Op Kamp C worden de bijgestuurde maatregelen van de provincie Antwerpen nageleefd. Het dragen van een mondneusmasker is verplicht in publieke gebouwen en buiten op het domein van Kamp C. Dit geldt ook in het Conferentiecentrum ‘De Basis’ en bij rondleidingen. De bouwadviezen gaan digitaal door. Contacteer ons via mail of telefonisch voor een bouwadvies op T 014/27 96 50 of info@kampc.be.

Tweede lichting 3D-pioniers printen huis op Kamp C

10 juli 2020 door Diana Grasso

foto studenten 2e lichting.jpeg

Bram en Michiel maken deel uit van de tweede lichting studenten van Thomas More Bouw die meewerken aan het 3D-printproject C3PO. Op Kamp C printten ze de eerste woning uit één geheel met een vaststaande printer en vertellen hun verhaal.

Hoe hebben jullie beslist om deel te nemen aan het C3PO-project?

Bram en Michiel: “De studenten die als eerste met de 3D-betonprinter werkten, zochten opvolging omdat zij nu stoppen. Er werd een vraagronde gedaan op school. Toen hebben we onze motivatiebrief ingestuurd. We stonden met vijf nieuwe studenten op de werf.”

Wat motiveert jullie om deel te nemen aan het 3D-printproject?

Bram en Michiel: “We zijn altijd al gebeten door beton. De vernieuwing boeit ons. In onze vrije tijd zijn we bezig met printbeton.”

Heeft de hogeschool veel reclame gemaakt om jullie warm te krijgen?

Bram en Michiel: “Ja in onze bouwrichting hebben ze hier wel op ingezet. De verhalen en filmpjes op Facebook hebben ons getriggerd. Het is echt iets nieuws, 3D-betonprinten zou wel eens toekomst kunnen worden. Het mee aan de basis staan van een nieuwe revolutie trok ons wel aan.”

Tot wanneer liep jullie stage?

Bram en Michiel: “Normaal gezien tot mei en waarschijnlijk gaan wij het eerste semester van volgend academiejaar ook nog met de printer werken. Maar door de coronacrisis was het helaas niet mogelijk om met de printer te werken.”

Hoe ervaarden jullie het werken met de printer?

Bram en Michiel: “Het ging steeds beter. Soms was het een beetje saai want we konden niks doen aan de printer. De voorgangers hadden veel meer werk met de foutrapporteringen, dit was bij ons veel minder omdat de kinderziektes eruit zijn.”

Hoe integreren jullie de praktijkervaring die jullie opdoen op de werf in de lessen op school?

Bram en Michiel: “We volgen beton- en uitvoeringstechnieken, sommige leerkrachten kwamen naar de werf en vertelden er dan iets over in hun lessen.”

Welk gevoel hadden jullie toen de laatste laag van de woning geprint werd?

Bram en Michiel: “Tijdens het printen van de laatste laag hadden wij jammer genoeg les en waren de studenten van de eerste lichting aan het printen. Dit was wel een hele opluchting toen we het goede nieuws vernamen.”

Willen jullie later werken in de 3D-betonwereld?

Bram en Michiel: “Dat kan, maar het is niet dat je zo’n printer koopt voor een appel en een ei.” (lachen)

Denken jullie dat 3D-printen over vijf jaar geïntegreerd is in de bouwwereld?

Bram en Michiel: “Vijf jaar is volgens ons nog vroeg, we zien bouwbedrijven het eerder gebruiken bij prefab door kleine stukken te printen en dan te vervoeren naar de werf in plaats van een gebouw in één keer te printen. Want hier zitten toch veel moeilijkheden en beperkingen.”

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Meer informatie over het project vind je op https://www.kampc.be/c3po .

logo C3PO.png

Labels:

 • Bezoek het geprint huis als particulier in juli en augustus

  Je hebt het waarschijnlijk al in de pers zien verschijnen: op Kamp C werd een huis geprint met de grootste 3D-betonprinter van Europa. De woning is negentig vierkante meter groot en werd in één stuk geprint met een vaststaande printer. Dit een wereldprimeur. In juli en augustus kun je als particulier de woning bezoeken op dinsdag.

