Boek een rondleiding in ’t Centrum, expo biobased-circulair bouwen (CBCI) en industrialisatie van een totaalrenovatiepakket (INDU-ZERO).

Bouw en Sociale Economie

Het project

In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld voor een gigantische uitdaging. De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen, voor 50% van het energieverbruik, voor 1/3 van het waterverbruik en voor 50% van de materiaalstromen. Om dit terug te dringen zullen bio-based materialen en circulair bouwen een cruciale rol gaan spelen.

Naast bekende constructiematerialen zijn er talrijke nieuwe producten ontwikkeld of in ontwikkeling. Daarbij wordt vooral gekeken naar materialen die lokaal gewonnen en verwerkt kunnen worden. Het is onze overtuiging dat sociale economie een sleutelrol zal spelen om de transitie naar duurzamere bouw te versnellen.

TheExplodedView@Floriade_QuintVerschuren

Het project

Met het project “Integratie sociale economie binnen de transitie van de bouw sector naar een duurzame samenleving” zoekt Kamp C naar concrete manieren om de transitie naar een duurzame samenleving te faciliteren en een maximale impact te realiseren binnen de provincie.

Hoe?

Dit doen we enerzijds door de brug tussen onderwijs, hybride leeromgevingen en competentieontwikkeling van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de rol die Kamp C hierin kan opnemen voor de bouwsector te onderzoeken. We faciliteren een grondige kennismaking en uitwisseling tussen actoren uit de sociale economie en bouwactoren. Dit resulteert in een actieplan dat een stevige basis vormt om concrete samenwerkingsverbanden op te zetten, met het project The Exploded View Beyond Building als leidend voorbeeld.

Workshop

Op 29 november 2022 nodigden we actoren uit de sociale economie en de bouwsector uit voor een workshop om op zoek te gaan naar een betere manier van samenwerken.

We zoomden in op 3 thema’s en kwamen tot enkele belangrijke take-aways:

 • Een inspirerend & praktisch ondersteunend kader en wetgeving kan de samenwerking tussen beide sectoren stimuleren.
 • Het toeleidingsproces naar maatwerkbedrijven moet sneller en eenvoudiger, met meer wisselwerking tussen de actoren, zoals best practices vandaag al bewijzen.
 • Een netwerk en bijhorend platform is nodig om het aanbod van maatwerkbedrijven te matchen met de noden in de bouwsector.
 • Een informatiecampagne moet de kwaliteit en meerwaarde van de sociale economie bekendmaken.

De presentaties en engagementen kan je downloaden via de downloadspagina bovenaan deze pagina.

Benieuwd naar het vervolg? Volg dan zeker onze socials!

Foto: Exploded View Beyond Building op Floriade Expo (copyright Quint Verschuren)

Logo provincie en met steun van

Contactpersoon

#kampcsocialeeconomie

Nieuws

 1. Lees meer over "Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen"

  22 december 2022 om 13:10

  Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

 2. Lees meer over "Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C"

  22 november 2022 om 11:14

  Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

 3. Lees meer over "Bouwen aan een digitale toekomst"

  18 oktober 2022 om 11:33

  Bouwen aan een digitale toekomst

  Kamp C volgt als centrum voor duurzaam bouwen en innovatie in de bouw de trends in de bouwsector nauwgezet op. Dat de sector voor heel wat evoluties en uitdagingen staat, is voor iedereen duidelijk. Innovatie dringt zich op bij alle bedrijven in de bouw, zowel bij kleine als grote ondernemers. Niki Cauberg is hoofdadviseur van de afdeling Digital Construction van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) en deelt graag met ons zijn inzichten over één van deze tendensen; de digitale en industriële evolutie die de bouwsector op dit moment doormaakt.

 1. Lees verder...

  7 februari 2023 om 15:37

  Het verhaal achter de circulaire wanden in ’t Centrum: JUUNOO

  Het kantoorgebouw ’t Centrum is zo goed als 100 procent circulair, ook de wanden. Voor de wanden deed de aannemer een beroep op JUUNOO. De circulaire filosofie zit in het DNA van het bedrijf. Zaakvoerder Chris Van de Voorde geeft meer inzichten in een interview.

 2. Lees verder...

  31 januari 2023 om 11:37

  Kamp C organiseert leertraject circulair bouwen voor publieke organisaties

  Dit voorjaar dompelen Kamp C en de provincie Antwerpen jullie graag onder in het thema ‘circulair bouwen’. Welke tools helpen je om te evolueren naar een circulair patrimonium? Benieuwd naar ’t Centrum, het eerste volledig circulair kantoorgebouw in Vlaanderen, en andere voorbeeldprojecten? Hoe kan je circulariteit verankeren in je beleid? 

 3. Lees verder...

  24 januari 2023 om 12:13

  Burgers vinden de weg van Kamp C naar energiehuizen voor digitaal advies

  Kamp C heeft vorig jaar welgeteld 853 keer een digitaal bouwadvies verleend. Dit zijn er 122 minder dan in 2021. Burgers vinden meer en meer de weg naar de lokale energiehuizen, en dat was ook de bedoeling.

Sluiten