Scholieren vanaf 10 jaar ontdekken de bouwsector met doe-het-zelf bouwpakket en online game

16 mei 2023 door Sarah Verbeeck

Bijna één op de vijf knelpuntberoepen komt uit de bouwsector. Om scholieren op cruciale momenten te laten kennismaken met de bouwsector, lanceert provincie Antwerpen een nieuwe leeromgeving: Hylas, onderwijs buiten de school. Momenteel testen 300 leerlingen van zeven scholen Hylas uit in Kamp C. Vanaf september kunnen alle scholen zich inschrijven.

Hoe maak en hou je leerlingen warm voor een toekomst in de bouwsector? Met die vraag gingen de provincie Antwerpen, Thomas More en KULeuven aan de slag. Het antwoord? Dat is Hylas, onderwijs buiten de school. Hylas is een hybride leeromgeving waarin leerlingen van 10 tot 14 jaar kennismaken met de bouwsector. Via leren op school, doen op de werkvloer en spelen met een online game. Gedurende vier jaar kunnen leerlingen in een portfolio hun opgedane ervaringen bijhouden. Dankzij Hylas kunnen ze later een bewuste keuze maken voor een bouwopleiding.

Van schoolbank tot bouwwerf: leren door ervaring

Met Hylas krijgen de scholen een kant-en-klaar pakket om hun lessen vorm te geven. De leerlingen hebben de kans om zelf een digitaal bouwplan te tekenen en krijgen een workshop ‘biobased materiaal ontwerpen’. Als kers op de taart komen ze op de bouwwerf van Kamp C, het centrum voor duurzaamheid en innovatie in bouwsector, hun eigen circulair ‘biobased’ huis bouwen!

Vandaag gingen 28 leerlingen van het Stedelijk Lyceum Olympiade Antwerpen al aan de slag op Kamp C. Yigithan (13 jaar) is één van de bouwers en vertelt; “Het is leuk om samen te werken en interessant om nieuwe dingen te leren, zoals monteren en schroeven. We hebben dat nog niet veel gedaan en nu kan ik dat beter!”

Veel scholieren kennen de bouwsector onvoldoende om die studiekeuze te maken. Daarom lanceren we met provincie Antwerpen ‘Hylas: onderwijs buiten de school’. Hylas is een leeromgeving waar scholieren thuis, op school en zelfs op een gesimuleerde werf kennismaken met de bouwsector. De focus ligt op scholieren tussen 10 en 14 jaar. De generatie van de toekomst legt vandaag haar fundamenten.

Bouwbedrijven bouwen mee

Hylas brengt het onderwijs en de arbeidsmarkt ook dichter bij elkaar. In co-creatie met de leerkrachten ontwerpen de bouwbedrijven zelf ervaringsgerichte leermomenten op het terrein. Zo komen de leerlingen in contact met bouwprofessionals en krijgen ze een zicht op de studie- en beroepskeuzes in de sector. De leerlingen maken ook kennis met de verschillende beroepen in de sector in de online game. En tijdens de bouw van het huis nemen ze de rol aan van architect, isolatiedeskundige of werfleider.

Kamp C is de perfecte locatie om het biobased huis te bouwen. Daar staat ‘The Exploded View Beyond Building’. Dit gebouw laat zien dat circulair en biobased bouwen dichterbij is dan we denken. We willen onze jongeren, de bouwprofessionals van morgen, hier graag mee laten kennismaken.

Vanaf september voor alle scholen

Momenteel wordt Hylas nog wetenschappelijk getest, onder begeleiding van Thomas More en KULeuven. We evalueren de ervaringen van de leerlingen, leerkrachten én bedrijven. Vanaf september kan elke school in de provincie zich inschrijven voor Hylas. De website en de online game staan dan open voor iedereen.

Erol (13 jaar) en Rayan (12 jaar) speelden vandaag al de online game. Daarin stelden ze de juiste teams van professionelen samen om bijvoorbeeld een brug te bouwen. Wat denken zij van de game? “We vinden het leuk en mooi! De voorleesfunctie is ook handig zodat we rustig kunnen luisteren.”