  Lees meer
 • Stem mee voor de 3D Print Awards

  Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

  Lees meer
 • 3D-geprint huis in aantocht op Kamp C

  Binnenkort wordt een huis geprint op Kamp C. Achter de schermen wordt alles grondig voorbereid en stijgt het enthousiasme bij de partners van het project C3PO. De partners werken al geruime tijd samen. We spraken met de laatste drie projectpartners TRiAS architecten, groep van Roey en ViCre.

  Lees meer
 • Win de eerste 3D Print Award van Kamp C

  Kamp C daagt architecten, ontwerpers en studenten uit om 3D-betonprinten in de bouwsector te integreren. Kamp C gaat met een wedstrijd op zoek naar creatieve ontwerpen die 3D-printbaar zijn. De beste inzendingen maken kans op een 3D Print Award!

  Lees meer
 • Recordaantal bezoekers op Kamp C tijdens Open Bedrijvendag

  Kamp C  zette zijn deuren open voor het grote publiek tijdens Open Bedrijvendag. Tweeduizend geïnteresseerden in innovatie in de bouw bezochten Kamp C, dit is een record. Het grote publiek kon voor het eerst kennismaken met de 3D-betonprinter, waarmee binnenkort een gebouw geprint zal worden op het terrein van Kamp C.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw is de toekomst volgens de academische wereld

  3D-printen en digitalisering zijn hot items op Kamp C. De spanning stijgt in aanloop naar Open Bedrijvendag  op 6 oktober en de bezoekdag voor bedrijven op 4 oktober. Bovendien is het nieuwe academiejaar begonnen. De redactie van Kamp C sprak met Thomas More Hogeschool en Universiteit Gent, twee academische projectpartners binnen C3PO die helpen met de experimenten met de 3D-betonprinter die binnenkort een demogebouw zal printen in Westerlo.

  Lees meer
 • “De eerste experimenten met de 3D-betonprinter hebben ervoor gezorgd dat we nog meer geloven in de toepasbaarheid van de techniek”

  Sinds januari bevindt de grootste 3D-betonprinter van Europa zich op het domein van Kamp C in Westerlo. Acht organisaties, zowel uit de wetenschaps- als bedrijfswereld, bundelen hun krachten om 3D-printen in de bouwsector te stimuleren. Onder leiding van Kamp C zetten Universiteit Gent, Thomas More Hogeschool, Van Roey, Beneens, Trias Architecten, ETIB/CONCRETE HOUSE en ViCre zich elke dag in om het bouwverhaal een nieuwe dimensie te geven. Met het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”, wil de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. Vandaag vertellen Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE en Kamp C waarom ze deelnemen aan het project tijdens een diepte-interview.

  Lees meer
 • “Zelfs in onze vrije tijd zijn we bezig met C3PO”

  3D-printen in de bouw is in de rest van de wereld sterk in opmars. Talloze mogelijkheden zoals het printen van tijdelijke huisvesting tot volledige appartementen worden al uitgevoerd. Sinds februari experimenteren enthousiaste studenten van Thomas More Bouw met de 3D-betonprinter op Kamp C, dit is uniek in Europa. De printer is een onderdeel van het project C3PO, “Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen”. Met C3PO willen Kamp C en de provincie Antwerpen deze innovatieve techniek versnellen in Vlaanderen. We strikten een gehaaste Siebe en Seppe voor een interview. Ze blikken graag terug op hun ervaringen.

  Lees meer
 • 3D-pioniers van Thomas More Bouw printen op Kamp C

  Een groep gemotiveerde studenten van Thomas More Bouw zijn al enkele maanden aan het experimenteren met de 3D-betonprinter op de site van Kamp C in Westerlo, in het kader van het project C3PO. Ze willen een rijtjeshuis met twee verdiepingen printen. Momenteel onderzoeken de studenten welke materialen en structuren optimaal passen. Het schooljaar loopt bijna af en in september gaan de studenten naar hun derde Bachelor. We spraken Joost en Antonie, één van de 3D-pioniers van Thomas More Bouw.

  Lees meer
 • 3D-printen: heilige graal of fata morgana?

  Zet 3D-printen de bouwsector binnenkort volledig op zijn kop? Of blijft het bij enkele experimenten in de marge? “Alleen door 3D-printen onvermoeibaar uit te testen, kan de techniek doorbreken in de Belgische bouwsector”, zegt ontwerppionier Jan Leyssens.

  Lees meer
Sluiten