Coronadienstverlening: De bouwadviezen, ook de bouwadviezen in de gemeenten, zullen digitaal doorgaan (telefonisch, via mail, Skype…). Wij staan klaar voor jouw bouwvragen via mail bouwadvies@kampc.be of telefoon 014/27 96 50. Het Conferentiecentrum de Basis en het Infocentrum zijn gesloten maar blijven telefonisch en via mail bereikbaar. Activiteiten, evenementen of rondleidingen zijn jammer genoeg niet meer mogelijk. Deze maatregelen gelden tot 31/01/2021. Wij gaan er even tussenuit van 19/12/2020 tot 5/01/2021. Dan staan wij weer fris en enthousiast klaar voor jou. Prettige kerstdagen en een geweldig nieuwjaar!

Het grote wiel van CE moet nog uitgevonden worden, de spaken worden nu besproken

27 januari 2016 door Kai Van Bulck

Plug-in-city.jpg

Een qoute van Bas Luiting (o.a. de zaakvoerder van BBricks en grote aanjager van de circulaire econome) tijdens een inspiratienamiddag over de circulaire economie op de Plug-In-City te Eindhoven. Een strook grond die normaal 5 jaar braakliggend zou zijn en waarop nu een huis pop-up dorp is neergezet met hergebruikte materialen, betonnen legoblokken en oude en omgebouwde zeecontainers. Het begon dus al goed met een inspirerende omgeving en dat was nog maar het begin.

Circulaire hockeysticks

Tijdens deze inspirerende namiddag werden enkele circulaire cases voorgesteld in het Glaspaviljoen van de Plug-In-City: een pop-up gebouw dat voor 90% uit hergebruikte materialen en 10% uit oude zeecontainers bestaat. Van circulaire hockeysticks, die gebracht worden volgens een lease model en met ‘sleeves’ gepersonaliseerd kunnen worden, tot circulaire kiteboards, die aangeboden worden als dienst en daardoor langer in omloop blijven.

Na het voorstellen van deze cases was er de mogelijkheid om rond te lopen in de Plug-In-City. Naast het glaspaviljoen is er ook een circular building: een living lab en bezoekerscentrum. Hierin staan enkele circulaire producten tentoongesteld, bevindt zich een 3D printer, zijn er enkele concepttekeningen over modulaire gebouwen te bezichtigen en is het gebouw an sich ook het bekijken waart.

‘t Centrum

Het is duidelijk dat er veel gebeurt in de circulaire economie, maar ondanks dat er al verschillende organisaties jaren hiermee bezig zijn en vele andere partijen het recent hebben opgenomen, is het dus, om even op de titel terug te komen, nog geen vaststaan begrip waarvan iedereen weet wat het inhoudt. En misschien zal het dat ook nooit volledig worden en is dat net de kracht van de circulaire economie: een economie die zich aanpast en die continu een nieuwe vorm krijgt.

Eén ding is wel duidelijk: het is nu in beweging en het is nu de moment om hierbij aan te schakelen. En precies dat wil Kamp C opnemen voor de regionale Bouwsector met het ambitieuze project ’t Centrum: het samenbrengen van allerlei stakeholders in de bouw rond circulaire economie en het bouwen van een circulair bedrijfsgebouw om deze nieuwe economie concreet te maken voor de bouwsector.

Labels:

Sluiten