4412c480-9b84-49a1-9087-cb870634e9f5

Labels:

 • Kamp C zoekt vrijwillige gidsen / storytellers

  Vind je duurzaamheid en circulariteit ook belangrijk in het toekomstige wonen? Ben je nieuwsgierig naar hoe we biobased en circulaire materialen in de bouw kunnen gebruiken? Is duurzaam en/of circulair bouwen je passie of prikkelt dit onderwerp je? Dan ben jij de vrijwilliger die we zoeken!

  Lees meer
 • Binnenkort opent The Exploded View op Kamp C

  Op 13 maart kon de pers op Kamp C in Westerlo kennismaken met The Exploded View Beyond Building, een tentoonstelling in de vorm van een levensgroot huis. Samen met lokale partners geeft Kamp C met deze demonstratiewoning een frisse kijk op alles wat duurzaam bouwen is: creatief, modern, en zelfs vóór de afwerking al indrukwekkend.

  Lees meer
 • Evolutie naar het circulair economisch model volgens Chris Van de Voorde van JUUNOO

  Sofie Torfs van Kamp C sprak met Chris Van de Voorde, zaakvoerder van JUUNOO over zijn visie op het circulair economisch model. In ’t Centrum werden circulaire wanden gebruikt van JUUNOO.

  Lees meer
 • Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

  Lees meer
 • Kamp C organiseert leertraject circulair bouwen voor publieke organisaties

  Dit voorjaar dompelen Kamp C en de provincie Antwerpen jullie graag onder in het thema ‘circulair bouwen’. Welke tools helpen je om te evolueren naar een circulair patrimonium? Benieuwd naar ’t Centrum, het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen, en andere voorbeeldprojecten? Hoe kan je circulariteit verankeren in je beleid? 

  Lees meer
 • Sluit je aan bij het netwerk van Kamp C: word gids / storyteller

  Ben jij gebeten door biobased en circulair bouwen? Sluit je dan aan bij het netwerk van Kamp C. Word gids/storyteller bij Kamp C en vertel het verhaal aan onze bezoekers. Onze duurzaamheidsexperten ontvangen je met open armen en delen graag hun kennis en contacten met jou. Zo sta jij al een stap dichter bij biobased en circulair bouwen.

  Lees meer
 • Kamp C zet circulair Vlaanderen op de kaart

  Wat is er zo uniek aan circulair bouwen? En hoe slaagt ’t Centrum erin om als eerste circulair gebouw van Vlaanderen de bakens te verzetten? Vijf experts lichten toe.

  Lees meer
 • Werken in ’t Centrum: ervaringen van kantoorhouders

  Vier maanden geleden namen de kantoorhouders hun intrek in ’t Centrum. Tijd om even stil te staan: Is het echt anders werken in een circulair kantoorgebouw? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen? En heeft werken in een houten gebouw een effect op je gezondheid? We spraken met aannemer Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur, Stefan Belmans van Streng-th, architecte Sarah Theeuws van West Architectuur, Sofie Torfs van Kamp C en Tijs Proost van Ismart.

  Lees meer
 • 't Centrum verwelkomt groepen voor rondleidingen

  Sinds 2021 bouwen we aan het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux: ’t Centrum. Dit innovatief gebouw is de katalysator voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten. Het gebouw is sinds kort klaar om getoond te worden aan het publiek! Vanaf nu kun je dus online een rondleiding reserveren.

  Lees meer
 • Het meest circulaire kantoorgebouw van de Benelux staat op Kamp C

  Kamp C en een eerder geselecteerd consortium van zeven bedrijven bouwden ’t Centrum in Westerlo. Dit is het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen. Het gebouw telt drie bouwlagen en heeft een totale oppervlakte van 2.400 m². De hoge mate van circulariteit van het gebouw is opmerkelijk, het bestaat uit herbruikbare materialen en kan volledig gedemonteerd worden en elders heropgebouwd. In het gebouw worden innovatieve materialen, toepassingen, technieken en nieuwe bedrijfsmodellen gebruikt.

  Lees meer
Sluiten