. De verhalen en filmpjes op Facebook hebben ons getriggerd. Het is echt iets nieuws, 3D-betonprinten zou wel eens toekomst kunnen worden. Het mee aan de basis staan van een nieuwe revolutie trok ons wel aan.”

Tot wanneer liep jullie stage?

Bram en Michiel: “Normaal gezien tot mei en waarschijnlijk gaan wij het eerste semester van volgend academiejaar ook nog met de printer werken. Maar door de coronacrisis was het helaas niet mogelijk om met de printer te werken.”

Hoe ervaarden jullie het werken met de printer?

Bram en Michiel: “Het ging steeds beter. Soms was het een beetje saai want we konden niks doen aan de printer. De voorgangers hadden veel meer werk met de foutrapporteringen, dit was bij ons veel minder omdat de kinderziektes eruit zijn.”

Hoe integreren jullie de praktijkervaring die jullie opdoen op de werf in de lessen op school?

Bram en Michiel: “We volgen beton- en uitvoeringstechnieken, sommige leerkrachten kwamen naar de werf en vertelden er dan iets over in hun lessen.”

Welk gevoel hadden jullie toen de laatste laag van de woning geprint werd?

Bram en Michiel: “Tijdens het printen van de laatste laag hadden wij jammer genoeg les en waren de studenten van de eerste lichting aan het printen. Dit was wel een hele opluchting toen we het goede nieuws vernamen.”

Willen jullie later werken in de 3D-betonwereld?

Bram en Michiel: “Dat kan, maar het is niet dat je zo’n printer koopt voor een appel en een ei.” (lachen)

Denken jullie dat 3D-printen over vijf jaar geïntegreerd is in de bouwwereld?

Bram en Michiel: “Vijf jaar is volgens ons nog vroeg, we zien bouwbedrijven het eerder gebruiken bij prefab door kleine stukken te printen en dan te vervoeren naar de werf in plaats van een gebouw in één keer te printen. Want hier zitten toch veel moeilijkheden en beperkingen.”

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/c3po .

logo C3PO.png

Labels:

 • De technologische innovaties van drie jaar 3D-betonprinten

  Sinds 2019 onderzoeken en experimenteren enkele bouwbedrijven (Etib/Concrete House, Beneens en Van Roey) en studenten van Thomas More met een 3D-betonprinter op Kamp C. In 2020 printten ze een demowoning in het kader van het project C3PO. Nu, drie jaar later, is 3D-printen een vast onderdeel geworden in de bacheloropleiding Bouw. Het printproces en de software ondergingen heel wat innovatieve transformaties. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Axel Boons, 3D manager bij Etib/Concrete House en Wetenschappelijk Onderzoeker bij Thomas More en Wouter Bourgeois, BIM-manager bij Beneens bouw en interieur lichten de evoluties in het printproces toe.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • KIEM zorgt voor een versnelde marktintroductie van 3D-betonprinten in de bouwsector

  Vorig jaar werd op Kamp C de eerste woning geprint met een vaststaande 3D-betonprinter. We lieten de bouwsector kennismaken met 3D-betonprinten. Nu bekijken we via het project KIEM welke barrières nog moeten overwonnen worden opdat bedrijven deze technologie in hun bedrijfsproces zullen opnemen om zo tot marktintroductie te komen. Projectverantwoordelijke Marijke Aerts legt uit.

  Lees meer
 • Kamp C maakt winnaars 3D Print Awards bekend

  Kamp C maakt vandaag de winnaars van de 3D Print Awards bekend. Zowel professionele ontwerpers als studenten vallen in de prijzen. De laureaten zullen hun inzendingen later echt geprint zien worden door een immense 3D-betonprinter op Kamp C in Westerlo.

  Lees meer
 • Dit zijn de laatste finalisten van de 3D Print Awards

  Aanstaande dinsdag maken we de winnaars van de 3D Print Awards bekend! Welke studenten behalen de eerste plaats? Ontdek alvast de laatste ontwerpen.

  Lees meer
 • Ontdek de eerste drie studenten van de 3D Print Awards!

  In totaal stootten vijf studenten door naar de shortlist in de 3D Print Awards. Het publiek kon online stemmen op zijn favoriete ontwerpen. De eerste drie ontwerpen vind je hieronder.

  Lees meer
 • De vier interieurfinalisten van de 3D Print Awards!

  Over drie weken worden de winnaars van de 3D Print Awards bekend gemaakt. Deze week werpen we een blik op de finalisten van de categorie ‘interieurtoepassingen’.

  Lees meer
 • Dit zijn de eerste 3 finalisten van de 3D Print Awards!

  Elke week tonen wij drie finalisten en op 8 september maken we de winnaar van de 3D Print Awards bekend. Deze week ontdek je de ontwerpen in de categorie ‘exterieur’.

  Lees meer
 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
Sluiten