Bouw en Sociale Economie

Het project

In het kader van de klimaatdoelstellingen staat de bouwwereld voor een gigantische uitdaging. De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen, voor de helft van het energieverbruik en de materiaalstromen, en voor één derde van het waterverbruik. Om dit terug te dringen zullen bio-based materialen en circulair bouwen een cruciale rol gaan spelen. Naast bekende constructiematerialen zijn er talrijke nieuwe producten ontwikkeld of in ontwikkeling. Daarbij wordt vooral gekeken naar materialen die lokaal gewonnen en verwerkt kunnen worden. Het is onze overtuiging dat sociale economie een sleutelrol zal spelen om de transitie naar duurzamere bouw te versnellen.

Het project

Met het project “Integratie sociale economie binnen de transitie van de bouw sector naar een duurzame samenleving” zoekt Kamp C naar concrete manieren om de transitie naar een duurzame samenleving te faciliteren en een maximale impact te realiseren binnen de provincie.

Hoe?

Dit doen we enerzijds door de brug te slaan tussen onderwijs, hybride leeromgevingen en competentieontwikkeling van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We onderzoeken ook de rol die Kamp C hierin kan opnemen voor de bouwsector. We faciliteren een grondige kennismaking en uitwisseling tussen actoren uit de sociale economie en bouwactoren. Dit resulteert in een actieplan dat een stevige basis vormt om concrete samenwerkingsverbanden op te zetten, met het project The Exploded View Beyond Building als leidend voorbeeld.

Brochure

Om de rol van maatwerkbedrijven in de verf te zetten, ontwikkelden we in samenwerking met onze partners een brochure. In deze brochure staan heel wat inspirerende voorbeelden voor aannemers, ontwerpbureaus en materiaalproducenten, en concrete situaties van hoe de samenwerking tussen bouw en sociale economie er vandaag in de praktijk al aan toegaat. Daarnaast geven we je ook een antwoord op de vaakst voorkomende vragen en bezorgdheden in verband met sociale economie. Ben je op zoek naar tips, tools of handige websites? Wil je zelf ook een samenwerking op poten zetten? Je vindt de brochure terug op onze downloadpagina of je kan hem komen ophalen bij Kamp C en haar partners.

Workshop

Op 29 november 2022 nodigden we actoren uit de sociale economie en de bouwsector uit voor een workshop om op zoek te gaan naar een betere manier van samenwerken.

We zoomden in op 3 thema’s en kwamen tot enkele belangrijke take-aways:

 • Een inspirerend & praktisch ondersteunend kader en wetgeving kan de samenwerking tussen beide sectoren stimuleren.
 • Het toeleidingsproces naar maatwerkbedrijven moet sneller en eenvoudiger, met meer wisselwerking tussen de actoren, zoals best practices vandaag al bewijzen.
 • Een netwerk en bijhorend platform is nodig om het aanbod van maatwerkbedrijven te matchen met de noden in de bouwsector.
 • Een informatiecampagne moet de kwaliteit en meerwaarde van de sociale economie bekendmaken.

De presentaties en engagementen kan je downloaden via de downloadspagina bovenaan deze pagina.

Logo provincie en met steun van

Contactpersoon

#kampcsocialeeconomie

Geen tweets beschikbaar

Nieuws

 1. Lees meer over "The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw"

  12 april 2023 om 15:00

  The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

 2. Lees meer over "Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen"

  22 december 2022 om 13:10

  Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

 3. Lees meer over "Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C"

  22 november 2022 om 11:14

  Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

 1. Lees verder...

  6 mei 2024 om 09:44

  VACATURE: Projectmanager Duurzaam Bouwen

  Als projectmanager speel je een sleutelrol in het succes van onze projecten. Jouw takenpakket omvat een breed spectrum van verantwoordelijkheden, gericht op het bevorderen van duurzaamheid en innovatie in de bouwsector.

 2. Lees verder...

  3 mei 2024 om 09:18

  De Thomas More-lessen 'Bouwen met de 3D-betonprinter' gaan van start bij Kamp C

  Op de site van Kamp C werd enkele jaren geleden een enorme 3D-betonprinter geïnstalleerd. Vanaf vandaag starten de eerstejaarsstudenten uit de opleiding Bouw van de Thomas More-hogeschool er met hun projectwerking binnen 3D-betonprinten. Hun focus ligt op het printen van maatschappelijk ondersteunende prototypes, zoals drempels om de straat rolstoeltoegankelijk te maken of trappen op maat. Ze doen dat met duurzame materialen zoals printmengsels die minder of geen cement bevatten en waarvan de productie minder CO2 uitstoot. De ambitie van deze samenwerking tussen Kamp C en de Thomas More-hogeschool is om Vlaanderen leidinggevend te maken in het printen van beton.

 3. Lees verder...

  22 april 2024 om 11:46

  VACATURE: Administratief medewerker Kamp C

  Ben jij ijzersterk in administratie? Krijg jij energie van structuur en overzicht? Ben jij een georganiseerde duizendpoot? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe administratieve kracht bij Kamp C!

Sluiten