Mechelen renoveert

19 januari 2017 door Kai Van Bulck

See2Do-Gemeente_Hombeek.jpg

In de komende jaren wordt zowel het dorpshuis van Hombeek (deelgemeente van Mechelen) als het kantoorgebouw van IGEMO (gelegen in de binnenstad) energiezuinig gerenoveerd. Beide projecten worden uitgevoerd met steun van Europa, binnen het INTERREG-project See2Do!.

Multifunctioneel dorpshuis

Stad Mechelen wil binnenkort klimaatneutraal zijn. De stad geeft het goede voorbeeld en de renovatie van het dorpshuis zal op een duurzame en energiezuinige manier gebeuren. Een gedeelte van het gebouw is zelfs bijna energieneutraal en zal dus bijna geen energie verbruiken, dankzij een goede vloer-, muur- en dakisolatie en ledverlichting.  Een warmtepomp en zonnepanelen zorgen voor de weinige elektriciteit en warmte die alsnog nodig zijn. Daarnaast zorgt een BaOpt* voor een goede ventilatie die niet alleen energiezuinig is maar ook zorgt voor een aangename binnenlucht zonder tocht en verontreinigde lucht.

Naast een grondige renovatie zal het dorpshuis ook worden uitgebreid. Multifunctionaliteit en duurzaamheid staan centraal in het nieuwe dorpshuis waardoor zowel de verenigingen als andere Hombekenaars er een plek vinden.

Kantoorgebouw met E-peil van 50

Het kantoorgebouw van IGEMO is gelegen in de binnenstad van Mechelen. Het oude kantoorgebouw wordt verbouwd tot een energiezuinig kantoor met een E-peil van 50. De voor- en zijgevel maken deel uit van een beschermd stadgezicht, waardoor ze langs de binnenzijde geïsoleerd zullen worden. Het gebouw zal verwarmd worden met een warmtepomp, type lucht-water, gekoppeld aan vloerverwarming en ventilo-convectoren*.

Er wordt ook een centraal ventilatiesysteem voorzien met warmterecuperatie via een kruisstroom warmtewisselaar en een condenserend warmtewiel. Alle verlichting wordt vervangen door LED-verlichting met intelligente daglichtregeling.

Baopt: http://www.baopt.nl/Principe.html

Ventilo-convectoren: Deze convectoren verwarmen op basis van een lagere watertemperatuur dan statische convectoren, daardoor zijn ze geschikter om te koppelen aan een warmtepomp.

Labels:

 • The Exploded View: een revolutionaire samenwerking tussen bouw en landbouw

  In de landbouw bestaan er al heel wat biobased materialen, maar ze worden nog niet allemaal gebruikt op bouwwerven. Wist je bijvoorbeeld al dat je met grasvezel kunt isoleren? Of dat je keukenkastjes kan maken van paprikastelen? Stof tot nadenken dus voor landbouwers en bouwprofessionals over hoe ze de handen in elkaar kunnen slaan voor het huis van de toekomst.

  Lees meer
 • Voortaan één digitaal woon- en energieloket voor alle inwoners van de Kempen

  Alle Kempense steden en gemeenten bundelen hun informatie en hun ondersteuningsaanbod over wonen, energie en duurzaam bouwen of verbouwen voortaan op één overzichtelijke website: www.duurzaamwonen.be. Het digitale loket is een initiatief van Kamp C (het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw), IOK (de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen), RiT (regio in transitie) en de Kempense energiehuizen. Het online platform biedt de gebruikers niet alleen objectieve informatie op maat van iedere stad of gemeente, ze kunnen online ook vragen stellen die door de medewerkers worden beantwoord. Het initiatief is in Vlaanderen enig in zijn soort.

  Lees meer
 • Lierse houtbouwer zal Exploded View opbouwen op Kamp C

  Vanaf maart wordt The Exploded View Beyond Building opgebouwd op Kamp C. SIDATI, een houtbouwer uit Lier, heeft de demowoning uit biobased materialen mee gedemonteerd in Almere en zal het gebouw weer opbouwen op Kamp C in 2023. Ze werken voor de eerste keer mee aan een project dat honderd procent circulair is. We spraken met zaakvoerder Claire Dewispelaere en David Siebens.

  Lees meer
 • Duitse ambassadeur bezoekt Kamp C uit interesse voor 3D-printen in de bouw

  Vandaag bezocht de heer Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C. Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.

  Lees meer
 • Droogte Vlaanderen: klimaatbestendig bouwen

  Droge zomers maken meer en meer duidelijk dat water een kostbaar goed is. Ben je aan het bouwen of renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij duurzaam watergebruik. An De Vriendt, architect en adviseur duurzaam bouwen bij Kamp C, geeft raad.

  Lees meer
 • Zo verlucht je woningen en klaslokalen optimaal

  Verluchten is heel belangrijk. Hoe verlucht je best je woning of je klaslokaal? En wat is het verschil tussen ventileren en verluchten? Kamp C legt uit.

  Lees meer
 • 3D-printen in de bouw: vraag en antwoord

  In oktober vonden de inspiratiedagen “De toekomst van 3D-printen in de bouw” plaats. Tijdens het panelgesprek had de bouwsector heel wat vragen voor de experten. We bundelden de belangrijkste vragen en antwoorden.

  Lees meer
 • Isolatieplaten uit magnesium oxide in ‘t Centrum

  De wanden in ’t Centrum bestaan uit dampopen afwerkingsplaten vervaardigd uit magnesiumoxide. Deze grondstof heeft heel wat circulaire eigenschappen en is brandwerend. Bart D’Haese, Expert in Healthy Houses van EXIE NV en aannemer Joeri Beneens leggen uit. 

  Lees meer
 • Het belang van groenwanden in ’t Centrum

  In ’t Centrum komen groenwanden. Maar wat is het juist het belang van groenwanden? En welk effect hebben ze op circulariteit?

  Lees meer
 • Cellulair glas als keuze voor circulair dak in ‘t Centrum

  Voor het dakterras van het circulair kantoorgebouw ’t Centrum in Westerlo (België) werd gekozen voor cellulaire glasisolatie. Het kantoor wordt zo gebouwd dat het kan worden ontmanteld en heropgebouwd met de bestaande materialen. De keuze voor cellulaire glasisolatie van het materiaal geproduceerd door FOAMGLAS ® werd gemaakt omwille van drukvastheid, om het gewicht van de terrasbekleding aan te kunnen. Hieronder belichten we de vier redenen waarom cellulair glas als keuze voor een circulair dak in aanmerking komt.

  Lees meer
Sluiten